Hangolnak már - meglepetéssel készül augusztusra a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

A tervek szerint – ha a járványhelyzet engedi – augusztus 19-én ismét a fúvószenéé és az egyenruhásoké lesz a főszerep Székesfehérvár Belvárosában. A VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon négy helyőrségi zenekar előadásában csendülnek fel indulók, klasszikusok és könnyűzenei melódiák.
2020.07.21. 08:33 |

A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar már készül a fesztiválra, ahol idén is jó hangulatú, sok humorral fűszerezett előadással várják a közönséget. „És természetesen meglepetéssel…” – tette hozzá a karmester. Ruff Tamás őrnaggyal a zenekari próba szünetében beszélgettünk a körletben a rájuk váró feladatok mellett arról is, hogyan teltek a mindennapok a veszélyhelyzet idején.

Milyen változást hozott a zenekar életében a járványhelyzet?

Egyik pillanatról a másikra megszűnt az a jellegű munka, amelyben évtizedek óta éltünk és dolgoztunk. Nem voltak rendezvények, koncertek, megszűntek az előadások. Az egészségügyi szabályok betartása miatt a próbákat is abba kellett hagynunk. Zenekarként a szó hagyományos értelmében megszűntünk létezni, próbálni nem tudtunk, csak egyéni gyakorlásra volt lehetőség. Másrészt nálunk most a katonai feladatok élveztek prioritást, hiszen szolgálatokat adtunk. Emellett nehéz lett volna bármilyen online próbát összehozni, mert voltak kollégák, akik például több hónapon keresztül katonai rendész járőr szolgálatot adtak. Székesfehérvár, Várpalota, Veszprém, Tata térségében erősítették a civilek biztonságérzetét, az autópályán pedig Fehérvár és Velence között adtak járőrszolgálatot, felügyeltek a rendre, a biztonságra. Voltak kollégák, akiket vegyvédelmi feladatra osztottak be: a kiképzést követően idősotthonokban fertőtlenítettek. Be voltunk osztva határszolgálatra is tartalékállományban. Így telt ez a néhány hónap.

Nyilván rengeteg feladat maradt félbe egyik pillanatról a másikra, hiszen a katonazenekar a hivatással járó feladatok mellett a Vörösmarty Színházzal is együttműködik.

Az elmúlt évtizedekben rendszeres, bevett és elfogadott dolog volt, hogy a katonazenészek jelentős része játszott a színházak zenekarában, nemcsak itt, de Kaposváron, Budapesten, országszerte egyaránt – tehát mindig is volt átjárás a művészvilágban. Arra azonban több, mint 100 éve – legutóbb Fricsay idejében – volt példa utoljára, hogy szervezetileg megjelenjen a katonazenekar a színházban. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy így országosan egyedülálló dolgokat valósíthatunk meg. A fehérvári közönség először a Lear királyban láthatott bennünket. Ez egy nagyon nagy „kirándulás” volt a zenekarnak és a színháznak is, mindenki nagyon élvezte a közös munkát. Életre szóló élmény volt valamennyiünknek pl.: Cserhalmi Györggyel együtt dolgozni, együtt létezni, együtt utazni, együtt alkotni. Két évvel ezelőtt pedig a Chicago című musical-ben játszottunk. Nagy visszaigazolás volt a szakmától, hogy az előadás elnyerte a legjobb zenés előadásnak járó Színikritikusok Díját.

Bár márciusban hirtelen minden megállt, azért ezek az elismerések, az elmúlt időszak teljesítményei erőt adnak az újratervezéshez?

Mindenképpen. A veszélyhelyzet véget ért, és a zenészek újra a saját körletben, hangszerrel a kezükben ülnek a helyükön, megkezdtük a próbákat. Szűk egy hónapunk van vissza a Fricsay-fesztiválig. Rakom össze a műsort, egyeztetek a vendég karmesterekkel, és próbálunk.

Kik lesznek az idei fellépők? Milyen műsorra számíthatunk?

Reméljük, hogy az aktuális járványügyi helyzet és a kezelésére meghozott, szükséges intézkedések nem szólnak közbe, és megrendezhetjük a fesztivált. Terveink szerint a szokásos rendben zajlik majd a műsor: lesznek közös produkciók, külön produkciók. Négy helyőrségi zenekarral számolunk: Budapest, Kaposvár, Tata és Székesfehérvár. Voltunk már ebben a négyesben pár évvel ezelőtt, így a nézők már mindenkit ismernek. Annyit elárulhatok, hogy nyilvánvalóan lesz katonazene, katonaindulók, de a fő vonal idén a filmzenék lesznek. Most is lesz meglepetés, amit nem fogok elárulni, de érdemes lesz kijönni a térre, mert – ha a vírushelyzet és az időjárás is engedik – idén is lesz valami olyan, ami még tényleg soha nem volt!

Nézze meg képeken a tavalyi katonazenekari fesztivált!

Interjú

 1. A szüleimnek megígértem, hogy hazajövök! - interjú Bucsi László professzorral

  Bucsi László professzor, a Szent György Kórház főigazgatója idestova negyven esztendeje, hogy letette az orvosi esküt székesfehérvári fiatalként. Az Ybl Miklós Gimnáziumban érettségizett, és tudatosan választotta az orvosi hivatást. Beszélgetésünk során annak jártam utána, hogy szakmai pályafutásának milyen állomásai voltak.

  2021.05.20.
 2. Hamarosan elindul az új városkártya-rendszer – interjú Laufer Tamással

  Az Alba Innovár immáron négyéves sikertörténetet tudhat magáénak: gyermek és felnőtt képzései, szakkörei, táborai, okostanterem programja után a nevükhöz szorosan fűződő Székesfehérvár App is új funkcióval bővül indén tavasszal – mondta el Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

  2021.05.13.
 3. Kihívás és élmény a Nemere építése - beszélgetés Józsa Dáviddal és Kiss Benjáminnal

  Bár a koronavírus-járvány lassította a munkát, ennek ellenére folyamatosan halad az Albatrosz Repülő Egyesület és a Régi Magyar Vitorlázórepülő Sportalapítvány közös projektje, a 85 évvel ezelőtt Székesfehérváron készült vitorlázórepülő, a Nemere újraépítése. Az elmúlt hónapokban gyarapodott a szárny bordáinak száma, és folyamatosan bővül a segédtartók alkatrészének száma is. 

  2021.04.28.
 4. Prohászka Ottokár püspökre emlékezik halálának évfordulóján Spányi Antal

  Az egyházi ünnepek rendjében Prohászka Ottokár püspök halálának évfordulója idén is húsvétra esett. A századforduló magyar kereszténysége meghatározó személyiségének egyik szellemi-lelki örökségére emlékezve, a szenvedésben megélt istenkapcsolatról és kegyelmekről beszél Spányi Antal püspök.

  2021.04.18.
 1. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 2. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 3. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.
 4. Az 1848/49-es események ihlették Sasvári János legújabb domborművét

  Újabb, az 1848-49/es forradalom és szabadságharcot megidéző domborművel bővítette alkotói gyűjteményét Sasvári János László kő- és fafaragó mester. A művész gyermekkora óta hordozta magában az ihletet a műhöz, melyet egyelőre az otthonában őriz, és kutatja a méltó helyét. Életművéről egy könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel.

  2021.03.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4