Faragott díszkapu a Zöld tanyán - ajándék a közösségnek és köszönet a természetnek

A járványidőszakban készült, és a szemfüles sétálók már láthatták is Vacsi László alkotását a Sóstón, a Zöld tanyánál. A faragott díszkapu a természetvédelmi terület közelében élő fehérvári köszönetének jele: így fejezi ki a természet gyógyító ereje iránti háláját, és ezért is ajándékozta azt a fehérváriaknak. A közösség nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszönetet a felajánlásért.
2021.09.13. 17:34 |

Nem először készített és ajándékozott saját kezével faragott kézműves alkotást Vacsi László. A Zöld tanyánál egy régebbi alkotása, egy kopjafa már eddig is állt, hétfőn délután pedig egy tölgyfából faragott díszkaput avattak.

Az arra sétálók már észrevehették, hogy jelképesen új kapuja lett a Sóstónak, amelyet a Zöld tanya mellett állítottak fel. Alkotója, Vacsi László saját maga szerezte be a faanyagot, találta ki a motívumokat és rövid szöveges üzeneteket, illetve a faragást, a festést és a vasalatok elkészítését is saját kezűleg végezte. Ajándékként adta ezt a díszkaput a városnak, a Sóstó Természetvédelmi Területre látogatóknak.

A faragott alkotásért Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszönetet mondott a közösség nevében, hiszen – mint kiemelte – a díszkapuval újabb értékkel gazdagodott a Sóstó. Örömét fejezte ki Laci bácsi alkotókedve kapcsán, illetve mindenki figyelmébe ajánlotta a Csodás természet felirat mellett azokat a gondolatokat, amelyeket az alkotó saját maga fogalmazott meg, és a bennünket körülvevő természeti környezet megóvására intenek.

Elmondása szerint Laci bácsi immár húsz esztendeje jár fafaragó szakkörbe, szívesen készít saját – akár nagyobb méretű – alkotásokat. A Vacsi család nem messze a Sóstó bejáratától él, sokszor sétálnak a természetvédelmi területen, ez adta az ihletet a díszkapu elkészítéséhez. A belefaragott évszám 2020, hiszen még tavaly kezdte el azt alkotója, ám a járványhelyzet miatt picit leállt a munkával, végül idén sikerült befejeznie.

Csete Gáborral, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetőjével történt egyeztetés eredményeként került a faragott alkotás a Zöld tanyához. Így jelképesen a Sóstó kapuja lett, úgy, hogy megmutatja azt is, hol járunk, miközben nem akadályozza meg, hogy gépekkel, vagy éppen szükség esetén tűzoltóautóval meg lehessen közelíteni a területet. Vacsi László a szakember gondoskodására bízta a kaput, felhívva a figyelmet az újrafestésre is, és akkor akár 70-80 évig a Sóstó éke lehet a tölgyfából készült alkotás.

Mészáros Attila alpolgármester is a megújult Zöld tanyára és a Sóstó értékeire hívta fel a figyelmet. A hétfőn délutáni avatáson Laci bácsi családja és barátai is részt vettek. Mindenkit arra biztatnak, hogy sétáljon el a díszkapuhoz, nézze meg, és olvassa el az alkotótól rákerült idézeteket a természet szeretetéről.

Közélet

 1. A fehérvári híradó katonákat méltatták fegyvernemük napján

  A Himnusz dallamára vette kezdetét a Híradók és Elektronikai Szervezetek Napja alkalmából tartott állománygyűlés az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alakulatánál.

  2021.09.24.
 2. Közgyűlés - iskolák és óvodák felújításáról is döntött a képviselőtestület

  Közgyűlést tartott pénteken reggel Székesfehérvár képviselő-testülete. Döntés született arról, hogy a Várfalpark helyett a Petőfi parkba kerül az a játszótér, melyet a KÖFÉM jogutód cégei is támogatnak, a Várfalparkban pedig Fehérvár Virágoskertjét alakítják majd ki. Intézmények energetikai felújításáról is döntött a testület, továbbá arról, hogy a Vasvárit a jelenlegi helyén újítják fel, továbbá a Tóparti a Kodolányi felújításáról is döntés született.

  2021.09.24.
 3. Merre tovább Németország? – beszélgetés az MCC Székesfehérvári Képzési Központjában szeptember 30-án

  Újabb eseménnyel készül jövő héten az aktuális nemzetközi helyzet iránt érdeklődőknek az MCC Székesfehérvári Képzési Központja. Szeptember 30-án, csütörtökön 17 órától Merre tovább Németország? címmel szerveznek beszélgetést.

  2021.09.24.
 4. Fehérvár környékén 21 új csuklósbusz állt szolgálatba a helyközi járatokon

  Az elmúlt hetekben huszonegy darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz kezdte meg szolgálatát a Volánbusznál. Hamarosan további hat darab Credobus Inovell 12 típusú szóló busz is érkezik a megye útjaira. 2018 óta összesen 82 új buszt állított forgalomba a Volánbusz Székesfehérvár környékén.

  2021.09.22.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár