Határtalanul - felvidéki utazásukról számoltak be az Aranykéz iskola diákjai

Az Aranykéz Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói a Határtalanul program keretében Felvidéken jártak és kedden a Városháza Dísztermében számoltak be élményeikről. A fiatalokat Fehérvár alpolgármestere fogadta, aki az élménybeszámolót követően bemutatta a diákoknak a Városháza Dísztermének falfestményeit, valamint a koronázási ékszerek hiteles másolatait is.
2019.05.28. 11:17 |

A nemzeti összetartozást erősítő, 2010-ben indított Határtalanul! programban több tízezer magyarországi diák vett részt eddig a határon túli régiókat célzó tanulmányutakon, az állam támogatásával. A lehetőséget számos székesfehérvári iskola kihasználta már ki, hogy bejárja a szomszédos országok magyarlakta területeit, és kapcsolatokat létesítsen magyar és magyar között.

Április 23-27-e között mintegy 40 aranykezes fiatal és 4 tanár látogatott a Felvidékre, hogy bejárják a magyarság szempontjából kiemelt helyszíneket, és elmélyítsék a kapcsolatot a testvériskolával. Útjuk első napja során jártak Alsósztregován, Füleken, Rimaszombatban (ahol a testvériskolájukat is meglátogatták), valamint Selmecbányán.

A második napon Eperjesre, Bártfára és Körmöcbányára látogattak, ahol megtekintették a Szent Katalin templomot, Károly Róbert - az Európai Kulturális Örökség részét képező, mintegy hétszáz éves - pénzverdéjét is, az éjszakát pedig Málnapatakon töltötték.

A harmadik napon Krasznahorka vára, a betléri Andrássy-kastély, Rozsnyó városa, benne a híres őrtoronnyal, Lőcse, Késmárk a Thököly-várral és Thököly Imre sírjával, valamint Poprád szerepelt a programban. A zárónapon felfedezhették a szentantali Koháry-Coburg kastélyt, a Kassai dómot, ahol a Rákóczi család kriptája található.

Székesfehérvárnak, mint a nemzet történelmi fővárosának kiemelten fontos a Határtalanul-program, amely kiváló lehetőség – Fehérvár szinte valamennyi általános,- és középiskolája részt vett már ebben a kezdeményezésben. Ezúttal az Aranykéz Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai jártak Felvidéken – erről hallhattunk ma nagyszerű beszámolót. Köszönjük Magyarország Kormányának ezt a lehetőséget, hiszen fantasztikus élményeket nyújtanak vele a fiataloknak, amellyel erősítik nemzettudatukat is.” - emelte ki Mészáros Attila, alpolgármester, aki megköszönte intézménynek a sikeres pályázatot.

Az Aranykéz Gimnázium számos utazást tervez még a Határtalanul programban. Az úti célok között idén szeptemberben Szlovénia, Horvátország, Dalmácia, míg jövő tavasszal a Délvidék, a Duna-delta szerepel.

Közélet

 1. Megéri a nyugdíjas foglalkoztatás - szakmai fórum a Hiemer-házban

  „Miért éri meg?” címmel rendezetek szakmai fórumot a nyugdíjas foglalkoztatás előnyeiről a Hiemer-ház házasságkötő termében. A résztvevőket Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte, majd a nyugdíjas foglalkoztatás előnyeiről és lehetőségeiről tartottak előadást a szakemberek.

  2020.02.20.
 2. Placid atyáról szóló filmet vetítenek a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján

  Február 24-én, hétfőn 17 órakor A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja (február 25.) tiszteletére filmvetítéssel egybekötött megemlékezés lesz a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, amelynek keretében levetítik a Placid atya, aki megjárta a Gulágot című 2017-ben, Széll Péter által rendezett portréfilmet. 

  2020.02.20.
 3. Iskolanyitogató foglalkozás lesz pénteken a Szent Imre Iskolában

  A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda szeretettel hívja és várja az iskolába készülő gyermekeket és szüleiket az iskolát bemutató második féléves programjára, a Szent Imre – VÁR elnevezésű rendezvényre: február 21-én pénteken 16.30-tól 18.00 óráig.

  2020.02.20.
 4. A kommunizmus áldozatainak emlékére nyílt kiállítás Sinka Jenő tablóiból

  Március 7-ig tekinthető meg „A kommunizmus áldozatainak emlékére" címmel Sinka Jenő, a POFOSZ Fejér megyei elnöke tablóiból nyílt kiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. (Széna tér 16.)

  2020.02.19.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek