Új buszhálózat és menetrend - ingyenes lesz a fehérvári tömegközlekedés július 16-tól július 31-ig

Lakossági fórumot rendeztek a palotavárosi Bory Jenő Általános Iskolában, ahol bemutatták az új buszhálózatot és menetrendet, ami július 17-én lép életbe. A fórumon részt vett Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester is, akik beszámoltak arról, hogy július 16-a és július 31-e között ingyenes lesz a tömegközlekedés Székesfehérváron. A fórumon elhangzott az is, hogy a tervek szerint jövőre rendkívül kedvező diákbérlet várja majd a székesfehérvári diákokat.
2021.06.15. 20:06 |

A július 17-én életbe lépő új menetrenddel és hálózattal kapcsolatos tájékoztatót tartottak kedden a Bory Jenő Általános Iskolában, ahol a témában felmerülő kérdéseket is feltehették a résztvevők.

A fórum megnyitóján Farkas László önkormányzati képviselő felidézte, hogy 1976-ban született meg a jelenlegi menetrend alapja, az lett kisebb módosításokkal átalakítva az elmúlt évtizedekben. Kiemelte, hogy Székesfehérvár autóbusz-hálózata a hetvenes évek közepén alakult ki, azóta nem történt alapvető módosítás, miközben a város élete és a városrészek szerkezete is megváltozott az elmúlt mintegy 45 évben. A képviselő köszöntőjét követően Pap Zsigmond közlekedésmérnök, az új menetrend tervezője mutatta be az új hálózatot, kiemelve azt a fontos előrelépést, hogy jelentősen csökken az átszállások száma, könnyebben elérhető lesz a kórház, a Vasútállomás, a városi piac. A fontosabb járatokon bővül az üzemidő reggel és este is, valamint jobb járatsűrűséggel és jobb elérésekkel számolhatnak majd az autóbusszal utazók. A szakemberek utasszámlálást végeztek, felmérték az utazási szokásokat és igényeket és ennek alapján tervezték meg az új menetrendet. 

Pap Zsigmond közlekedésmérnök a fórumon bemutatta, hogy a Palotavárost érintő járatok hová viszik el az utasokat közvetlenül.

Palotaváros térségéből mind a két fő végállomásról a 44-es buszokkal elérhető a Vasútállomás, ezt a járatot számos más járat egészíti ki, pl. a Piac téri buszmegállóból a vasútállomáson keresztül a kórházba nagyjából 8-10 percenként lesz autóbusz. Ugyanúgy a Csapó utcából a Budai úton keresztül negyedóránként lesz csúcsidőszakban járat a kórház felé és lesznek olyan járatok, amelyek a Palotaváros belső részét is "feltárják". Több olyan járatot alakítanak ki, amelyek meglévő buszjáratok összekapcsolásából jönnek létre. A 26-os az Orsovai utcától a Tóvároson keresztül a Piac téren át a Béla útra közlekedik, illetve ennek van egy leágazása 10-es számon a műszakváltásokhoz igazítva, ami az Európa Ipari Parkot tárja fel. Az új menetrend tervezője szólt a 20-as buszról is, ami a Jancsár utcától a Prohászka templomon keresztül a Vasútállomásig közlekedik, majd felmegy a Budai útra, és a Köfém lakótelepre. Ennek a párja a 31-es busz, ami a Jancsár utca- Vasútállomás - Áron Nagy Lajos tér - Királysor útvonalon keresztül megy fel a Fiskális úton át a Béla útig. A 31-es busz egész nap 30 percenként, hétvégén 60 percenként fog járni. A végleges menetrendről a fehérváriak tájékozódhatnak majd a szekesfehervar.hu oldalon és a Fehérvár hetilapból is. 

A fórumon Mészáros Attila alpolgármester beszámolt az új jegy és bérletrendszer kialakításáról, ami időalapú lesz.

A jegy esetében hetijegy, napijegy és 90 perces jegy lesz, a bérlet esetében pedig 30 napos és 90 napos, ami rugalmasabbá teszi a rendszert. "Ezt a rendszert szerettük volna már korábban is bevezetni. Még egy előnye lenne ennek, hogy a tervek szerint a jelenlegi jegy és bérletárhoz képest 6-8%-al lenne olcsóbb, hiszen szeretnénk ha minél többen használnák ezt a lehetőséget." - tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere.

Július 16-a és július 31-e között ingyenes lesz a tömegközlekedés Székesfehérváron

A lakossági fórumon részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester is, aki elmondta, hogy ingyenessé teszik a tömegközlekedést mintegy fél hónapig annak érdekében, hogy népszerűsítsék az új járatokat a fehérváriak körében. Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy kedvezményes bérletet dolgoznak ki a fehérvári diákok számára.

Rendkívül kedvezményes bérletárakat dolgoznak ki a diákok számára

"Szembeötlő, hogy milyen a közlekedési helyzet a városban csúcsidőben reggel és délután akkor, ha van iskola és akkor ha nincsen. Szeretnénk olyan megoldást találni, amivel nagyon sok diákot rá tudunk venni arra, hogy reggel és délután vagy legalább napi egy alkalommal autóbusszal közlekedjen és ne kelljen a szülőknek elvinni autóval. Ehhez olyan megoldáson dolgozunk, ami az államnak és a városnak nem feltétlenül lesz olcsó, viszont olyan megoldást jelenthet, ami érdekelté teszi a családokat abban, hogy elérhetővé váljon a közösségi közlekedés. Jelenleg úgy látjuk, hogy 2022 január 1-től lesz elérhető egy rendkívül kedvező diákbérlet a székesfehérvári diákok számára, illetve azoknak a környékbeli településeken élő fiataloknak, akik fehérvári iskolában tanulnak. A cél, hogy a jelenlegi 5-6 ezer eladott diákbérlet száma meghaladja a 10 ezret, ezzel a csúcsidőszakok autós forgalma mérséklődjön" - számolt be a tervekről Székesfehérvár polgármestere.

December 31-ig értékelik az új hálózat és menetrend tapasztalatait

dr. Cser-Palkovics András polgármester összegzésként elmondta, hogy a következő fél évben jobban látja majd az önkormányzat, hogyan lehet a tömegközlekedés eszközparkját további modernizálni, a tervek szerint újabb 12 elektromos buszt szereznek be és 6-7 új csuklósbuszt is vásárolhatnak, mivel az Ikarus kifejlesztette a csuklós elektromos buszt, ami új lehetőségeket nyithat meg. "Eszközszám bővítés kell ahhoz, hogy további hálózatbővítésben tudjunk megállapodni a Volánnal, mert most is tervben volt pár olyan többletszolgáltatás, amit azért nem tudunk már most bevezetni, mert még nincs elég autóbusz és nincs hozzá elég buszsofőr." - tette hozzá. A polgármester kiemelte, hogy december 31-ig értékelik az új menetrend bevezetéséből származó tapasztalatokat, és ezek alapján teszik meg a szükséges változtatásokat, további lépéseket. 

Közélet

 1. Augusztus 1-én, vasárnap reggel visszaáll a régi buszmenetrend Székesfehérváron

  Augusztus elsején, vasárnap ismét a régi buszmenetrend lesz érvényben Székesfehérváron. Az új buszmenetrend július 17-én lépett életbe és bár több mint egy hónapig lehetett váleményezni tavasszal, ezt sokan nem tették meg és az életbe lépéskor szembesültek azzal, hogy máshogy tudnak eljutni a célállomásukra. A város polgármestere a közösségi médiában látott visszhangok miatt szavazásra bocsátotta a menetrendet a fehérváriak körében.

  2021.07.31.
 2. Tanszergyűjtést szervez a Fehérvári Heti Betevő csapata!

  Augusztus 19-ig gyűjt új vagy jó állapotban lévő, használt tanszereket a Fehérvári Heti Betevő csapata, amivel rászoruló családok gyermekeinek iskolakezdését szeretnék megkönnyíteni. A kezdeményezéshez magánszemélyek és vállalatok is csatlakozhatnak.

  2021.07.30.
 3. Diplomáciai képzés indulhat a Kodolányi János Egyetemen

  Új programmal jelentkezik a Magyar Diplomáciai Akadémia a középiskolások és az egyetemisták számára. A képzések a Kodolányi János Egyetemen is elérhetők lesznek. A tárgyalások a felek között megkezdődtek.

  2021.07.29.
 4. Július végéig elindul a pótfelvételi - az Óbudai Egyetem is várja a jelentkezőket

  Azok a jelentkezők, akik nem nyertek felvételt, vagy nem is adtak be jelentkezést egyik szeptemberben induló képzésre sem az általános eljárásban, a nemsokára induló pótfelvételi eljárásban újra jelentkezhetnek. Várják a jelentkezőket az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán is.

  2021.07.28.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22