Felkészült az új magyar rádióreléből a fehérvári híradózászlóalj

Tanteremben és terepgyakorlaton egyaránt kipróbálhatta tudását szeptemberben az a tizenegy katona, akik az RR-1/G (P) hazai fejlesztésű, tábori digitális mikrohullámú állomás működtetéséért lesznek felelősek a közeljövőben.
Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Híradózászlóalj állománya kéthetes kiképzésen,,járta körbe” Veszprém-Újmajorban a berendezés alkalmazhatóságát.
2020.09.16. 07:26 |

A leendő kezelőszemélyzet megismerkedett az állomás elektronikájával, gépházterével és az azokat szállító – szintén magyar fejlesztésű - Rába H-18.240 katonai teherautóval, amely technikák üzembe helyezését, mikrohullámú összeköttetését – vagyis egy komplex telepítést - is feladatul kapták – hangsúlyozta Mészáros István hadnagy, szakaszparancsnok, aki az akció hosszútávú céljaként az újonnan fejlesztett magyar rádiórelé állomás nemzetközi színtéren való kipróbálásának lehetőségéről is szót ejtett.
Mint hozzátette: közel negyven éve nem gyártottak hazánkban rádiórelét, így a kísérlet minden tekintetben különlegesnek hat.

Az állomás infokommunikációs rendszere sokkal komplikáltabb, működtetése jóval egyszerűbb a korábbi rádiórelékhez képest. A vizsgával záruló képzés elemeként az állomány két különböző pontra kitelepült gépjármű közötti infokommunikációs összeköttetést valósított meg.

A szeptember 9-i terepgyakorlat antenna árbóc felvonással, antenna irányba állással és a mikrohullámú berendezésének próbájával indult, amelyet Székesfehérváron elméleti képzés előzött meg.

Az állomás üzembe helyezése a „Brave Warrior 2020” többnemzeti harcászati gyakorlathoz is kapcsolódik: az RR-1/G (P) változat még szeptember folyamán aktívan részt vesz az említett műveletben.

Közélet

 1. Prémium kategóriás szint a cél - új fejezet a Kodolányi életében

  Az új tanévvel együtt új fejezet is kezdődött a Kodolányi János Egyetem életében, hiszen a székesfehérvári alapítású felsőoktatási intézmény fenntartója ez tavaszától kezdve hivatalosan is a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa, Gattyán György. Az új tulajdonossal, aki maga is a Kodolányi hallgatója volt, illetve az egyetem rektorával Dr. Szabó Péterrel a Kodolányisok Világa készített beszélgetést.

  2020.09.25.
 2. Közel 200 millió forintból újult meg az Alba Regia Műszaki Kar internetes hálózata és számítógépparkja

  Befejeződött az az uniós projekt, amelynek köszönhetően közel 200 millió forintból megújult az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának internetes hálózata és számítógépparkja. A fejlesztés eredményeként jelentősen javult a felsőoktatási intézmény szolgáltatásainak minősége.

  2020.09.25.
 3. Közgyűlés - kezdődik a volt mozi felújítása, érkezik még 8 új busz és 14 km kerékpárút épül

  A héten átadott 10 és a hamarosan érkező 5 új autóbusz mellé további 8 érkezik - többek között erről is döntött a pénteki közgyűlés. Kiválasztották a képviselők a kivitelezőt és hosszú várakozás után teljes kormányzati finanszírozássa kezdődik a volt Köztársaság Mozi teljes felújítása, melyből a Nemzeti Emlékhely látogatóközpontja lesz. Arról is döntés született, hogy további 14 kilométernyi kerékpárút épül Székesfehérváron.

  2020.09.25.
 4. Az igazi szeretet a titka - 95. születésnapján köszöntötték Málits György Ferencnét

  Éppen csütörtökön töltötte be a 95. életévét a székesfehérvári Málits György Ferencné Gabrovits Terézia. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Östör Annamária önkormányzati képviselő köszöntötte fel őt öreghegyi otthonában a város ajándékával és a miniszterelnöki emléklappal.

  2020.09.24.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4