Épül az Alba Aréna új útkapcsolatokkal és P+R parkolókkal együtt

A földmunkákkal novemberben megkezdődött a város határában, a Budai út melletti területen az Alba Aréna kivitelezése. A Modern Városok Program keretében megvalósuló multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok megépítése mellett komoly úthálózati fejlesztést is jelent a beruházás, hiszen közvetlen összeköttetés létesül az Alba Ipari Zóna és a Budai út között. 
2021.12.03. 17:35 |

Pénteken helyszínbejáráson mutatták be a fejlesztési területen zajló munkálatokat.

A novemberi munkaterület-átadást követően megkezdődött az épület kitűzése, kiépítették a munkaterület megközelítésére alkalmas útvonalat, illetve az ideiglenes áram- és vízvételi helyeket, majd leszedték a termőföldet az épület alatti területről. Jelenleg ennek elszállítása, illetve a földmunkák zajlanak, és még december végéig megkezdődik a csarnok épületének cölöpözése is. A kivitelezés tervezett átfutási ideje 26 hónap, tehát a beruházás a tervek szerint 2023 decemberében fejeződik be.

Pénteken helyszínbejáráson adtak tájékoztatást a nagyszabású fejlesztésről, amelynek megvalósításához a Kormány 45,86 milliárd forintos támogatást biztosít a Modern Városok Program keretében. „Ez egy nagyon nagy jelentőségű beruházás a városunk életében! A székesfehérváriak megérdemlik, hogy felépüljön ez a csarnok, ami otthona lesz a sportnak, természetesen kiemelten a jégkorongnak, de otthona lesz a kultúrának, otthont adhat konferenciáknak és remélem, sok-sok ezer embert láthatunk majd itt. Fontos, hogy nem csak egy multifunkciós csarnok épül, hanem egy új városrész jön létre.” – emelte ki Vargha Tamás országgyűlési képviselő. Megköszönte valamennyi közreműködő segítségét, aki a városrész-rehabilitációban részt vesz, így a tervezőknek, a Balázs Mihály Kossuth-díjas építész vezette stábnak is.

Székesfehérvár polgármesterét dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző képviselte a helyszínbejáráson. Mint elmondta, fontos, hogy "nem csak egy multifunkciós csarnok épül, hanem egy új városrész jön létre, kiemelve az Alba Ipari Zóna és a Budai út között létrejövő közvetlen útkapcsolatot, valamint a közelben a Budapest-Balaton kerékpárút részeként épülő aluljárót, illetve az Aranybulla-emlékmű környezetében zajló fejlesztéseket. Aki látta a látványterveket, az pontosan tudja, hogy ez az épület lesz az, amit a Székesfehérvárra bejövők először meglátnak majd. Éppen emiatt sem csak a funkcionalitás volt az elsődleges szempont a tervezésnél." – zárta gondolatait a főjegyző.

A kivitelezés tervezett ütemezését a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója ismertette. Bajnok Sándor azt hangsúlyozta, hogy az Alba Aréna szép feladat és nagy kihívás, amit fehérváriként kollégáival együtt szívügyének is tekint. A projektvezető több beszédes számadattal is érzékeltette a beruházás volumenét. A tervek szerint év végéig 22 ezer m3 humusz termelnek le és szállítanak el a Alsóvárosi rét területére, ahol az önkormányzat Fehérvár Tüdeje projektjének faültetési programját segíti majd, míg az épület, illetve a kapcsolódó utak alól kikerülő mintegy 60 ezer m3 töltésföld a közeli Csúcsos-hegyi murvabánya rekultivációjában, későbbi zöldterületté alakításában nyújt majd óriási segítséget. „Ha felülnézetből, vetületben nézzük, akkor az Alba Aréna egy 120x120 méteres épület lesz. Jövő év június végére az épület alatti teljes terület cölöpözése és az alaplemez betonozása meglesz, 2022 december végére pedig a teljes monolit és vasbeton vázszerkezet is el kell készüljön. A cölöpalapozáshoz közel hat kilométernyi hosszúságú cölöpöt fúrunk le a földbe. Közel 20 ezer m3 betont dolgozunk majd be és több mint 2000 tonna betonacél kerül monolitszerkezetekbe. Végül pedig több mint 14 ezer m2 lemezfedést kap majd az épület.” – ismertette a műszaki igazgató.

