Főkertészek és városüzemeltetési szakemberek tanácskoztak Fehérváron

Szakmai konferenciát szervezett a Városgondnokság városüzemeltetési témakörben, melyen kertészeti vezetők és főkertészek vettek részt az ország minden részéről. A fővárosi Főkert mellett Veszprémből, Hatvanból, Jászfényszaruból, Békéscsabáról, Balatonfüredről, Siófokról és Kaposvárról jöttek Székesfehérvárra a helyi városgondnokságok vezető szakemberei.
2017.12.06. 11:46 |

Az előadásokban a már megvalósult kiemelt beruházásokról, tervekről, valamint más települések számára követhető jó városüzemeltetési példákról számoltak be. Különösen nagy hangsúlyt kaptak azok az intézkedések, amik elősegítik a városüzemeltetés gazdaságosabb működtetését és más városok számára is követhető megoldások.

Fehérváron nem ez volt az első ilyen szakmai összejövetel, hiszen már többször szervezett a Városgondnokság hasonló találkozót, melyre évente akár többször is sor kerülhet.

A szakmai napra meghívott városok szakemberei kertészeti, városüzemeltetési szempontból az élvonalba tartoznak Magyarországon és a Virágos Magyarországért versenyben is nagyon szép eredményeket értek el – mondta Zákányi Tamás városüzemeltetési igazgató. „Mindenki a maga területén azzal tud gazdálkodni amije van és nagyon fontos kérdés, hogy mindezt hogyan tudjuk fenntartani évről-évre, legalább olyan színvonalon, vagy jobban mint tavaly. Fehérváron is mind az önkormányzat, mind pedig a városlakók egyre színvonalasabb és nívós munkát várnak tőlünk.”

Mint mondta, tavaly a fűnyírások számának jelentős növelésére kidolgozott egy tervet a Városgondnokság, de legalább ugyanilyen fontos volt, hogy mintegy nyolcezer négyzetméteren építettek parkot 2017-ben. A két feladat egészen más, de ugyanúgy elvárásként fogalmazódik meg.

A szakmai napot a tapasztalatokra hegyezték ki, hogy az egyes településeken milyen jó dolgokat vezetett be ki-ki a maga területén a lakókörnyezetében és megosztják egymással a városüzemeltetési feladatok jó tapasztalatait. „Szinte minden település nagyon komoly fejlesztésekről számolt be, melyekhez kivétel nélkül tartozik nagyarányú parképítés is. Székesfehérváron is erről tudtunk beszámolni, hiszen az előző évek átlagához képest is nagyot fejlődött idén a városunk” – emelte ki Zákányi Tamás.

Bíró Borbála a Főkert kertészeti vezetője az előadásában például arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntarthatóság a parkfelületek gondozásában rendkívül fontos, éppen ezért ők nagyon sok helyen ültetnek már „virágos rét” magkeveréket, ami csodálatosan pompázik egész évben. Hasonlóval Fehérváron is találkozhattunk idén a Petőfi park Palotai út felőli szélén és a Rákóczi úti körforgalomnál is. A fővárosban is egyre több helyen lehet találkozni ilyen beültetésekkel és már saját magkeveréket is készítettek. Ebből egyébként Fehérvár is vásárolt és már ősszel elültették a kertészek több helyen a városban a magokat, hogy csodálatos „virágos rét” szigetek nőjenek jövő tavasszal.

Nagyon érdekes volt az-az elgondolás is, melyet ugyancsak a fővárosban alkalmaznak több helyen a kertészek, hogy egy-egy területen nem nyírják le gyakran a füvet, hanem meghagyják a növényeket megnőni addig, amíg virágoznak. Nagyon szép virágos növények tudnak kinőni ilyen területeken, melynek a környéke persze gondozott és nyírt. Ezzel a módszerrel sokkal szebb eredményt lehet elérni, viszonylag kevesebb ráfordítással. „Ha elfogadnak például az emberek egy-egy helyen Székesfehérváron is ilyen fajta kialakítást, akkor azokra a helyekre, ahol elvárják a heti fűnyírást, sokkal több energiát tudnánk fordítani.” Utak mentén, középszigeteken, parkolók mellett, ahol veszélyes füvet nyírni mert megsérülhetnek az autók például nagyszerűen működne, mert a virágok mindig örömet okoznak és díszítenek, másrészt pedig a nehezen kivitelezhető munkát megspórolnák.

Közélet

 1. Átadták a Széchenyi Díj Közügyekért elismeréseket a közösségért munkálkodóknak

  A Széchenyi Díj Közügyekért díjjal évről évre ismerik el a polgári védelem, tűzoltás, településfejlesztés, közbiztonság, mentés, rendvédelem, fegyveres testületek, közszolgálatosok, köztisztviselők, valamint a sajtó és a civil szféra területén dolgozókat. Idén is elismerték mindazokat, akik kisebb nagyobb közösségükért is tesznek kitartó munkájukkal.

  2017.12.16.
 2. Útfelújítások, üzleti tervek, uszodafejlesztés az év utolsó közgyűlésén

  Tárgyaltak a képviselők az uszoda bővítéséről, elfogadták a város esélyegyenlőségi programját és kiírta a testület a Berényi út felújítására a közbeszerzési eljárást. Döntöttek arról is, hogy 1.7 milliárd forint értékben újít fel fehérvári utakat a Városgondnokság, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán pedig 55 millió forintos városi támogatással teszik le egy robotikával foglalkozó tanszék alapjait. 

  2017.12.15.
 3. Adományosztás civil összefogással - élelmiszer felesleggel segítettek

  2017-ben 305 alkalommal vettek át és mentettek meg élelmiszert – a SZÉNA Egyesület koordinálásával - fehérvári civil szervezetek a Palotai úti Tesco Áruházból. Összesen 17.600 kg zöldséget és 9053 kg pékárut és 614 kg húsételt mentettek meg így a megsemmisítéstől, melyet rászoruló családok számára osztották ki.

  2017.12.15.
 4. Felavatták Farkas Ferenc Kossuth-díjas zeneszerző emléktábláját Fehérváron

  Csütörtökön felavatták Farkas Ferenc, Kossuth,- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, érdemes és kiváló művész emléktábláját Székesfehérváron, a Hermann László Zeneiskola bejárati homlokzatán. „Farkas Ferenc a huszadik századi magyar komponista nemzedék egyik legkiválóbb képviselője.” - hangzott el a zeneiskola-alapító mester méltatásában.

  2017.12.14.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek