Főzőverseny, koncertek és vidám nyárutó az V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságon

A hagyományos pörköltfőző versennyel, veteránautó-kiállítással, íjászbemutatóval, kerékpáros akadályversennyel és interaktív játékokkal várták szombaton a V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasság délelőtti programjai során a kikapcsolódni vágyókat Kisfaludon. Kora délutántól színpadi műsorok következtek; dalkör, citera,- és harmonika-zenekar, táncosok szórakoztatták a résztvevőket. A mulatságot este utcabál zárja a Big Time zenekarral.
2019.08.24. 16:40 |
Főzőverseny, koncertek és vidám nyárutó az V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságon

A Kisfaludi Közösségi Ház és sportpálya környékén már reggeltől rotyogtak a főzőversenyre nevezett csapatok ételei a kondérokban.

A bográcsokban a birkától a marhán keresztül egészen a halakig sokféle íncsiklandó étel rotyogott, de többen főztek például lecsót, a közelgő fesztiválra való készülődés jegyében,

illetőleg különlegességek, például „drávai csíptetős ponty” is készült az önkéntes tűzoltók jóvoltából, horvátországi barátaik útmutatásai alapján.

„A csíptetős ponty onnan ered, hogy kiment a horvát pecás a Drávára, vitt a zsebében egy bicskát, egy kevés sót és egy marék paprikát. Ebből már csak a hal hiányzott és a fűzfavessző. Ha fogott egy halat, felcsíptette, megsütötte és kész volt az ebéd. Szenzációs, nagyon finom.” - ismertette a „drávai csíptetős ponty” eredetét Németi László, aki közel harminc esztendeig dolgozott a fehérvári tűzoltóságon, jelenleg önkéntes tűzoltó és jó barátságot ápolnak a horvátországi Bilje városának tűzoltóival, akiknek lelkes és vidám főzőcsapatával a közelgő Lecsófőző Vigasságokon találkozhatunk.

„Kisfalud közel ezer fős városrész. A kilencvenes évek közepe óta ismerem jól a közösséget, nagyon jó, aktív, önszerveződő települést alkotnak.

Kisfaludot a levéltári források szerint régen Novaj-Pusztának hívták, ezért nosztalgiából, - Csordás Pistáék, a közösséget segítő szervezőcsapat ötlete nyomán - belekerült az vigasságok elnevezésébe.

A rendezvény egyre bővül, mindig vannak új ötletek a kisfaludiak részéről.” - emelte ki Horváth Miklós Csaba, a városrész önkormányzati képviselője.

„Annak idején Siklósi Gyula professzor adott támpontokat Kisfalud Novaj-Puszta elnevezést illetően. Az új utcák nyitásakor a területet megásták, régészetileg feltárták és kora középkori leleteket találtak. Az Aranybulla emlékmű keleti oldalára eső területen középkori épületmaradványok, kemencék kerültek elő.” - mesélte a település régmúltjáról, a „szomszéd”, Dr. Bódizs Tamás, az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója, az esemény egyik támogatója.

A gasztronómiai programok mellett a résztvevők egész nap megcsodálhattak veterán autókat. Délután a Kisfaludi Búzavirág Dalkör, a Pákozdi Abajka Citerazenekar, az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikara, valamint Váradi Eszter Sára és Keller János léptek fel, majd a Discover Band szórakoztatta a közönséget. A mulatságot este utcabál zárja a Big Time zenekarral.

Fehérvári színes

 1. Királyok a Belvárosban

  A júliusi hétvégéken idén is megjelennek a királyi óriásbábok a Belvárosban: a középkort idéző szombat délutánok már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak. Az augusztus 3-ig tartó sorozatban a királyi fenségeket hagyományőrző csapatok és régizenészek kísérik. Az első alkalmon, július 6-án 17 órától IV. Béla, IV. (Kun) László és III. András vonul végig a Fő utcán.

  2024.06.24.
 2. Idén nyáron is lesz kertmozi

  Folytatódnak a Barátság mozi által szervezett kertmozik Székesfehérváron. Feketehegy-Szárazréten a Gyönyörű esküvő című romantikus vígjátékot, majd az Öreghegyen a Bad Boys – Mindent vagy többet című akcióvígjátékot láthatják a nézők. Jegyek már kaphatóak.

  2024.06.24.
 3. Vár az arborétum

  A hét minden napján várja a látogatókat a Velencei-tó térségének egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum. A létesítmény nyáron meghosszabbított nyitvatartással működik.

  2024.06.24.
 4. Idén nyáron is vár az EFOTT

  A fesztivált, amely az egyetemi közösségek egyik legfontosabb nyári találkozási pontja, július 10. és 14. között rendezik meg a Velencei-tó partján, olyan előadók részvételével, mint Azahriah, Majka, Krúbi, a VALMAR, Manuel, Dzsúdló, T. Danny, Lil Frakk vagy éppen a Punnany Massif. Az EFOTT keretében száznál is több aktivitással, több mint húsz egyetem részvételével és számos kipróbálható sportággal várja az érdeklőket.

  2024.06.24.