Elhangzott, hogy egy multifunkcionális csarnok létesül, tehát a jégkorongsporton kívül további 20-25 teremsportágat is ki tud majd szolgálni az épület. Egyik érdekessége, hogy katlanhatást szeretnének elérni, így ha belépünk az épületbe, onnan szintben lefelé lesz a fő lelátórész és a küzdőtér – ez a szurkolók szempontjából is pluszélményt ad majd. Ez országos szinten is egyedi, illetve az is, hogy a jégpálya az év minden napján lent lesz, erre jön egy hőszigetelő fedés, ha más sportág vagy más típusú rendezvény zajlik a csarnokban.

Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke hatalmas mérföldkőnek nevezte azt, hogy megépülhet az Alba Aréna, amely nemcsak a fehérvári klub, hanem az egész magyar jégkorongsport szempontjából meghatározó lesz. „Azt reméljük, hogy a jövőben is a csapatépítéssel, a csapat szereplésével meg tudjuk hálálni azt a sok munkát, amit a város, a kormány és minden közreműködő megtett. Mi azon leszünk, hogy megtöltsük majd ezt a csarnokot élettel, sikerrel, közösségi élményekkel.”

A pénteki bejáráson részt vett Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna ügyvezetője, valamint a Hydro Fehérvár AV19 csapatának számos törzsszurkolója is.

Ahogy arról a napokban hírt adtunk, megkezdődött az épület alatti területről leszedett termőföld elszállítása. A város belterületének elkerülésével, a 7. sz. főút – M7-es autópálya – Auchan csomópont – elkerülő út útvonalon zajlik ez a tevékenység. A termőföld az Alsóvárosi rétre kerül, ahol a Fehérvár Tüdeje program megvalósítását szolgálja majd. Várhatóan januárban megkezdődik a töltésföld elszállítása is, ami pedig az Aranybulla-emlékmű mögötti bányaterületre kerül, annak rekultivációját segíti.

A nagyszabású beruházással megvalósuló Alba Aréna egy 6.000 fő befogadására alkalmas csarnok lesz, ami 2.250 fő küzdőtéren történő elhelyezhetőségével bővíthető. A jégkorongsport mérkőzéseinek kiszolgálása mellett egyéb teremsportok, valamint Székesfehérvár és környéke igényeit kiszolgáló egyéb előadások, vásárok, koncertek, egyéb sportrendezvények lebonyolítására is alkalmas csarnok jön majd létre – a tervek szerint 2023 év végére.

Városfejlesztés

 1. Négy iskola újul meg

  Négy oktatási intézmény vizesblokkjainak felújítása fejeződött be az elmúlt napokban a „Székesfehérvári komplex oktatási célú fejlesztés” elnevezésű projekt keretében. Mintegy bruttó 250 millió Ft-ból valósult meg a Hétvezér Általános Iskola, a Kossuth Lajos Általános Iskola, a Munkácsy Mihály Általános Iskola és a Táncsics Mihály Általános Iskola valamennyi vizesblokkjának felújítása.

  2022.08.10.
 2. Elkészült a 3D-s felfestés

  A Selyem és a Horog utca kereszteződésénél nemrégiben elkészült minikörforgalom közepe egy speciális, 3D-s felfestést kapott a napokban a jobb láthatóság érdekében. A körforgalomban három oldalról gyalogos-átkelőhelyeket is építettek járdakapcsolatokkal és közvilágítás is létesült.

  2022.08.09.
 3. Újabb elektromos buszok

  Hétfőtől újabb három elektromos Ikarus áll forgalomba Székesfehérvár közösségi közlekedésében, így összesen már öt elektromos busz járja a város útjait. Augusztusban és szeptemberben további hét elektromos busz érkezik. Az elektromos buszok többségében a 31-es, a 33-as, a 34-es, 43-as, 44-es járatokon fognak közlekedni.

  2022.07.31.
 4. Félpályás lezárás van érvényben

  Következő üteméhez érkezik a Sárkeresztúri úton a körforgalmú csomópont kialakítása: pénteken délutántól az eddig lezárt félpályára terelik át a forgalmat, és megkezdik a csomópont másik felének kialakítását, a déli összekötő út építéséhez kapcsolódóan. A közlekedést továbbra is jelzőlámpa irányítja.

  2022.07.29.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár