A Carmen az álomszerepem! - beszélgetés Fürjes Anna Csengével

Miklósa Erika inspiráló gondolatsorát idézem a beszélgetés elején, bízom benne, hogy gyorsan kiderül, miért is ezt választottam: „A bennünk továbbrezgő dallamok és foszlányaik olyat vallanak felőlünk, amit semmilyen lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahová másként nem férkőzhetünk.” Beszélgetőtársam pedig Fürjes Anna Csenge Junior Prima díjas operaénekes.
2021.02.05. 14:12 |

A fiatal operaénekes kivételes tehetsége még sok örömet tartogat a klasszikus zene barátainak

Idézzük fel, amikor úgy döntöttél, kezdesz valamit az akkor még ösztönös tehetségeddel!

Eleinte, hat-hét évesen nem énekeltem szépen, de aztán annyit gyakoroltam és foglalkoztam vele, hogy a hallásom folyamatosan fejlődött, és ennek köszönhetem, hogy kialakult a jó énekkészségem. Már az általános iskolát is zenetagozatos osztályban végeztem, és bár különösebb eredményeket nem hozott nekem, de abban segített, hogy errefelé orientálódjak. Anyukámnak köszönhetően jutottam el a Bartók konzervatórium egyik nyílt napjára, ahol meghallgattam Jelinek Gábor tanár úr óráját, aki a végén felajánlotta, hogy aki szeretne, énekelhet neki, és ő majd megmondja, érdemes-e ezzel komolyabban foglalkoznia vagy sem. Anyukám unszolására végül énekeltem én is, és a tanár úr azonnal felajánlotta, hogy segít a felvételire való felkészülésben, majd miután felvettek, két évig tanított. Amikor nyugdíjba ment, legközelebb Szombathelyen találtam olyan tanárt Czeller Krisztina személyében, akinél folytathattam a tanulást.

Mi mindent lehetett tőle tanulni? Hiszen egy tinédzser számára, akinek van jövőképe, van tehetsége és ezt tudja is, egy olyan mester kell, aki ezt megerősíti és továbbviszi.

Igen, Jelinek Gábor ilyen volt, és nekem valóban szükségem volt a megerősítésre, annál is inkább, mert soha nem voltam egy egyszerű természet. Végül aztán Czeller Krisztinával sikerült nagyon jó baráti viszonyt is kialakítani, bízhattam benne, és ő segített abban, hogy felkészüljek, felnőjek az egyetemi évekre.

Voltak-e olyan nehézségeid az elején, amelyeken át kellett segíteni?

Igen. Nagyon nagy váltás volt Budapesthez képest Szombathely. A konzervatórium egy elég nagy intézmény volt, és szerettem oda járni. Nehéz volt otthagyni és megszokni Szombathelyen egy sokkal kisebb közösséget. De már az első félévemben sikerült alkalmazkodnom a városhoz és az intézményhez is.

2014-ben dobogós lettél a Gregor József-énekversenyen, majd egy esztendővel később megnyerted az Országos Szakközépiskolai Énekversenyt.

Különleges pillanat volt, mert sikerült elérnem, hogy teljesen átadjam, ami bennem van – ez hosszú időn keresztül nem volt jellemző. Nyilván még akkor is voltak technikai problémáim, amiken utána dolgoznom kellett, de ez a mai napig így van.

Milyen volt az első egyetemi éved? Hiszen különleges kihívás megszokni az új pedagógusokat, azt a sztárparádét, ami a Zeneművészeti Egyetemet jellemzi.

Nem volt zökkenőmentes. Ahhoz is kellett idő, hogy újra megszokjam a pesti életet a családias hangulatú iskola után. Nagy nyomás volt rajtam az első évben, mert azt gondoltam, hogy nagyon extrém elvárásokat állítanak velünk szemben. De ezt valószínűleg nemcsak én éreztem, hanem azok is, akik abban az évben felvételt nyertek.

Kihívás egy fiatalnak Meláth Andrea és Marton Éva óráin tanulni?

Soha nem törekedtek arra, hogy saját képükre formáljnak – amiért nagyon hálás vagyok nekik – hanem arra tanítottak minket, hogy megtaláljuk azokat a területeket, ahol kiemelkedően tudunk teljesíteni. Legyen az akár egy korszak vagy egy stílus.

És melyik az a korszak, amelyik téged elvarázsolt?

Minden, ami romantika és ami a romantika után volt! Ezek állnak hozzám a legközelebb, bár a barokk zenét is nagyon szeretem és szívesen énekelem. Amit ezen belül is kiemelnék, az a francia zene. Nagyon szeretem a francia zeneszerzők műveit.

Van kedvenc előadásod?

Az eddigi csúcspont számomra a Carmen volt a vizsgafesztiválon. Egyébként is ez az álomszerepem, nagyon szeretném a jövőben megcsinálni a teljes operát, nagyzenekarral.

Az Andor Éva-énekversenyen viszont Kodály-dalt énekeltél, és mindenki az egekbe emelt. Mennyire különleges egy kortárs alkotó művét énekelni egy operaénekesnek?

Kodály Zoltán műveit már nem sorolnám a kortárs művek közé, számomra az ő alkotásai olyanok, mint bármelyik klasszikus opera. Nagyon szeretem a műveit énekelni, és szerencsére volt lehetőségem szerte a világban prezentálni ezt!

Milyen rövid távú céljaid, terveid vannak?

Szeretnék itthon minél többet énekelni, bekerülni a hazai koncertéletbe, mert eddig főleg az Operában, rendezett előadásokban szerepeltem, illetve a Zeneakadémia előadásaiban.

A családod miként viszonyul ahhoz a nagy úthoz, amit megtettél?

Száz százalékig támogatnak. Az én családomban senki sem zenész, de anyukám most már nagyon profi. Már ismeri a dolgok működését, és folyamatosan segít engem mindenben.

Interjú

 1. Minőségi városüzemeltetés, minőségi fejlesztések - beszélgetés Bozai István városgondnokkal

  Székesfehérvár Városgondnoksága mintegy négymillió négyzetméternyi zöldterületet tart karban a városban, 340 kilométernyi út illetve 400 kilométer járda fenntartását és felújítását végzi. Működteti az uszodát, nyolcszáz játszóeszköz karbantartására figyelnek több mint száz játszótéren és olyan kiemelt szabadidőparkokat gondoz, mint a Bregyó, a Halesz, a Túrózsáki úti szabadidőközpont vagy az új palotavárosi park. Mindezek mellett építőipari és rendezvényszervező tevékenysége is jelentős. A 2021-es év városüzemeltetéséről, és fejlesztésekről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2021.03.04.
 2. Indulnak az Örökségünk, örökségül! műhelyfoglalkozások

  Jövő héten indulnak az Örökségünk örökségül! műhelyfoglalkozások: a pedagógusoknak szóló képzéseket a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, megőrzésének, gondozásának a céljával hirdette meg az M-ART Egyesület. Sevella Zsuzsannával, a MintaKINCStár játékfejlesztőjével beszélgettünk.

  2021.02.28.
 3. Állandó mozgásban - Beszélgetés dr. Bucsi Lászlóval

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője dr. Bucsi László 2019 karácsonyán arról tájékoztatta kollégáit, hogy megkezdi a felkészülést a jól megérdemelt nyugdíjas évekre, utódja hamarosan átveszi majd a helyét. Ám az élet néhány bekezdést átírt e jól megtervezett forgatókönyvben. A beszélgetés podcastban is hallható!

  2021.02.24.
 4. Reméljük, hogy a vizsgálatok építeni fogják közösségünket és büszkeségünket

  Az egykori Nagyboldogasszony bazilikában, majd annak romjain a többször megbolygatott és kirabolt sírokból előkerült csontmaradványok közül III. Béla kivételével nem tudni melyik tartozott a Székesfehérváron eltemetett 15 király valamelyikéhez. A tudományos kutatások teljes bizonyossággal eddig ezt nem tudták megállapítani. Most talán remény van arra, hogy mindez kiderül. Az Árpád-ház Programról és a Nemzeti Emlékhely jövőjéről Székesfehérvár polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással beszélgettünk.

  2021.02.10.
 1. Az egészséges ételekre helyezik a hangsúlyt a Székesfehérvári Helyőrségnél

  A katonai étkezde az a területe a laktanyának, ahol nincs pardon, mindennap ,,topon” kell lenni. Ezt a filozófiát vallja magáénak Lenti Zsolt főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred étkezdéjének vezetője, aki éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy minél egészségesebb és jó minőségű ételek kerüljenek a katonák tányérjára.

  2021.01.28.
 2. Stabilitás, biztonság – aláírta a 2021-es költségvetést Fehérvár polgármestere

  A 2021-es költségvetés főösszege 75 milliárd forint, ami garantálja az önkormányzat és az intézmények működését, továbbá a közszolgáltatások biztosítását. Emellett a járvány elleni védekezés valamennyi felmerülő költségére is fedezetet ad, és természetesen fejlesztéseket is tartalmaz. Működésre 30 milliárd forintot, fejlesztésekre több mint 40 milliárdot költhet Székesfehérvár, és jóval több mint 4 milliárdos tartalék is van az idei büdzsében. 

  2021.01.20.
 3. Fokozatosan nyissunk, ha a lehetőségek engedik-interjú a Szent István Művelődési Ház igazgatójával

  „A 2020-as évre nagyon sokan mondják, hogy el kellene felejtenünk. Én azonban azon az oldalon állok, hogy bár az embereknek, az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a különféle szervezeteknek rengeteg problémával kellett megküzdeniük, ez az esztendő mégis sok tanulságot, tanulnivalót hozott, és sok mindenre felhívta a figyelmünket.” – értékelte a tavalyi évet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, Jakubek Tiborné.

  2021.01.18.
 4. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4