Nagy Sándor Program - egy új 150 fős idősotthon épül Fehérváron

Idén kezdődik a fehérvári idősotthonok több mint kétmilliárd forintos felújítása és bővítése, ami az Egyesített Szociális Intézmény négy fehérvári otthonát érinti. A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról pénteken tárgyal majd Fehérvár közgyűlése. A város önerőből tervezi végrehajtani a keresve az uniós és hazai támogatási lehetőségeket.
2018.03.05. 11:48 |

Több mint húszezer 65 évnél idősebb ember él Székesfehérváron.

Még idén elkezdődik egy új, 150 férőhelyes idősotthon tervezése a Rádió utcában, a Farkasvermi úti otthonban a gépészeti rendszer és a teljes villamos hálózat megújul, továbbá hőszigetelés és nyílászáró csere is lesz, a Rákóczi úti otthonban pedig a felújítás mellett bővítik is az otthont.

A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester, Dienesné Fluck Györgyi idősügyi tanácsnok és Mészáros Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény vezetője közösen tartott sajtótájékoztatót.

A Rákóczi úton, többek között a jogszabályi kötelezettség miatt is nem csak felújítás, hanem bővítés is lesz, ahol a felújítás után 102 férőhelyes lesz az otthon. A Farkasvermi úton teljes energetikai és gépészeti felújítást végeznek, a Rádió utcai otthon mellett pedig lehetőség van egy komoly, 150 fős idősek otthonának a megépítésére. A tervezésre szánt mintegy 70 millió forintot már tartalmazza az elfogadott 2018-as költségvetése a városnak és a pénteki közgyűlés döntése után remélhetőleg el is kezdődhet a munka – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Program 2-2.5 milliárd forintos fejlesztés, melyet önerőből valósít meg Székesfehérvár, mert jelenleg nincs ilyen fejlesztésre pályázati forrás. Cél, hogy mihamarabb befejezzék a felújításokat, nem elfelejtve, hogy a felújítások során az idős ellátottak mindebből a legkevesebbet érezzenek.

Minimum 70 férőhellyel bővítik a kapacitást úgy, hogy mindegyik épület korszerűvé válik.

Mészáros Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója elmondta, hogy a Rákóczi úton nagy szükség van a jogszabályban meghatározott férőhelykiváltásra, a Farkasvermi úton a gépészet nagyon elavult, amit fel kell újítani. „Nagy öröm számunkra, hogy a Rádió úton egy 150 fős új otthon épül majd. Itt tervezünk egy demens részleget és házaspárok elhelyezésére is lehetőség lesz.

Brájer Éva alpolgármester arról beszélt, hogy hosszas egyeztetések után döntött úgy a város vezetése, hogy nem lehet tovább tolni magunk előtt ezt a problémát. „Természetesen ez nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete. Komoly munka elé nézünk és nagyon odafigyelő, feszes és precíz munkafolyamatokat kell végezni. Szeretettel és érzelemmel kell kezelni az idősek ellátását és jó példát kell mutatni az unokáinknak.”- emelte ki.

LETÖLTHETŐ prezentáció a Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról  (.ppt, 13MB) 

Örülök, hogy tagja lehetek annak a közgyűlésnek, mely megszavazza a fehérvári idősotthonok fejlesztét – mondta Dienesné Fluck Györgyi Fehérvár idősügyi tanácsnoka a program bejelentéséről szóló sajtótájékoztatón.

Városfejlesztés

 1. Elkészültek az energetikai felújítások a Székesfehérvári Járási Hivatal épületeiben

  Pénteken adták át a Székesfehérvári Járási Hivatal három, energetikai korszerűsítésen átesett épületét. A Honvéd utcai, a József Attila utcai és a Mátyás király körúti épületek hazai forrásokból és önkormányzati támogatással 623 millió forintból újultak meg és a beruházás révén 30%-os megtakarítás várható a fűtési, illetve a villamos költségek tekintetében.

  2018.03.23.
 2. Négy helyen épül, új ingyenesen használható sportpark Fehérváron

  Új sportparkok épülnek Székesfehérváron állami finanszírozással: a Rácbánya mellett a Krasznai közben, az Illyés Gyula téren és a Bébic utcában alakítanak ki ingyenesen használható kondiparkot és két helyen futópályát. A cél, hogy minden városrészben legyen lehetősége a fehérváriaknak arra, hogy ingyenesen sportolhassanak.

  2018.03.22.
 3. Alapkőletétel - új tornateremmel és tantermekkel bővítik a Cisztercit

  A gimnáziumban új, modern tornacsarnokot építenek, amelyben külön helyiséget kap a szertorna. Tíz új tantermet és új menzahelyiséget alakítanak ki, amely a tornacsarnok lelátójával egybenyitható lesz, így multifunkcionális lehetőségeket kínál a rendezvényekhez. A Ciszterci Szent István Gimnázium 2,6 milliárd forintos kormányzati támogatással újul meg és bővül. 

  2018.03.21.
 4. Húsz kilométernyi új kerékpárút és sáv épül Székesfehérváron

  A tervek szerint a következő három évben összesen húsz kilométernyi kerékpárút épül Székesfehérváron – hangzott el azon az egyeztetésen, amiket a fehérvári kerékpáros létesítményekről tartottak a Városházán. A Gáz utcában, a Széna téren, a Kertalja utcában, az Alvinci, Dési és Segesvári utcákban még idén megvalósulnak a kerékpáros fejlesztések.  

  2018.03.21.
 1. A tavaszi útépítés után helyezik üzembe a csapadékvíz elvezető rendszert

  Lakossági fórumon tájékoztatták a Csutora utcai lakókat hétfőn délután a Felsővárosban épülő csapadékvíz-elvezető rendszer építésének jelenlegi állásáról. Az utóbbi időben többen panaszkodtak a sár miatt az utcában, ahol tavasz végén helyezik majd üzembe a csapadékvíz elvezető rendszert, a víznyelőkkel együtt, ráadásul idén tavasszal a nagyon magas talajvíz is probléma a város egyik mélyen fekvő utcájában.

  2018.03.12.
 2. A magyar gazdaság zászlóshajója lehet a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely

  Elkészült a várpalotai elkerülő 9,4 kilométeres szakasza, amely mentesíti a várost az eddigi forgalomtól. Az ünnepségen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki kiemelte, hogy a fejlesztés százezer ember életminőségén és rengeteg vállalkozás versenyképességén javít, az új útszakasz pedig elérhető közelségbe hozza azt a tervet, hogy a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely hamarosan a magyar gazdaság egyik zászlóshajója legyen.

  2018.03.09.
 3. Lerakták a Corvinus új, székesfehérvári épületének az alapkövét

  Letették csütörtökön délelőtt az alapkövét a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának. A régi laktanyaépület teljes gépészeti és esztétikai restauráción esik át, stílusa azonban nem változik és a tervek szerint 2019 májusára készül el a felújítás.

  2018.03.08.
 4. Folytatódnak a Ligetsor felújítási munkálatai - a héten a járdát építik

  A fagyok elmúltával a járdaépítéssel folytatódnak a Ligetsor felújítási munkálatai és ha nem esik még több csapadék, akkor bő egy hét múlva az útépítés is folytatódik. A csapadékvíz elvezető csatorna építésének 90%-a, valamint az ivóvízvezeték és a szennyvízcsatorna felújítása befejeződött és szépen alakul az iskola előtti tér felújítása is.

  2018.03.07.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek