A magyar gazdaság zászlóshajója lehet a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely

Elkészült a várpalotai elkerülő 9,4 kilométeres szakasza, amely mentesíti a várost az eddigi forgalomtól. Az ünnepségen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki kiemelte, hogy a fejlesztés százezer ember életminőségén és rengeteg vállalkozás versenyképességén javít, az új útszakasz pedig elérhető közelségbe hozza azt a tervet, hogy a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely hamarosan a magyar gazdaság egyik zászlóshajója legyen.
2018.03.09. 13:23 |

"Székesfehérvár teljesítményét senkinek sem kell bemutatni, egy bivalyerős város." - mondta az átadáson Orbán Viktor miniszterelnök. 

Az átadáson Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte, hogy az elkerülő megépítésével a kormány jókora adósságot törleszthetett Várpalota felé. „Régi terve volt a város polgárainak, hogy legyen végre egy elkerülő út. Ez nem csoda, hiszen ki szeretne egy olyan főút mellett élni, amelyen 20 ezer jármű dübörög végig naponta. Hallhattuk, ez nemcsak zajjal jár, nemcsak a levegőt szennyezi, de veszélyes is volt. Ma azért állhatunk itt, mert a várpalotaiak éles szemmel olyan képviselőt küldtek a magyar országgyűlésbe Kontrát Károly úr személyében és olyan városvezetőt választottak mint Campanari-Talabér Márta polgármester, akik addig jártak a kormány nyakára, amíg el nem érték azt, amire Várpalotának és a várpalotaiaknak szüksége van.” - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, aki megemlítette a további fejlesztéseket is.

Elmondta, hogy az MVM Zrt. Veszprém megyében 7 naperőmű beruházást valósít meg hamarosan, ebből kettőt Várpalotán fog megépíteni. Tanuszodát építenek és 800 millió forintból megújult a várpalotai kórház is. Orbán Viktor hozzátette, hogy ennek ellenére még mindig sok probléma van, így vannak újabb terveik is a várpalotaiaknak, mert úgy gondolják, „maradt ott még teendő bőven, amit a kormánynak el kell végezni.” Kiemelte, hogy a várpalotai iskolákban összesen 465 millió forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket, 150 millió forintot fordítottak a Thury vár felújítására, és 464 millió forint forrást javasol a kormány a Zichy kastély, Trianon Múzeum turisztikai fejlesztésére.

A mostani fejlesztés százezer ember életminőségén és rengeteg vállalkozás versenyképességén javít, az új útszakasz pedig elérhető közelségbe hozza azt a tervet, hogy a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely hamarosan a magyar gazdaság egyik zászlóshajója legyen - jelezte Orbán Viktor.

"Ez pedig akkor fog bekövetkezni, ha a tengely minden tagja külön-külön is elég erős lesz. Székesfehérvár teljesítményét senkinek sem kell bemutatni, egy bivalyerős város. Veszprém is sok izmot szedett magára a Modern Városok Programban, és megkap minden olyan támogatást, ami ahhoz kell, hogy gazdasági központtá nője ki magát. Következő kormányzati ciklusban a mi terveink szerint a középvárosokra és falvakra fogunk majd összpontosítani. A középvárosok fejlesztési programjának olyan városok adják a lényegét, mint Várpalota." - tette hozzá a miniszterelnök, aki arról is szólt , hogy "lehetnek nekünk terveink útépítésre, fejlesztésre, zászlóshajókra, középvárosokra, modern falvakra, ha egyébként a forrásokat Magyarország fejlesztése helyett a migrációra kell költeni", az ugyanis rengeteg pénzbe kerül. 

Az elkészült beruházás kapcsán Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy ezzel a Székesfehérvár és Veszprém közötti közlekedés gyorsabb és biztonságosabb lesz, hiszen korszerű, 2×2 sávos úton lehet közlekedni a 8-ason Veszprémig.

„Ha ide vesszük nem csak a mostani, 28 milliárdos, két ütemben megvalósuló fejlesztést hanem a korábban megépült nyugati elkerülőjét Székesfehérvárnak, akkor megállapíthatjuk, hogy Fehérvár és Veszprém között jelentősen lerövidült az utazás ideje és minőségi úton, biztonságosan lehet a két szomszédvárnak egymást meglátogatni. Várpalota is nagyot nyert az elkerülő szakasszal - úgy mint annak idején Fehérvár a nyugati elkerülővel - hiszen naponta átlagban 20 ezer jármű haladt át a városon, ettől mentesülnek most, az elkerülő átadása után.” - emelte ki Székesfehérvár polgármestere.

Cser-Palkovics András arról is szólt, hogy Fehérvárnak sokat jelentene az "Auchan" körforgalom bővítése, amiről előrehaladott tárgyalások vannak és a szakminisztérium is támogatja a fejlesztést. 

Ezzel az M7-esről gyorsabban lehetne eljutni a 8-as irányába. Hozzátette, hogy a „nagy álom” pedig az, hogy a negyedik lejáró is megépüljön Budapest felől a Balaton felé vezető oldalon Fehérvár után az M7-esen, hiszen ez tudná teljessé tenni ezt a beruházást.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere köszönetet mondott a kormánynak, hogy megteremtették a beruházás anyagi fedezetét, Kontrát Károly országgyűlési képviselőnek, hogy képviselte a város ügyét, valamint a kivitelezőknek az együttműködést és a munkát. „Az elkerülő út sokat jelent Várpalotának: minőségi változást hoz az életünkbe. Szó szerint fellélegezhetünk, hiszen a v áros mentesül az áthaladó forgalom zajától és bűzétől. Kevesebb lesz a baleset, csökken a veszélyérzetünk, sőt, az elkerülő felgyorsíthatja térségünk gazdasági fejlődését – hiszen ezen a 2X2 sávos szakaszon óránként 110 km/h sebességgel közlekedhetnek az autósok. Ez a beruházás és az országszerte épülő ezer és ezer másik azt bizonyítja: az országnak vidékbarát kormánya van. Odafigyel a települések gondjaira, meghallgatja a kéréseiket, megfontolja javaslataikat.” – fogalmazott a polgármester, és kiemelte az elmúlt évek intézkedései közül az önkormányzati adósságkoszolidáció intézkedését, így váltak a fejlesztések nemcsak lehetősséggé, hanem kötelességgé.

Városfejlesztés

 1. Elkészültek az energetikai felújítások a Székesfehérvári Járási Hivatal épületeiben

  Pénteken adták át a Székesfehérvári Járási Hivatal három, energetikai korszerűsítésen átesett épületét. A Honvéd utcai, a József Attila utcai és a Mátyás király körúti épületek hazai forrásokból és önkormányzati támogatással 623 millió forintból újultak meg és a beruházás révén 30%-os megtakarítás várható a fűtési, illetve a villamos költségek tekintetében.

  2018.03.23.
 2. Négy helyen épül, új ingyenesen használható sportpark Fehérváron

  Új sportparkok épülnek Székesfehérváron állami finanszírozással: a Rácbánya mellett a Krasznai közben, az Illyés Gyula téren és a Bébic utcában alakítanak ki ingyenesen használható kondiparkot és két helyen futópályát. A cél, hogy minden városrészben legyen lehetősége a fehérváriaknak arra, hogy ingyenesen sportolhassanak.

  2018.03.22.
 3. Alapkőletétel - új tornateremmel és tantermekkel bővítik a Cisztercit

  A gimnáziumban új, modern tornacsarnokot építenek, amelyben külön helyiséget kap a szertorna. Tíz új tantermet és új menzahelyiséget alakítanak ki, amely a tornacsarnok lelátójával egybenyitható lesz, így multifunkcionális lehetőségeket kínál a rendezvényekhez. A Ciszterci Szent István Gimnázium 2,6 milliárd forintos kormányzati támogatással újul meg és bővül. 

  2018.03.21.
 4. Húsz kilométernyi új kerékpárút és sáv épül Székesfehérváron

  A tervek szerint a következő három évben összesen húsz kilométernyi kerékpárút épül Székesfehérváron – hangzott el azon az egyeztetésen, amiket a fehérvári kerékpáros létesítményekről tartottak a Városházán. A Gáz utcában, a Széna téren, a Kertalja utcában, az Alvinci, Dési és Segesvári utcákban még idén megvalósulnak a kerékpáros fejlesztések.  

  2018.03.21.
 1. A tavaszi útépítés után helyezik üzembe a csapadékvíz elvezető rendszert

  Lakossági fórumon tájékoztatták a Csutora utcai lakókat hétfőn délután a Felsővárosban épülő csapadékvíz-elvezető rendszer építésének jelenlegi állásáról. Az utóbbi időben többen panaszkodtak a sár miatt az utcában, ahol tavasz végén helyezik majd üzembe a csapadékvíz elvezető rendszert, a víznyelőkkel együtt, ráadásul idén tavasszal a nagyon magas talajvíz is probléma a város egyik mélyen fekvő utcájában.

  2018.03.12.
 2. A magyar gazdaság zászlóshajója lehet a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely

  Elkészült a várpalotai elkerülő 9,4 kilométeres szakasza, amely mentesíti a várost az eddigi forgalomtól. Az ünnepségen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki kiemelte, hogy a fejlesztés százezer ember életminőségén és rengeteg vállalkozás versenyképességén javít, az új útszakasz pedig elérhető közelségbe hozza azt a tervet, hogy a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely hamarosan a magyar gazdaság egyik zászlóshajója legyen.

  2018.03.09.
 3. Lerakták a Corvinus új, székesfehérvári épületének az alapkövét

  Letették csütörtökön délelőtt az alapkövét a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának. A régi laktanyaépület teljes gépészeti és esztétikai restauráción esik át, stílusa azonban nem változik és a tervek szerint 2019 májusára készül el a felújítás.

  2018.03.08.
 4. Folytatódnak a Ligetsor felújítási munkálatai - a héten a járdát építik

  A fagyok elmúltával a járdaépítéssel folytatódnak a Ligetsor felújítási munkálatai és ha nem esik még több csapadék, akkor bő egy hét múlva az útépítés is folytatódik. A csapadékvíz elvezető csatorna építésének 90%-a, valamint az ivóvízvezeték és a szennyvízcsatorna felújítása befejeződött és szépen alakul az iskola előtti tér felújítása is.

  2018.03.07.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek