Helyünk a világban - Esélynap a Zichy ligetben

Az EsélyKör, a fogyatékosügyi szervezetek hálózata negyedik alkalommal szervezett Esélynapot Székesfehérváron, ezúttal új helyszínen, a Zichy ligetben. A nagyszabású, társadalmi integrációt, szemléletformálást és érzékenyítést elősegítő rendezvény a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány koordinálásával, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház együttműködésével valósult meg. A program fő támogatója Székesfehérvár Önkormányzata.
2019.06.12. 14:19 |

„Helyünk a világban” címmel rendezték meg szerdán az Esélynapot, amely idén új helyszínen, a Zichy liget hűs árnyékot adó fái alatt várta a kilátogatókat.

A 2019-es év a fogyatékos munkavállalók integrációjának éve, így a szervezők fő célja az volt, hogy megmutassák, a fogyatékkal élő munkavállalók értékes tagjai, szerves részei a munka világának, társadalmunknak. A rendezvény emellett az együttműködés erősítéséről is szól, amely egy nemes cél – a társadalmi befogadás – mögé sorakoztatja az érintett személyeket, intézményeket, szervezeteket.

Az esemény megnyitóján Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott annak a 25 szervezetnek, amelynek összefogásával megvalósulhatott ez a nap. 

Dr. Cser-Palkovics András jó szórakozást és szép nyarat kívánt mindenkinek, majd Ács Tiborral és Mohácsi Róberttel, a Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye gondozottjaival közösen nyitotta meg a rendezvényt.

Braun Katalin, a program koordinátora elmondta, az Esélynap lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a fogyatékossággal élők mindennapjait. A programon résztvevő 16 fogyatékosügyi szervezet, illetve a témához kapcsolódó 9 szervezet interaktív módon, játékos formában mutatja be saját tevékenységüket, szolgáltatásaikat, valamint a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait. A program sikerességét vállalatok munkatársai önkéntes munkával segítik, az idei Esélynapon az Alcoa SharedServices Hungary Kft. munkatársai működtek közre.

A köszöntőket követően Ihász Gábor Múlnak a gyermekévek dalát közösen énekelte el a Szent Kristóf Ház gondozottjaival a közönség, majd a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonból Kiss Ákos szavalt a színpadként szolgáló Zenepavilonban.

Zenés-táncos és érzékenyítő programokkal, terápiás és vakvezető kutyás bemutatóval, kerekesszékes akadálypályával, integrált kézműves-foglalkozásokkal, bekötött szemes tandembiciklizéssel, „Élő könyvtárral” (egy beszélgetés erejéig fogyatékossággal élő személy „kikölcsönzésére” van lehetőség) is várják az érdeklődőket 15 óráig. Idén különleges programelemekkel bővült a rendezvény – a Székesfehérváron nemrégiben alakult kerekesszékes kosárlabdacsapat is kilátogatott palánkkal és bemutatóval, illetve cukorkakészítő workshophoz kapcsolódhatnak az érdeklődők. A program zárásaként a székesfehérvári 21 Gramm Akusztik zenekar ad koncertet.

Az Esélynap résztvevői:          

Alcoa SharedServices Hungary Kft., Arany János EGYMI Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő Iskolája, Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány, Civil Centrum Közhasznú Alapítvány, Egyensúlyunkért Alapítvány, Esélyegyenlőség Alapítvány, Fehérvár Travel Alapítvány – Autista Klub, Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, Fejér Megyei Jelnyelvi Tolmács Szolgálat, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon,    Gyermekekért a Kutyákkal – Kutyákkal a Gyermekekért Alapítvány, Halmozottan Sérültek Fejér Megyei Szülőszövetsége, Hatpöttyös Közhasznú Nonprofit Kft., Karitász Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye, Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete, Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete, NEO Magyar Segítőkutya Egyesület, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete, Szent István Király Múzeum, TANDEM-SZEM – Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület, „Teljes Élet” Szociális Alapítvány, Viktória Rehabilitációs Központ, WandCompany.

Közélet

 1. Diagnosztika és terápia teljes spektrumát nyújtja a Szent György Kórház

  Mintegy 300 millió forintos beruházás zajlott a Szent György Kórházban Európai Uniós és hazai források felhasználásával. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Közép-dunántúli régió egyetlen olyan kórháza, amely az egészségügyi szakellátás csaknem teljes spektrumát nyújtja mind a diagnosztika, mind a terápia terén. 

  2019.08.23.
 2. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 3. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.
 4. Véradást szerveznek a Videoton Orvosi Rendelőjében augusztus 22-én

  Augusztus 22-én csütörtökön mindenkit szeretettel várnak 9 és 16 óra között a VIDEOTON Orvosi Rendelőjében, ahol minden véradót értékes meglepetés vár.

  2019.08.21.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek