Épül az Alba Aréna új útkapcsolatokkal és P+R parkolókkal együtt

A földmunkákkal novemberben megkezdődött a város határában, a Budai út melletti területen az Alba Aréna kivitelezése. A Modern Városok Program keretében megvalósuló multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok megépítése mellett komoly úthálózati fejlesztést is jelent a beruházás, hiszen közvetlen összeköttetés létesül az Alba Ipari Zóna és a Budai út között. 
2021.12.03. 17:35 |

Pénteken helyszínbejáráson mutatták be a fejlesztési területen zajló munkálatokat.

A novemberi munkaterület-átadást követően megkezdődött az épület kitűzése, kiépítették a munkaterület megközelítésére alkalmas útvonalat, illetve az ideiglenes áram- és vízvételi helyeket, majd leszedték a termőföldet az épület alatti területről. Jelenleg ennek elszállítása, illetve a földmunkák zajlanak, és még december végéig megkezdődik a csarnok épületének cölöpözése is. A kivitelezés tervezett átfutási ideje 26 hónap, tehát a beruházás a tervek szerint 2023 decemberében fejeződik be.

Pénteken helyszínbejáráson adtak tájékoztatást a nagyszabású fejlesztésről, amelynek megvalósításához a Kormány 45,86 milliárd forintos támogatást biztosít a Modern Városok Program keretében. „Ez egy nagyon nagy jelentőségű beruházás a városunk életében! A székesfehérváriak megérdemlik, hogy felépüljön ez a csarnok, ami otthona lesz a sportnak, természetesen kiemelten a jégkorongnak, de otthona lesz a kultúrának, otthont adhat konferenciáknak és remélem, sok-sok ezer embert láthatunk majd itt. Fontos, hogy nem csak egy multifunkciós csarnok épül, hanem egy új városrész jön létre.” – emelte ki Vargha Tamás országgyűlési képviselő. Megköszönte valamennyi közreműködő segítségét, aki a városrész-rehabilitációban részt vesz, így a tervezőknek, a Balázs Mihály Kossuth-díjas építész vezette stábnak is.

Székesfehérvár polgármesterét dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző képviselte a helyszínbejáráson. Mint elmondta, fontos, hogy "nem csak egy multifunkciós csarnok épül, hanem egy új városrész jön létre, kiemelve az Alba Ipari Zóna és a Budai út között létrejövő közvetlen útkapcsolatot, valamint a közelben a Budapest-Balaton kerékpárút részeként épülő aluljárót, illetve az Aranybulla-emlékmű környezetében zajló fejlesztéseket. Aki látta a látványterveket, az pontosan tudja, hogy ez az épület lesz az, amit a Székesfehérvárra bejövők először meglátnak majd. Éppen emiatt sem csak a funkcionalitás volt az elsődleges szempont a tervezésnél." – zárta gondolatait a főjegyző.

A kivitelezés tervezett ütemezését a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója ismertette. Bajnok Sándor azt hangsúlyozta, hogy az Alba Aréna szép feladat és nagy kihívás, amit fehérváriként kollégáival együtt szívügyének is tekint. A projektvezető több beszédes számadattal is érzékeltette a beruházás volumenét. A tervek szerint év végéig 22 ezer m3 humusz termelnek le és szállítanak el a Alsóvárosi rét területére, ahol az önkormányzat Fehérvár Tüdeje projektjének faültetési programját segíti majd, míg az épület, illetve a kapcsolódó utak alól kikerülő mintegy 60 ezer m3 töltésföld a közeli Csúcsos-hegyi murvabánya rekultivációjában, későbbi zöldterületté alakításában nyújt majd óriási segítséget. „Ha felülnézetből, vetületben nézzük, akkor az Alba Aréna egy 120x120 méteres épület lesz. Jövő év június végére az épület alatti teljes terület cölöpözése és az alaplemez betonozása meglesz, 2022 december végére pedig a teljes monolit és vasbeton vázszerkezet is el kell készüljön. A cölöpalapozáshoz közel hat kilométernyi hosszúságú cölöpöt fúrunk le a földbe. Közel 20 ezer m3 betont dolgozunk majd be és több mint 2000 tonna betonacél kerül monolitszerkezetekbe. Végül pedig több mint 14 ezer m2 lemezfedést kap majd az épület.” – ismertette a műszaki igazgató.

Elhangzott, hogy egy multifunkcionális csarnok létesül, tehát a jégkorongsporton kívül további 20-25 teremsportágat is ki tud majd szolgálni az épület. Egyik érdekessége, hogy katlanhatást szeretnének elérni, így ha belépünk az épületbe, onnan szintben lefelé lesz a fő lelátórész és a küzdőtér – ez a szurkolók szempontjából is pluszélményt ad majd. Ez országos szinten is egyedi, illetve az is, hogy a jégpálya az év minden napján lent lesz, erre jön egy hőszigetelő fedés, ha más sportág vagy más típusú rendezvény zajlik a csarnokban.

Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke hatalmas mérföldkőnek nevezte azt, hogy megépülhet az Alba Aréna, amely nemcsak a fehérvári klub, hanem az egész magyar jégkorongsport szempontjából meghatározó lesz. „Azt reméljük, hogy a jövőben is a csapatépítéssel, a csapat szereplésével meg tudjuk hálálni azt a sok munkát, amit a város, a kormány és minden közreműködő megtett. Mi azon leszünk, hogy megtöltsük majd ezt a csarnokot élettel, sikerrel, közösségi élményekkel.”

A pénteki bejáráson részt vett Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna ügyvezetője, valamint a Hydro Fehérvár AV19 csapatának számos törzsszurkolója is.

Ahogy arról a napokban hírt adtunk, megkezdődött az épület alatti területről leszedett termőföld elszállítása. A város belterületének elkerülésével, a 7. sz. főút – M7-es autópálya – Auchan csomópont – elkerülő út útvonalon zajlik ez a tevékenység. A termőföld az Alsóvárosi rétre kerül, ahol a Fehérvár Tüdeje program megvalósítását szolgálja majd. Várhatóan januárban megkezdődik a töltésföld elszállítása is, ami pedig az Aranybulla-emlékmű mögötti bányaterületre kerül, annak rekultivációját segíti.

A nagyszabású beruházással megvalósuló Alba Aréna egy 6.000 fő befogadására alkalmas csarnok lesz, ami 2.250 fő küzdőtéren történő elhelyezhetőségével bővíthető. A jégkorongsport mérkőzéseinek kiszolgálása mellett egyéb teremsportok, valamint Székesfehérvár és környéke igényeit kiszolgáló egyéb előadások, vásárok, koncertek, egyéb sportrendezvények lebonyolítására is alkalmas csarnok jön majd létre – a tervek szerint 2023 év végére.

Városfejlesztés

 1. Minden egy helyen! – megújult a családsegítő szolgálati rendszer az Alba Bástyában

  Befejeződött az Innovatív Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Székesfehérváron, az Irányi Dániel utca 4. szám alatt. Az önkormányzati tulajdonú, üresen álló épületet felújították, itt kapott helyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, amely korábban 16 telephelyen működött városszerte.

  2022.01.24.
 2. Elsőként Fejér megyében állnak forgalomba az új Mercedes-Benz buszok

  A Volánbusz idén is folytatja a flotta megújítását a 2018-ban indított nagyszabású járműfiatalítási programjának keretében. Ennek következő lépéseként forgalomba állnak az első magyar gyártású új Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú autóbuszok. A 88 járműből 26 busz Fejér megye helyközi járműflottáját erősíti, melyek közül az első 6 már meg is érkezett.

  2022.01.20.
 3. Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

  Jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai. Kezdenek testet ölteni a korábbi látványtervek a Csúcsos-hegyen. Már elkészült a két díszlépcső, a parkolók többsége, és lassan végeznek az ide tervezett pihenő terasszal is. A díszburkolatok többsége is helyére került, megszépült maga az emlékmű is melynek környékére több ezer tő növényt is ültetnek.

  2022.01.13.
 4. Kormányzati forrásból újulhatnak meg Öreghegy fő útjai

  Hétfőn délelőtt jelentette be Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője közösségi oldalán, hogy a Kormány elfogadta javaslatát, így 2022 és 2025 között állami forrásból teljeskörűen, közművekkel együtt megújul a Pozsonyi út, a Zsolnai út, a Nagyszombati utca, a Kassai utca és a Nyitrai utca. Dr. Cser-Palkovics András polgármester szintén közösségi oldalán fejezte ki örömét a hírrel kapcsolatban.

  2022.01.10.
 1. Elkészült a Deák Ferenc utca páros oldalán a belső utak teljes felújítása

  Véget ért a Deák Ferenc utca és Lövölde út közötti területen a belső úthálózat és a parkolók felújítása. Az utolsó ütemben a 8-48. számok közötti szakaszon újult meg az útburkolat és a járda. A körzetben az Erzsébet utcában és a Deák páratlan oldalán folytatódnak az útfelújítások.

  2022.01.04.
 2. Újabb szintre emeli Fejér megye közösségi közlekedését az új intermodális csomópont

  Az egész Fejér megyére kiható közlekedési beruházás tervezőjét és kivitelezőjét keresi a NIF. Székesfehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozási pontja a jövőben kerékpáros és autós útvonalakkal egészül ki - írja a magyarepitok.hu

  2021.12.29.
 3. A Vásártér városi tulajdonban marad - erősítette meg a polgármester

  Nem értékesíti a Vásárteret Székesfehérvár Önkormányzata! – erősítette meg újra a város szándékát dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere a pénteki rendkívüli közgyűlést követően beszélt erről, hiszen félreértés alakult ki a téma kapcsán.

  2021.12.20.
 4. Elkezdődött az új bölcsőde építése a Maroshegyen

  Az új maroshegyi bölcsőde a tervek szerint jövő év végéig megépül, és mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági elvárásoknak. A földmunkákkal már elkezdődött az építkezés és a kivitelező még idén végezni szeretne az alapozási munkákkal.

  2021.12.16.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár