Ezüstérmet szereztek a székesfehérvári tűzoltók az országos sportversenyen

A négyszer százméteres váltófutással és a kismotorfecskendő-szereléssel folytatódott a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny szerdán Székesfehérváron. A szikrázó napsütés a vetélkedő zárónapján sem könnyítette meg a tűzoltók dolgát. A sportviadalon Baranya megye csapata vívta ki az első helyezést, a házigazda Fejér megyeiek a tavalyi bronzérem után ezúttal a dobogó második helyét szerezték meg.
2019.06.20. 07:24 |

Az összetett csapatversenyek közül a négyszer százméteres váltóban a legfontosabb, hogy a tűzoltók az akadályokat leküzdve a sugárcsövet a célba juttassák. Az első versenyző az övbe csúsztatott sugárcsővel egy rövid nekifutás után létrát támasztott egy kisházhoz, átmászott a tetején, majd leugrott, és a váltózónán belül átadta a sugárcsövet.

A második versenyző a két méter magas palánkon küzdötte át magát, majd egy újabb váltás után a harmadik tűzoltó a földről két tömlőt felkapott, átfutott a gerendán, majd a tömlőket egymással, majd az osztóval összekapcsolta, végül a sugárcsövet is a tömlőhöz csatlakoztatta. Az így megszerelt sugarat öt méteren belül a magasban tartva futottak a versenyzők, majd a váltás után újra lekapcsolták és átadták a sugárcsövet a negyedik futónak, aki a védőkabátjába csúsztatta, végül egy porral oltót megragadva eloltotta a tálcatüzet és a célba sprintelt. A gyors váltások a jobb időeredmény elérésében segítették a csapatokat, ugyanakkor különösen figyelni kellett arra, hogy a tüzet úgy oltsák el, hogy az ne gyulladhasson vissza, máskülönben érvénytelenné vált a futam.

A kismotorfecskendő versenyszámában a vízé volt a főszerep. A csapatok lényegében a táplálás és egy osztott sugár szerelésével hajtották végre a feladatot. Az egyköbméteres kádból a vizet egy nyolcászliter/perc teljesítményű kismotorfecskendővel szívták fel és juttatták az összekapcsolt tömlőkön, sugárcsöveken keresztül a tízliteres céltáblákba, amelyek teljes feltöltését lámpa jelezte. A futam egyik nehézsége a koncentrációban, a helyes kapcsolásokban rejlett, mert ha a szerelés bármelyik eleme nem megfelelő, a víz nem jut el a sugárcsőig.

A méltón kivívott serlegeket és okleveleket Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese adta át.

A tizenötödik Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyen a vándorserleget is megszerezve Baranya megye csapata diadalmaskodott, második helyezést ért el a házigazda Fejér megye, a dobogó harmadik fokára pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapat állhatott fel.

Az összetett egyéni eredmények értékelése után a Borsod megyéből érkezett Csabai Tamás tűzoltó zászlós, sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltó szerezte meg az aranyérmet, és ezzel kiérdemelte dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminiszterének emlékdíját.

Záróbeszédében Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok felidézte az első tűzoltó egyesületek megalakulásának időszakát, amikor a települések legsportosabb lakóiból váltak önkéntesek. Mindazokból, akik erősek, bátrak, felkészültek voltak, csapatban tudtak gondolkodni és dolgozni. A tábornok úgy fogalmazott: 2019-ben sincs ez másként. Kiemelte, hogy minden versenyző, aki az elmúlt két napban rajthoz állt, győzött. A tábornok elismerően szólt a megyei fordulókon egyszer már bizonyított tűzoltók teljesítményéről. Hozzátette, hogy az országos versenyen újabb barátságok köttettek, régi barátságok frissültek fel. Ezt a becses hagyományt ápolni kell a jövőben is – tette hozzá a főigazgató-helyettes. A csapatösszetartás, a jó fizikum és az erőnlét nemcsak a sportban, hanem a tűzoltói hivatásban is fontos. Beszédének zárásaként Erdélyi Krisztián átadta dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató üdvözletét és gratulációját a versenyen helytállt tűzoltóknak.

Fejér megyei csapat eredményei:
Százméteres akadálypálya egyéni 3. helyezés: Vizi Ignác tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Százméteres akadálypálya csapatverseny 2. helyezés: Fejér megyei csapat
Négyszer százméteres váltófutás csapatverseny 1. helyezés: Fejér megyei csapat
Összetett csapatverseny 2. helyezés: Fejér megyei csapat

Kép és szöveg: Katasztrófavédelem

Közélet

 1. Átvették megbízóleveleiket a Fejér Megyei Közgyűlés tagjai

  A Megyeháza címertermében vehették át kedden megbízóleveleiket a Fejér Megyei Közgyűlés tagjai dr. Szabó Lászlótól, a Fejér Megyei Területi Választási Bizottság elnökétől. A húsz megyei képviselői helyből 14-et a Fidesz-KDNP, a DK és a Momentum 2-2-t, míg a Válasz és a Mi Hazánk 1-1 mandátumot szerzett.

  2019.10.22.
 2. 56 hősei példát mutattak - ünnepi állománygyűlés a Magyar Honvédség Parancsnokságán

  Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek a Magyar Honvédség Parancsnokságán az 56-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira, illetve Magyarország új államformájának, a köztársaság kikiáltásának 30. évfordulójára kedden délelőtt az Alba Regia laktanyában.

  2019.10.22.
 3. Maroshegyi önkormányzati képviselőként dolgozik tovább Brájer Éva

  Sajtótájékoztatón jelentette be Brájer Éva, hogy elfogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség felkérését, amely nyomán a jövőben egy országos jelentőséggel bíró földrajzi terület turisztikai célú fejlesztéséért felel majd. Brájer Éva, ebben az önkormányzati ciklusban a Maroshegy önkormányzati képviselőjeként folytatja tovább a Székesfehérvárért és a városrészért folytatott munkáját.

  2019.10.21.
 4. Az Árpád-kori oklevelekről szólt a Városi Levéltár és Kutatóintézet konferenciája

  „Hiteles írás segít emlékezni - okmánytárak az Árpád-ház Programban” címmel rendeztek konferenciát hétfőn, a Városi Levéltár és Kutatóintézetben. Az előadások témakörei többek között az Árpád-kori oklevelek kiadása, a magyar városok és kiváltságos települések középkori privilégiumai, valamint, II. András oklevelei voltak.

  2019.10.21.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek