Hangolnak már - meglepetéssel készül augusztusra a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

A tervek szerint – ha a járványhelyzet engedi – augusztus 19-én ismét a fúvószenéé és az egyenruhásoké lesz a főszerep Székesfehérvár Belvárosában. A VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon négy helyőrségi zenekar előadásában csendülnek fel indulók, klasszikusok és könnyűzenei melódiák.
2020.07.21. 08:33 |

A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar már készül a fesztiválra, ahol idén is jó hangulatú, sok humorral fűszerezett előadással várják a közönséget. „És természetesen meglepetéssel…” – tette hozzá a karmester. Ruff Tamás őrnaggyal a zenekari próba szünetében beszélgettünk a körletben a rájuk váró feladatok mellett arról is, hogyan teltek a mindennapok a veszélyhelyzet idején.

Milyen változást hozott a zenekar életében a járványhelyzet?

Egyik pillanatról a másikra megszűnt az a jellegű munka, amelyben évtizedek óta éltünk és dolgoztunk. Nem voltak rendezvények, koncertek, megszűntek az előadások. Az egészségügyi szabályok betartása miatt a próbákat is abba kellett hagynunk. Zenekarként a szó hagyományos értelmében megszűntünk létezni, próbálni nem tudtunk, csak egyéni gyakorlásra volt lehetőség. Másrészt nálunk most a katonai feladatok élveztek prioritást, hiszen szolgálatokat adtunk. Emellett nehéz lett volna bármilyen online próbát összehozni, mert voltak kollégák, akik például több hónapon keresztül katonai rendész járőr szolgálatot adtak. Székesfehérvár, Várpalota, Veszprém, Tata térségében erősítették a civilek biztonságérzetét, az autópályán pedig Fehérvár és Velence között adtak járőrszolgálatot, felügyeltek a rendre, a biztonságra. Voltak kollégák, akiket vegyvédelmi feladatra osztottak be: a kiképzést követően idősotthonokban fertőtlenítettek. Be voltunk osztva határszolgálatra is tartalékállományban. Így telt ez a néhány hónap.

Nyilván rengeteg feladat maradt félbe egyik pillanatról a másikra, hiszen a katonazenekar a hivatással járó feladatok mellett a Vörösmarty Színházzal is együttműködik.

Az elmúlt évtizedekben rendszeres, bevett és elfogadott dolog volt, hogy a katonazenészek jelentős része játszott a színházak zenekarában, nemcsak itt, de Kaposváron, Budapesten, országszerte egyaránt – tehát mindig is volt átjárás a művészvilágban. Arra azonban több, mint 100 éve – legutóbb Fricsay idejében – volt példa utoljára, hogy szervezetileg megjelenjen a katonazenekar a színházban. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy így országosan egyedülálló dolgokat valósíthatunk meg. A fehérvári közönség először a Lear királyban láthatott bennünket. Ez egy nagyon nagy „kirándulás” volt a zenekarnak és a színháznak is, mindenki nagyon élvezte a közös munkát. Életre szóló élmény volt valamennyiünknek pl.: Cserhalmi Györggyel együtt dolgozni, együtt létezni, együtt utazni, együtt alkotni. Két évvel ezelőtt pedig a Chicago című musical-ben játszottunk. Nagy visszaigazolás volt a szakmától, hogy az előadás elnyerte a legjobb zenés előadásnak járó Színikritikusok Díját.

Bár márciusban hirtelen minden megállt, azért ezek az elismerések, az elmúlt időszak teljesítményei erőt adnak az újratervezéshez?

Mindenképpen. A veszélyhelyzet véget ért, és a zenészek újra a saját körletben, hangszerrel a kezükben ülnek a helyükön, megkezdtük a próbákat. Szűk egy hónapunk van vissza a Fricsay-fesztiválig. Rakom össze a műsort, egyeztetek a vendég karmesterekkel, és próbálunk.

Kik lesznek az idei fellépők? Milyen műsorra számíthatunk?

Reméljük, hogy az aktuális járványügyi helyzet és a kezelésére meghozott, szükséges intézkedések nem szólnak közbe, és megrendezhetjük a fesztivált. Terveink szerint a szokásos rendben zajlik majd a műsor: lesznek közös produkciók, külön produkciók. Négy helyőrségi zenekarral számolunk: Budapest, Kaposvár, Tata és Székesfehérvár. Voltunk már ebben a négyesben pár évvel ezelőtt, így a nézők már mindenkit ismernek. Annyit elárulhatok, hogy nyilvánvalóan lesz katonazene, katonaindulók, de a fő vonal idén a filmzenék lesznek. Most is lesz meglepetés, amit nem fogok elárulni, de érdemes lesz kijönni a térre, mert – ha a vírushelyzet és az időjárás is engedik – idén is lesz valami olyan, ami még tényleg soha nem volt!

Nézze meg képeken a tavalyi katonazenekari fesztivált!

Interjú

 1. Topográfus, történész és néprajzkutató - beszélgetés Váczi Márkkal

  A fehérvári kulturális életben nem ismeretlen Váczi Márk neve. A fiatal topográfussal, történésszel és néprajzkutatóval számos platformon és még több témában olvashattak vagy hallhattak interjúkat, láthattak videókat az érdeklődők. A Magyar Városkutató Intézet munkatársával készített beszélgetésben hivatásáról és Duci bácsiról olvashatnak összefoglalót.

  2020.11.26.
 2. Kati néni a legszebb korban - beszélgetés Kocsis Balázs szobrászművésszel

  19 esztendeje annak, hogy ünnepélyes keretek között, Katalin-napon felavatták Kati néni szobrát a Liszt Ferenc utcában. Nagy esemény volt ez 2001-ben, hiszen számos bonyodalom, szakhatóságokkal folytatott „pörlekedés” előzte meg. Az alkotást már ugyanezen év január 12-én kihelyezték, és egy üzenetgyűjtő urnát tettek mellé, hogy megtudják, akarják-e a fehérváriak a fertályos asszony szobrát, vagy sem?

  2020.11.25.
 3. Bory mester több szemszögből – beszélgetés Magony Imre helytörténésszel

  Bory Jenőt többnyire a nevezetes, romantikus Bory-vár létrehozójaként emlegetik a székesfehérváriak. Az alkotó azonban nem „csak” szobrászművész volt, építészként, festőként, pedagógusként, szakíróként is tevékenykedett. Az utóbbi években egyre részletesebben feltárt, páratlanul gazdag életművét ismerhetik meg az olvasók Magony Imre Bory Jenőről szóló monográfiájából. 

  2020.11.16.
 4. A könyvtáros szakma életre szóló hivatás - interjú Beniczky Péternével

  Tudósok, geológus, református lelkész és ügyvéd felmenők mutatták az utat a humán szakterület felé, és a szeretetteljes családi otthon roskadozó könyvespolcain mindig akadt valami érdekes, új világba hívogató könyv. Beszélgetőtársam egyik nagypapája – bár nem ez volt a fő foglalkozása – katalógust készített a házi könyvtárban.

  2020.08.30.
 1. Hazai terepen - interjú Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvossal

  Az idei évben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos vehette át a Szent István Emlékérmet és Díjat, aki ezer szállal kötődik Fejér megyéhez és Székesfehérvárhoz. Dr. Müller Cecíliát többek között arról is kérdeztük, hogyan élte meg a fehérvári közösség elismerését, milyen előkészületek zajlanak a koronavírus járvány terjedésének megakadályozására és milyen szerepe lehet ebben a helyi önkormányzatoknak.

  2020.08.18.
 2. Európa több országában öregbítette hazánk és városunk hírnevét Halmai Miklós, nagykövet

  „Tősgyökeres fehérvári vagyok, Fehérváron születtem és tanultam érettségiig, a feleségem is fehérvári, a gyermekeim is itt születtek, a szüleim is itt élnek, tehet minden fontos szál ideköt.” - vallja Halmai Miklós, Magyarország portugáliai nagykövete.

  2020.08.07.
 3. Az imitátor - szeptember végén várható Prax Levente második kötetének megjelenése

  Prax Levente első kötete után a hamarosan megjelenő második is igazolja: akármibe fog a szerző, „paródia lesz belőle”. Az abszurd-groteszk stílus, a kritikus szemlélet, a szereplők irracionális viselkedése jelenik meg a mániákus díszmadárgyűjtő váratlan átváltozásáról, az apokaliptikus fővárosról vagy a szenzációhajhász riporter hanyatlásáról szóló elbeszélésekben. 

  2020.08.07.
 4. Négy évad, huszonöt beszélgetés, hetven vendég - interjú Zemlényi Katicával

  Művészet, hagyományőrzés, a helyi értékek megismerése és megőrzése – ezzel az elkötelezettséggel, attitűddel indult el négy éve a Közéleti és Kulturális Szalon programsorozata a Zsolt utcai Krisztus Király Plébánia Közösségi Házában. A huszonöt rendezvényen több mint hetven vendég fordult meg: olyan párosok, akiket egy valami ugyan összeköt, de az életnek akár két teljesen különböző területén végzik munkájukat, teljesítik hivatásukat. 

  2020.08.04.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6