Határtalanul - felvidéki utazásukról számoltak be az Aranykéz iskola diákjai

Az Aranykéz Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói a Határtalanul program keretében Felvidéken jártak és kedden a Városháza Dísztermében számoltak be élményeikről. A fiatalokat Fehérvár alpolgármestere fogadta, aki az élménybeszámolót követően bemutatta a diákoknak a Városháza Dísztermének falfestményeit, valamint a koronázási ékszerek hiteles másolatait is.
2019.05.28. 11:17 |

A nemzeti összetartozást erősítő, 2010-ben indított Határtalanul! programban több tízezer magyarországi diák vett részt eddig a határon túli régiókat célzó tanulmányutakon, az állam támogatásával. A lehetőséget számos székesfehérvári iskola kihasználta már ki, hogy bejárja a szomszédos országok magyarlakta területeit, és kapcsolatokat létesítsen magyar és magyar között.

Április 23-27-e között mintegy 40 aranykezes fiatal és 4 tanár látogatott a Felvidékre, hogy bejárják a magyarság szempontjából kiemelt helyszíneket, és elmélyítsék a kapcsolatot a testvériskolával. Útjuk első napja során jártak Alsósztregován, Füleken, Rimaszombatban (ahol a testvériskolájukat is meglátogatták), valamint Selmecbányán.

A második napon Eperjesre, Bártfára és Körmöcbányára látogattak, ahol megtekintették a Szent Katalin templomot, Károly Róbert - az Európai Kulturális Örökség részét képező, mintegy hétszáz éves - pénzverdéjét is, az éjszakát pedig Málnapatakon töltötték.

A harmadik napon Krasznahorka vára, a betléri Andrássy-kastély, Rozsnyó városa, benne a híres őrtoronnyal, Lőcse, Késmárk a Thököly-várral és Thököly Imre sírjával, valamint Poprád szerepelt a programban. A zárónapon felfedezhették a szentantali Koháry-Coburg kastélyt, a Kassai dómot, ahol a Rákóczi család kriptája található.

Székesfehérvárnak, mint a nemzet történelmi fővárosának kiemelten fontos a Határtalanul-program, amely kiváló lehetőség – Fehérvár szinte valamennyi általános,- és középiskolája részt vett már ebben a kezdeményezésben. Ezúttal az Aranykéz Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai jártak Felvidéken – erről hallhattunk ma nagyszerű beszámolót. Köszönjük Magyarország Kormányának ezt a lehetőséget, hiszen fantasztikus élményeket nyújtanak vele a fiataloknak, amellyel erősítik nemzettudatukat is.” - emelte ki Mészáros Attila, alpolgármester, aki megköszönte intézménynek a sikeres pályázatot.

Az Aranykéz Gimnázium számos utazást tervez még a Határtalanul programban. Az úti célok között idén szeptemberben Szlovénia, Horvátország, Dalmácia, míg jövő tavasszal a Délvidék, a Duna-delta szerepel.

Közélet

 1. Civilek hívására szülők és önkéntesek festették újra a Tóvárosi Tagóvoda kerítését

  Az iGenerációért Egyesület kezdeményezésére szülők és önkéntesek festették újra a Tóvárosi Tagóvoda kerítését a második önkéntes napon. A vasárnapi önkéntes akción - melynek keretében több száz méter kerítést festettek le - Tóváros önkormányzati képviselője is részt vett. Hétfőn százötven óvodás örülhet az új világoskék kerítésnek, amit az ötven önkéntes hétvégi munkája tesz lehetővé.

  2019.09.22.
 2. Polgármesteri Emlékéremmel köszöntötték dr. Mayer Gizellát a XV. Senior Orvos Találkozón

  Tizenötödik alkalommal szerveztek Senior Orvos Találkozót, amelynek a MOL Aréna Sóstó adott otthont. A senior orvosokat Székesfehérvár polgármestere köszöntötte, majd Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adott át dr. Mayer Gizella gyermekorvos kardiológusnak, aki 1963 óta dolgozik a fehérvári kórházban. A találkozón adták át a Szent Márton Emlékérmeket is. Az idei évben tizennyolc orvos vehette át szakmai munkájának elismeréseként a díjat.

  2019.09.21.
 3. Egész napos rendezvénysorozattal hívták fel a figyelmet az Alzheimer-kórra Fehérváron

  Magyarországon közel 250 ezer ember él Alzheimerrel és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Szombaton, az Alzheimer világnapján „Adj esélyt az éveidnek" mottóval egész napos rendezvénysorozatra várták az érdeklődőket Fehérvár Belvárosában, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer és a demencia terjedésének veszélyére.

  2019.09.21.
 4. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek