Ételintolerancia vagy ételallergia? - Prof. Dr. Izbéki Ferenc online előadása kedden

Az Egészségfejlesztési Iroda szokásos online előadás-sorozatának következő témája a különböző ételallergiák és ételintoleranciák lesznek. A korunk népbetegségeként említett kórokról az április 20-án, kedden 18 órakor kezdődő, ingyenesen elérhető online szemináriumot az EFI Facebook-oldalán követhetik az érdeklődők.
2021.04.19. 08:15 |
Ételintolerancia vagy ételallergia? - Prof. Dr. Izbéki Ferenc online előadása kedden

Az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran tévesen, szinonimaként használják a két fogalmat. A két állapot azonban egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű.

Az ételallergiát a szervezet kóros immunválasza okozza, a bevitt táplálék alkotóelemeit a szervezet „veszélyesnek” tekinti, idegen anyagként kezeli, és elkezd ellenanyagokat termelni. Az ételallergia minden esetben heveny immunválaszt vált ki, akár egyetlen falat allergizáló étel elfogyasztása is súlyos következményekkel járhat.

Az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása áll. Ilyen állapot például a laktóz intolerancia is, ahol a tejcukrot lebontó laktázenzim hiánya okozza a panaszokat. A tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek. Az Egészségfejlesztési Iroda jövő heti online előadása e két témát járja majd körül.

Az ingyenesen követhető szeminárium április 20-án, kedden 18 órakor kezdődik majd az iroda Facebook-oldalán.