Három 1956-os emlékhelyen is tisztelgett Székesfehérvár diáksága a hősök előtt

Iskolai megemlékezésekkel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kedden délelőtt Székesfehérváron. Az intézmények diákjai az Ötvenhatosok terén, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél és a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál adtak ünnepi műsort, felidézve az országos és a fehérvári eseményeket verssel, zenével, a történések megjelenítésével. A megemlékezéseket koszorúzás és főhajtás zárta.
2019.10.22. 14:05 |

Hagyományosan az iskolai megemlékezésekkel kezdődtek a város ünnepi programjai az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott emlékező műsort. A 10. C osztály diákjai egy család gondokkal terhelt, tragikus sorsán, kiemelten az apa forradalmi felemelkedésén, egyéni küzdelmén és kivégzésén keresztül mutatták be a szabadságharc kitöréséhez vezető utat, a forradalom napjait és a kegyetlen megtorlást.

A dalokkal, az eredeti ’56-os hangfelvételekkel, versekkel és prózai elemekkel tűzdelt előadásban elhangzott: október 23-a a bátorság, az öntudat és a győzelem napja, amely világosan megmutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt.

Az emlékünnepség néma koszorúzással zárult. Közös koszorút helyezett el az emlékműnél Mészáros Attila önkormányzati képviselő, Pálffy István, a Fejér Megyei Közgyűlés tagja és Bartus Tamás, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának osztályvezetője.

A Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél Schnee Zoltánné, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatója ünnepi beszédében Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, költőt idézte: „Az embert ki lehet szakítani a hazájából, a hazáját azonban nem lehet kiszakítani az emberből.” – az ünnepről pedig azt is kiemelte, hogy egy független jogállamban valósulhat meg, és a forradalomnak köszönhető, hogy Magyarországra pozitívan, független országként tekint a világ. Az iskolások műsora egy régi bőröndben talált 1956-os naplóbejegyzésekre épült, amit mai fiatalok olvasgatnak a padláson.

Az október 23-ától kezdődő történések felidézése mellett versek és zenék gazdagították a megemlékezést. A rendezvényen részt vett Mészáros Attila önkormányzati képviselő és Dr. Horváth-Noszkó Zsolt, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi és Igazságügyi Osztály osztályvezetője.

A Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál hagyományosan a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett. A műsor képet adott a korszakban megvalósuló diktatúráról, és a hősökre irányította a hallgatóság figyelmét.

Balsay István, az iskola egykori diákja kilenc évesen élte meg az ’56-os eseményeket – az akkori történésekre visszaemlékezve Camus szavait idézte: „(…) csak úgy maradhatunk hűek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.” – ebben pedig nagy szerepe van az emlékezésnek és az emlékeztetésnek. Brückner Á. Előd, az iskola tanára is átélte a történelmi napokat – Mindszenty bíboros irgalmas, korrekten józan és jövőtervező beszédét és sorsát felidézve azt mondta a diákoknak, hogy óriási örökséget hagytak maguk után a forradalom hősei és mártírjai.

Az ünnepségen részt vett Mészáros Attila önkormányzati képviselő és dr. Szabó Aliz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője.

A városi megemlékezések koszorúzással zárultak, a résztvevő közéleti személyek, intézményvezetők mellett koszorút helyeztek el a politikai pártok, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete, a Fejér Szövetség és Magyarok Világszövetségének a képviselői.

Október 23-án, szerdán 9 órakor Skorka Károly újságíró és költő emléktábláját avatják a Fejér Megyei Hírlap Ady Endre utcai épületénél, majd 16 órától a Városház téren kezdődik az ünnepi megemlékezés.

Közélet

 1. Városi Diákbál 2020 - rockabilly minden mennyiségben

  Mintegy hétszáz székesfehérvári középiskolás vett részt az immár hatodik alkalommal megrendezett Városi Diákbálon. Az idén az ’50-es, ’60-as évek stílusa jelent meg zenében és ruhadivatban egyaránt. A MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében szombaton este nemcsak a „rongylábú” táncosok, hanem többek között az amerikai középiskolások: Danny és Sandy is jól szórakozott.

  2020.01.18.
 2. Fogadalmi szentmise és Szent Sebestyén-napi ünnepség lesz hétfőn Felsővárosban

  Január 20-án, hétfőn délelőtt 10 órakor püspöki szentmisével kezdődik a Székesfehérvár polgárainak fogadalmi ünnepe a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban, majd köszöntőkkel és búcsúi programokkal folytatódik a Felsővárosi Közösségi Házban. Spányi Antal, megyés püspök a város papságával tartott szentmisében emlékezik meg az elődök fogadalmáról, majd Fehérvár polgármestere mond köszöntőt a templom előtti téren.

  2020.01.18.
 3. XX. Doni Emlékmenet - zászlóátadás és áldás után indult útnak a Fejér Menetszázad

  A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) huszadik alkalommal szervezte meg a Doni Emlékmenetet. Az országos eseménysorozat központi nyitóeseménye csütörtökön emlékmisével kezdődött Székesfehérváron, a Szent Imre-templomban, majd pénteken reggel elindult az emléktúra, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don-kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt.

  2020.01.17.
 4. A Kossuth rádiós Benkő Andrea kapta az Emmi Média a családért különdíját

  A Kossuth rádió szerkesztő-riportere, a székesfehérvári Benkő Andrea kapta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Média a családért 2019-es különdíját. A szerkesztő a Családok, történetek című, az örökbefogadásról szóló egyik műsoráért vehette át az elismerést csütörtökön Budapesten.

  2020.01.17.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek