Elültették az első fát a "Születés parkban" Székesfehérváron

Több mint 5000 növényt és 14 fát ültettek el a tavaly felújított Jávor Ottó téren, és itt kapott helyet a „Születés park”, ahová egy-egy fát ültetnek az adott évben Székesfehérváron született gyermekekért. Az első fát, ami egy japán díszcseresznye, hétfőn délelőtt ültették el a legfiatalabb fehérváriak tiszteletére.
2019.04.15. 11:30 |

A tér Ősz utca 5. szám alatti épülethez vezető sétány két oldalán kialakított terület ad helyet az újszülöttek megemlékezéséül szolgáló faültetéseknek, a születések parkjának. Ezeket a fákat -összesen 15 darabot – évente ültetik el az előző évben született fehérvári gyerekek tiszteletére.

Összesen 644 fehérvári kisgyermek született a tavalyi esztendőben.

Amikor úgy döntöttünk, hogy a Jávor Ottó tér felújításába belekezdünk akkor az volt a célunk, hogy egy új közösségi tér jöjjön létre és egy kicsit ki lehessen tágítani ezzel a Belvárost - mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. "A zöldterület arányát is szerettük volna növelni fák és bokrok ültetésével. Ez a fa, amit ma elültettünk, sok mindent jelképez: egy élhető, szerethető zöld várost, mellette pedig egy olyan Fehérvárt, amit szeretnek a fiatalok. Horváth Tancsa Ágnes önkormányzati képviselőé volt az ötlet, hogy jó lenne egy olyan park a városban, ami az újszülött gyermekekről szólna. A megújult Jávor Ottó téren pedig évről-évre ültetünk a Fehérváron született kisgyermekek tiszteletére egy-egy fát. Az első fa ültetésével a 2018-ban született kisgyerekeknek állítunk emléket." 

Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő a család és a gyermekáldás fontosságáról beszélt és Mózes első könyvéből idézett, amikor Isten megáldotta Noét és fiait és azt mondta, hogy „Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet.”

Közélet

 1. 143 nap után ismét a megszokott rendben várja a vendégeket az uszoda

  Március 12-én zárta be kapuit az uszoda, azonban a veszélyhelyzet alatt sem tétlenkedtek a Városgondnokság szakemberei. Az éves tervezett karbantartás ugyan augusztusban szokott lenni a városi uszodában, ezt most kényszerűségből előre hozták és több korszerűsítés is történt a leállás 143 napja alatt.

  2020.08.03.
 2. A 90 esztendős Séllei Lajost köszöntötték Árpád utcai otthonában

  Pénteken ünnepelte 90. születésnapját a székesfehérvári Séllei Lajos. Az alkalom tiszteletére Árpád utcai otthonában köszöntötte őt Molnár Tamás önkormányzati képviselő, és átadta számára a miniszterelnöki gratuláló emléklapot.

  2020.08.03.
 3. Fehérvárért és Magyarországért is szólt az imádság a Szent Donát kápolna búcsúján

  Sokan vettek részt vasárnap a Szent Donát kápolna búcsúján, melyen Spányi Antal, megyés püspök celebrált szentmisét Fehérvár legmagasabb pontján. Minden templomnak, kápolnának van neve, titulusa. Az öreghegyiek 1733-ban emelt kápolnáját - a helyi szőlőműves polgárság kérésére - Szent Donátról nevezték el. Augusztus első vasárnapján e kápolna neve napját ünnepeljük, ezt hívják úgy, hogy búcsú.

  2020.08.02.
 4. A polgármester jegyzetei - az önkormányzatiságról és a hivatásról

  Adódott néhány „kegyelmi nap”, amikor nem csupán leírhatom az elmúlt tíz polgármesteri évem tanulságait, a jelen vitáival kapcsolatos véleményemet, de szemlére, vitára is bocsáthatom azokat, ráadásul, a fehérvári polgárok akaratából lehetőségem van cselekvésbe is fordítani ezeket a tanulságokat és gondolatokat, vagyis feltehetem a kérdést: „mi lenne, ha?” - írja Facebook oldalán jegyzetében Cser-Palkovics András polgármester.

  2020.08.01.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30