-
Nyílt nap az alapszakokról
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának képzéseit ismerhették meg az érdeklődők a kar pénteki nyílt napján. Elhangzott, az egyetem és így a fehérvári kar immár második éve a legfelső szegmensben szerepel a nemzetközi egyetemi rangsorban.
2025.12.12. -
Fehérvári Huszárok Napja
A Fehérvári Huszárok Egyesülete a hagyományokhoz hűen Pátzay Pál lovasszobránál emlékezett meg december 11-én az egykori 10-es huszárezred hőseiről. Az 1914. decemberében Limanowa mellett lezajlott csata során a magyar lovasság hősiesen megküzdött az orosz csapatokkal, és megállította azok előre nyomulását.
2025.12.11. -
Nyílt nap az alapszakokról
Nyílt napot tartott az Óbudai Egyetem Alba Regia Kara Székesfehérváron. A programon a város és a kar vezetői köszöntötték a középiskolás érdeklődőket, a résztvevők pedig átfogó tájékoztatást kaptak az egyetem képzési kínálatáról.
2025.12.12. -
A limanowai csata hőseire emlékeztek
A limanovai csata 111. évfordulója alkalmából tartottak a Szent István Művelődési Házban. A programot a hagyományos megemlékezés követte a Városház téren a 10-es huszárok emlékművénél.
2025.12.11.
Ételallergia, ételintolerancia – dr. Izbéki Ferenc előadása az EFI szemináriumán
Az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran tévesen, szinonimaként használják a két fogalmat.
A két állapot azonban egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű, hívta fel a figyelmet előadásában dr. Izbéki Ferenc. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyász, gasztroenterológus osztályvezető főorvosa, akinek az utóbbi időben szakmai munkája egy jelentős részét tette ki ez a témakör, az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) online szemináriumán több, nagyon fontos kérdést tisztáz.
Tapasztalata szerint a puffadásos panaszokat a betegek ételallergiával, ételintoleranciával azonosítják, részben a neten való tájékozódást követően.
Sok téveszme is olvasható a világhálón, ezért is nagyon fontos, hogy bármilyen panasszal orvoshoz forduljunk, kérdéseinket e témában szakemberrel osszuk meg, emelte ki a professzor.
Minden nem kívánatos jelenség, ami az ételek fogyasztásához köthető, egyik része az immunrendszer által közvetített (allergia), a másik pedig nem az immunrendszer által közvetített (intolerancia). Mind a két témakört részletesen körüljárva fontos információkat kaphatunk a kiváltó okokról, a tünetekről, és arról is, mire érdemes figyelni az ételek fogyasztásakor. Az ételallergia ritka betegség a népességben, az ételintolerancia ennél sokkal gyakoribb. Az allergiás jelenségek lassú növekedési tendenciát mutatnak az elmúlt három évtizedre visszatekintve.
Dr. Izbéki Ferenc az ábrákkal és táblázatokkal illusztrált előadásában a tünetek részletes ismertetése mellett szól arról, milyen vizsgálatok szükségesek a problémák kiderítésére, mit jeleznek az IgE és IgG szintek, milyen gyógyítási és kezelési lehetőségek vannak, és mit tehet a páciens saját egészségének megőrzése érdekében.
Az előadás visszanézhető az EFI Facebook-oldalán.