Elkészült a Sziget utcai Iskola felújítása - energetikai korszerűsítést végeztek az épületben

Elkészült a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai Tagintézményének teljes energetikai felújítása. A több mint negyvenéves épület a munkálatok során hő- és tetőszigetelést kapott, modern nyílászárókat szereltek fel, és elvégezték a fűtési rendszer korszerűsítését is. A részletekről hétfőn délelőtt számoltak be a Sziget utcai Iskola udvarán.
2023.09.18. 15:01 |
Elkészült a Sziget utcai Iskola felújítása - energetikai korszerűsítést végeztek az épületben

Hétfőn délelőtt sajtónyilvános bejáráson mutatták be a felújított Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményét. A város a TOP-6.5.1-19 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” felhívás keretében „Épületek energetikai korszerűsítése” címmel nyert el több mint 1,5 milliárd forintos európai uniós támogatást. A rendelkezésre álló keretből első ütemben 18 önkormányzati tulajdonú nevelési és oktatási intézmény újul meg.

A Sziget utcai iskolaépületben a beruházás során elkészült a teljes hőszigetelés és tetőszigetelés, lecserélték az összes nyílászárót, valamint korszerűsítették a fűtési rendszert. „Örömteli alkalom, ami miatt jöhettünk, hiszen jelentős felújítást tudtunk elérni az iskolában.” – kezdte az udvaron tartott sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte: Székesfehérvárnak az az érdeke, hogy az erős gazdaság által biztosított helyi forrásokon túl az állami, valamint az európai uniós források is rendelkezésre álljanak.

Utóbbiból valósult most meg a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményének felújítása is. A pályázatnak köszönhetően összesen 18 intézményben végeztek energetikai felújítást, melyből 3 intézményben – a Munkácsy Mihály Általános Iskolában, a Táncsics Mihály Általános Iskolában és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai Tagintézményében – komplex felújítás zajlott és zajlik.

A Sziget utcai Iskola összesen több mint 400 millió forintból újult meg: megtörtént az épület teljes hő- és tetőszigetelése, az összes nyílászáró cseréje, valamint a fűtéskorszerűsítés.

A tavalyi tél is igazolta, hogy ezek a beruházások hiánypótlóak.” – hangsúlyozta a városvezető, aki hozzátette: ugyan a köznevelésben vannak feszültségek, de az mindenki számára öröm, ha megújul az a környezet, ahol az oktatási-nevelési programot megvalósítását végzik.

Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az iskola egyike lehet azoknak az intézményeknek, melyek részesei voltak a felújításnak – fogalmazott Feketéné Lengyel Ágnes Dominika tagintézmény-vezető helyettes. Szólt arról, hogy miután az iskola már több mint negyvenéves, igencsak ráfért a felújítás: az új nyílászárók és a szigetelés pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy sokkal komfortosabb épületben telhessenek a hétköznapok. Hozzátette, hogy a felújítási munkálatokhoz mind a diákok, mind a pedagógusok jól alkalmazkodtak, dicséretes volt az együttműködés a kivitelezőkkel.

Mészáros Attila alpolgármester külön köszönte a kivitelezők munkáját, hiszen a Sziget utcai Tagintézmény úgynevezett CLASP technológiával épült, ezáltal nehezebb volt az utólagos hőszigeteléssel és tetőszigeteléssel ellátni.

A szigetelések mellett a nyílászárók és a fűtésrendszer korszerűsítése is megtörtént, a fejlesztés nagy része már nyár közepére befejeződött.

Elmondta, hogy néhány napon belül befejeződhet a Táncsics Mihály Általános Iskola felújítása, év végére pedig a Munkácsy Mihály Általános Iskola munkálatai is a végére érnek. Szeptember első hetében döntöttek arról, hogy az idei tanévben elindulhat a Hétvezér Általános Iskolában egy teljes energetikai fejlesztés, valamint az Arany János Iskola Autista Intézményegységében is elkezdődhetnek a munkálatok. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium felújítása folytatódik, néhány napon belül pedig munkaterületet adhatnak át a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnáziumban is. A Vasvári Pál Általános Iskola tekintetében reményeik szerint még az idei évben el tudják indítani a közbeszerzést. „Folyamatosan zajlanak a fejlesztések a köznevelés tekintetében, bízunk benne, hogy ez mind hozzájárul HHOZ, hogy a 2024-es tanév nyugodtan teljen.” – zárta beszédét az alpolgármester.

Az Önkormányzat által elnyert európai uniós támogatásnak köszönhetően, második ütemben további öt szociális, illetve nevelési intézményt sikerült bevonni.

Ezekben a megújuló energia felhasználásának növekedését eredményező fejlesztések valósulnak meg. A hétfői helyszínbejáráson elhangzott: a környéken zajló munkálatok sem érnek véget. Ahogy arról dr. Cser-Palkovics András polgármester beszámolt, több ütemben a Balatoni út szervizútjait is szeretnék rendbe tenni, ami közvetlenül érinti majd a Sziget Utcai Tagintézmény diákjait és a környék lakóit.

Városfejlesztés

 1. Megújul a Városháza díszudvara

  A Városháza felújítását követően hamarosan megszépül a díszudvar is. A csütörtöki munkaterület-átadással megkezdődik a beruházás, amely a közművek teljes cseréjével indul. Erről közösségi oldalán is hírt adott Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.

  2023.09.25.
 2. Tisztító robotot teszteltek

  Több nemzetközi gyártó, a legújabb technológiával dolgozó tisztítórobotját tesztelik a Sóstói Stadionban. Guti Péter, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az általuk üzemeltetett nagyméretű létesítmények tisztítására keresnek modern, innovatív megoldást a jövő vonatkozásában.

  2023.09.21.
 3. Kész a Sziget utcai iskola

  Elkészült a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai Tagintézményének teljes energetikai felújítása. A több mint negyvenéves épület a munkálatok során hő- és tetőszigetelést kapott, modern nyílászárókat szereltek fel, és elvégezték a fűtési rendszer korszerűsítését is. A részletekről hétfőn délelőtt számoltak be a Sziget utcai Iskola udvarán.

  2023.09.18.
 4. Bokrétaünnep az új kórházi tömbnél

  A Modern Városok Program keretében megvalósuló fehérvári fejlesztések egyik legfontosabb eleme a Szent György Kórház új épülettömbje. A Magyar Kormány összességében több mint 16 milliárd forintos támogatásával zajló nagyberuházás eredményének köszönhetően még modernebb és teljesebb körű gyógyítási munka valósulhatnak majd meg, szolgálva a fehérváriakat és az ellátási területen élőket.

  2023.09.15.