A magyar gazdaság zászlóshajója lehet a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely

Elkészült a várpalotai elkerülő 9,4 kilométeres szakasza, amely mentesíti a várost az eddigi forgalomtól. Az ünnepségen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki kiemelte, hogy a fejlesztés százezer ember életminőségén és rengeteg vállalkozás versenyképességén javít, az új útszakasz pedig elérhető közelségbe hozza azt a tervet, hogy a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely hamarosan a magyar gazdaság egyik zászlóshajója legyen.
2018.03.09. 13:23 |

"Székesfehérvár teljesítményét senkinek sem kell bemutatni, egy bivalyerős város." - mondta az átadáson Orbán Viktor miniszterelnök. 

Az átadáson Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte, hogy az elkerülő megépítésével a kormány jókora adósságot törleszthetett Várpalota felé. „Régi terve volt a város polgárainak, hogy legyen végre egy elkerülő út. Ez nem csoda, hiszen ki szeretne egy olyan főút mellett élni, amelyen 20 ezer jármű dübörög végig naponta. Hallhattuk, ez nemcsak zajjal jár, nemcsak a levegőt szennyezi, de veszélyes is volt. Ma azért állhatunk itt, mert a várpalotaiak éles szemmel olyan képviselőt küldtek a magyar országgyűlésbe Kontrát Károly úr személyében és olyan városvezetőt választottak mint Campanari-Talabér Márta polgármester, akik addig jártak a kormány nyakára, amíg el nem érték azt, amire Várpalotának és a várpalotaiaknak szüksége van.” - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, aki megemlítette a további fejlesztéseket is.

Elmondta, hogy az MVM Zrt. Veszprém megyében 7 naperőmű beruházást valósít meg hamarosan, ebből kettőt Várpalotán fog megépíteni. Tanuszodát építenek és 800 millió forintból megújult a várpalotai kórház is. Orbán Viktor hozzátette, hogy ennek ellenére még mindig sok probléma van, így vannak újabb terveik is a várpalotaiaknak, mert úgy gondolják, „maradt ott még teendő bőven, amit a kormánynak el kell végezni.” Kiemelte, hogy a várpalotai iskolákban összesen 465 millió forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket, 150 millió forintot fordítottak a Thury vár felújítására, és 464 millió forint forrást javasol a kormány a Zichy kastély, Trianon Múzeum turisztikai fejlesztésére.

A mostani fejlesztés százezer ember életminőségén és rengeteg vállalkozás versenyképességén javít, az új útszakasz pedig elérhető közelségbe hozza azt a tervet, hogy a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely hamarosan a magyar gazdaság egyik zászlóshajója legyen - jelezte Orbán Viktor.

"Ez pedig akkor fog bekövetkezni, ha a tengely minden tagja külön-külön is elég erős lesz. Székesfehérvár teljesítményét senkinek sem kell bemutatni, egy bivalyerős város. Veszprém is sok izmot szedett magára a Modern Városok Programban, és megkap minden olyan támogatást, ami ahhoz kell, hogy gazdasági központtá nője ki magát. Következő kormányzati ciklusban a mi terveink szerint a középvárosokra és falvakra fogunk majd összpontosítani. A középvárosok fejlesztési programjának olyan városok adják a lényegét, mint Várpalota." - tette hozzá a miniszterelnök, aki arról is szólt , hogy "lehetnek nekünk terveink útépítésre, fejlesztésre, zászlóshajókra, középvárosokra, modern falvakra, ha egyébként a forrásokat Magyarország fejlesztése helyett a migrációra kell költeni", az ugyanis rengeteg pénzbe kerül. 

Az elkészült beruházás kapcsán Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy ezzel a Székesfehérvár és Veszprém közötti közlekedés gyorsabb és biztonságosabb lesz, hiszen korszerű, 2×2 sávos úton lehet közlekedni a 8-ason Veszprémig.

„Ha ide vesszük nem csak a mostani, 28 milliárdos, két ütemben megvalósuló fejlesztést hanem a korábban megépült nyugati elkerülőjét Székesfehérvárnak, akkor megállapíthatjuk, hogy Fehérvár és Veszprém között jelentősen lerövidült az utazás ideje és minőségi úton, biztonságosan lehet a két szomszédvárnak egymást meglátogatni. Várpalota is nagyot nyert az elkerülő szakasszal - úgy mint annak idején Fehérvár a nyugati elkerülővel - hiszen naponta átlagban 20 ezer jármű haladt át a városon, ettől mentesülnek most, az elkerülő átadása után.” - emelte ki Székesfehérvár polgármestere.

Cser-Palkovics András arról is szólt, hogy Fehérvárnak sokat jelentene az "Auchan" körforgalom bővítése, amiről előrehaladott tárgyalások vannak és a szakminisztérium is támogatja a fejlesztést. 

