Főzőverseny, koncertek és vidám nyárutó az V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságon

A hagyományos pörköltfőző versennyel, veteránautó-kiállítással, íjászbemutatóval, kerékpáros akadályversennyel és interaktív játékokkal várták szombaton a V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasság délelőtti programjai során a kikapcsolódni vágyókat Kisfaludon. Kora délutántól színpadi műsorok következtek; dalkör, citera,- és harmonika-zenekar, táncosok szórakoztatták a résztvevőket. A mulatságot este utcabál zárja a Big Time zenekarral.
2019.08.24. 16:40 |
Főzőverseny, koncertek és vidám nyárutó az V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságon

A Kisfaludi Közösségi Ház és sportpálya környékén már reggeltől rotyogtak a főzőversenyre nevezett csapatok ételei a kondérokban.

A bográcsokban a birkától a marhán keresztül egészen a halakig sokféle íncsiklandó étel rotyogott, de többen főztek például lecsót, a közelgő fesztiválra való készülődés jegyében,

illetőleg különlegességek, például „drávai csíptetős ponty” is készült az önkéntes tűzoltók jóvoltából, horvátországi barátaik útmutatásai alapján.

„A csíptetős ponty onnan ered, hogy kiment a horvát pecás a Drávára, vitt a zsebében egy bicskát, egy kevés sót és egy marék paprikát. Ebből már csak a hal hiányzott és a fűzfavessző. Ha fogott egy halat, felcsíptette, megsütötte és kész volt az ebéd. Szenzációs, nagyon finom.” - ismertette a „drávai csíptetős ponty” eredetét Németi László, aki közel harminc esztendeig dolgozott a fehérvári tűzoltóságon, jelenleg önkéntes tűzoltó és jó barátságot ápolnak a horvátországi Bilje városának tűzoltóival, akiknek lelkes és vidám főzőcsapatával a közelgő Lecsófőző Vigasságokon találkozhatunk.

„Kisfalud közel ezer fős városrész. A kilencvenes évek közepe óta ismerem jól a közösséget, nagyon jó, aktív, önszerveződő települést alkotnak.

Kisfaludot a levéltári források szerint régen Novaj-Pusztának hívták, ezért nosztalgiából, - Csordás Pistáék, a közösséget segítő szervezőcsapat ötlete nyomán - belekerült az vigasságok elnevezésébe.

A rendezvény egyre bővül, mindig vannak új ötletek a kisfaludiak részéről.” - emelte ki Horváth Miklós Csaba, a városrész önkormányzati képviselője.

„Annak idején Siklósi Gyula professzor adott támpontokat Kisfalud Novaj-Puszta elnevezést illetően. Az új utcák nyitásakor a területet megásták, régészetileg feltárták és kora középkori leleteket találtak. Az Aranybulla emlékmű keleti oldalára eső területen középkori épületmaradványok, kemencék kerültek elő.” - mesélte a település régmúltjáról, a „szomszéd”, Dr. Bódizs Tamás, az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója, az esemény egyik támogatója.

A gasztronómiai programok mellett a résztvevők egész nap megcsodálhattak veterán autókat. Délután a Kisfaludi Búzavirág Dalkör, a Pákozdi Abajka Citerazenekar, az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikara, valamint Váradi Eszter Sára és Keller János léptek fel, majd a Discover Band szórakoztatta a közönséget. A mulatságot este utcabál zárja a Big Time zenekarral.

Fehérvári színes

 1. Rajzpályázat állatokról

  Általános iskolás diákok számára hirdetett rajzpályázatot a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Kisfaludi Művészkör a vadon élő állatok világnapja alkalmából. A pályázat témája a vadon élő állatok hazánkban – a legfeljebb A3-as méretű alkotásokat március 18-ig várják az SZKKK Fürdő sori központjában és Kisfaludon is.

  2024.03.01.
 2. Ásványok a könyvtárban

  Március első hétvégéjén az ásványoké a főszerep a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Március 1-jén, pénteken Magyarország Ásványai címmel nyílik ásványkiállítás a Tolnai utcai Tagkönyvtárban, majd március 2-án, szombaton folytatódik az Ásványszakkör. Március 7-től a Széna téri Tagkönyvtárban láthatjuk Tóthné Albrecht Anikó textilműves tárlatát.

  2024.03.01.
 3. Márciusi programok Sóstón

  Márciusban is folytatódnak a szórakoztató, ismeretterjesztő, közösségi programok a Sóstón. A most szombati családi délelőtt a víz világnapja jegyében telik, jövő szombaton a hazatérő madaraink nyomába eredhetünk, míg március 16-án a természetvédelmi terület egyedülálló állatvilágának megismerésére lesz lehetőség a mesetúra keretében.

  2024.02.29.
 4. Madárgyűrűző bemutató

  Március 2-án szombaton 8 és 11 óra között tartanak madárgyűrűző bemutatót a Bregyó parkerdőben. A program dímentesen, regisztráció nélkül látogatható. További információt Koleszár Sándortól kaphatnak az érdeklődők a 06706614360-as telefonszámon.

  2024.02.29.