Három 1956-os emlékhelyen is tisztelgett Székesfehérvár diáksága a hősök előtt

Iskolai megemlékezésekkel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kedden délelőtt Székesfehérváron. Az intézmények diákjai az Ötvenhatosok terén, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél és a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál adtak ünnepi műsort, felidézve az országos és a fehérvári eseményeket verssel, zenével, a történések megjelenítésével. A megemlékezéseket koszorúzás és főhajtás zárta.
2019.10.22. 14:05 |

Hagyományosan az iskolai megemlékezésekkel kezdődtek a város ünnepi programjai az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott emlékező műsort. A 10. C osztály diákjai egy család gondokkal terhelt, tragikus sorsán, kiemelten az apa forradalmi felemelkedésén, egyéni küzdelmén és kivégzésén keresztül mutatták be a szabadságharc kitöréséhez vezető utat, a forradalom napjait és a kegyetlen megtorlást.

A dalokkal, az eredeti ’56-os hangfelvételekkel, versekkel és prózai elemekkel tűzdelt előadásban elhangzott: október 23-a a bátorság, az öntudat és a győzelem napja, amely világosan megmutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt.

Az emlékünnepség néma koszorúzással zárult. Közös koszorút helyezett el az emlékműnél Mészáros Attila önkormányzati képviselő, Pálffy István, a Fejér Megyei Közgyűlés tagja és Bartus Tamás, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának osztályvezetője.

A Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél Schnee Zoltánné, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatója ünnepi beszédében Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, költőt idézte: „Az embert ki lehet szakítani a hazájából, a hazáját azonban nem lehet kiszakítani az emberből.” – az ünnepről pedig azt is kiemelte, hogy egy független jogállamban valósulhat meg, és a forradalomnak köszönhető, hogy Magyarországra pozitívan, független országként tekint a világ. Az iskolások műsora egy régi bőröndben talált 1956-os naplóbejegyzésekre épült, amit mai fiatalok olvasgatnak a padláson.

Az október 23-ától kezdődő történések felidézése mellett versek és zenék gazdagították a megemlékezést. A rendezvényen részt vett Mészáros Attila önkormányzati képviselő és Dr. Horváth-Noszkó Zsolt, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi és Igazságügyi Osztály osztályvezetője.

A Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál hagyományosan a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett. A műsor képet adott a korszakban megvalósuló diktatúráról, és a hősökre irányította a hallgatóság figyelmét.

Balsay István, az iskola egykori diákja kilenc évesen élte meg az ’56-os eseményeket – az akkori történésekre visszaemlékezve Camus szavait idézte: „(…) csak úgy maradhatunk hűek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.” – ebben pedig nagy szerepe van az emlékezésnek és az emlékeztetésnek. Brückner Á. Előd, az iskola tanára is átélte a történelmi napokat – Mindszenty bíboros irgalmas, korrekten józan és jövőtervező beszédét és sorsát felidézve azt mondta a diákoknak, hogy óriási örökséget hagytak maguk után a forradalom hősei és mártírjai.

Az ünnepségen részt vett Mészáros Attila önkormányzati képviselő és dr. Szabó Aliz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője.

A városi megemlékezések koszorúzással zárultak, a résztvevő közéleti személyek, intézményvezetők mellett koszorút helyeztek el a politikai pártok, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete, a Fejér Szövetség és Magyarok Világszövetségének a képviselői.

Október 23-án, szerdán 9 órakor Skorka Károly újságíró és költő emléktábláját avatják a Fejér Megyei Hírlap Ady Endre utcai épületénél, majd 16 órától a Városház téren kezdődik az ünnepi megemlékezés.

Közélet

 1. Agrárakadémiai fórum és kerekasztal-beszélgetés a Corvinus Székesfehérvári Campusán

  Fenntartható város, városfásítás, zöldfelületi rendszerek – címmel szervez agrárakadémiai fórumot a Magyar Mezőgazdasági Kft és a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa 2019. 11.14-én, csütörtökön, 10 órai kezdettel. 

  2019.11.13.
 2. Önkormányzati feladataikról, terveikről számoltak be a VÁLASZ Egyesület képviselői

  Terveikről és a sikeres választási eredményekből eredő önkormányzati feladatokról is beszámoltak szerdán a VÁLASZ Független Civilek Fehérvárért Egyesület tagjai. Juhász László városfejlesztési tancsnokként, Dr. Boór Ferenc és Kónyi-Kiss Botond külsős bizottsági tagként dolgozik Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlésében, Szili Csaba Gergely pedig a Fejér Megyei Közgyűlés tagjaként tevékenykedik.

  2019.11.13.
 3. Öt rendezvényt ölel fel az idei Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok

  Öt napot és öt tematikus nagyrendezvényt ölel fel az idei Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok november 18-a és november 22-e között. Külön napot szentelnek majd a gyermekeknek, a nevelőszülőknek, a szakmának, a támogatóknak, a rendezvénysorozat pedig nyílt nappal zárul a megyei gyermekvédelmi intézményekben.

  2019.11.13.
 4. Diabétesz világnapi rendezvény lesz szombaton a MOL Arénában

  Szűrésekkel, egészségügyi előadásokkal és kulturális műsorral várják az érdeklődőket a Diabétesz világnapján november 16-án, szombaton a MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében. A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

  2019.11.12.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek