Fáklyás felvonulással hívták fel a figyelmet a bántalmazott állatokra

Az állatok világnapja alkalmából indult fáklyás felvonulás szombaton este a Fehér Palota Üzletközpont parkolójából, hogy felhívja a figyelmet az emberi önzésre és a bántalmazott, hontalan állatok sorsára. A felvonulás előtt az idén 25 éves HEROSZ Fehérvári Állatotthon rajz és novellaíró pályázatainak eredményeit hirdették ki és adták át a jutalmat a győzteseknek.
2017.10.07. 21:20 |
Fáklyás felvonulással hívták fel a figyelmet a bántalmazott állatokra

A HEROSZ Fehérvári Állatotthona és a Dog Garden Kutyapanzió, Kutyanapközi és Kutyaiskola összefogásával idén is fáklyás felvonulással hívták fel a figyelmet Fehérváron a bántalmazott állatok ügyére. A Fehérvár Fényei mottóval meghirdetett programon önkéntes állatvédők, állatbarátok és szimpatizánsaik vettek részt.

A felvonulás a Fehér Palota parkolójából indult és a menet a Liszt Ferenc utca, a Városház tér és a Fő utca érintésével vonult a Hotel Magyar Királyig, tűzzsonglőrök vezetésével.  

A felvonulás előtt a Fehér Palota Üzletközpont parkolójába várták az érdeklődőket, ahol az idén 25 éves HEROSZ Fehérvári Állatotthon rajz- és novellaíró pályázatának díjazottjait köszöntötték. A pályázatra 7 és 14 év közötti diákok nevezhettek. Krepsz Gyöngyi, a Fehérvári Állatotthon vezetője elmondta, a pályázat azt tükrözi, hogy a menhely működtetése mellett nagyon fontosnak tartják a nevelést, a szemléletformálást is.

fotó: Ostorházi Helga

Krepsz Gyöngyi kiemelte, hogy 55 rajzot és 10 novellát kaptak az állatszerető gyerekektől, ami bíztatást jelent a jövőre nézve. A pályaműveket a közönség is megismerheti, a Vörösmarty Könyvtár gyermekrészlegén október 16-tól el lehet olvasni a novellákat és meg lehet nézni a rajzokat. A novellaíró pályázat győztese Kozma Kata Fanni, második helyezettje Cseh Péter, harmadik helyezettje pedig Takács Kata lett. A rajzpályázaton Boros Lilla Anna alkotása bizonyult a legjobbnak, a második helyezettnek járó elismerést Németh Adelina Andrea, míg a harmadikét Garamszegi Hanga vehette át. 
A felvonulás előtt Viza Attila önkormányzati képviselő köszönetet mondott a HEROSZ Fehérvári Állatotthonának és a Dog Gardennek, hogy megszervezték a programot. Elmondta, hogy az állatok világnapját Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentje halálának napján rendezik meg minden évben, a világnap Magyarországon a rendszerváltás után vált népszerűvé. „Az állatok ugyanannyira kiszolgáltatottak és annyira függenek tőlünk, mint a gyerekek, hiszen ezt a gyámságot ránk ruházták. Az állatok jogfosztott néma többségének jogai csak a mi segítségünkkel maradhatnak fenn. Ehhez kellenek az ilyen rendezvények, demonstrációk és az, hogy környezetünkben is hirdessük ezeket a gondolatokat.” – fogalmazott Viza Attila. 
fotó: Ostorházi Helga

Győrfi Henrietta, a Dog Garden részéről osztotta meg gondolatait a fáklyás felvonulás szellemiségéről. „Valaminek a világnapja lehet figyelemfelkeltés egy helyzetre, állapotra, ügyre, vagy a tisztelet kifejezése valami iránt. Számomra az állatok világnapja az állatok csodálatos és lenyűgöző világát jelenti, de csak másodkörben. Mert nekem az állatok világnapjáról elsőre az jut eszembe, hogy mi emberek, tönkretesszük az élőhelyeiket - ezzel párhuzamosan a sajátunkat is - , hogy kizsákmányoljuk az állatokat, hogy nekünk pazarlóan több jusson az asztalunkra, hogy nekünk jobb legyen, hogy mi szebbek legyünk. Kihasználjuk őket és eldobjuk, ha már nincs rájuk szükségünk: öldöklünk, rosszul tartunk, tárgyként kezelünk..” –mondta Győrfi Henrietta, aki szerint a sok kis akció sokra megy és közösen többet tehetünk az állatokért.