A Hiemer-házban adták át az emlékdiplomákat - a tanár az oktatás szíve

Idén is átvehették emlékdiplomájukat azok a pedagógusok, óvónők és oktatási szakemberek, akik ötven, hatvan, hatvanöt vagy éppen hetven évvel ezelőtt szereztek diplomát. A "színes" diplomások a Hiemer-ház Báltermében gyűltek össze az ünnepségre.
2022.11.22. 17:59 |
A Hiemer-házban adták át az emlékdiplomákat - a tanár az oktatás szíve

Három hét alatt három alkalommal rendeztek emlékdiploma-átadó ünnepséget a Hiemer-házban.

A pandémia miatti kényszerű kihagyás után először a 2020-as, majd a 2021-es, végül pedig az idei emlékdiplomák kerültek átadásra, éppen a Közoktatás Napján. A Pedagógus Szakszervezet és Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan minden évben novemberben adja át a ’színes’ diplomákat, kedden délután harminckét tanár, tanító, óvónő és oktatási szakember vehette át emlékdiplomáját.

Jámbor Ferencné, a Pedagógusok Szakszervezete Fejér Megyei Szervezetének elnöke azzal kezdte köszöntőjét, hogy nagy megtiszteltetés számára november 22-én, a Közoktatás Napján átadni az emlékdiplomákat. „Mindenki, aki visszagondol a saját oktatására, nem a módszerekre, vagy technikára, hanem a tanárra emlékszik. A tanár az oktatás szíve.” – mondta Jámbor Ferencné, majd azzal folytatta: a jelenlevő pedagógusok mind példaképek, akiknek tudását a következő nemzedékek számára is szeretnék átadni. „Sok filozófus és kutató állítja, hogy egy ország gazdagságát nem a gazdasági mutatókban vagy a technológiai fejlődésben mérik. Egy társadalom gazdagsága abban rejlik, ahogy tanulóit oktatja. Ezért elismerjük és dicsérjük a pedagógusok, tanítók, oktatási szakemberek munkáját.” – fogalmazott az elnök, majd hozzátette, a ma átadásra kerülő diplomák nem csak a jubileumi évszámot, de a társadalom megbecsülését is jelzik. 

„Önök egy nagyon nehéz, mégis gyönyörű szolgálatot vállaltak. Hiszen legyen szó akár kisebb, akár nagyobb fiatalról, felkészíteni őket a nagybetűs életre egyszerre kihívás és szép szolgálat.” – köszöntötte a város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester a megjelenteket. Ahogy a polgármester fogalmazott, a mai ünnepség annak a jele, hogy a közösség nem felejtette el azt az áldozatos munkát, melyet az ünnepelt pedagógusok az elmúlt évtizedekben szenvedéllyel végeztek Székesfehérváron. A városvezető kiemelte, az ünnepség egyrészt remek alkalom arra, hogy azok, akik évtizedeken keresztül dolgoztak az oktatásban, újra találkozzanak, beszélgessenek, másrészt jól jelzi a közösség pedagógusok felé áradó szeretetét.

A Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai Kovács Mária tanárnő felkészítésével zenés-verses műsorral köszöntötték a pedagógusokat. Radnóti Miklós Bájoló című verse szavalva, majd dalban is elhangzott, ezután Homoki-Nagy Katalin Kavicsdobáló című novellája következett. A műsort Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők című verse, valamint a Mindenki című film betétdala zárta az iskola kórusának előadásában.

Aranyoklevélben (50 év) részesültek:

Bajor Ferenc Lajosné, Balogh Andrásné, Blatt György, György László, György Lászlóné, Dr. Hajba Zoltánné, Hajós Magdolna, Horváthné Zilahy Ágnes, Kalmár Lászlóné, Kis József Ferencné, Ráner István, Schermann László, Szabó Sándorné, Teész Ferenc, Vékásné Parraghy Hajnalka, Vendég Jenő Tiborné

Gyémántoklevélben (60 év) részesültek:

Molnár György, Szabó Lászlóné

Vasoklevélben (65 év) részesültek:

Dr. Friedrich Gyuláné, Gelencsér János, Gulyás Józsefné, Horváth Lajosné, Németh Kálmánné, Pintér Jánosné, Sobor Antalné, Szakál Mártonné

Rubinoklevélben (70 év) részesültek:

Földi Etelka, Molnár Dezsőné, Németh Pálné, Pintér Béláné, Takács Mária Magdolna, Trenka Gyuláné

Az ünnepi műsor és az emlékdiplomák átadása után Mészáros Attila alpolgármester mondott pohárköszöntőt. Kiemelte: a mai a hála és az emlékezés napja, melyen azoknak az embereknek mondanak köszönetet, akik egész életüket az oktatásra tették fel.

Közélet

 1. Köszönet a segítőknek

  Ünnepélyes keretek között adták át a Csengőszó-díjat a Titkok Házában. A Szegényeket Támogató Alapítvány elismerését idén Sztrida Noémi, a Hydro Extrusion Hungary Kft. munkatársa vehette át, aki az elmúlt két évben tevékenyen részt vett négy nagyszabású esemény megszervezésében, a közös együttműködésen felül adománygyűjtést szervezett a cég családi napján, valamint részt vett a csomagok osztásában, szervezte a kollegák részvételét az eseményekre.

  2022.12.03.
 2. Ökumenikus jótékonyság

  Színvonalas ünnepi műsorral várták a résztvevőket idén is az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A nagyszabású esemény bevételét – közel 800 ezer forintot - két anyaországon túli magyar közösség, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon (Kárpátalja) és a Gyulafehérvári Református Egyházközség (Erdély) javára ajánlották fel.

  2022.12.02.
 3. Kora tavasszal átadják a déli összekötőt

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utakat összekötő út kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 4. Már kaphatók a jövő évi matricák

  Már kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. megújult honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

  2022.12.02.