Fellobbant az első adventi gyertya fénye a Püspöki Palota udvarán

Az első ünnepi hétvégén, szombaton délelőtt nyílt meg a Püspöki Palota kertjében a hagyományos „Adventi udvar”. Délután a móri Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola tanulóinak műsorát és Spányi Antal ünnepi gondolatait hallgathatták meg az egybegyűltek majd a megyés főpásztor meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún.
2019.11.30. 18:26 |

Az első ünnepi hétvégén, szombaton nyílt meg a Püspöki Palota kertjében a hagyományos „Adventi udvar”, ahová mindazokat várják, akik szeretnének csendes, békés, imádságban eltöltött karácsonyi készülődés részesei lenni.

„A világ megváltója szeretettel jön közénk, békét, igazságot és örömet hoz. Ezt várjuk, ezt készítjük elő szívünkben és ezt szeretnénk megőrizni az esztendő minden napján, életünk minden órájában.” - emelte ki bevezető gondolataiban Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

„Az évnek várt és különleges, sajátos hangulatú időszaka évről-évre az advent. A nagy készülődésben, sürgésben-forgásban sokszor elfelejtkezünk a lényegről.

Miért is van advent? Mire ez a nagy készület? Miért kell legalább négy héten keresztül hangolódnunk arra az eseményre, amelyet majd karácsony szent éjjelén ünnepelni fogunk? Amiért mindez történik nem más, mint az, hogy Isten közénk akar jönni.

Az Isten vágyakozik az ember után. Az Isten eljön. És nem is csak látogatóba, hanem közénk jön, hogy velünk legyen, hogy a közelünkben legyen, hogy mindig elérhessük őt, hogy szólhassunk hozzá, hogy amikor szükségünk van az erejére, a kegyelmére, akkor megkapjuk és hogy ha elrontunk valamit tőle kérünk bocsánatot és tőle kapunk feloldozást.

Elkezdődik ennek az esztendőnek az Úrra való várakozása. Próbáljuk meg egy kicsit magunkat a világból kiszakítani. Próbáljunk meg csendben lenni, próbáljunk meg néha Istenre gondolni, próbáljuk szívünkbe visszaédesgetni a hit örömét és békéjét, így készítsük szívünkben és lelkünkben azt a helyet, amelybe az Urat várjuk.” - hangsúlyozta ünnepi elmélkedésében Spányi Antal, püspök, aki az első gyertya meggyújtását követően megáldotta a családok adventi koszorúit és gyertyáit.

A Karitász elindította a „Tárjátok ki szíveteket!” adománygyűjtő akciót, amely karácsonyig tart. A Katolikus Karitász helyi, egyházmegyei szervezete az Adventi udvar első traktusában, nagy zöld sátorban várja a támogatókat jótékonysági vásárral.

Tavaly indult és idén is megvalósul az Angyalbatyu akció, melynek keretében szegény sorsú gyerekek számára gyűjtenek ajándékcsomagokat. Idén kiemelten ötszáz csomagot juttatnak el a kárpátaljai nagycsaládosoknak.

Az eseményen részt vett Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, valamint Mészáros Attila és Róth Péter, alpolgármesterek is.

Közélet

 1. Határszemle - aszályhelyzet van a székesfehérvári külterületi szántókon

  A talaj közel 10 cm mélyen ki van száradva a vizsgált területen és a sokéves átlaghoz viszonyítva 56 mm-rel kevesebb csapadék hullott az utóbbi 90 napban Székesfehérváron és környékén - mondta Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke az OMSZ hivatalos statisztikáira is hivatkozva. 

  2020.06.04.
 2. Az Albatrosz Repülő Egyesület megemlékezése június 4-én Fehérvár felett

  A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek. Június 4-én, csütörtökön 10 órakor országszerte több mint 144 repülő emelkedik a magasba. Az Albatrosz Repülő Egyesület három gépe tisztelgő repülést hajt végre Székesfehérvár fölött.

  2020.06.03.
 3. Tanszergyűjtés lesz az Európa Klubban - június 9-19. között várják az adományokat

  Év végi tanszergyűjtést szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány tanulóinak. A fel nem használt tanszereket, segédeszközöket a Fő utca 3. szám alatti Európa Klubba várják június 9-19-ig munkanapokon, 16 és 18 óra között.

  2020.06.03.
 4. Trianon 100 Székesfehérváron – egész napos emlékező programsorozattal készül a város június 4-én

  Egész napos emlékező programsorozattal készül Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil szervezetek és közösségek június 4-én, csütörtökön a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. 

  2020.06.03.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V