Elkészült a Sziget utcai Iskola felújítása - energetikai korszerűsítést végeztek az épületben

Elkészült a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai Tagintézményének teljes energetikai felújítása. A több mint negyvenéves épület a munkálatok során hő- és tetőszigetelést kapott, modern nyílászárókat szereltek fel, és elvégezték a fűtési rendszer korszerűsítését is. A részletekről hétfőn délelőtt számoltak be a Sziget utcai Iskola udvarán.
2023.09.18. 15:01 |
Elkészült a Sziget utcai Iskola felújítása - energetikai korszerűsítést végeztek az épületben

Hétfőn délelőtt sajtónyilvános bejáráson mutatták be a felújított Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményét. A város a TOP-6.5.1-19 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” felhívás keretében „Épületek energetikai korszerűsítése” címmel nyert el több mint 1,5 milliárd forintos európai uniós támogatást. A rendelkezésre álló keretből első ütemben 18 önkormányzati tulajdonú nevelési és oktatási intézmény újul meg.

A Sziget utcai iskolaépületben a beruházás során elkészült a teljes hőszigetelés és tetőszigetelés, lecserélték az összes nyílászárót, valamint korszerűsítették a fűtési rendszert. „Örömteli alkalom, ami miatt jöhettünk, hiszen jelentős felújítást tudtunk elérni az iskolában.” – kezdte az udvaron tartott sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte: Székesfehérvárnak az az érdeke, hogy az erős gazdaság által biztosított helyi forrásokon túl az állami, valamint az európai uniós források is rendelkezésre álljanak.

Utóbbiból valósult most meg a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményének felújítása is. A pályázatnak köszönhetően összesen 18 intézményben végeztek energetikai felújítást, melyből 3 intézményben – a Munkácsy Mihály Általános Iskolában, a Táncsics Mihály Általános Iskolában és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai Tagintézményében – komplex felújítás zajlott és zajlik.

A Sziget utcai Iskola összesen több mint 400 millió forintból újult meg: megtörtént az épület teljes hő- és tetőszigetelése, az összes nyílászáró cseréje, valamint a fűtéskorszerűsítés.

A tavalyi tél is igazolta, hogy ezek a beruházások hiánypótlóak.” – hangsúlyozta a városvezető, aki hozzátette: ugyan a köznevelésben vannak feszültségek, de az mindenki számára öröm, ha megújul az a környezet, ahol az oktatási-nevelési programot megvalósítását végzik.

Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az iskola egyike lehet azoknak az intézményeknek, melyek részesei voltak a felújításnak – fogalmazott Feketéné Lengyel Ágnes Dominika tagintézmény-vezető helyettes. Szólt arról, hogy miután az iskola már több mint negyvenéves, igencsak ráfért a felújítás: az új nyílászárók és a szigetelés pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy sokkal komfortosabb épületben telhessenek a hétköznapok. Hozzátette, hogy a felújítási munkálatokhoz mind a diákok, mind a pedagógusok jól alkalmazkodtak, dicséretes volt az együttműködés a kivitelezőkkel.

Mészáros Attila alpolgármester külön köszönte a kivitelezők munkáját, hiszen a Sziget utcai Tagintézmény úgynevezett CLASP technológiával épült, ezáltal nehezebb volt az utólagos hőszigeteléssel és tetőszigeteléssel ellátni.

A szigetelések mellett a nyílászárók és a fűtésrendszer korszerűsítése is megtörtént, a fejlesztés nagy része már nyár közepére befejeződött.

Elmondta, hogy néhány napon belül befejeződhet a Táncsics Mihály Általános Iskola felújítása, év végére pedig a Munkácsy Mihály Általános Iskola munkálatai is a végére érnek. Szeptember első hetében döntöttek arról, hogy az idei tanévben elindulhat a Hétvezér Általános Iskolában egy teljes energetikai fejlesztés, valamint az Arany János Iskola Autista Intézményegységében is elkezdődhetnek a munkálatok. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium felújítása folytatódik, néhány napon belül pedig munkaterületet adhatnak át a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnáziumban is. A Vasvári Pál Általános Iskola tekintetében reményeik szerint még az idei évben el tudják indítani a közbeszerzést. „Folyamatosan zajlanak a fejlesztések a köznevelés tekintetében, bízunk benne, hogy ez mind hozzájárul HHOZ, hogy a 2024-es tanév nyugodtan teljen.” – zárta beszédét az alpolgármester.

Az Önkormányzat által elnyert európai uniós támogatásnak köszönhetően, második ütemben további öt szociális, illetve nevelési intézményt sikerült bevonni.

Ezekben a megújuló energia felhasználásának növekedését eredményező fejlesztések valósulnak meg. A hétfői helyszínbejáráson elhangzott: a környéken zajló munkálatok sem érnek véget. Ahogy arról dr. Cser-Palkovics András polgármester beszámolt, több ütemben a Balatoni út szervizútjait is szeretnék rendbe tenni, ami közvetlenül érinti majd a Sziget Utcai Tagintézmény diákjait és a környék lakóit.

Városfejlesztés

 1. Városfejlesztés a levegőből

  Januárban látott napvilágot A jövő települései Magyarországon című tanulmány az Egyensúly Intézet jóvoltából, mely a vármegyeszékhelyek fejlettségét vizsgálva Székesfehérvárt az első helyre sorolta. Cikkünkben egyetlen városrész fejlődését mutatjuk meg a 2011 februárjában és 2024 áprilisban készült légi fotókkal: a Budai út és az M7-es közötti területet, az Alba Ipari Zónát, ahol pár év alatt egy új gazdasági erőcentrum jött létre cégek százaival, munkahelyek ezreivel.

  2024.05.24.
 2. Egyedülálló energetikai fejlesztés

  Országosan is egyedülálló szintű energetikai fejlesztést hajtottak végre az Alba Regia Sportcsarnokban. A Gáz utcai csarnok tetejére olyan napelemrendszert telepítettek, amely nem csak energiát képes termelni, hanem akár későbbi felhasználásra is képes elraktározni azt. A módszerrel jelentős üzemeltetési költségcsökkentés érhető el a létesítményben. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtök délután.

  2024.05.23.
 3. Elkészült a felújítása

  Átadták csütörtökön a felújított Szent György-kutat a Felsővárosban. Bory Jenő szobrászművész alkotása a városrész határán, az Illyés Gyula tér sarkán kapott új helyet. A felújításról Földi Zoltán önkormányzati képviselő tájékoztatott a közreműködő szakemberek részvételével, majd Nyárai-Horváth István Felsőváros plébánosa áldotta meg az alkotást.

  2024.05.23.
 4. Startvonalon a felújítás

  Annyira rossz állapotú a burkolat, hogy még idén fel kell újítani a Nemzeti Emlékhely melletti sétányt. Erről közösségi oldalán adott hírt dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint írja, a forrást az Önkormányzat biztosítja, a Városgondnokság pedig előbb a tervezést, majd ősszel a kivitelezést is elkezdi. A városvezető addig is mindenkit arra kér, hogy fokozott óvatossággal közlekedjen a területen.

  2024.05.13.