Franciaország magyarországi nagykövete látogatott Székesfehérvárra

Székesfehérvárra látogatott Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete, aki dr. Cser-Palkovics András polgármester meghívására érkezett a városba, ahol előadást tartott az Európai Unió Tanácsának francia elnökségéről, majd megcsodálta Aba-Novák Vilmos Magyar-francia történelmi kapcsolatok pannóját.
2022.04.07. 15:48 |
Franciaország magyarországi nagykövete látogatott Székesfehérvárra

Csütörtökön délelőtt Székesfehérvárra látogatott Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete.

Négy éve tölti be pozícióját, 2019-ben már járt a városban, amikor az Önkormányzat tízezer euróval támogatta a Notre Dame újjáépítését. A nagykövet ezúttal az Európai Unió Tanácsának január 1-től június 30-ig tartó francia elnöksége apropóján, dr. Cser-Palkovics András polgármester meghívására érkezett. A három hónapja tartó francia elnökség intézkedéseiről, alapelveiről és fő célkitűzéseiről a Hiemer-házban tartott előadást.

Pascale Andréani elmondta, a francia elnökséget három szó jellemzi. Az első az újraindítás, mely a gazdaság pandémia utáni újraindításának jelszava. Ezt követi az erő, mivel Európának erősnek kell lennie ahhoz, hogy létezhessen a világban. A harmadik pedig a hovatartozás, ami az egységes, szolidáris társadalmat jelenti. Mint elhangzott, Magyarország egy gazdaságilag és politikailag is különösen fontos régióba tartozik, ezért a magyar-francia kapcsolatoknak a jövőben is kiemelt szerepe lesz. Az előadáson a Vasvári Pál Gimnázium francia szakos diákjai és francia nyelvtanárai is részt vettek, akik a beszélgetés után feltett intelligens kérdéseikkel is elnyerték a nagykövet rokonszenvét. Többek között szóba került a kisebbségek helyzete Európában, az orosz-ukrán háború hatásai és a nagyköveti megbízatás sajátosságai is.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az Aba-Novák Vilmos által festett Magyar-francia történelmi kapcsolatok pannó közös megcsodálása előtt egy a műalkotásról szóló könyvvel ajándékozta meg Pascale Andréani nagykövetet. A Csók István Képtárban február óta újra látogatható monumentális alkotás és a város is mély benyomást tett a nagykövetre. „Nagyon örülök, hogy újra itt lehetek. Székesfehérvár egy gyönyörű város, ahova bármikor szívesen visszatérnék. Amikor legutóbb itt voltam, polgármester úr már mesélt nekem a városról. Akkoriban érte tűzvész a Notre Dame-ot, amelynek újjáépítéséhez Székesfehérvár is nagyösszegű adománnyal járult hozzá. Nagyon hálás vagyok ezért a segítségért is.”

Pascale Andréani nagykövet a három héttel ezelőtt megnyitott Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítást is felkereste székesfehérvári látogatásának zárásaként.

A találkozón részt vett Lehrner Zsolt alpolgármester és Molnár Tamás tanácsnok, valamint bekapcsolódott Károlyi György, hazánk korábbi franciaországi nagykövete és felesége is.

Közélet

 1. Fehérváron az ország szemészei

  Közel 200 szemészorvos részvételével tartották a Jubileumi Országos Szemészeti Továbbképző Konferenciát Székesfehérváron, a Hotel Magyar Királyban. A szakemberek a COVID okozta több év kihagyás után találkozhattak ismét, hogy megosszák tapasztalataikat és megismerjék a szakmai újdonságokat, az újfajta diagnosztikai és gyógyítási lehetőségeket.

  2022.10.01.
 2. Fejlesztésekről döntött a közgyűlés

  Több fejlesztésről is született döntés Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének pénteki ülésén. A Kodály Általános Iskola esetében a homlokzat felújítása, a Tóparti Gimnázium esetében pedig teljes belső és külső felújítás valósul meg. A víziközmű fejlesztési alap terhére ivóvízvezeték-rekonstrukció valósul meg a Virág Benedek utca – Zámoly utca közötti szakaszon, és munkálatok kezdődnek a Széchenyi út - Horvát István úti főgyűjtő kapcsán is.

  2022.09.30.
 3. Mihály-napi vásár

  Mihály-napi vásárt és szüreti mulatságot rendeztek a Kodály Zoltán Általános Iskolában. A gyerekek a szüleikkel közösen készített portékákat árulták egymásnak a vásárban, emellett zenés műsor, kézműves foglalkozások és must készítés is várta őket.

  2022.09.30.
 4. Közgyűlési összefoglaló

  Több fejlesztésről is döntöttek a képviselők pénteken a közgyűlésen. A fejlesztések egyik része az iskolákat érintette, Ezek a középiskolai campushoz kapcsolódó oktatásfejlesztési program részeként, állami forrásból valósulnak majd meg.

  2022.09.30.