Három 1956-os emlékhelyen is tisztelgett Székesfehérvár diáksága a hősök előtt

Iskolai megemlékezésekkel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kedden délelőtt Székesfehérváron. Az intézmények diákjai az Ötvenhatosok terén, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél és a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál adtak ünnepi műsort, felidézve az országos és a fehérvári eseményeket verssel, zenével, a történések megjelenítésével. A megemlékezéseket koszorúzás és főhajtás zárta.
2019.10.22. 14:05 |

Hagyományosan az iskolai megemlékezésekkel kezdődtek a város ünnepi programjai az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott emlékező műsort. A 10. C osztály diákjai egy család gondokkal terhelt, tragikus sorsán, kiemelten az apa forradalmi felemelkedésén, egyéni küzdelmén és kivégzésén keresztül mutatták be a szabadságharc kitöréséhez vezető utat, a forradalom napjait és a kegyetlen megtorlást.

A dalokkal, az eredeti ’56-os hangfelvételekkel, versekkel és prózai elemekkel tűzdelt előadásban elhangzott: október 23-a a bátorság, az öntudat és a győzelem napja, amely világosan megmutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt.

Az emlékünnepség néma koszorúzással zárult. Közös koszorút helyezett el az emlékműnél Mészáros Attila önkormányzati képviselő, Pálffy István, a Fejér Megyei Közgyűlés tagja és Bartus Tamás, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának osztályvezetője.

A Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél Schnee Zoltánné, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatója ünnepi beszédében Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, költőt idézte: „Az embert ki lehet szakítani a hazájából, a hazáját azonban nem lehet kiszakítani az emberből.” – az ünnepről pedig azt is kiemelte, hogy egy független jogállamban valósulhat meg, és a forradalomnak köszönhető, hogy Magyarországra pozitívan, független országként tekint a világ. Az iskolások műsora egy régi bőröndben talált 1956-os naplóbejegyzésekre épült, amit mai fiatalok olvasgatnak a padláson.

Az október 23-ától kezdődő történések felidézése mellett versek és zenék gazdagították a megemlékezést. A rendezvényen részt vett Mészáros Attila önkormányzati képviselő és Dr. Horváth-Noszkó Zsolt, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi és Igazságügyi Osztály osztályvezetője.

A Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál hagyományosan a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett. A műsor képet adott a korszakban megvalósuló diktatúráról, és a hősökre irányította a hallgatóság figyelmét.

Balsay István, az iskola egykori diákja kilenc évesen élte meg az ’56-os eseményeket – az akkori történésekre visszaemlékezve Camus szavait idézte: „(…) csak úgy maradhatunk hűek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.” – ebben pedig nagy szerepe van az emlékezésnek és az emlékeztetésnek. Brückner Á. Előd, az iskola tanára is átélte a történelmi napokat – Mindszenty bíboros irgalmas, korrekten józan és jövőtervező beszédét és sorsát felidézve azt mondta a diákoknak, hogy óriási örökséget hagytak maguk után a forradalom hősei és mártírjai.

Az ünnepségen részt vett Mészáros Attila önkormányzati képviselő és dr. Szabó Aliz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője.

A városi megemlékezések koszorúzással zárultak, a résztvevő közéleti személyek, intézményvezetők mellett koszorút helyeztek el a politikai pártok, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete, a Fejér Szövetség és Magyarok Világszövetségének a képviselői.

Október 23-án, szerdán 9 órakor Skorka Károly újságíró és költő emléktábláját avatják a Fejér Megyei Hírlap Ady Endre utcai épületénél, majd 16 órától a Városház téren kezdődik az ünnepi megemlékezés.

Közélet

 1. Szent István bakáira emlékeztek az egykori laktanyánál

  „Szent István bakáira”, a Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezredre emlékeztek koszorúzással egybekötött ünnepségen - az ezred megalakulásának 100. és felbomlásának 75. évfordulóján.

  2020.08.15.
 2. Augusztus 23-ig ingyenesen látogatható az osszárium a Nemzeti Emlékhelyen

  Ünnepélyes keretek között nyitották meg szombaton reggel az osszáriumot, királyaink csontkamráját a Nemzeti Emlékhelyen. A Királyi Napok idején, Augusztus 23-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra, délután egykor pedig  

  2020.08.15.
 3. Királyi Napok - erősebb ünnep hitben és lelki tartalomban

  Az országfelajánlás napján, a Szent Imre-templomban szentmisével kezdődött az ünnep, majd a Magyar Szent Család ereklyéit körmenetben vitték át a Nemzeti Emlékhelyre, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott ünnepi beszédet, majd a résztvevők elimádkozták a felajánlási imát. 

  2020.08.14.
 4. Fogadalmi szentmise - védjük meg múltunk értékeit, hagyományainkat, magyarságunkat

  A Szent Istváni-i országfelajánlás napján, augusztus 14-én, a Szent Imre templomban tartották a hagyományos fogadalmi ünnepet. A szertartás előtt a Püspöki Palotából körmenetben kísérték a Magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit.

  2020.08.14.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30