Folyamatosan dolgozik a lehullott levelek összegyűjtésén a Városgondnokság

Az őszi lombhullás folyamatos munkát ad a Városgondnokságnak. Már hetek óta elkezdték a parkfenntartási és a köztisztasági csoport munkatársai is a levelek összegyűjtését a közterületeken. A munkát időjárástól függően december végére, január elejére fejezik be mindenhol a városban.
2020.11.16. 12:20 |

Az első fagyos éjszaka után hullik majd le a legtöbb fának a levele, de például a platánokon a fán szárad meg a lomb jelentős része.

A Salétrom utcában már szeptember végétől folyamatosan gyűjti a Városgondnokság a leveleket.

A nagyobb felületeken, mint például a Salétrom utcai sétányon gépi takarítást végeznek, a kisebb felületeken pedig kézi gyűjtést végeznek a Városgondnokság dolgozói. A köztisztasági csoport két söprőgépe is ezen dolgozik városszerte. Az összegyűjtött lombot kupacba hordják és egyszerre szállítják el teherautóval egy-egy területről Csalára, ahol komposztálja a zöldhulladékot a Depónia Kft. Több hónapig tart ez a munka, hiszen Fehérváron mintegy nyolcvanezer fa található a közterületeken. (A fővárosban a Főkert az idei évben például a nagyobb parkokból nem szállítja el ősszel a lombkupacokat csak kora tavasszal, amikorra a falevelek összeesnek és össztérfogatuk sokkal kisebb lesz, így könnyebb lesz a szállítás. Fehérváron ugyanezt a lakossági elvárások miatt nehéz lenne bevezetni.)

Nem csak a Városgondnokságnak, hanem rendelet értelmében a családi házas övezetekben a lakónak is bőven ad munkát a lombgyűjtés a házak előtti járdán. Ha valaki nem a saját telkén komposztálja az összegyűjtött zöldhulladékot, azt el is vitetheti a szemétszállítási napokon, melyből a csalai hulladékkezelő telepen készítenek jó minőségű komposztot.


Nagy valószínűséggel rengeteg lakossági panasz érkezne a Városgondnoksághoz, ha csak a teljes lombhullás után, tél elején gyűjtenék össze a leveleket. Persze "szélsőség" az alábbi kép, mely New Yorkban készült, de egy kérdést talán megér, hogy mi történne, akkor ha a Gyümölcs utcában is hasonlóan szép levelekkel borított lenne a járda ősszel?

Közélet

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6