Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.
2019.09.20. 09:45 |

Új bölcsőde építése kezdődhet Maroshegyen

A Maroshegyen egy 50-60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde létesítésére nyújt be pályázatot Székesfehérvár. Az új bölcsőde az Úrhidai út mellett épülne önkormányzati ingatlanon. A terv szerint egy négy csoportszobás, 56 fő befogadására alkalmas intézményt építene a város, melyben helyet kap egy 60 fő ellátására alkalmas főzőkonyha, ahol speciális igényű (laktóz-, tojás- és gluténérzékeny) gyerekeknek is főznek majd.

Áron Nagy Lajos tér Székesfehérváron

Székesfehérvár köztéri alkotással emlékezik meg Áron Nagy Lajos Munkácsy-díjas festőművészről. Az alkotást a Fehérvári Civil Központ előtti, ugyancsak a fehérvári festőművészről elnevezett téren állítják majd fel várhatóan jövő év tavaszán. A köztéri alkotás elkészítésére Nagy Edit szobrászművészt kérte fel a testület.

Nevet adtak az intézményeknek

Több önkormányzati intézményt eddig a megnevezés helyett számmal különböztettek meg hivatalosan, azonban a Humán Közszolgálati Szakbizottság javaslataként fogalmazta meg, hogy az eddig számmal jelölt bölcsődéket egyedi neve alapján lehessen beazonosítani, melyet minden intézmény örömmel fogadott és javasolt nevet az elnevezésre. A bölcsődék mellett az Egyesített Szociális Intézmény és a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ is nevet kapott.

A testületi ülésen kérdésre válaszolva elhangzott, hogy az előzetes várakozást meghaladóan érkeztek a Virágos Székesfehérvár pályázatra a jelentkezések: összesen 3200 pályázat érkezett eddig. "Ha ilyen mértékben növekszik a pályázók száma, akkor jövőre várhatóan már ugyanannyi növényt ültetnek el a fehérváriak, mint a Városgondnokság." - mondta Bozai István városgondnok.

Kiírták a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út kivitelezésére

Nem csak alsóváros, hanem a teljes város közlekedésében fontos lépés a déli összekötő megépítése. Mészáros Attila alpolgármester, önkormányzati képviselő a közgyűlésen kérte, hogy a kivitelezés során tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy az építkezés a lehető legkevésbé zavarja a környéken élőket és mindenek előtt a zajvédő falat kezdjék el építeni. Ha ma valaki délről szeretne bejutni a városba az Alsóvárosból, akkor erre egy úton van lehetősége. Mészáros Attila kiemelte, hogy tervezés alatt van a Mártírok útja és az Új Váralja sor közötti átkötés, melynek építésére jövőre indulhat a közbeszerzési eljárás. A napirend tárgyalásakor a képviselők elfogadták azt a javaslatot is, hogy az önkormányzat kezdeményezze, hogy az M7-es autópálya várost elkerülő szakasza a déli összekötő út megépítéséig díjmentesen használható legyen.

11.3 hektáros területet érint az idei faültetési program

Döntött Székesfehérvár Közgyűlése az erdősítési - fásítási program folytatásáról. A mintegy 120 ezer fa telepítésére összesen több mint 54 millió forint saját forrást biztosít a város. A Sóstó melletti ligeterdőt juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkotja majd, a városban nagy körméretű fákat telepítenek, a Palotavárosi tavak környékén pedig 113 ezer erdészeti csemete kerül a földbe.

Törvénymódosítást kezdeményezett a testület

A Közgyűlés kezdeményezte, hogy a jogalkotó törvénymódosításban rendelkezzen arról, hogy legkésőbb a képviselő jelöltté váláskor a jelölt nyilatkozzon arról, fennáll-e vele szemben Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 38. §-ában leírt méltatlansági ok. Ezzel biztosíthatóvá válna az, miszerint a választópolgárok annak tudatában gyakorolnák választójogukat, hogy ismerik, kinek az esetében áll fenn méltatlanságra okot adó körülmény.

Közélet

 1. Számos vizsgálattal várta látogatóit az V. Egészségnap a Köfém Művelődési Házban

  Városrészi szűrőnapot rendeztek immár ötödik alkalommal a KÖFÉM Művelődési Házban szombaton. Az Egészségnapon számos alapvizsgálatot végeztethettek el a résztvevők gyorsan és ingyenesen.

  2019.10.19.
 2. Székesfehérváron tartja vezetőképző összejövetelét a Nemzeti Ifjúsági Tanács

  Pénteken kezdődött és vasárnapig tart a Nemzeti Ifjúsági Tanács őszi vezetőképző összejövetele, melyet immár második alkalommal tartanak Székesfehérváron. A programsorozat elsődleges célja az ifjúsági vezetők új generációinak képzése, felkészítése a rájuk váró feladatokra.

  2019.10.18.
 3. Személyes, bátor és igaz - az október 23-i műsort próbálják a széchenyis diákok

  Jól haladnak az október 23-i ünnepre készülő Kőnél keményebbek című utcaszínházi produkció próbái, amelyben a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola mintegy 60 diákja szerepel. A Matuz János által írt és rendezett műsor a székesfehérvári eseményekre, személyekre fókuszál, melyet jövő héten szerdán délután láthatunk a Városház téren.

  2019.10.18.
 4. Kegyeleti napok - temetői intézkedések Székesfehérváron

  Az önkormányzati temetőkben nyugvó szeretteikről megemlékezőket ebben az esztendőben is számos ingyenes szolgáltatással segíti a Székesfehérvár Városgondnoksága. A sírhelyek rendbe tételéhez kőzúzalékot biztosítanak október 24-én mind a kilenc önkormányzati temetőben. A sírhelyek rendelkezési jogának lejárati ideje a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu címen is ellenőrizhető.

  2019.10.18.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek