Nagy Sándor Program - egy új 150 fős idősotthon épül Fehérváron

Idén kezdődik a fehérvári idősotthonok több mint kétmilliárd forintos felújítása és bővítése, ami az Egyesített Szociális Intézmény négy fehérvári otthonát érinti. A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról pénteken tárgyal majd Fehérvár közgyűlése. A város önerőből tervezi végrehajtani a keresve az uniós és hazai támogatási lehetőségeket.
2018.03.05. 11:48 |

Több mint húszezer 65 évnél idősebb ember él Székesfehérváron.

Még idén elkezdődik egy új, 150 férőhelyes idősotthon tervezése a Rádió utcában, a Farkasvermi úti otthonban a gépészeti rendszer és a teljes villamos hálózat megújul, továbbá hőszigetelés és nyílászáró csere is lesz, a Rákóczi úti otthonban pedig a felújítás mellett bővítik is az otthont.

A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester, Dienesné Fluck Györgyi idősügyi tanácsnok és Mészáros Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény vezetője közösen tartott sajtótájékoztatót.

A Rákóczi úton, többek között a jogszabályi kötelezettség miatt is nem csak felújítás, hanem bővítés is lesz, ahol a felújítás után 102 férőhelyes lesz az otthon. A Farkasvermi úton teljes energetikai és gépészeti felújítást végeznek, a Rádió utcai otthon mellett pedig lehetőség van egy komoly, 150 fős idősek otthonának a megépítésére. A tervezésre szánt mintegy 70 millió forintot már tartalmazza az elfogadott 2018-as költségvetése a városnak és a pénteki közgyűlés döntése után remélhetőleg el is kezdődhet a munka – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Program 2-2.5 milliárd forintos fejlesztés, melyet önerőből valósít meg Székesfehérvár, mert jelenleg nincs ilyen fejlesztésre pályázati forrás. Cél, hogy mihamarabb befejezzék a felújításokat, nem elfelejtve, hogy a felújítások során az idős ellátottak mindebből a legkevesebbet érezzenek.

Minimum 70 férőhellyel bővítik a kapacitást úgy, hogy mindegyik épület korszerűvé válik.

Mészáros Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója elmondta, hogy a Rákóczi úton nagy szükség van a jogszabályban meghatározott férőhelykiváltásra, a Farkasvermi úton a gépészet nagyon elavult, amit fel kell újítani. „Nagy öröm számunkra, hogy a Rádió úton egy 150 fős új otthon épül majd. Itt tervezünk egy demens részleget és házaspárok elhelyezésére is lehetőség lesz.

Brájer Éva alpolgármester arról beszélt, hogy hosszas egyeztetések után döntött úgy a város vezetése, hogy nem lehet tovább tolni magunk előtt ezt a problémát. „Természetesen ez nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete. Komoly munka elé nézünk és nagyon odafigyelő, feszes és precíz munkafolyamatokat kell végezni. Szeretettel és érzelemmel kell kezelni az idősek ellátását és jó példát kell mutatni az unokáinknak.”- emelte ki.

LETÖLTHETŐ prezentáció a Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról  (.ppt, 13MB) 

Örülök, hogy tagja lehetek annak a közgyűlésnek, mely megszavazza a fehérvári idősotthonok fejlesztét – mondta Dienesné Fluck Györgyi Fehérvár idősügyi tanácsnoka a program bejelentéséről szóló sajtótájékoztatón.

Városfejlesztés

 1. Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában

  Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában. A 4-6-8. számú házak előtt a zúzottköves felületet térkő váltotta fel, amely nemcsak esztétikailag, hanem környezetvédelmi szempontból is megfelelő. 

  2018.06.20.
 2. Árpád-ház program – készen vannak a tervei a volt Köztársaság Mozi felújításának

  Készen vannak a volt Köztársaság Mozi felújításának a tervei, melyben a méltó helyet kapnak a középkori Magyar Királyság legnagyobb és legfontosabb templomának a Nagyboldogasszony-bazilikának megmaradt kövei, de elkezdődött már a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének felújítás előtti felmérése, ahol a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” kiállítás kap majd helyet. Több más elem mellett a program része az Aranybulla-emlékmű felújítása is 2022-re.

  2018.06.13.
 3. Több mint ötven fát ültetnek majd az új, nyár végére elkészülő vízivárosi parkolóba

  Az új parkoló megtervezésénél feladat volt, hogy minél több fát lehessen ültetni a parkolók között. A területen összesen 201 férőhelyes, térköves, zöldsávval, fákkal kialakítandó parkolót terveztek közvilágítással a jelenlegi ipari területen, ahol járdákkal segítik majd a biztonságos közlekedést és egy új kutyafuttatót is kialakítanak.

  2018.06.13.
 4. Már csak a takarítás van hátra a Széna téri sportcsarnokban

  "Gyakorlatilag elkészült a sportcsarnok a Széna téren, ami júliusban, az öttusa Európa-bajnokságon mutatkozik meg a nagyközönségnek, a diákok pedig szeptembertől használhatják majd." - írta kedden reggel Facebook oldalán a város polgármestere Cser-Palkovics András és néhány friss fotót is tett fel az átadás előtt lévő csarnokról.

  2018.06.12.
 1. Elkészültek az új gyalogos átkelőhelyek a Kisteleki utcában

  Pénteken délelőtt volt a műszaki átadása a Zsolt utca és a Kisteleki utca kereszteződésénél, illetve a Kisteleki utca és a Töhötöm utca kereszteződésénél épített két új gyalogos átkelőhelynek. Deák Lajosné a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy régen szerették volna már a környéken lakók, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyek épüljenek a Kisteleki utcában.

  2018.05.25.
 2. Jelentős mennyiségű fát ültetnek ősszel a Rádió lakótelepi veszélyes nyárfák helyett

  A Rádió lakótelep 22-es számtól a Rádió utcáig épül egy új, térköves sétány a jelenlegi tönkrement aszfaltos járda helyett, ami a lakótelep járdafelújítási programjának első üteme. Az új járda kettő méter szélességben és 171 méter hosszan épül, amely a jelenlegi járda nyomvonalán halad majd – mondta Tímár Tibor útfenntartási ügyintéző.

  2018.05.25.
 3. Munkaterület átadások városszerte - kezdődik a III. Béla király tér felújítása is

  Újabb hat helyen kezdődnek út és járdafelújítások Székesfehérváron. A III. Béla király téren a burkolat felújítása mellett parkolóépítés is kezdődik, a Széchenyi utca 33-51 között a járda felújítása két héten belül elkezdődik akárcsak a Géza utca burkolat felújítása a Karinthy tér és a Kadocsa utca között. A Rozsnyói és a Szabadkai utcákban az útépítés mellett a vízvezetékeket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

  2018.05.24.
 4. Elkészültek az új járdák az Orgona és a Hajnal utcában is

  Három Oncsa telepi utcában újulnak meg a járdák, melyből a Hajnal és az Orgona utcákban elkészült a beruházás, az Agyag utcában még tart a munka. A beruházások összesen több mint másfél kilométeres járdaszakaszt érintenek 2100 négyzetméteren. 

  2018.05.23.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek