Elkészült és használható az új Fürdő sori kishíd a Malom csatorna fölött

Egy 2017-es hídvizsgálat során derült ki, hogy a Fürdő utcai Malom-csatorna közúti hídnak komoly szerkezeti meghibásodása van, ami miatt le kellett zárni a gépjárműforgalom elől. Hosszas előkészítés és a környék komplex tervezése után, megannyi közműkiváltást követően mostanra elkészült az új híd megépítése.
2023.05.22. 11:22 |
Elkészült és használható az új Fürdő sori kishíd a Malom csatorna fölött

Székesfehérváron összesen 80 híd található, amiket rendszeres időközönként át kell vizsgálni.

A környéken élőknek és a tópartis szülőknek is nagy segítség a közlekedésben az új Fürdő sori kishíd megnyitása - mondta Földi Zoltán a Felsőváros önkormányzati képviselője. „A régi hidat több mint hat éve kellett lezárni a gépjárműforgalom elől. A mostani új híd elkészülte után pedig nagyon fontos lesz a Fürdő sor és a Malom csatorna medrének felújítása és szeretnénk a Sörház téri malomnak is valamilyen emléket állítani.”

Nem a híd építése, hanem a kivitelezés előkészítése tartott nagyon sokáig – emelte ki Nagy Zsolt a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője. „Amikor a hídvizsgálatkor értesített a szakértő, hogy le kell zárni a hidat elkezdődött egy komplex tervezés, mely nem csak az új híd megépítésére vonatkozott. A Malom csatorna teljes mederrendezését is megterveztette a város egészen a Bregyó közig, illetve a Fürdő sor felújításának a tervei is elkészültek. Nagyon sok közművet kellett kiváltani ami jóval meghaladta a híd építésének a költségét.”

A híd alatt egy távhővezeték, a szerkezetben pedig 15 védőcsőben elektromos vezetékek, vízvezeték és különböző optikai kábelek is futnak.

A kivitelezés alatt talán a legnehezebb az volt, hogy az őszi nagyobb esők alatt kezdhettük el a munkát és néha hiába tereltük el a vizet, átfolyt a duzzasztógáton - mondta mondta Csorna László, a C és R Közlekedésépítő Kft. ügyvezetője.

"Előre gyártott beton keretelemeket építettünk be a megfelelő alapozás után, ami nagyon látványos része volt az építésnek. Nem úgy mint amikor a különböző kötési időket kellett kivárni és ilyenkor egy külső szemlélő csak azt látja, hogy áll az építkezés és semmi nem történik.”

A híd átadásával ismét biztosított a Fürdő sor és a Fürdő utca közötti közúti kapcsolat és a gépjárművek áthaladása.

Városfejlesztés

 1. Átépítik a Vendel-árkot

  A nyílt árok helyén zárt csapadékcsatorna készül, várhatóan szeptember végéig elkészül a Vendel-árok Móri úti és Aranysas utcai tömbbelső közötti szakaszán az átépítés.

  2023.06.08.
 2. Japánkert a szigeten

  Felavatták szerdán délelőtt a japánkeret a Csónakázó-tó szigetén, Székesfehérváron. A négy évszakos, tematikus kertet a 25 éve a városban működő DENSO Gyártó Magyarország Kft. ajándékozta a városnak, hogy maradandó emléket állítson kollégáinak és a városlakóknak. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Masato Otaka japán nagykövet és Kitano Masayuki, a cég magyarországi elnöke.

  2023.06.07.
 3. XXI. századi hulladékkezelés

  Bejárást szerveztek a csalai lakosoknak a Csala-Pénzverővölgyi Hulladékudvar és Hulladékkezelő Központban. A résztvevők Steigerwald Tibornak, a DEPÓNIA ügyvezetőjének kalauzolásával nézhették meg a központ létesítményeit, kiemelten azt a két új csarnokot, ahol a vegyes és a szelektív hulladék korszerű válogatása, kezelése folyik.

  2023.06.06.
 4. Teljesen megújul a közvilágítás

  A város legnagyobb elektromos fogyasztója a közvilágítás, ami a régi rendszerrel közel 5.6 millió kWh-t fogyaszt évente. Az most cserélendő 11.171 lámpatest jelenlegi összteljesítménye 1116kW, ami a korszerűsítés után 629 kW-ra csökken majd. A fényerő nem változik, azonban az évei 5.6 millió kWh fogyasztás kevesebb mint felére, 2.4 millió kWh-ra csökken.

  2023.05.31.