Ezzel az M7-esről gyorsabban lehetne eljutni a 8-as irányába. Hozzátette, hogy a „nagy álom” pedig az, hogy a negyedik lejáró is megépüljön Budapest felől a Balaton felé vezető oldalon Fehérvár után az M7-esen, hiszen ez tudná teljessé tenni ezt a beruházást.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere köszönetet mondott a kormánynak, hogy megteremtették a beruházás anyagi fedezetét, Kontrát Károly országgyűlési képviselőnek, hogy képviselte a város ügyét, valamint a kivitelezőknek az együttműködést és a munkát. „Az elkerülő út sokat jelent Várpalotának: minőségi változást hoz az életünkbe. Szó szerint fellélegezhetünk, hiszen a v áros mentesül az áthaladó forgalom zajától és bűzétől. Kevesebb lesz a baleset, csökken a veszélyérzetünk, sőt, az elkerülő felgyorsíthatja térségünk gazdasági fejlődését – hiszen ezen a 2X2 sávos szakaszon óránként 110 km/h sebességgel közlekedhetnek az autósok. Ez a beruházás és az országszerte épülő ezer és ezer másik azt bizonyítja: az országnak vidékbarát kormánya van. Odafigyel a települések gondjaira, meghallgatja a kéréseiket, megfontolja javaslataikat.” – fogalmazott a polgármester, és kiemelte az elmúlt évek intézkedései közül az önkormányzati adósságkoszolidáció intézkedését, így váltak a fejlesztések nemcsak lehetősséggé, hanem kötelességgé.

Városfejlesztés

 1. Fehérvár az okosvárosok útján - különleges parkolási infrastruktúrát telepítettek

  Országosan is különleges fejlesztést mutattak be hétfőn Székesfehérváron; a város - a Vodafone NB-IoT SmartParking szenzoraival bővítve digitális eszközparkját - lehetővé teszi lakói számára az okosparkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Fehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon az autósok mobiltelefonjuk segítségével. A századik parkolószenzort Fehérvár polgármestere személyesen telepítette a Jávor Ottó téren.

  2018.12.10.
 2. Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist

  Fontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

  2018.12.06.
 3. Jelentősen csökkent a város felé a várakozási idő a plusz sáv megépítésével

  Befejeződött a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében egy plusz kanyarodósáv kiépítése. A város felé vezető oldalon egy külön jobbra és balra kanyarodó sáv között kettő egyenesen haladó sávot alakítottak ki, ami jelentősen csökkentette a várakozási időt a kereszteződésben. A munka folytatódik és a második ütemben külön vezetett kerékpárút és járda épül ezen a szakaszon.

  2018.12.03.
 4. 27 új parkolót alakítottak ki az Óvoda utcában - az út és a járda is megújult

  Az szeptemberben kezdődött fejlesztésnek köszönhetően huszonhét új parkolót alakítottak ki, valamint megújult az út és a járda is az Óvoda utcában, a tűzoltóság hátsó bejáratától a Munkás utcáig tartó szakaszon. A csütörtöki műszaki átadáson elhangzott, hogy a beruházás a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programja keretében városi forrásból valósult meg.

  2018.11.29.
 1. Műszaki átadás Palotavárosban - elkészült a Varga-csatorna ikresített áteresze

  A Felsővárosi vízrendezések és a Varga-csatorna megnövekedett vízgyűjtő területe okán Székesfehérvár Önkormányzata a csatorna meglévő áteresze mellé egy új, nagy átmérőjű csőátereszt telepített. Az elkészült, ikresített Bátky-átereszről Viza Attila önkormányzati képviselő és a kivitelező, Konstruktor Kft. adott tájékoztatást pénteken. 

  2018.11.23.
 2. Szolár fák USB töltőkkel a Haleszben és a Rózsa ligetben

  A Városgondnoksága mintegy 700 fa ültetését kezdte el az elmúlt hetekben Székesfehérváron. Két különleges, modern alkotásnak is beillő "fa" is helyet kapott ezek között. A Haleszben és a Rózsa ligetben telepített napenergiával működő solar fák USB csatlakozói mobil eszközök töltését teszik lehetővé - hangzott el a Haleszban tartott csütörtök reggeli sajtótájékoztatón.

  2018.11.22.
 3. Elkészült az Öreghegyen a Bajmóci utca teljes felújítása

  A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében elkészült az Öreghegyen a Bajmóci utca felújítása, ami teljes hosszában új útburkolatot kapott, és szintén teljes hosszában térköves járda épül. Az utcában kiépült a zárt csapadékvízelvezetési rendszer is. 

  2018.11.19.
 4. Több mint 50 fát ültetnek el az új Vízivárosi parkolóban

  Pénteken több mint 50 fa ültetésének nagy részével végeztek már a Városgondnokság parkfenntartó munkatársai a volt Fűtőerőmű mellett épült új parkolóban. Hársfát, csörgőfát és kőriseket telepítettek. Tavasszal pedig nem füvet, hanem vadvirág keveréket ültetnek, így tavasz végén már ebben gyönyörködhetnek a környéken lakók. A fejlesztés 1500 m² zöldfelületet jelent a városrészben.

  2018.11.16.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek