Európa több országában öregbítette hazánk és városunk hírnevét Halmai Miklós, nagykövet

„Tősgyökeres fehérvári vagyok, Fehérváron születtem és tanultam érettségiig, a feleségem is fehérvári, a gyermekeim is itt születtek, a szüleim is itt élnek, tehet minden fontos szál ideköt.” - vallja Halmai Miklós, Magyarország portugáliai nagykövete.
2020.08.07. 15:57 |

A kisgyermekkorból milyen olyan emlékeket őrzöl, amelyek akár a későbbi pályaválasztásodat is meghatározhatták?

Gyermekkoromat meghatározta, hogy 1980 és 1985 között édesapám munkája révén - aki a Videotonnál volt mérnök - Berlinben éltünk. Ennél fogva én ott jártam óvodába és már akkor volt egy olyan érzésem, hogy a hazámat képviselem. Egyébiránt tősgyökeres fehérvári vagyok, Fehérváron születtem és tanultam érettségiig, a feleségem is fehérvári, a gyermekeim is itt születtek, a szüleim is itt élnek, tehet minden fontos szál ideköt. 1985-ben hazatérve, a fehérvári Vasvári Pál Általános Iskola első osztályában az egyetlen gyerek voltam aki tudott idegen nyelvet.

Ha jól emlékszem, már középiskolás korodban is arra készültél, hogy diplomata lesz belőled...

Akkoriban ez inkább vágyálom volt, de igyekeztem jól tanulni, különös tekintettel az idegen nyelvekre. A némettel soha nem volt gond, nagyon jó alapokat kaptam. Angolul a Vasvári Pál Gimnáziumban tanítottak meg, angol nyelvterületen nem töltöttem huzamosabb időt, szerintem az iskolarendszerben akkoriban jól meg lehetett tanulni angolul. Humán érdeklődésűként a jogot választottam érettségi után. Negyedéves joghallgatóként - miután a diplomácia mindig is vonzott – egy ismerős ajánlására a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályára jelentkeztem gyakornoknak és nagyon megtetszett az ott végzett munka.

A diploma megszerzése után nem a külügy lett az első munkahelyem, hanem egy nemzetközi ügyvédi irodánál dolgoztam egy esztendeig, de nem igazán kötött le, nem éreztem fontosnak, amit ott végeztem. Beadtam a jelentkezésemet a külügybe, akkor még nem létezett diplomáciai akadémia, több lépcsős felvételi eljárás során lehetett bekerülni. Ez éppen az Európai Unióhoz való csatlakozásunk előtt történt, tehát nagy szükség volt az EU-s jogban járatos, nyelveket beszélő fiatal kollégákra. Ennek köszönhettem, hogy angolul és németül tudó uniós szakjogászként bekerültem a külügybe, ennek már mintegy tizenhét esztendeje.

Melyek voltak eddigi külügyi pályafutásod főbb állomásai?

Az első helyem - nem túl meglepő módon - az Európai Uniós Jogi Főosztály volt két esztendeig. Az első külszolgálatom 2005-ben kezdődött; a Lisszaboni Magyar Nagykövetségen voltam EU-s attasé. Volt szerencsém megtanulni a portugál nyelvet, de mielőtt még kiteljesedhettem volna, áthelyeztek Írországba, konzuli munkakörbe. Alapvetően szerettem a konzuli szolgálatot, megoldani a felmerülő problémákat. Két esztendei szolgálat után hazatértem és osztrák és svájci referens lettem, itthon szolgálhattam, szomszédos, illetőleg közeli ország lévén rengeteg ügy volt és a német nyelv miatt ez egy hálás és érdekes reláció volt számomra. Újabb kettő esztendőt követően helyettes-államtitkári kabinetfőnök lettem 2010-et követően. Ezt egy fél éves megszakítással három esztendeig végeztem - közben elvégeztem a Berlini Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémia vezetőképző kurzusát. Ezt követően a Biztonságpolitikai Főosztályon dolgoztam, mint főosztályvezető-helyettes, majd onnan mentem ki Helsinkibe első beosztottnak. Amikor Finnországból hazatértem ismét helyettes államtitkári kabinetfőnöknek neveztek ki. Itt talált meg a portugáliai lehetőség, mint portugálul beszélő minisztériumi középvezetőt.

2019. szeptember 2-a óta vagyok kint, szeptember közepén adtam át a megbízólevelemet a portugál köztársasági elnök úrnak, 2020 márciusának elején pedig a Zöld-foki szigeteki köztársasági elnöknek. A Zöld-foki szigetek egy félmilliós lakosságú önálló állam Afrika partjainál, Szenegál magasságában. Nagyon szegény, de kedves ország, büszkén katolikus emberekkel, akikkel az elmúlt években kezdődött intenzívebb kapcsolatépítés, amelyben nagy öröm közreműködni.

Stopirát mindenki ismeri és szereti Fehérváron, miután átadtam a megbízólevelemet, találkoztam is vele és átbeszéltük a magyar-zöld-foki kapcsolatokat, sportdiplomáciai lehetőségeket. Stopi büszke zöld-foki és magyar állampolgár, kifejezetten inspiráló volt találkozni vele.

Tehát a Zöld-foki szigeteken számon tarják Székesfehérvárt?

Abszolút mértékben.

Stopira ott sztár, a válogatottjuk meghatározó embere, mintegy rátette városunkat a zöld-foki „radarra”. Egyébiránt Portugáliában is számon tartanak minket, elsősorban azért, mivel Paulo Sousa itt volt edző és az Európa Ligában megvertük a Sportingot.

Focival Portugáliában mindent el lehet adni, mindenhol összeérnek a szálak. Mindhárom nagy portugál klubnál (Benfica, Porto, Sporting) letették névjegyüket honfitársaink.

Kedves részlete Fehérvár portugál vonatkozásainak, hogy a szárazréti templomot a Fatimai Szűzanya tiszteletére szentelték, feltett szándékom, hogy a közeljövőben megmutatom e szakrális helyet a közelmúltban Budapestre kinevezett portugál kollégámnak.

Mesélj egy kicsit a családodról!

Két fiam van, akikre nagyon büszke vagyok; 11 és 15 esztendősek. Jelenleg Székesfehérváron tanulnak, még egy évig legalább, a mostani bizonytalan viszonyok közepette Fehérvár a legjobb hely számukra. Nagyobbik fiam a Telekiben folytatja tanulmányait, a feleségem nyomdokait követve. Ahogyan az apukájuk, ők is nagyon szeretik a focit, a Maroshegy csapatában pallérozódnak.

Interjú

 1. A szüleimnek megígértem, hogy hazajövök! - interjú Bucsi László professzorral

  Bucsi László professzor, a Szent György Kórház főigazgatója idestova negyven esztendeje, hogy letette az orvosi esküt székesfehérvári fiatalként. Az Ybl Miklós Gimnáziumban érettségizett, és tudatosan választotta az orvosi hivatást. Beszélgetésünk során annak jártam utána, hogy szakmai pályafutásának milyen állomásai voltak.

  2021.05.20.
 2. Hamarosan elindul az új városkártya-rendszer – interjú Laufer Tamással

  Az Alba Innovár immáron négyéves sikertörténetet tudhat magáénak: gyermek és felnőtt képzései, szakkörei, táborai, okostanterem programja után a nevükhöz szorosan fűződő Székesfehérvár App is új funkcióval bővül indén tavasszal – mondta el Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

  2021.05.13.
 3. Kihívás és élmény a Nemere építése - beszélgetés Józsa Dáviddal és Kiss Benjáminnal

  Bár a koronavírus-járvány lassította a munkát, ennek ellenére folyamatosan halad az Albatrosz Repülő Egyesület és a Régi Magyar Vitorlázórepülő Sportalapítvány közös projektje, a 85 évvel ezelőtt Székesfehérváron készült vitorlázórepülő, a Nemere újraépítése. Az elmúlt hónapokban gyarapodott a szárny bordáinak száma, és folyamatosan bővül a segédtartók alkatrészének száma is. 

  2021.04.28.
 4. Prohászka Ottokár püspökre emlékezik halálának évfordulóján Spányi Antal

  Az egyházi ünnepek rendjében Prohászka Ottokár püspök halálának évfordulója idén is húsvétra esett. A századforduló magyar kereszténysége meghatározó személyiségének egyik szellemi-lelki örökségére emlékezve, a szenvedésben megélt istenkapcsolatról és kegyelmekről beszél Spányi Antal püspök.

  2021.04.18.
 1. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 2. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 3. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.
 4. Az 1848/49-es események ihlették Sasvári János legújabb domborművét

  Újabb, az 1848-49/es forradalom és szabadságharcot megidéző domborművel bővítette alkotói gyűjteményét Sasvári János László kő- és fafaragó mester. A művész gyermekkora óta hordozta magában az ihletet a műhöz, melyet egyelőre az otthonában őriz, és kutatja a méltó helyét. Életművéről egy könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel.

  2021.03.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4