Nagy Sándor Program - egy új 150 fős idősotthon épül Fehérváron

Idén kezdődik a fehérvári idősotthonok több mint kétmilliárd forintos felújítása és bővítése, ami az Egyesített Szociális Intézmény négy fehérvári otthonát érinti. A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról pénteken tárgyal majd Fehérvár közgyűlése. A város önerőből tervezi végrehajtani a keresve az uniós és hazai támogatási lehetőségeket.
2018.03.05. 11:48 |

Több mint húszezer 65 évnél idősebb ember él Székesfehérváron.

Még idén elkezdődik egy új, 150 férőhelyes idősotthon tervezése a Rádió utcában, a Farkasvermi úti otthonban a gépészeti rendszer és a teljes villamos hálózat megújul, továbbá hőszigetelés és nyílászáró csere is lesz, a Rákóczi úti otthonban pedig a felújítás mellett bővítik is az otthont.

A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester, Dienesné Fluck Györgyi idősügyi tanácsnok és Mészáros Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény vezetője közösen tartott sajtótájékoztatót.

A Rákóczi úton, többek között a jogszabályi kötelezettség miatt is nem csak felújítás, hanem bővítés is lesz, ahol a felújítás után 102 férőhelyes lesz az otthon. A Farkasvermi úton teljes energetikai és gépészeti felújítást végeznek, a Rádió utcai otthon mellett pedig lehetőség van egy komoly, 150 fős idősek otthonának a megépítésére. A tervezésre szánt mintegy 70 millió forintot már tartalmazza az elfogadott 2018-as költségvetése a városnak és a pénteki közgyűlés döntése után remélhetőleg el is kezdődhet a munka – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Program 2-2.5 milliárd forintos fejlesztés, melyet önerőből valósít meg Székesfehérvár, mert jelenleg nincs ilyen fejlesztésre pályázati forrás. Cél, hogy mihamarabb befejezzék a felújításokat, nem elfelejtve, hogy a felújítások során az idős ellátottak mindebből a legkevesebbet érezzenek.

Minimum 70 férőhellyel bővítik a kapacitást úgy, hogy mindegyik épület korszerűvé válik.

Mészáros Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója elmondta, hogy a Rákóczi úton nagy szükség van a jogszabályban meghatározott férőhelykiváltásra, a Farkasvermi úton a gépészet nagyon elavult, amit fel kell újítani. „Nagy öröm számunkra, hogy a Rádió úton egy 150 fős új otthon épül majd. Itt tervezünk egy demens részleget és házaspárok elhelyezésére is lehetőség lesz.

Brájer Éva alpolgármester arról beszélt, hogy hosszas egyeztetések után döntött úgy a város vezetése, hogy nem lehet tovább tolni magunk előtt ezt a problémát. „Természetesen ez nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete. Komoly munka elé nézünk és nagyon odafigyelő, feszes és precíz munkafolyamatokat kell végezni. Szeretettel és érzelemmel kell kezelni az idősek ellátását és jó példát kell mutatni az unokáinknak.”- emelte ki.

LETÖLTHETŐ prezentáció a Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról  (.ppt, 13MB) 

Örülök, hogy tagja lehetek annak a közgyűlésnek, mely megszavazza a fehérvári idősotthonok fejlesztét – mondta Dienesné Fluck Györgyi Fehérvár idősügyi tanácsnoka a program bejelentéséről szóló sajtótájékoztatón.

Városfejlesztés

 1. Fehérvár az okosvárosok útján - különleges parkolási infrastruktúrát telepítettek

  Országosan is különleges fejlesztést mutattak be hétfőn Székesfehérváron; a város - a Vodafone NB-IoT SmartParking szenzoraival bővítve digitális eszközparkját - lehetővé teszi lakói számára az okosparkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Fehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon az autósok mobiltelefonjuk segítségével. A századik parkolószenzort Fehérvár polgármestere személyesen telepítette a Jávor Ottó téren.

  2018.12.10.
 2. Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist

  Fontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

  2018.12.06.
 3. Jelentősen csökkent a város felé a várakozási idő a plusz sáv megépítésével

  Befejeződött a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében egy plusz kanyarodósáv kiépítése. A város felé vezető oldalon egy külön jobbra és balra kanyarodó sáv között kettő egyenesen haladó sávot alakítottak ki, ami jelentősen csökkentette a várakozási időt a kereszteződésben. A munka folytatódik és a második ütemben külön vezetett kerékpárút és járda épül ezen a szakaszon.

  2018.12.03.
 4. 27 új parkolót alakítottak ki az Óvoda utcában - az út és a járda is megújult

  Az szeptemberben kezdődött fejlesztésnek köszönhetően huszonhét új parkolót alakítottak ki, valamint megújult az út és a járda is az Óvoda utcában, a tűzoltóság hátsó bejáratától a Munkás utcáig tartó szakaszon. A csütörtöki műszaki átadáson elhangzott, hogy a beruházás a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programja keretében városi forrásból valósult meg.

  2018.11.29.
 1. Műszaki átadás Palotavárosban - elkészült a Varga-csatorna ikresített áteresze

  A Felsővárosi vízrendezések és a Varga-csatorna megnövekedett vízgyűjtő területe okán Székesfehérvár Önkormányzata a csatorna meglévő áteresze mellé egy új, nagy átmérőjű csőátereszt telepített. Az elkészült, ikresített Bátky-átereszről Viza Attila önkormányzati képviselő és a kivitelező, Konstruktor Kft. adott tájékoztatást pénteken. 

  2018.11.23.
 2. Szolár fák USB töltőkkel a Haleszben és a Rózsa ligetben

  A Városgondnoksága mintegy 700 fa ültetését kezdte el az elmúlt hetekben Székesfehérváron. Két különleges, modern alkotásnak is beillő "fa" is helyet kapott ezek között. A Haleszben és a Rózsa ligetben telepített napenergiával működő solar fák USB csatlakozói mobil eszközök töltését teszik lehetővé - hangzott el a Haleszban tartott csütörtök reggeli sajtótájékoztatón.

  2018.11.22.
 3. Elkészült az Öreghegyen a Bajmóci utca teljes felújítása

  A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében elkészült az Öreghegyen a Bajmóci utca felújítása, ami teljes hosszában új útburkolatot kapott, és szintén teljes hosszában térköves járda épül. Az utcában kiépült a zárt csapadékvízelvezetési rendszer is. 

  2018.11.19.
 4. Több mint 50 fát ültetnek el az új Vízivárosi parkolóban

  Pénteken több mint 50 fa ültetésének nagy részével végeztek már a Városgondnokság parkfenntartó munkatársai a volt Fűtőerőmű mellett épült új parkolóban. Hársfát, csörgőfát és kőriseket telepítettek. Tavasszal pedig nem füvet, hanem vadvirág keveréket ültetnek, így tavasz végén már ebben gyönyörködhetnek a környéken lakók. A fejlesztés 1500 m² zöldfelületet jelent a városrészben.

  2018.11.16.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek