Fennállásának 25. jubileumát ünnepelte a Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Huszonöt éves fennállása alkalmából rendezett ünnepséget hétfőn a Fejér Megyei Mérnöki Kamara a Fehérvári Civil Központban. A mintegy nyolc szakcsoportot tömörítő kamara 1996. november 8-án alakult meg Fejér megyében 276 fővel, tagsága azóta mintegy háromszorosára növekedett.
2021.11.08. 18:30 |

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Fejér Megyei Mérnöki Kamara kiemelt szerepet tölt be az érdekvédelmi és a hatósági jellegű feladatokban – kapcsolatot tartva az önkormányzatokkal, a hatóságokkal, a vállalkozásokkal.

A jubileumi ünnepségen elsőként Mészáros János Elek operaénekes műsorát hallhatták a résztvevők: a Csillag születik negyedik szériájának győztese eredeti hivatása szerint maga is mérnök, agrármérnök és talajtani szakmérnök.

Ezt követően a meghívott díszvendégek - többek között Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Cser Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja, Dr. Rajcsányi Molnár Mónika a Dunaújvárosi Egyetem rektorhelyettese és Kiss Lajos, az ARÉV Baráti Kör elnöke - köszöntötték "az ünnepeltet".

Távollétében levélben köszöntötte 25 éves fennállása alkalmából a Fejér Megyei Mérnöki Kamarát Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, kiemelve, hogy mindig számíthatunk a mérnökökre, akik kreatív megoldásaikkal, elhivatottságukkal és elszántságukkal találnak megoldásokat a felmerülő kihívásokra: "Az ország fejlődése szempontjából a beruházásoknak hatalmas jelentősége van, hiszen az ezekből származó bevételek teremtik meg az alapját az előrelépésnek. A projektek megvalósulhatnak a gazdaság bármely területén, egy dolog azonban biztos: mérnökökre mindenhol szükség van, legyen szó kutatásfejlesztésről, karbantartásról, környezetről, építkezésekről, vagy a közlekedésről" - fogalmazott levelében Vargha Tamás, aki kiemelte azt is, hogy a Fejér Megyei Mérnöki Kamara tagjai munkájának nagyon sokat köszönhet társadalmunk.

Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke köszöntőjében arról szólt, hogy friss elnökként az elődei által kitaposott úton kíván járni és ezt az utat kívánja a XXI. század kihívásaihoz igazítani. Példaként említette, hogy a XXI. században a mérnökök nem tehetik meg, hogy ne foglalkozzanak a fenntartható fejlődéssel és elképzelhetetlennek nevezte, hogy ne a mérnök társadalom tematizálja az ezzel kapcsolatos társadalmi párbeszédet.

"Ha kezünkbe vesszük a jubileumi kiadványt, lapozgatjuk és megnézzük benne azokat a képeket, műszaki adatokat, és leírásokat, amik egy-egy kiemelkedő beruházásról szólnak szerte a megyében, valójában egyértelmű, hogy mi - nem mérnökök - mit köszönhetünk a mérnököknek fejlesztésekben, üzemeltetési és karbantartási kérdésekben. A környezet, ami körülvesz bennünket, nagyban meghatározza, hogy milyen életminőséget élhetünk meg a mindennapokban. Köszönöm mindenkinek, aki az elmúlt 25 évben hozzájárult a megye és Székesfehérvár fejlesztéséhez" - hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Dr. Cser Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott azoknak is, akik megálmodták, hogy a mérnökök tartozzanak egy közösséghez: az ünnepségen Emléklapot nyújtott át Dr. Szepes Andrásnak, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara elnökének. 

Pálffy Károly, a Fejér Megyei közgyűlés alelnöke az ünnepségen arról beszélt, hogy nincs az életünknek olyan területe, amihez ne kapcsolódna valamilyen mérnöki munka, pontos tervezés, vagy számolás: "Az Önök munkája alakítja mindennapjaink életét, az Önök által megálmodott és megvalósított dolgok, létesítmények, épületek sokszor évszázadokra meghatározzák utódaink életét, környezetét is. Mindez nem kis felelősséget és elhivatottságot követel. Köszönjük tudásukat és azt, hogy felkészültségük legjavát nyújtva minden nap azon dolgoznak hogy élhetőbb környezetet teremtsenek számunkra" - fogalmazott köszöntőjében.

Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja szerint a mérnökök kreatívak, pragmatikusak és olyan válaszokat adnak a felmerülő kérdésekre, amelyek működőképesek, sőt, olyan kérdésekre is választ kell adniuk, amelyek nehez megfogalmazhatóak. Köszönetet mondott a mérnököknek azért is, hogy példájukkal nevelik a fiatalabb mérnök-generációkat.

A köszöntőket követően Hajtó Ödön, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnöke tartott előadást a mérnöki kamara megalakulásáról, Dr. Szepes András, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara elnöke pedig a területi kamara történetéről.

Dr. Szepes András, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara elnöke elmondta, 1996-ban ebben a teremben gyűltek össze, hogy megalakítsák a Fejér Megyei Mérnöki Kamarát: „Húsz évvel ezelőtt született a kamarai törvény, ami a működés alapjait jelenti, de már 1989-ben elindult a Magyar Mérnöki Kamara Egyesület szervezése. Ezek a közelmúlt eseményei, de vehetnénk alapul az 1867-es évszámot is, ekkor alakult meg a Magyar Mérnökegylet, amely összefogta ezt a szakterületet.” Szepes András felidézte azt is, hogy 1910-ben Székesfehérváron is létrejött a Magyar Mérnök és Építész Egylet helyi osztálya.

Dr. Hajtó Ödön, az MMK alapító elnöke is köszöntötte a megjelenteket, méltatva a megyei kamarával működő jó együttműködést. A huszonöt éves jubileum kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a mérnöki kamara létrehozásának a rendszerváltás után a demokrácia elvei voltak a legfontosabb mérői, így a kamara a köz érdekeinek a szolgálatáért alakult – a szakmaiság és az érdekvédelem céljai mellett.

A területi kamara 276 mérnökkel alakult meg, jelenleg több mint 750 tagot számlál, valamint itt tartják nyilván a mintegy 1000 műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt. A testület kiemelt szerepet tölt be az érdekvédelmi és a hatósági jellegű feladatokban – kapcsolatot tartva az önkormányzatokkal, a hatóságokkal, a vállalkozásokkal. A nyolc szakcsoport – energetikai, elektrotechnikai, épületgépészeti, geodéziai, közlekedési, környezetvédelmi, vízgazdálkodási és tartószerkezeti – munkája meghatározó a szakmai érdekvédelem, a jogosultságok elbírálása, valamint a képzések, továbbképzések terén. Rendezvényeik, eseményeik közül kiemelkedik a Megyei Mérnökbál és a Magyar Műszaki Értelmiség Napja.

1989-ben az országos alakuló összejövetel hatására jött létre először egy székesfehérvári csoport Dr. Szepes András vezetésével, Dunaújvárosban pedig Tóth Tibor irányításával – ezek alakultak megyei szervezetté. A kamaraként definiált szervezet egy ideig Mérnökegyletként működött. Az "1996. évi LVIII. törvény a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról" meghozatalát követően felgyorsult a szervezés, sorra alakultak a megyei kamarák, majd az országos Küldöttgyűlésen a megyék képviselői megalakították a Magyar Mérnöki Kamarát, melynek alapító elnöke Dr. Hajtó Ödön lett.

Gazdaság

 1. Fejér termék 2022 – december 31-ig várja a pályázatokat a Fejér Megyei Önkormányzat

  A „Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében ismét meghirdette a Fejér Termék pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A megyében előállított minőségi kézműves termékek és élelmiszerek készítői 2021. december 31-ig pályázhatnak az elismerő cím elnyerésére.

  2021.11.29.
 2. Koronavírusos betegek gyógyításához használt termékek gyártásához fejlesztett a Garzon Bútor

  A koronavírusos betegek gyógyításában használható egészségipari termékek, például intenzív ágyak és infúziós állványok előállítása érdekében európai uniós és hazai támogatással bővítette fémüzemi kapacitását Tamásiban a székesfehérvári székhelyű Garzon Bútor Zrt.

  2021.11.25.
 3. Újabb támogatásban részesült a Vasvári Pál Gimnázium

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében 20 000 dollár (több mint 5.800.000 forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet.

  2021.11.24.
 4. A jövő elkezdődött! – magyar egészségipari fejlesztések mutatkoztak be a MOL Arénában

  Nagyszabású kiállításon mutatkoztak be Székesfehérváron azok a hazai vállalkozások, amelyek az Egészségipari Támogatási Programban elnyert kormányzati támogatásnak köszönhetően fejlesztették tevékenységüket. A MOL Aréna Sóstón rendezett workshop megnyitóján részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, aki elmondta, a kormány egy új iparág alapjait tette le azzal, hogy 2020-21-ben 67 milliárd forintot biztosított a hazai egészségipar fejlesztésére.

  2021.11.23.
 1. Őszi Feszt az Otti Manufaktúrában - idén is a Gorsium Zeneiskolát támogatták

  Barátok, partnerek, beszállítók voltak ott pénteken este az Otti Manufaktúra őszi fesztjén, melyet mindig hagyományosan novemberben tartanak. Ebben az évben is támogatták a tehetségeket, hiszen hagyomány már, hogy a Gorsium Zeneiskolának ajánlják fel a tombolából befolyt összeget.

  2021.11.20.
 2. Vállalati gerillák és a változás ereje - Dr. Porkoláb Imre tartott izgalmas előadást Fehérváron

  A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel tartott előadást a Megyeházán Dr. Porkoláb Imre, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója. A katonai és vállalati stratégia egyik legkiválóbb nemzetközi szakértője az egyéni és szervezeti tanulási folyamataink radikális újragondolását sürgeti annak érdekében, hogy ne maradjunk le a folyamatos technológiai változások és krízisek által generált helyzetekben.

  2021.11.17.
 3. Hárommillió forintos támogatást kapott az Óbudai Egyetem a Howmet Aerospace Alapítványtól

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Howmet-Köfém Kft. között évek óta szoros az együttműködés a kutatásban és a duális képzésben is. Hétfőn sajtótájékoztató keretein belül adták át azt a hárommillió forintos támogatást, amelyet többek között a robottechnikai központ, a virtuális valóság és a pneumatikai labor fejlesztésére használtak fel.

  2021.11.15.
 4. Adócsökkentés - közel 3 milliárd forint marad a fehérvári KKV szektornál

  A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szintén Facebook oldalán ír arról, hogy a a gazdaságvédelmi intézkedések elérték a céljukat és 2022-ben a béreket és dolgozói juttatásokat kell növelni.

  2021.11.14.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár