Fehérváron zárult a Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság tudásmegosztó sorozata

Országos tudásmegosztó rendezvénysorozat zárult le az Állami Számvevőszék, a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetségének szervezésében csütörtökön, Székesfehérváron. A februárban indított hat helyszínes szemináriumsorozaton az ÁSZ és a Közbeszerzési Hatóság szakemberei a 23 megyei jogú város összesen 152 gazdasági társaságának vezetőivel, képviselőivel osztották meg tapasztalataikat. 
2019.05.16. 14:35 |

A hat szemináriumon összesen több mint 300-an vettek részt. A 23 megyei jogú város összesen 206 többségi tulajdonú gazdasági társasággal rendelkezik, tehát a tudásmegosztó rendezvénysorozat az érintett cégek mintegy háromnegyedét közvetlenül elérte.

A Fehérváron zárult országos rendezvénysorozat célja a megyei jogú városok tulajdonában lévő gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének támogatása, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítése volt.

A székesfehérvári záróeseményre a helyieken kívül Győr, Veszprém, Tatabánya, Dunaújváros és Érd köztulajdonú vállalatainak vezetői, illetve az önkormányzatok érintett munkatársai kaptak meghívást. A Közbeszerzési Hatóság szakértői a közbeszerzési eljárás menetének sarkalatos pontjairól tartottak szakmai előadásokat, esettanulmányokkal szemléltetve azok gyakorlati alkalmazását.

A székesfehérvári záró rendezvényt Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke nyitotta meg, majd a résztvevőket Warvasovszky Tihamér, Állami Számvevőszék alelnöke és Dr. Kovács László, Közbeszerzési Hatóság főtitkára is köszöntötte.

Dr. Cser-Palkovics András, polgármester a fontos közszolgáltatások kapcsán azt az álláspontot erősítette meg, hogy a biztonság és a szolgáltatás minősége csak akkor garantálható, ha azok közösségi tulajdonban vannak. A városnak komoly fejlesztési elképzelései voltak és vannak mind környezetvédelmi, mind pedig az üzemeltetési elvek tekintetében: a kormányzat segítségével az Önkormányzathoz került a fűtőerőmű, illetve a Széphő Zrt-n keresztül a város közösségéé lett; önkormányzati tulajdonban működik továbbá a Depónia Nonprofit Kft., ellátva a térség hulladékkezelésén túl a kapcsolódó szolgáltatási rendszerek szakmai és koordinációs feladatait is.

A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ma 640 embert foglalkoztat, vagyona és eszközparkja meghaladja a 2 milliárd forintot: az elmúlt öt évben több mint harmincmilliárd forintot költöttek városüzemeltetési és -fejlesztési feladatok elvégzésére.

Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke elmondta: „a hat helyszínen a 23 megyei jogú város összesen 152 gazdasági társaságának vezetőivel, képviselőivel osztottuk meg tapasztalatainkat, továbbá a szemináriumokon jelen voltak a 23 megyei jogú város önkormányzatainak pénzügyi, gazdálkodási szakemberei is. A hat szemináriumon összesen több mint 300-an vettek részt”.

A tudásmegosztó szemináriumsorozatunk elérte a célját, hiszen az érintett cégek mintegy háromnegyedét közvetlenül elérte. Stratégiai célunk a tudásmegosztás és a támogatás, a törvényben meghatározott tanácsadó tevékenységünk folyamatos szélesítése. Ehhez az ÁSZ kiváló partnerekre talált a Megyei Jogú Városok Szövetségében és a Közbeszerzési Hatóságban” - tette hozzá Warvasovszky Tihamér, aki az eseményen azt is bejelentette, hogy az ÁSZ önteszt-rendszere csütörtöktől újabb elemmel bővült: mostantól a köztulajdonú, így az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetői is tesztelhetik a cégük szabályszerű, integritáselvű működését az ÁSZ honlapján (www.asz.hu/ontesztek) elérhető önteszt segítségével.

Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: „a Közbeszerzési Hatóság kiemelt céljának tekinti a jogalkalmazók munkájának támogatását a közbeszerzések terén, melynek keretében nagy hangsúlyt fektetünk a közbeszerzésekben érintett szervezetekkel, állami szervekkel való szoros együttműködésre is.

Különösen előremutatónak tartjuk, hogy a három szervezet közös szakmai munkájának eredményeként útjára indulhatott ez a rendezvénysorozat, azzal a céllal, hogy közösen nyújtsunk támogatást a megyei jogú városok tulajdonában lévő gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működéséhez.

A Közbeszerzési Hatóság országos hatáskörű autonóm államigazgatási szervként nemcsak Budapesten, de a vidéki városokban is nagyszámú közbeszerzési szereplőnek igyekszik naprakész gyakorlati információkkal szolgálni a közbeszerzési eljárások szabályszerű lefolytatása érdekében, így 2017-ben 2600, 2018-ban ezerötszáz, az idei évben pedig e rendezvénysorozattal együtt eddig mintegy hétszáz közbeszerzési szakember szakmai továbbképzéséhez járultunk hozzá, elősegítve ezzel a közpénzek szabályos, átlátható és eredményes elköltését.”

A csütörtöki záróeseményen előadást tartott az önkormányzati tulajdonú társaságok gazdálkodásának közpénzügyi vonatkozásairól és hatásairól Makkai Mária, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője. Dr. Kugler Tibor és dr. Bakos Balázs, a Közbeszerzési Hatóság főosztályvezetői a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos legfontosabb gyakorlati problémákat és megoldási lehetőségeiket ismertették.

A szemináriumot követő sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András a fontos ügykörben megrendezett konferenciasorozatról kijelentette: mintegy kétmillió ember lakhelyéről van szó a megyei jogú városok közbeszerzéseit illetően: „Különösen fontos ez a terület, hiszen közszolgáltatásokat elvégző cégekről van szó, amelyek a városüzemeltetés alapvető jelentőségű ügyeit jelentik. Minden emberhez, háztartáshoz eljutnak, nemcsak Székesfehérváron, hanem adott esetben térségi, megyei vagy régiós szinten működnek. Fontos, hogy megfelelő minőségben végezzék el ezeket a szolgáltatásokat, és fontos, hogy közpénzből valósulnak meg – akár a fejlesztések, akár a szolgáltatások, akár a működtetés tekintetében. A közpénzek elköltése csak szabályszerűen történhet meg.

Warvasovszky Tihamér kifejezte, hogy támogatja dr. Cser-Palkovics Andrásnak a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának bevonását megfogalmazó javaslatát, és a további szakmai együttműködés folytatását. Dr. Kovács László a megyei jogú városok szerepéről megosztotta: a tavalyi összesen 10.361 közbeszerzési eljárás eredményesen zárult, ezek 3.294 milliárd forintot érnek el, ennek több mint 40%-a önkormányzatokat érint; a Közbeszerzések Tanácsa szakmai testület tagjai közé MJVSZ-tagot is delegáltak a hatékony együttműködés céljából, valamint komoly figyelmet fordítanak a szakértők képzésére.

Közélet

 1. Hősök napi megemlékezés lesz szombaton délután a Zobori úti keresztnél

  Május 25-én, szombaton 16.30 órától Hősök napi megemlékezést tartanak a Zobori út - Donát út sarkán található Hősök keresztjénél. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték.

  2019.05.23.
 2. Idén is KÉPESEK rá - négy fehérvári óvodaudvar újul meg nyáron

  2019-ben négy fehérvári óvodaudvart újítanak fel a KÉPES Program keretében. A Rákóczi Utcai Óvoda, a Nefelejcs Óvoda, a Palotavárosi Óvoda és a Szárazréti Óvoda udvaráról elbontják a javíthatatlan és balesetveszélyes játszóeszközöket és újak kerülnek a helyükre.A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik a nyári hónapokban, az óvodák működésének lehető legkisebb mértékű zavarása mellett.

  2019.05.22.
 3. Hősök-napi ünnepi püspöki szentmise lesz vasárnap a Don-kanyar Emlékkápolnánál

  Május 26-án, vasárnap, a Hősök napján 15 órakor Spányi Antal, megyés püspök celebrál szentmisét a Don-kanyar Emlékkápolnánál (Pákozd, Mészeg-hegy) az első és a második világháborúban elesett katonákért.

  2019.05.22.
 4. Gálaesttel köszöntötték Fehérvár katonáit a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

  „Fehérvár köszönti katonáit” címmel gálaesttel köszöntötték a városunkban szolgáló katonákat hétfőn este a Vörösmarty Színházban, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából. Az eseményen átadták a Gyuricza Emlékgyűrűt és Sipos Gyula-díjat is. A gálán a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes „A magyar huszár” műsorát láthatták a résztvevők.

  2019.05.20.

Kortárs Művészeti Fesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek