Fehérvári Mézünnep felvonulással, mézosztással, mézlovagavatással a Királyi Napokon

A Székesfehérvári Királyi Napok részeként rendezték meg a Fehérvári Mézünnepet. A házigazda Szent István Mézlovagrenddel együtt összesen tíz csapat vett részt az eseményen, akik felvonultak a történelmi Belvárosban, majd az Országzászló téren köszöntők hangzottak el és volt mézlovagavatásra is sor került.
2022.08.14. 13:54 |
Fehérvári Mézünnep felvonulással, mézosztással, mézlovagavatással a Királyi Napokon

Pénteken kezdődött és egészen vasárnap estig tart az Országzászló téren a Fehérvári Mézünnep, melynek célja, hogy a méhész szakma képviselői megismertessék és népszerűsítsék a magyar mézet, a rendszeres mézfogyasztást és a különböző méhészeti termékeket. A szervező Szent István Mézlovagrenden túl jöttek résztvevők többek között Gyuláról, Sárvárról, a Balatonfelvidékről, Jászberényből, Kaposvárról, Székesudvarhelyről és Csíkszeredából.

A mézlovagrendek vasárnap délelőtt felvonultak az Országzászló tértől a Fő utcán át az Alba Plazáig és visszafelé Mohácsi Klaudia, Magyarország új mézkirálynője és Lódi József, a Szent István Mézlovagrend nagymestere vezetésével. A díszes menetet a tatai Bajor Bőrnadrágos Banda fúvószenekar kísérte, a menetelés közben a résztvevők mézet osztottak a nézelődőknek.

A téren rendezett ünnepségen köszöntők hangzottak el. Kiss Norbert, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke hangsúlyozta, megtiszteltetés számukra, hogy részesei lehetnek a Királyi Napoknak, amely a város egyik legrégibb és legnagyobb programsorozata. Hozzátette, augusztus 20. nem csak az új kenyér, hanem a magyar mézes kenyér ünnepe is kell legyen.

A város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a mézünnep felhívja a figyelmet a mézfogyasztásra, az egészséges magyar gasztronómiára és arra, hogy hogy a méhészkedés milyen komoly szaktudást igényel. Egyértelmű volt, hogy a város igent mondott a szakma megkeresésére, és beillesztette a Mézünnepet a Királyi Napok programjai közé. A polgármester köszönetét fejezte ki a szervezőknek, bízva abban, hogy az együttműködés a jövőben is élni fog.

Európában már közel ezer éve léteznek lovagrendek, amelyek a saját területükön a legelhivatottabb, kiváló erényekkel és alázattal bíró szakembereket gyűjtötték össze. Korunk lovagrendjei egészen más indíttatásból alakultak, azonban az erények mit sem vesztettek a jelentőségükből. A Szent István Mézlovagrend is a legelhivatottabb társaságok egyike – hívta fel a figyelmet Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke. Hozzátette, hogy az elmúlt években számos, nem megfelelő minőségű mézet importáltak az európai piacra, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent. Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy a magyar méz az egyik legkiválóbb termék az Európai Unióban és világszerte. Érdemes tehát a „Hazait a hazaitól!” szlogent erősíteni.

Ugyancsak felszólalt Mohácsi Klaudia, akit szeptember 7-én Jászberényben választottak meg az ország új mézkirálynőjének. A következő egy évben nagyon sok magyar háztartásban szeretné megszerettetni a magyar mézet. Kevesen tudják, hogy milyen jótékony hatásokkal bírnak a különböző mézek és milyen praktikus felhasználási területeik vannak. A méheknek nagyon fontos szerepük van az életünkben és vigyáznunk kell rájuk!

Bross Péter, az Országos Magyar Méhész Egyesület elnöke hangsúlyozta, a méhész szakma nehéz időket él meg, 33 év alatt nem történt annyi negatív változás, mint az elmúlt egy évben a háborúnak, az inflációnak és a beszerzési nehézségeknek köszönhetően. Közgazdászok szerint az elkövetkező években azok a szakmák élhetnek túl, melyek létfontosságú termékekkel, szolgáltatásokkal foglalkoznak. A magyarok körében a mézfogyasztás sajnos nem létfontosságú, ám egyre többen tudják, hogy a beporzás az. Bármilyen baj van a világban, a méhészekre szükség van, akik a nehézségek ellenére is folytatják a munkájukat a következő években. Az aszály miatt a mezőgazdaság egyes ágazataiban több olyan termelő van, akiknek egyáltalán nem lesz termésük. A hazai méhészek szerencsések, hiszen változó mennyiségben ugyan, de lett termésük idén is.

A Fehérvári Mézünnepen mézlovaggá avatták az iszkaszentgyörgyi Tóth Károlyt, akivel együtt immár húsz tagúra bővült a Szent István Mézlovagrend. Az esemény a magyar és a székely Himnusszal zárult