Kettős emberhátrányban, hosszabbításban kapott ki a Vidi a Magyar Kupa döntőjében

2019 után játszott ismét Magyar Kupa-döntőt a Mol Fehérvár, az ellenfél ezúttal az Újpest volt. A bajnokságban rendre kiütötte a lilákat a Vidi, ezúttal az első félidőben egyik csapat sem tudott betalálni. Helyzet alig volt a második játékrészben, de az utolsó percben, majd a hosszabbításban is kiállítottak egy fehérvárit, végül pedig egy jól eltalált lövés döntött az Újpest javára.

2021.05.03. 22:37 |

A fehéváriak harmadik, a lila-fehérek tizenegyedik kupagyőzelmükre készültek (emellett a Vidinek négy, az Újpestnek hét vesztes fináléja is volt). Csaknem negyven éve, 1982-ben már játszott egymással kupadöntőt ez a két csapat. Más idők voltak, az egyiket Videotonnak, a másikat Újpesti Dózsának hívták, a meccset pedig Szekszárdon játsztották, 18 ezer néző előtt. Ennek négyszerese is beférne az új Puskás Arénába, de most annak is örülni kellett, hogy a védettségi igazolvány birtokában párezer szurkoló megjelenhetett az impozáns stadionban. Az ultrák egyik oldalon sem jöttek el, és hát a hatalmas nézőtéren szinte elvesztek a jelen lévők. Itt nem kellett "teraszos" tömegjelenetektől tartani.

Az előzmények alapján a Vidi volt esélyesebb (az azért nem változott negyven év alatt, hogy a fehérvári csapatot ma is így hívják a szurkolók és focibarátok), hiszen a bajnokságban három meccsen háromszor ütötte ki a lila-fehéreket (5-1, 5-0, 4-0). De ez kupadöntő volt, ahol közmondásosan bármi megtörténhet. Szabics Imre első trófeáját szerezhette fehérvári vezetőedzőként, ennek érdekében a Kovács - Bolla (Fiola 63.), Rus, Musliu, Stopira - Funsho (Alef 91.), Nego, Pinto, Petrjak - Nikolics (Houri 76.), Zivivadze tizenegyet küldte pályára. Biztos nem babonából, de ez "szó szerint" megegyezett azzal a csapattal, amelyik április 10-én 4-0-ra verte az Újpestet Fehérváron.

Az Újpest kezdőjében egyetlen magyar járékos sem kapott helyet, de ez sem volt újdonság. A Himnuszt azért eljátszották a döntő előtt, majd kezdődhetett a finálé, ahová 480 induló csapatból jutott be ez a kettő. Túl sok izgalom nem akadt az első negyedórában, az újpestiek egy Rus-kezezést reklamáltak, a Vidiben meg Funsho rontott el két megindulást is, még mielőtt helyzet lehetett volna. A piros-kékek játszottak támadóbban, az Újpest próbált hosszú labdákkal a védők mögé kerülni. A 20. percben láttunk először kapu felé tartó labdát, Nikolics fejelt fölé. A félidő felénél Onovo szöktette hosszan magát a 16-oson belül, így Musliu kivághatta a labdát.

Bátrabb lett az Újpest, de helyzete nem adódott. A Vidinek a 40. percben igen, Zivzivadze lőtte mellé 11 méterről Funsho begurítását. Másfél perc múlva a nigériai csatár megint passzolt, de lövés helyett tette és rosszul. Aztán Nego ugratta ki remekül Petrjakot, aki eltörte a labdát. A félidő végén Onovo kőkeményen lépett oda Funshónak, az ezután kialakuló csetepaté mutatta, van feszültség a felekben. De gól nem volt a meccsben az első negyvenöt percben.

A két csapat szezonbeli első meccsén is 0-0 volt a félidő, aztán ötöt rúgott a Vidi. Szünet után is a fehérváriak voltak a kezdeményezők, de a nagy helyzet hiányzott. Funsho estében lőtt mellé, a túloldalon Croizet futtából fölé. Az 56. percben Beridze kavargatott és lőtt keresztbe a kapu előtt balról. Sok pontatlansággal adott esélyt az Újpestnek a Fehérvár, a 67. percben ebből majdnem baj lett. Beridze használta ki Fiola hibáját, középre passzolt, ahol Tallo elesett Nego szorításában. Gyanús volt, de nem kapott 11-est. Csak a kispadon Baosics egy piros lapot, reklamálásért…

Újabb hiba, újabb újpesti helyzet jött: Stopira eladott labdája után Beridze lövését bravúrral védte Kovács. Nem tudta megtartani a labdát a Vidi, sokszor vaktában vágták ki a védők. Nikolicsot lecserélte Szabics, de nem csatárt, hanem a középpályás Hourit küldte be. A 83. percben addigi legnagyobb helyzetét rontotta el a Fehérvár, Petrjak beadását Zivzivadze az ötösről fejelte mellé. Antonov hatalmas lövése elzúgott a léc fölött, és úgy tűnt, letelik további esemény nélkül a 90 perc. De az utolsóban Rus megkapta második sárga lapját, vagyis emberhátrányba került a Vidi. Így a kétszer tizenöt perces hosszabbításnak már az Újpest vághatott neki kedvezőbb helyzetből.

Funsho helyett is védekező középpályás, Alef jött a ráadásra. Sok időt nem töltött pályán: hat perc alatt kétszer is sárgát adott neki a játékvezető! Így már kettős emberhátrányban játszott a Vidi, reménytelennek tűnt a helyzete. A 101. percben egy tanácstalan tili-toli után aztán Kastrati szépen ki is lőtte a jobb alsót, vagyis már gólhátrányban is volt a Fehérvár.

A hosszabbítás második félideje Houri fölé küldött szabadrúgásával indult. A 112. percben Tallo tekert mellé egy megszerzett labdát, a másik oldalon Hourinak lehetett volna helyzete, de késlekedett, nem lőtt. Az Újpest nagyon vigyázott az eredményre, inkább tartotta a labdát és végül megnyerte a kupadöntőt. A Mol Fehérvár egyenlő létszám mellett sem tudott felülkerekedni, a kiállítások után pedig erre semmi esélye nem maradt. Mint 1982-ben, ismét a lila-fehérek nyerték a két csapat döntőjét. A Vidi pedig ebben a szezonban sem a bajnokságban, sem a kupában nem tudott címet szerezni.,

Mol Magyar Kupa, döntő:

Mol Fehérvár - Újpest FC 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

Sport

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak