„Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.
2021.04.08. 12:31 |

Márciusban dr. Horváth Miklósné közösségi oldalán arra hívta fel kortársai figyelmét, hogy aki teheti, maradjon otthon saját és családja, a közösség érdekében. Egy évvel ezelőtt történt mindez. Azóta sok minden megváltozott az életünkben, napi viseletté vált a maszk, napi rutinná a fertőtlenítőszerek használata, a megfelelő távolságtartás. Hogyan élték meg az elmúlt időszakot?

Dr. Horváth Miklósné: Mi átéltünk már számos olyan helyzetet, amikor azért kellett otthon maradni, mert bombázták az országot, volt olyan, hogy korlátozták a szabadságunkat, itt most a szabad akaratunkon múlik, hogy felelősen viselkedjünk magunkért, a családunkért, a közösségeinkért. A tavaszi időszak nem volt könnyű, de ennél nehezebb helyzetünk is volt már. Ha az ember megszokta, hogy bárhova mehet, bármit tehet, majd egyszer csak jön egy vírus, amely mindent megállít, az bizony gondolkodóba ejt. Itt már nemcsak a saját életünkről, egészségünkről van szó, hanem az egyén felelős magatartásán keresztül azokról a közösségekről - család, munkahely, barátok -, ahol megfordulunk. Pontosan fel tudom mérni, mekkora felelősség hárul egy emberre, amikor véleményt nyilvánít olyan ügyekben, ami az élettel, az egészséggel kapcsolatos. Vannak olyan helyzetek, és ez is olyan, amikor tudomásul kell venni, alkalmazkodni kell, és az embernek ebben az esetben saját magának kell a szabad akaratát is korlátoznia. Hittel és meggyőződéssel vallom, hogy ez nem mese, ez nem vicc…

Dr. Dienesné Fluck Györgyi: Nagy családi ünnepek, karácsony, húsvét, születés- és névnapok - ma csak a 2020 előtti emlékeket idézhetjük fel. A családdal való együttlét megszűnt, ami a személyes találkozókat illeti, az online térben láthatom csak az unokáimat, dédunokámat. Nagyon nehéz ez az időszak, mindeközben minden tőlem telhetőt megtettem és megteszek, hogy az egészségem megőrzése mellett a választókörzetben élők ügyeit intézzem. Telefonon, e-mail-en ekeresztül nem ugyanaz. A felmerülő problémák, kérdések, igények megbeszélése egy-egy személyes találkozó alkalmával sokkal egyszerűbbek. Azt is meg kell érteni mindenkinek, hogy amíg a védekezésre fordítunk komoly költségeket, azt bizony más területektől kell elvonni. Nagyon jó lenne, ha ismét a saját dolgainkra figyelhetnénk, személyese tudnánk találkozni, az ügyeinket intézni. Ennek lehetősége egyre közelebb kerül, hiszen a védekezésben komoly előrelépést jelentett a vakcina.

H.M.-né: Így van, hiszen az jól látszott az idő előrehaladtával, hogy bizony ez a vírus nemcsak az időseket, hanem szinte minden korosztályt érint. Lépésről lépésre kiderül mennyire veszélyes ez a gyilkos kor, és hogy komolyan kell venni. Az is kiderült, hogy vannak olyan technikák, amelyekkel lehet ellene védekezni. Beigazolódott, hogy a maszk, a távolságtartás, a fertőtlenítés mind-mind fontos eszköz a vírus terjedésének lassításában. Nem telet egy év, és a védőoltás már elérhetővé vált.

A program már a tömeges oltásoknál jár, és folyamatos a regisztráció lehetősége. A szakemberek szerint a 60%-os átoltottságot kell ahhoz elérni, hogy a vírus terjedését akadályozzuk. Mit gondolnak, mikorra lehetséges ez? Elég sok kétkedő hírt, hozzászólást olvashatunk a világhálón…

H.M.-né: Hiszek az emberek józan gondolkodásában. Ahogy egy nagyobb beruházás előtt érdeklődünk, tájékozódunk, mérlegelünk, szakembereket kérdezünk meg arról, mi a véleményük, így ebben az esetben, ahol az egészségünk, az életünk a tét szintén csak a szakemberek véleményét szabad meghallgatni, nem a pletykákat, a közösségi oldalakon fellelhető, sokszor minősíthetetlen hozzászólásokat. Bízom abban, hogy az emberek a józan eszükre hagyatkozva helyesen döntenek, hiszen most nem valami pótolható beruházás előtt állunk, hanem az életükről, a családjukról döntenek. Az, hogy kérdések merülnek fel, értehető. Az nem mindegy azonban, hogy ezek tudományos kérdések, hozzászólások, hírek, vagy csak arra szolgálnak, hogy az embereket megzavarják, elégedetlenséget szítsanak. Aki arra játszik, hogy az emberek ne oltassák be magukat, azok tényleg csak azt akarják, hogy nagyobb legyen az elégedetlenség. És ez akkor színtiszta politika és 2022-es választásról szól, semmi másról.

Ha azonban okosan végig gondoljuk, nem példanélküli dolog a vírus ellen az oltással való védekezés, hiszen az elmúlt század óta a gyermekbénulástól, a kanyarón keresztül a szamárköhögésig és még sorolhatnám, minden ilyen betegség ellen oltanak.

Most is két lehetőség van mindenki kezében: aki úgy érzi, hogy megtudja védeni magát és mindent betart, és bizalmatlan minden oltással szemben, ő nem oltatja magát. Aki felelősségteljesen gondolkozik, és tisztában van azzal, hogy mennyi mindent elérhetünk az oltással, többek között saját magunk védelmét a lehetséges szövődmények ellen, az beoltatja magát. Ha minél többen így gondolkozunk, akkor talán koranyárra elérjük azt a bizonyos 60 százalékot.

D.-né F.Gy.: Szerintem sem kérdés, hogy minél többen felvegyük a védőoltást, hiszen egyelőre csak ez ad lehetőségek a koronavírus legyőzésére. Két utunk lehet: az egyik az, hogy a társadalom nagyobb része felelősségének teljes tudatában beoltatja magát, és ekkor sikerül visszaszorítani a vírust, ezáltal életünk visszatérhet a normális útra. A másik - ha nem élünk elegen a védőoltás adta lehetőséggel - a korlátozások életben maradnak, sőt szigorodhatnak. Ez még jobban megkeserítené életünket, hiszen továbbra is el kellene zárkóznunk a közösségi élettől, a családi találkozóktól. Remélem, okosan döntünk, magunk mögött tudjuk hagyni ezt a helyzetet, és ismét élhetjük a régi életünket.

A téma kapcsán eszembe jutott egy Heltai Jenő-idézet. A néma levente drámában olvasható a következő: „A boldog élet vágya nem kisért? Galambok közt, virágos szigeten, Békés családi kör, parányi házban. Az élet szép... tenéked magyarázzam?” Talán annyit változtatnék: az élet szép, tinéktek magyarázzam?

Interjú

 1. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 2. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.
 3. Az 1848/49-es események ihlették Sasvári János legújabb domborművét

  Újabb, az 1848-49/es forradalom és szabadságharcot megidéző domborművel bővítette alkotói gyűjteményét Sasvári János László kő- és fafaragó mester. A művész gyermekkora óta hordozta magában az ihletet a műhöz, melyet egyelőre az otthonában őriz, és kutatja a méltó helyét. Életművéről egy könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel.

  2021.03.22.
 4. Imádkozom minden apáért – interjú Spányi Antal megyés püspökkel Szent József napján

  Székesfehérváron Szent József napján a járványidőszak miatt elmaradt az ünnepi püspöki szentmise. Spányi Antal megyés püspököt arról kérdeztük, hogyan tekintsünk ma arra a szentre, aki az apák példaképe és hogyan ajánlja a főpásztor imádságát az családfőkért, a személyes találkozás lehetősége nélkül.

  2021.03.19.
 1. Minőségi városüzemeltetés, minőségi fejlesztések - beszélgetés Bozai István városgondnokkal

  Székesfehérvár Városgondnoksága mintegy négymillió négyzetméternyi zöldterületet tart karban a városban, 340 kilométernyi út illetve 400 kilométer járda fenntartását és felújítását végzi. Működteti az uszodát, nyolcszáz játszóeszköz karbantartására figyelnek több mint száz játszótéren és olyan kiemelt szabadidőparkokat gondoz, mint a Bregyó, a Halesz, a Túrózsáki úti szabadidőközpont vagy az új palotavárosi park. Mindezek mellett építőipari és rendezvényszervező tevékenysége is jelentős. A 2021-es év városüzemeltetéséről, és fejlesztésekről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2021.03.04.
 2. Indulnak az Örökségünk, örökségül! műhelyfoglalkozások

  Jövő héten indulnak az Örökségünk örökségül! műhelyfoglalkozások: a pedagógusoknak szóló képzéseket a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, megőrzésének, gondozásának a céljával hirdette meg az M-ART Egyesület. Sevella Zsuzsannával, a MintaKINCStár játékfejlesztőjével beszélgettünk.

  2021.02.28.
 3. Állandó mozgásban - Beszélgetés dr. Bucsi Lászlóval

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője dr. Bucsi László 2019 karácsonyán arról tájékoztatta kollégáit, hogy megkezdi a felkészülést a jól megérdemelt nyugdíjas évekre, utódja hamarosan átveszi majd a helyét. Ám az élet néhány bekezdést átírt e jól megtervezett forgatókönyvben. A beszélgetés podcastban is hallható!

  2021.02.24.
 4. Reméljük, hogy a vizsgálatok építeni fogják közösségünket és büszkeségünket

  Az egykori Nagyboldogasszony bazilikában, majd annak romjain a többször megbolygatott és kirabolt sírokból előkerült csontmaradványok közül III. Béla kivételével nem tudni melyik tartozott a Székesfehérváron eltemetett 15 király valamelyikéhez. A tudományos kutatások teljes bizonyossággal eddig ezt nem tudták megállapítani. Most talán remény van arra, hogy mindez kiderül. Az Árpád-ház Programról és a Nemzeti Emlékhely jövőjéről Székesfehérvár polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással beszélgettünk.

  2021.02.10.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár