Fehérváron zárult a Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság tudásmegosztó sorozata

Országos tudásmegosztó rendezvénysorozat zárult le az Állami Számvevőszék, a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetségének szervezésében csütörtökön, Székesfehérváron. A februárban indított hat helyszínes szemináriumsorozaton az ÁSZ és a Közbeszerzési Hatóság szakemberei a 23 megyei jogú város összesen 152 gazdasági társaságának vezetőivel, képviselőivel osztották meg tapasztalataikat. 
2019.05.16. 14:35 |

A hat szemináriumon összesen több mint 300-an vettek részt. A 23 megyei jogú város összesen 206 többségi tulajdonú gazdasági társasággal rendelkezik, tehát a tudásmegosztó rendezvénysorozat az érintett cégek mintegy háromnegyedét közvetlenül elérte.

A Fehérváron zárult országos rendezvénysorozat célja a megyei jogú városok tulajdonában lévő gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének támogatása, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítése volt.

A székesfehérvári záróeseményre a helyieken kívül Győr, Veszprém, Tatabánya, Dunaújváros és Érd köztulajdonú vállalatainak vezetői, illetve az önkormányzatok érintett munkatársai kaptak meghívást. A Közbeszerzési Hatóság szakértői a közbeszerzési eljárás menetének sarkalatos pontjairól tartottak szakmai előadásokat, esettanulmányokkal szemléltetve azok gyakorlati alkalmazását.

A székesfehérvári záró rendezvényt Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke nyitotta meg, majd a résztvevőket Warvasovszky Tihamér, Állami Számvevőszék alelnöke és Dr. Kovács László, Közbeszerzési Hatóság főtitkára is köszöntötte.

Dr. Cser-Palkovics András, polgármester a fontos közszolgáltatások kapcsán azt az álláspontot erősítette meg, hogy a biztonság és a szolgáltatás minősége csak akkor garantálható, ha azok közösségi tulajdonban vannak. A városnak komoly fejlesztési elképzelései voltak és vannak mind környezetvédelmi, mind pedig az üzemeltetési elvek tekintetében: a kormányzat segítségével az Önkormányzathoz került a fűtőerőmű, illetve a Széphő Zrt-n keresztül a város közösségéé lett; önkormányzati tulajdonban működik továbbá a Depónia Nonprofit Kft., ellátva a térség hulladékkezelésén túl a kapcsolódó szolgáltatási rendszerek szakmai és koordinációs feladatait is.

A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ma 640 embert foglalkoztat, vagyona és eszközparkja meghaladja a 2 milliárd forintot: az elmúlt öt évben több mint harmincmilliárd forintot költöttek városüzemeltetési és -fejlesztési feladatok elvégzésére.

Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke elmondta: „a hat helyszínen a 23 megyei jogú város összesen 152 gazdasági társaságának vezetőivel, képviselőivel osztottuk meg tapasztalatainkat, továbbá a szemináriumokon jelen voltak a 23 megyei jogú város önkormányzatainak pénzügyi, gazdálkodási szakemberei is. A hat szemináriumon összesen több mint 300-an vettek részt”.

A tudásmegosztó szemináriumsorozatunk elérte a célját, hiszen az érintett cégek mintegy háromnegyedét közvetlenül elérte. Stratégiai célunk a tudásmegosztás és a támogatás, a törvényben meghatározott tanácsadó tevékenységünk folyamatos szélesítése. Ehhez az ÁSZ kiváló partnerekre talált a Megyei Jogú Városok Szövetségében és a Közbeszerzési Hatóságban” - tette hozzá Warvasovszky Tihamér, aki az eseményen azt is bejelentette, hogy az ÁSZ önteszt-rendszere csütörtöktől újabb elemmel bővült: mostantól a köztulajdonú, így az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetői is tesztelhetik a cégük szabályszerű, integritáselvű működését az ÁSZ honlapján (www.asz.hu/ontesztek) elérhető önteszt segítségével.

Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: „a Közbeszerzési Hatóság kiemelt céljának tekinti a jogalkalmazók munkájának támogatását a közbeszerzések terén, melynek keretében nagy hangsúlyt fektetünk a közbeszerzésekben érintett szervezetekkel, állami szervekkel való szoros együttműködésre is.

Különösen előremutatónak tartjuk, hogy a három szervezet közös szakmai munkájának eredményeként útjára indulhatott ez a rendezvénysorozat, azzal a céllal, hogy közösen nyújtsunk támogatást a megyei jogú városok tulajdonában lévő gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működéséhez.

A Közbeszerzési Hatóság országos hatáskörű autonóm államigazgatási szervként nemcsak Budapesten, de a vidéki városokban is nagyszámú közbeszerzési szereplőnek igyekszik naprakész gyakorlati információkkal szolgálni a közbeszerzési eljárások szabályszerű lefolytatása érdekében, így 2017-ben 2600, 2018-ban ezerötszáz, az idei évben pedig e rendezvénysorozattal együtt eddig mintegy hétszáz közbeszerzési szakember szakmai továbbképzéséhez járultunk hozzá, elősegítve ezzel a közpénzek szabályos, átlátható és eredményes elköltését.”

A csütörtöki záróeseményen előadást tartott az önkormányzati tulajdonú társaságok gazdálkodásának közpénzügyi vonatkozásairól és hatásairól Makkai Mária, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője. Dr. Kugler Tibor és dr. Bakos Balázs, a Közbeszerzési Hatóság főosztályvezetői a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos legfontosabb gyakorlati problémákat és megoldási lehetőségeiket ismertették.

A szemináriumot követő sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András a fontos ügykörben megrendezett konferenciasorozatról kijelentette: mintegy kétmillió ember lakhelyéről van szó a megyei jogú városok közbeszerzéseit illetően: „Különösen fontos ez a terület, hiszen közszolgáltatásokat elvégző cégekről van szó, amelyek a városüzemeltetés alapvető jelentőségű ügyeit jelentik. Minden emberhez, háztartáshoz eljutnak, nemcsak Székesfehérváron, hanem adott esetben térségi, megyei vagy régiós szinten működnek. Fontos, hogy megfelelő minőségben végezzék el ezeket a szolgáltatásokat, és fontos, hogy közpénzből valósulnak meg – akár a fejlesztések, akár a szolgáltatások, akár a működtetés tekintetében. A közpénzek elköltése csak szabályszerűen történhet meg.

Warvasovszky Tihamér kifejezte, hogy támogatja dr. Cser-Palkovics Andrásnak a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának bevonását megfogalmazó javaslatát, és a további szakmai együttműködés folytatását. Dr. Kovács László a megyei jogú városok szerepéről megosztotta: a tavalyi összesen 10.361 közbeszerzési eljárás eredményesen zárult, ezek 3.294 milliárd forintot érnek el, ennek több mint 40%-a önkormányzatokat érint; a Közbeszerzések Tanácsa szakmai testület tagjai közé MJVSZ-tagot is delegáltak a hatékony együttműködés céljából, valamint komoly figyelmet fordítanak a szakértők képzésére.

Közélet

 1. Itt a gyermek nevetni mer, OTTHON a szó, mit keresel - Díszközgyűlés a Szent István téren

  Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

  2019.08.20.
 2. „Tekints, István király hazádra, fordítsd szemeid régi országodra…”

  Szent István és a magyar állam alapításának ünnepén hagyományosan a Nemzeti Emlékhelyen róják le tiszteletüket a megemlékezők. Az Osszáriumnál dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, melyben felhívta a figyelmet az államalapító király és a keresztény kultúrkör értékrendjére, a múlt, a vallás, a hagyományok megőrzésének fontosságára. 

  2019.08.20.
 3. Kenyérmegáldással és püspöki misével ünnepelt Fehérvár Szent István király napján

  Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét a Szentkorona hiteles másolatának és első uralkodónk fejereklyéjének jelenlétében Spányi Antal, püspök a Szent Imre templomban. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, mint a családi jólét és a jövő jelképét, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2019.08.20.
 4. Kenyérszentelés és szentmise Szent István király ünnepén a Szent Imre templomban

  Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapján az ünnepi szentmisét 10.30 órától a Bazilika felújítása miatt ezúttal is a Szent Imre templomban celebrálja Spányi Antal, megyés püspök, a főpásztor hagyományosan a szentmise végén áldja meg az új kenyeret és kéri Isten áldását valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2019.08.19.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek