#éniskékvagyok - a MOL Aréna Sóstó is kékbe öltözött pénteken este

Az autizmus világnapjának tiszteletére pénteken, az esti órákban kék kivilágítást kapott a MOL Aréna Sóstó. Székesfehérvár városa így csatlakozott a figyelemfelhívó naphoz. A #éniskékvagyok kezdeményezéshez pedig akár otthonában is mindenki kapcsolódhatott, egy kék ruhadarabban magáról készített fotóval.
2021.04.03. 06:07 |

Magyarországon megközelítőleg 160.000 ember él autizmussal, és minden 15. család érintett. Az ENSZ 2007-ben jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrumzavarra, amely ma már tízmilliókat érint világszerte. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék társadalmaikban.

Székesfehérvár is rendszeresen csatlakozik a világnaphoz kapcsolódó programokhoz. Idén – a koronavírus-járvány miatti helyzethez alkalmazkodva – épületek ’öltöznek kékbe, felhívva a figyelmet az autizmussal élők megértésére és elfogadására. Városunkban a MOL Aréna Sóstó kapott kék kivilágítást pénteken estére.

Az Együtt az Autistákért Alapítvány #éniskékvagyok elnevezésű kezdeményezéséhez is bárki csatlakozhatott – akár otthonában is. A tavaly megteremtett hagyományt folytatva ma is azt kérték a szervezők, hogy minél többen vegyenek fel valamilyen kék ruhadarabot vagy rajzoljanak egy kék szívet, készítsenek erről fotót, és használva az #éniskékvagyok hashtaget töltsék fel saját közösségi média felületükre. Az Alapítvány saját oldalán is várja a személyes élményeket, üzeneteket az autizmussal élők számára, valamint Instagramon és TikTok-on is megtalálhatóak „kékszív” néven filtereik és giffjeik.

Közélet

 1. Polgármesteri egyeztetés Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd között

  A jelenlegi járványügyi helyzetről, a védelmi intézkedésekről, a nyitással kapcsolatos lehetőségekről, tapasztalatokról is szó esett azon az online beszélgetésen, amelyet Székesfehérvár polgármestere folytatott a németországi testvérváros, Schwäbisch Gmünd főpolgármesterével.

  2021.04.14.
 2. Maximális teljesítményt és példaértékű hozzáállást mutatnak a fehérvári katonák

  Bázis- és laktanyaüzemeltetés, raktározás, anyagellátás, vagy lakásügy – mindez egyszerre, egy időben, helyőrségi szinten. Csak néhány ,,falat” abból a sokrétű, szerteágazó tevékenységből, amelyet az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred helyőrségtámogató parancsnoksága végez nap, mint nap.

  2021.04.14.
 3. Ételintolerancia vagy ételallergia? - Prof. Dr. Izbéki Ferenc online előadása az EFI oldalán

  Az Egészségfejlesztési Iroda szokásos online előadás-sorozatának következő témája a különböző ételallergiák és ételintoleranciák lesznek. A korunk népbetegségeként említett kórokról az április 20-án, kedden 18 órakor kezdődő, ingyenesen elérhető online szemináriumot az EFI Facebook-oldalán követhetik az érdeklődők.

  2021.04.14.
 4. Fitz 100 emlékév - Pokrovenszi Krisztián igazgató a Múzeumi beszélgetésekben

  Elindult a Múzeumi beszélgetések sorozat: az első adásban Pokrovenszki Krisztián jelenlegi igazgató beszélt az intézmény jelenéről, jövőbeli terveiről, illetve megidézte az emlékév kapcsán az egykori legendás igazgató, Fitz Jenő alakját, munkásságát.

  2021.04.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár