Fellobbant az első adventi gyertya fénye a Püspöki Palota udvarán

Az első ünnepi hétvégén, szombaton délelőtt nyílt meg a Püspöki Palota kertjében a hagyományos „Adventi udvar”. Délután a móri Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola tanulóinak műsorát és Spányi Antal ünnepi gondolatait hallgathatták meg az egybegyűltek majd a megyés főpásztor meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún.
2019.11.30. 18:26 |

Az első ünnepi hétvégén, szombaton nyílt meg a Püspöki Palota kertjében a hagyományos „Adventi udvar”, ahová mindazokat várják, akik szeretnének csendes, békés, imádságban eltöltött karácsonyi készülődés részesei lenni.

„A világ megváltója szeretettel jön közénk, békét, igazságot és örömet hoz. Ezt várjuk, ezt készítjük elő szívünkben és ezt szeretnénk megőrizni az esztendő minden napján, életünk minden órájában.” - emelte ki bevezető gondolataiban Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

„Az évnek várt és különleges, sajátos hangulatú időszaka évről-évre az advent. A nagy készülődésben, sürgésben-forgásban sokszor elfelejtkezünk a lényegről.

Miért is van advent? Mire ez a nagy készület? Miért kell legalább négy héten keresztül hangolódnunk arra az eseményre, amelyet majd karácsony szent éjjelén ünnepelni fogunk? Amiért mindez történik nem más, mint az, hogy Isten közénk akar jönni.

Az Isten vágyakozik az ember után. Az Isten eljön. És nem is csak látogatóba, hanem közénk jön, hogy velünk legyen, hogy a közelünkben legyen, hogy mindig elérhessük őt, hogy szólhassunk hozzá, hogy amikor szükségünk van az erejére, a kegyelmére, akkor megkapjuk és hogy ha elrontunk valamit tőle kérünk bocsánatot és tőle kapunk feloldozást.

Elkezdődik ennek az esztendőnek az Úrra való várakozása. Próbáljuk meg egy kicsit magunkat a világból kiszakítani. Próbáljunk meg csendben lenni, próbáljunk meg néha Istenre gondolni, próbáljuk szívünkbe visszaédesgetni a hit örömét és békéjét, így készítsük szívünkben és lelkünkben azt a helyet, amelybe az Urat várjuk.” - hangsúlyozta ünnepi elmélkedésében Spányi Antal, püspök, aki az első gyertya meggyújtását követően megáldotta a családok adventi koszorúit és gyertyáit.

A Karitász elindította a „Tárjátok ki szíveteket!” adománygyűjtő akciót, amely karácsonyig tart. A Katolikus Karitász helyi, egyházmegyei szervezete az Adventi udvar első traktusában, nagy zöld sátorban várja a támogatókat jótékonysági vásárral.

Tavaly indult és idén is megvalósul az Angyalbatyu akció, melynek keretében szegény sorsú gyerekek számára gyűjtenek ajándékcsomagokat. Idén kiemelten ötszáz csomagot juttatnak el a kárpátaljai nagycsaládosoknak.

Az eseményen részt vett Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, valamint Mészáros Attila és Róth Péter, alpolgármesterek is.

Közélet

 1. Két kategóriában is Városmarketing Gyémánt Díjat nyert Székesfehérvár

  Szeptember 17-én tartotta a városok, települések marketingtevékenységét elismerő „Városmarketing Gyémánt Díj” átadó ünnepségét a Magyar Marketing Szövetség, amelynek a szakma legrangosabb eseménye, a Marketing Summit Hungary adott otthont. Az idei évben két kategóriában, Külső kommunikációs megoldások és tartalom, valamint Márka és identitásépítés, értékesítéstámogató marketingstratégia és program kategóriában nyert díjat Székesfehérvár.

  2020.09.18.
 2. Vasárnap délután indul a Máriavölgyi zarándoklat az Öreghegyi Plébánia udvaráról

  Szeptember 20-án, vasárnap 16 órakor kezdődik a Máriavölgyi zarándoklat, gyülekezés az Öreghegyi Plébánia előtt lesz. 16:15-16:30: indító gondolatok, áldás. 16:30 órakor indulás a Kadocsa út felé, majd az ÖMV kút, Lehel utca útvonalon az Aszalvölgyi-árok melletti széles gyalogúton folytatódik az út. Megálló a Szent Antal szobornál, majd érkezés a a Mária szoborhoz, ahol 17:15 órakor litánia és szentbeszéd lesz.

  2020.09.18.
 3. Klasszik Lasszó: Az utolsó magyar táncdal - akadálymentesített koncert mindenkinek

  Rendhagyó, akadálymentesített koncertet szervez fogyatékossággal élőknek és ép embereknek a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány. A Klasszik Lasszó „Az utolsó magyar táncdal” estje szeptember 25-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Placc étterem teraszán. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  2020.09.18.
 4. 60 esztendő a mérnöki pályán - Fehérváron vette át gyémántdiplomáját Sipos Vilmos

  Összejövetelt tartott csütörtökön délután az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Mérnök Nyugdíjas Klubja Székesfehérváron. A Lövölde úti szolgáltatóház udvarán rendezett ünnepségen vette át gyémántdiplomáját Sipos Vilmos klubtag, aki 60 éve végzett villamosmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. A város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester gratulált.

  2020.09.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4