Főkertészek és városüzemeltetési szakemberek tanácskoztak Fehérváron

Szakmai konferenciát szervezett a Városgondnokság városüzemeltetési témakörben, melyen kertészeti vezetők és főkertészek vettek részt az ország minden részéről. A fővárosi Főkert mellett Veszprémből, Hatvanból, Jászfényszaruból, Békéscsabáról, Balatonfüredről, Siófokról és Kaposvárról jöttek Székesfehérvárra a helyi városgondnokságok vezető szakemberei.
2017.12.06. 11:46 |

Az előadásokban a már megvalósult kiemelt beruházásokról, tervekről, valamint más települések számára követhető jó városüzemeltetési példákról számoltak be. Különösen nagy hangsúlyt kaptak azok az intézkedések, amik elősegítik a városüzemeltetés gazdaságosabb működtetését és más városok számára is követhető megoldások.

Fehérváron nem ez volt az első ilyen szakmai összejövetel, hiszen már többször szervezett a Városgondnokság hasonló találkozót, melyre évente akár többször is sor kerülhet.

A szakmai napra meghívott városok szakemberei kertészeti, városüzemeltetési szempontból az élvonalba tartoznak Magyarországon és a Virágos Magyarországért versenyben is nagyon szép eredményeket értek el – mondta Zákányi Tamás városüzemeltetési igazgató. „Mindenki a maga területén azzal tud gazdálkodni amije van és nagyon fontos kérdés, hogy mindezt hogyan tudjuk fenntartani évről-évre, legalább olyan színvonalon, vagy jobban mint tavaly. Fehérváron is mind az önkormányzat, mind pedig a városlakók egyre színvonalasabb és nívós munkát várnak tőlünk.”

Mint mondta, tavaly a fűnyírások számának jelentős növelésére kidolgozott egy tervet a Városgondnokság, de legalább ugyanilyen fontos volt, hogy mintegy nyolcezer négyzetméteren építettek parkot 2017-ben. A két feladat egészen más, de ugyanúgy elvárásként fogalmazódik meg.

A szakmai napot a tapasztalatokra hegyezték ki, hogy az egyes településeken milyen jó dolgokat vezetett be ki-ki a maga területén a lakókörnyezetében és megosztják egymással a városüzemeltetési feladatok jó tapasztalatait. „Szinte minden település nagyon komoly fejlesztésekről számolt be, melyekhez kivétel nélkül tartozik nagyarányú parképítés is. Székesfehérváron is erről tudtunk beszámolni, hiszen az előző évek átlagához képest is nagyot fejlődött idén a városunk” – emelte ki Zákányi Tamás.

Bíró Borbála a Főkert kertészeti vezetője az előadásában például arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntarthatóság a parkfelületek gondozásában rendkívül fontos, éppen ezért ők nagyon sok helyen ültetnek már „virágos rét” magkeveréket, ami csodálatosan pompázik egész évben. Hasonlóval Fehérváron is találkozhattunk idén a Petőfi park Palotai út felőli szélén és a Rákóczi úti körforgalomnál is. A fővárosban is egyre több helyen lehet találkozni ilyen beültetésekkel és már saját magkeveréket is készítettek. Ebből egyébként Fehérvár is vásárolt és már ősszel elültették a kertészek több helyen a városban a magokat, hogy csodálatos „virágos rét” szigetek nőjenek jövő tavasszal.

Nagyon érdekes volt az-az elgondolás is, melyet ugyancsak a fővárosban alkalmaznak több helyen a kertészek, hogy egy-egy területen nem nyírják le gyakran a füvet, hanem meghagyják a növényeket megnőni addig, amíg virágoznak. Nagyon szép virágos növények tudnak kinőni ilyen területeken, melynek a környéke persze gondozott és nyírt. Ezzel a módszerrel sokkal szebb eredményt lehet elérni, viszonylag kevesebb ráfordítással. „Ha elfogadnak például az emberek egy-egy helyen Székesfehérváron is ilyen fajta kialakítást, akkor azokra a helyekre, ahol elvárják a heti fűnyírást, sokkal több energiát tudnánk fordítani.” Utak mentén, középszigeteken, parkolók mellett, ahol veszélyes füvet nyírni mert megsérülhetnek az autók például nagyszerűen működne, mert a virágok mindig örömet okoznak és díszítenek, másrészt pedig a nehezen kivitelezhető munkát megspórolnák.

Közélet

 1. 1956 Székesfehérváron - diákok tüntetéséhez csatlakoztak a gyárak és hivatalok dolgozói

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc Székesfehérváron az akkori diákok követeléseivel, tüntetéseivel kezdődött. Az október 24-i sortűz következményeként pedig a gyárak, hivatalok dolgozói és alkalmazottai is csatlakoztak a fehérvári diákokhoz. A Szent István Király Múzeumban őrzött képek segítségével betekintést nyerhetnek az 56 októberi fehérvári eseményekbe.

  2018.10.23.
 2. Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes (1924-2018)

  Életének 94. esztendejében, elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja, szentszéki ügyhallgató a Ciszterci Nagyboldogasszony templom nyugalmazott plébánosa. Ujfalussy Ottó 1924-ben született, Bécsben. Pappá szentelése 1947-ben, Zircen történt. 1996-2018-ig, huszonkét esztendőn át szolgált Székesfehérváron. 2017. július 1-jén ünnepelte rubinmiséjét, mely alkalomból Ferenc pápa apostoli áldásban részesítette és díszoklevelet adományozott neki. 

  2018.10.22.
 3. 1956 - a Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői

  A történelmi egyházak helyi képviselői, Székesfehérvár és Fejér megye közéleti vezetői, valamint emlékezők százai imáztak együtt az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiért Spányi Antal, megyés püspök meghívására hétfőn délelőtt Szent Imre-templom falán elhelyezett Fadrusz-keresztnél elhelyezett emléktáblánál.

  2018.10.22.
 4. Kegyeleti napok - számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron

  Az önkormányzati temetőkben nyugvó szeretteikről megemlékezőket ebben az esztendőben is számos ingyenes szolgáltatással segíti a Székesfehérvár Városgondnoksága. A sírhelyek rendbe tételéhez kőzúzalékot biztosítanak 2018. október 24-én mind a 9 önkormányzati temetőben. Összesen 36 köbméternyi követ szállít ki a temetőkertekbe a Városgondnokság. A sírhelyek rendelkezési jogának lejárati ideje a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu címen is ellenőrizhető.

  2018.10.22.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek