Nagy Sándor Program - egy új 150 fős idősotthon épül Fehérváron

Idén kezdődik a fehérvári idősotthonok több mint kétmilliárd forintos felújítása és bővítése, ami az Egyesített Szociális Intézmény négy fehérvári otthonát érinti. A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról pénteken tárgyal majd Fehérvár közgyűlése. A város önerőből tervezi végrehajtani a keresve az uniós és hazai támogatási lehetőségeket.
2018.03.05. 11:48 |

Több mint húszezer 65 évnél idősebb ember él Székesfehérváron.

Még idén elkezdődik egy új, 150 férőhelyes idősotthon tervezése a Rádió utcában, a Farkasvermi úti otthonban a gépészeti rendszer és a teljes villamos hálózat megújul, továbbá hőszigetelés és nyílászáró csere is lesz, a Rákóczi úti otthonban pedig a felújítás mellett bővítik is az otthont.

A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester, Dienesné Fluck Györgyi idősügyi tanácsnok és Mészáros Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény vezetője közösen tartott sajtótájékoztatót.

A Rákóczi úton, többek között a jogszabályi kötelezettség miatt is nem csak felújítás, hanem bővítés is lesz, ahol a felújítás után 102 férőhelyes lesz az otthon. A Farkasvermi úton teljes energetikai és gépészeti felújítást végeznek, a Rádió utcai otthon mellett pedig lehetőség van egy komoly, 150 fős idősek otthonának a megépítésére. A tervezésre szánt mintegy 70 millió forintot már tartalmazza az elfogadott 2018-as költségvetése a városnak és a pénteki közgyűlés döntése után remélhetőleg el is kezdődhet a munka – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Program 2-2.5 milliárd forintos fejlesztés, melyet önerőből valósít meg Székesfehérvár, mert jelenleg nincs ilyen fejlesztésre pályázati forrás. Cél, hogy mihamarabb befejezzék a felújításokat, nem elfelejtve, hogy a felújítások során az idős ellátottak mindebből a legkevesebbet érezzenek.

Minimum 70 férőhellyel bővítik a kapacitást úgy, hogy mindegyik épület korszerűvé válik.

Mészáros Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója elmondta, hogy a Rákóczi úton nagy szükség van a jogszabályban meghatározott férőhelykiváltásra, a Farkasvermi úton a gépészet nagyon elavult, amit fel kell újítani. „Nagy öröm számunkra, hogy a Rádió úton egy 150 fős új otthon épül majd. Itt tervezünk egy demens részleget és házaspárok elhelyezésére is lehetőség lesz.

Brájer Éva alpolgármester arról beszélt, hogy hosszas egyeztetések után döntött úgy a város vezetése, hogy nem lehet tovább tolni magunk előtt ezt a problémát. „Természetesen ez nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete. Komoly munka elé nézünk és nagyon odafigyelő, feszes és precíz munkafolyamatokat kell végezni. Szeretettel és érzelemmel kell kezelni az idősek ellátását és jó példát kell mutatni az unokáinknak.”- emelte ki.

LETÖLTHETŐ prezentáció a Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról  (.ppt, 13MB) 

Örülök, hogy tagja lehetek annak a közgyűlésnek, mely megszavazza a fehérvári idősotthonok fejlesztét – mondta Dienesné Fluck Györgyi Fehérvár idősügyi tanácsnoka a program bejelentéséről szóló sajtótájékoztatón.

Városfejlesztés

 1. Vízvezetékeket építenek át a Fiskális úton - öt hónapig tart a rekonstrukció

  A Fiskális út teljes keresztmetszetét érintő rekonstrukció zajlik október 1-től, elsőként a víz gerincvezetékek átépítési munkálatai kezdődnek meg. Az átépítés a Budai úti tolózáraknától a Béla úti csatlakozásig tart és várhatóan 5 hónapot vesz igénybe.

  2018.09.20.
 2. Több ütemben valósul meg a Vásárhelyi út felújítása

  A közgyűlés pénteki ülésén döntött arról, hogy több ütemre bontva valósítja meg a Vásárhelyi út felújítását. Az elkészült engedélyes tervek alapján a beruházás egymilliárd forintba kerülne, amihez csak közel 365 millió forint pályázati forrás biztosított – ezért döntött a több évre bontott, ütemezett felújítás mellett a város, ami saját forrásból valósul majd meg. 

  2018.09.15.
 3. Újabb tér újul meg a Belvárosban – tervezői tájékoztató a Bartók Béla térről

  Két ütemben – elsőként a kiszolgáló közművek tekintetében, majd a tér közösségi funkcióinak kialakításával – újul meg a Bartók Béla tér. A tervezők látványtervet is bemutattak, de ez még munkaanyag, a véglegesítés előtt az érdeklődő fehérváriak széles körben megismerhetik majd a Bartók Béla tér kialakítására vonatkozó terveket. A képviselőknek a tervezők tartottak bemutatót a héten.

  2018.09.13.
 4. Önkéntes nap a Tolnaiban - idén három fehérvári óvodaudvar újult meg

  A KÉPES program keretében végeztek önkéntes munkát szerdán a Tolnai Úti Óvoda udvarán, amely szeptemberre mintegy 15 millió forintos beruházás keretében újult meg. Őszre új udvari játékok és megszépült környezet várta a gyerekeket a Brunszvik Teréz Óvodában és a Felsővárosi Óvodában is. 

  2018.09.12.
 1. Elkészült a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ második üteme is

  Elkészült és Kerkay Rita kiállításával hivatalosan is megnyílt a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és Kultúrudvar második üteme. A városrészben három éve kezdték tervezni, hogy egy olyan kulturális központ kialakítását az új közösségi ház mögötti udvaron, mely sokszínű, sokfunkciójú, széles közösséget szólít meg, kiszolgálja a városrész összes korcsoportját és hozzájárul az oktatás színesítéséhez.

  2018.09.10.
 2. Megújult épületben kezdték az évet a Rákóczi Úti Óvodában is

  Közel 400 millió forintból kívül és belül is megújult a Rákóczi Utcai Óvoda épülete. Az intézmény 210 férőhellyel és 7 csoporttal kezdte meg az új nevelési évet. Teljesen felújították az elektromos- és a fűtésrendszert, kicseréltek valamennyi nyílászárót és a belső falfelületek is újak. Az megújult intézményben csütörtökön reggel a város polgármestere Cser-Palkovics András tartott bejárást.

  2018.09.06.
 3. Plusz sávval is bővítik a Széchenyi - Horváth István kereszteződést

  Munkaterület-átadással kezdődött hétfőn délután az a fejlesztés, melynek során megújul, kibővül a Széchenyi út és a Horvát István utca kereszteződése. A jövőben négy sávos lesz a belváros felé vezető oldalon, egy jobbra, kettő egyenesen, egy pedig balra, megtartva ezzel Tóváros könnyebb elérhetőségét. A fejlesztés járdákat és kerékpárutakat is érint. A kivitelezőnek 90 nap áll rendelkezésére, hogy a terveket megvalósítsa.

  2018.09.03.
 4. Dobot Magician - újabb robotok érkeztek az Alba Innovárba

  Szeptember 3-án hétfőn az iskolával együtt az Alba Innovár második évadja is elindult. Az ipari robotok gyors térhódításával együtt pedig ide is megérkeztek Magyarországon elsőként azok a Dobot Magician típusú robotok, amikkel hatékonyan meg lehet mutatni a tényleges ipari környezetet és tökéletesen szimulálja a világ legnagyobb ipari robotjainak a működését. 

  2018.09.03.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek