Fellobbant az első adventi gyertya fénye a Püspöki Palota udvarán

Az első ünnepi hétvégén, szombaton délelőtt nyílt meg a Püspöki Palota kertjében a hagyományos „Adventi udvar”. Délután a móri Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola tanulóinak műsorát és Spányi Antal ünnepi gondolatait hallgathatták meg az egybegyűltek majd a megyés főpásztor meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún.
2019.11.30. 18:26 |

Az első ünnepi hétvégén, szombaton nyílt meg a Püspöki Palota kertjében a hagyományos „Adventi udvar”, ahová mindazokat várják, akik szeretnének csendes, békés, imádságban eltöltött karácsonyi készülődés részesei lenni.

„A világ megváltója szeretettel jön közénk, békét, igazságot és örömet hoz. Ezt várjuk, ezt készítjük elő szívünkben és ezt szeretnénk megőrizni az esztendő minden napján, életünk minden órájában.” - emelte ki bevezető gondolataiban Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

„Az évnek várt és különleges, sajátos hangulatú időszaka évről-évre az advent. A nagy készülődésben, sürgésben-forgásban sokszor elfelejtkezünk a lényegről.

Miért is van advent? Mire ez a nagy készület? Miért kell legalább négy héten keresztül hangolódnunk arra az eseményre, amelyet majd karácsony szent éjjelén ünnepelni fogunk? Amiért mindez történik nem más, mint az, hogy Isten közénk akar jönni.

Az Isten vágyakozik az ember után. Az Isten eljön. És nem is csak látogatóba, hanem közénk jön, hogy velünk legyen, hogy a közelünkben legyen, hogy mindig elérhessük őt, hogy szólhassunk hozzá, hogy amikor szükségünk van az erejére, a kegyelmére, akkor megkapjuk és hogy ha elrontunk valamit tőle kérünk bocsánatot és tőle kapunk feloldozást.

Elkezdődik ennek az esztendőnek az Úrra való várakozása. Próbáljuk meg egy kicsit magunkat a világból kiszakítani. Próbáljunk meg csendben lenni, próbáljunk meg néha Istenre gondolni, próbáljuk szívünkbe visszaédesgetni a hit örömét és békéjét, így készítsük szívünkben és lelkünkben azt a helyet, amelybe az Urat várjuk.” - hangsúlyozta ünnepi elmélkedésében Spányi Antal, püspök, aki az első gyertya meggyújtását követően megáldotta a családok adventi koszorúit és gyertyáit.

A Karitász elindította a „Tárjátok ki szíveteket!” adománygyűjtő akciót, amely karácsonyig tart. A Katolikus Karitász helyi, egyházmegyei szervezete az Adventi udvar első traktusában, nagy zöld sátorban várja a támogatókat jótékonysági vásárral.

Tavaly indult és idén is megvalósul az Angyalbatyu akció, melynek keretében szegény sorsú gyerekek számára gyűjtenek ajándékcsomagokat. Idén kiemelten ötszáz csomagot juttatnak el a kárpátaljai nagycsaládosoknak.

Az eseményen részt vett Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, valamint Mészáros Attila és Róth Péter, alpolgármesterek is.

Közélet

 1. Tornyai Gábor, plébános lesz az Öreghegyi Disputa vendége kedden

  December 10-én, kedden 18 órától folytatódik az Öreghegyi Disputák sorozata a városrész közösségi házában, ahol ezúttal Tornyai Gábor, plébánossal beszélget az est házigazdája, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke. A belépés díjtalan, szeretettel várnak mindenkit.

  2019.12.09.
 2. Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  December 9-én, hétfőn 18 órai kezdettel Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke lesz a vendég a Királykút Emlékházban (Mikszáth u. 25.). Az est házigazdája Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész lesz, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.12.08.
 3. Már a második adventi gyertya fénye is világít a Püspöki Palota udvarán

  Adventi rendezvényekkel, jótékonysági és kézműves vásárral várta a Püspöki Palota kertjébe betérőket az Adventi Udvar szombaton. Alkonyatkor kezdődött a második gyertyagyújtás, amelyen a Székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda óvodás gyermekeinek adventi műsora és Ugrits Tamás, pasztorális püspöki helynök gondolatai készítették a közelgő ünnepre a résztvevők lelkét.

  2019.12.07.
 4. A fegyveres szervek karácsonyát ünnepelte az Arany János iskola honvédelmi szakköre

  „Fegyveres szervek karácsonya” címmel, hagyományteremtő szándékkal ünnepeltek a Királykút Emlékházban az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény honvédelmi szakkörösei. A szakkörre jelenleg negyven gyermek jár az intézmény felső tagozatos és szakiskolás diákjai közül. Az eseményre a diákok meghívták azon a rendvédelmi szervek dolgozóit, akik nélkül nem lehetne békés a karácsony.

  2019.12.07.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek