Ezüstérmet szereztek a székesfehérvári tűzoltók az országos sportversenyen

A négyszer százméteres váltófutással és a kismotorfecskendő-szereléssel folytatódott a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny szerdán Székesfehérváron. A szikrázó napsütés a vetélkedő zárónapján sem könnyítette meg a tűzoltók dolgát. A sportviadalon Baranya megye csapata vívta ki az első helyezést, a házigazda Fejér megyeiek a tavalyi bronzérem után ezúttal a dobogó második helyét szerezték meg.
2019.06.20. 07:24 |

Az összetett csapatversenyek közül a négyszer százméteres váltóban a legfontosabb, hogy a tűzoltók az akadályokat leküzdve a sugárcsövet a célba juttassák. Az első versenyző az övbe csúsztatott sugárcsővel egy rövid nekifutás után létrát támasztott egy kisházhoz, átmászott a tetején, majd leugrott, és a váltózónán belül átadta a sugárcsövet.

A második versenyző a két méter magas palánkon küzdötte át magát, majd egy újabb váltás után a harmadik tűzoltó a földről két tömlőt felkapott, átfutott a gerendán, majd a tömlőket egymással, majd az osztóval összekapcsolta, végül a sugárcsövet is a tömlőhöz csatlakoztatta. Az így megszerelt sugarat öt méteren belül a magasban tartva futottak a versenyzők, majd a váltás után újra lekapcsolták és átadták a sugárcsövet a negyedik futónak, aki a védőkabátjába csúsztatta, végül egy porral oltót megragadva eloltotta a tálcatüzet és a célba sprintelt. A gyors váltások a jobb időeredmény elérésében segítették a csapatokat, ugyanakkor különösen figyelni kellett arra, hogy a tüzet úgy oltsák el, hogy az ne gyulladhasson vissza, máskülönben érvénytelenné vált a futam.

A kismotorfecskendő versenyszámában a vízé volt a főszerep. A csapatok lényegében a táplálás és egy osztott sugár szerelésével hajtották végre a feladatot. Az egyköbméteres kádból a vizet egy nyolcászliter/perc teljesítményű kismotorfecskendővel szívták fel és juttatták az összekapcsolt tömlőkön, sugárcsöveken keresztül a tízliteres céltáblákba, amelyek teljes feltöltését lámpa jelezte. A futam egyik nehézsége a koncentrációban, a helyes kapcsolásokban rejlett, mert ha a szerelés bármelyik eleme nem megfelelő, a víz nem jut el a sugárcsőig.

A méltón kivívott serlegeket és okleveleket Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese adta át.

A tizenötödik Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyen a vándorserleget is megszerezve Baranya megye csapata diadalmaskodott, második helyezést ért el a házigazda Fejér megye, a dobogó harmadik fokára pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapat állhatott fel.

Az összetett egyéni eredmények értékelése után a Borsod megyéből érkezett Csabai Tamás tűzoltó zászlós, sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltó szerezte meg az aranyérmet, és ezzel kiérdemelte dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminiszterének emlékdíját.

Záróbeszédében Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok felidézte az első tűzoltó egyesületek megalakulásának időszakát, amikor a települések legsportosabb lakóiból váltak önkéntesek. Mindazokból, akik erősek, bátrak, felkészültek voltak, csapatban tudtak gondolkodni és dolgozni. A tábornok úgy fogalmazott: 2019-ben sincs ez másként. Kiemelte, hogy minden versenyző, aki az elmúlt két napban rajthoz állt, győzött. A tábornok elismerően szólt a megyei fordulókon egyszer már bizonyított tűzoltók teljesítményéről. Hozzátette, hogy az országos versenyen újabb barátságok köttettek, régi barátságok frissültek fel. Ezt a becses hagyományt ápolni kell a jövőben is – tette hozzá a főigazgató-helyettes. A csapatösszetartás, a jó fizikum és az erőnlét nemcsak a sportban, hanem a tűzoltói hivatásban is fontos. Beszédének zárásaként Erdélyi Krisztián átadta dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató üdvözletét és gratulációját a versenyen helytállt tűzoltóknak.

Fejér megyei csapat eredményei:
Százméteres akadálypálya egyéni 3. helyezés: Vizi Ignác tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Százméteres akadálypálya csapatverseny 2. helyezés: Fejér megyei csapat
Négyszer százméteres váltófutás csapatverseny 1. helyezés: Fejér megyei csapat
Összetett csapatverseny 2. helyezés: Fejér megyei csapat

Kép és szöveg: Katasztrófavédelem

Közélet

 1. Anna-bál lesz szombaton a Felsővárosi Közösségi Házban

  Július 20-án 15 órától Anna-bál lesz a Felsővárosi Közösségi Házban a Nem csak a húszéveseké a világ Nyugdíjasklub szervezésében. A zenés, táncos nosztalgiadélutánon a zenét Kovács Misi szolgáltatja.

  2019.07.19.
 2. A Szent Imre templomban lesz a város közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe

  Augusztus 1-jén, csütörtökön 18 órakor a Szent Imre (Barátok) templomában lesz Székesfehérvár egyházközségeinek közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe. A közös imádságot este 6 órakor szentmisével kezdik. A szentmisét a Spányi Antal, megyés püspök celebrálja a város papságával, amely után a közös szentóra kezdődik. Az esemény egyben felkészülés a 2020-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

  2019.07.19.
 3. Véradás lesz a Vörösmarty Színházban pénteken délután

  Véradásra hívják a segítő szándékú embereket a Vörösmarty Színházba július 19-én, pénteken 14-17 óráig a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és a Vörösmarty Színház szervezésében. Szeretettel várják a 18 és 65 év közötti felnőtteket, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

  2019.07.19.
 4. Emlékvitrint avattak Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrkapitány tiszteletére

  Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, becses relikviáit és az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Városi Rendőrkapitányságon. Az eseményen a város egykori főkapitányáról Kovács Zsolt rendőr ezredes, Fehérvár rendőrkapitánya és Simon László, az emléktárgyak felajánlója emlékezett.

  2019.07.18.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek