Hősök napja – főhajtás a háborúban elesett katonák emléke előtt

A Hősök Napja alkalmából a háborúkban elesett katonák emléke előtt tisztelegtek több székesfehérvári temetőben pénteken. Az Önkormányzat által szervezett koszorúzásokon a vármegye és a város, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal, valamint a Magyar Honvédség képviselői hajtottak fejet.
2023.05.26. 17:07 |
Hősök napja – főhajtás a háborúban elesett katonák emléke előtt

A Hősök Napján, május utolsó vasárnapján azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezünk, akik életüket áldozták Magyarországért. Székesfehérváron hagyományosan a pénteken több helyszínen tartottak néma koszorúzást ezalkalomból.

A megemlékezések az Óvoda utcai Holokauszt-emlékműnél kezdődtek, ahol Deák Lajosné önkormányzati képviselő, Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Schneider Istvánné, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezető-helyettese és a Magyar Honvédség képviseletében Czigler Zalán alezredes, törzsfőnök koszorúztak.

A Rác temetőben Szigli István önkormányzati képviselő, Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Schneider Istvánné, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezető-helyettese és a Magyar Honvédség képviseletében Czigler Zalán alezredes, törzsfőnök hajtottak fejet a hősök emléke előtt.

A Hosszútemetőben Viza Attila közbiztonsági tanácsnok, Wilmek Tibor, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Schneider Istvánné, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezető-helyettese és a Magyar Honvédség képviseletében Czigler Zalán alezredes, törzsfőnök helyezték el az emlékezés virágait.

A Szentlélek katonatemetőben Viza Attila közbiztonsági tanácsnok, Wilmek Tibor, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezetője és a Magyar Honvédség képviseletében Czigler Zalán alezredes, törzsfőnök emlékezett a hősökre.

A pénteki koszorúzások sora a Vásárhelyi úti Repülős és Ejtőernyős emlékműnél, és a 2021 őszén felavatott új repülős emlékműnél zárult. Viza Attila közbiztonsági tanácsnok és Wilmek Tibor, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezetője és a Magyar Honvédség képviseletében Czigler Zalán alezredes, törzsfőnök koszorúztak.

A Hősök Napja alkalmából koszorúelhelyezésre kerül még sor a Donát és Zobori utca kereszteződésében található emlékkeresztnél, valamint május 28-án, vasárnap 12 órakor a Hősök terén, a Fekvő katona I. Világháborús emlékművénél emlékeznek meg a háborúkban elesett katonákról.

Közélet

 1. Több az autó, mint a hely

  Lakossági fórumot tartottak szerdán este a Városházán a belvárosi parkolásról és a hatósági ellenőrzésekről. A parkolási rendelet belvárost érintő változásai is szó volt és elhangzott, hogy a történelmi belváros területén az év első öt hónapjában 1114 esetben intézkedtek a közterület felügyelők engedély nélküli behajtás miatt, tavaly a teljes évben 976 esetben kellett intézkedni. A fórumon szó volt a belvárosi vendéglátóhelyekről is.

  2023.06.07.
 2. Önkéntesek hete

  Második alkalommal szervezte meg az Önkéntesek hete programot a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. A június első hetében a vármegyében több helyszínen zajló eseménysorozatban civil szervezeti bemutatók és kihelyezett osztályfőnöki órák népszerűsítik az önkéntességet a fiatalok körében. A szerdai székesfehérvári szakmai nap középpontjában az iskolai közösségi szolgálat állt.

  2023.06.07.
 3. Heves esőzések Fejér vármegyében

  A nagy esőzések Fejér Vármegyét sem kímélték. Néhány óra alatt egy havi csapadékmennyiségnek megfelelő eső zúdult Kincsesbánya községre. Az esőzések nyomait felszámolták, azonban a napokban újabb esőzések várhatók.

  2023.06.07.
 4. Japánkert a Csónakázó-tó szigetén

  Felavatták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén. A kert a Denso Gyártó Magyarország Kft. jubileumi ajándéka a munkavállalóinak, a város közösségének.

  2023.06.07.