Fehérvári középiskolások és fogyatékkal élők szerezhettek közös élményeket a Rác utcában

Akadálymentesített idegenvezetés címmel zajlott program kedden délelőtt a Rác utcában a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében. A társadalmi érzékenyítés jegyében zajló rendezvényen hunyadis diákok közösen vettek részt kézműves foglalkozásokon és látogattak műemlékeket fogyatékos emberekkel, közös élményeket átélve.
2021.09.28. 11:56 |
Fehérvári középiskolások és fogyatékkal élők szerezhettek közös élményeket a Rác utcában

A közös cselekvésen keresztül megélt értékek megtapasztalása volt a célja az Akadálymentesített idegenvezetés című programnak, amelyen középiskolás diákok és fogyatékossággal élők együtt vettek részt.

Diákok és fogyatékossággal élők együtt vettek részt kedden az Akadálymentesített idegenvezetésa című programon. A látás-, a hallás- és az értelmi sérültek a hunyadis diákokkal párokat alkotva vehettek részt kézműves foglalkozásokon, vagy látogathatták meg a város egyik legfontosabb kulturális örökségét jelentő Rác templomot. A csoportok meglátogatták a Rác utcai Kézművesek Házát is, ahol megismerkedhettek a magyar népművészet műemlékeivel és kézműves technikáival.

Horváth Gergely, Család Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetője elmondta, hogy szakmai programjuk a társadalmi érzékenyítést célozza meg és kifejezetten a középiskolás korosztálynak szól. A Hunyadi Mátyás Szakgimnázium egy oszálya jött el az eseményre, hogy találkozzon az Esélykör tagjaival, a különböző fogyatékosügyi szervezetek csoportjaival. "A program legfontosabb célja, hogy az egészséges fiatalok és a fogyatékkal élők megtapasztalják a közös cselekvésen keresztül megélt értékeket" - hangsúlyozta Horváth Gergely.

Közélet

 1. Egészségügyi szűrőnap

  Feketehegy-Szárazréten folytatódott a városrészi szűrőnapok sorozata. A Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda és az Önkormányzat közös egészségmegőrző eseményére ezúttal is nagy volt az érdeklődés. A városrészben élők EKG, kardiológiai, boka-kar index, COPD vizsgálaton és általános állapotfelmérésen is részt vehettek.

  2024.06.22.
 2. Pálos települések találkoztak Göncön

  Immár 12. alkalommal tartottak találkozót azok a települések, akiknek múltja – hosszabb vagy rövidebb időre – összekapcsolódott a Magyar Pálos Renddel. Az idei esztendőben Gönc adott otthont az összejövetelnek, ahol közel százan vettek részt a közösségépítő és a múltbeli értékekre épülő, de a jövőt és a fejlődést szolgáló kezdeményezésekről is szóló programokon. Székesfehérvárt Deák Lajosné tanácsnok képviselte.

  2024.06.21.
 3. A Gorlice-Tarnów offenzíva

  A Gorlice-Tarnów offenzíva jelentősége címmel az I. világháború egyik kultikus csatájáról hallgathattak előadást az érdeklődők. Ezzel befejeződött a Levéltár "Kik acél falakként állották a vártát." programsorozata.

  2024.06.21.
 4. Életbe lépett a vörös kód

  Közép- és Nyugat-Dunántúl több vármegyéje után Fejérben is vörös kódot jelentettek be. A szociális intézmények vezetői arra kérnek mindenkit, hogy most a megszokottnál nagyobb odafigyelést mutassunk a bajba jutott embertársaink iránt.

  2024.06.21.