Elkészült a Szent György Kórház szülészeti osztályának teljes felújítása

Pénteken adták át a felújított családbarát szülészeti-nőgyógyászati osztályt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. Megújultak a szülőszobák, a gyermekágyas szobák és az ahhoz tartozó helyiségek - mosdók, öltözők, zuhanyzók - valamint alternatív szüléstámogató helyiség kialakítására és felszerelésére is sor került.
2020.10.16. 16:52 |

A legmodernebb technológiával felszerelt XXI. századi szülészet-nőgyógyászati osztály berendezése is otthonos hangulatot áraszt a felújításnak köszönhetően.

A kórház 200 millió forintot nyert el a Családbarát Szülészet Pályázati Program keretében, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is hozzájárult a felújításhoz. A nyertes pályázathoz kapcsolódóan az építkezés tavaly decemberben indult a Szent György Kórházban, felújították a szülőszobákat a vizesblokkokkal együtt, valamint olyan alternatív szülőszobát is kialakítottak, ahol lehetőség lesz a vízben szülésre is. A szülészet-nőgyógyászati osztály épületben kapott helyet három műtővel az egynapos sebészeti ellátást szolgáló centrum is. 

Az eseményen Dr. Bucsi László Phd. főigazgató köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy igazi örömünnep a projekt lezárása a kórház számára.

A felújításért köszönetet mondott a kormánynak, hogy elindította a Családbarát Szülészet Pályázati Programot és Székesfehérvár polgármesterének is, kiemelve, hogy Székesfehérvár Önkormányzata jelentős összeggel egészítette ki a pályázati forrást. A főigazgató szólt arról is, hogy az USA-tól Ausztráliáig számos kórházban fordult meg és a most kialakított centrum ezen tapasztalatok tükrében is világszínvonalúnak nevezhető. 

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a kormánynak, valamint Székesfehérvár Önkormányzatának a "jó gyakorlatért", hogy hozzájárul a mindenkori fejlesztésekhez.

Szólt arról is, hogy a családbarát szülészeti ellátás sikerének alapfeltétele, hogy a kórházban nyugodt, családias környezetet teremtsenek a szülő nők és párjuk számára, kiegészítve azt a szakmai hátteret, ami biztosítja szükség esetén a megfelelő ellátást a csecsemő és az édesanya számára. Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönetet mondott a kórház minden dolgozójának azért is, hogy a tavasz óta tartó járványhelyzetben helytállnak és óvják, védik, gyógyítják a fehérváriakat és Fejér megyeieket. 

Az átadáson dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a kormány családbarát pályázatáért és azért, hogy biztosították a fejlesztés megvalósításához szükséges forrást. Ugyancsak megköszönte a kivitelezők, a tervezők munkáját.

Köszönő szavakkal illette Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos több évtizedes fehérvári tevékenységét és a nagyszabású fejlesztés szakmai irányítását is, valamint Dr. Csernavölgyi István korábbi és Dr. Bucsi László jelenlegi főigazgatót, hogy kórházvezetőként segítették a fejlesztés megvalósítását.

Dr. Hagymásy László főorvos, a szülészet- nőgyógyászati osztály vezetője kiemelte, hogy a mostani fejlesztés tovább segíti a természetes szülés gyakorlati megvalósítását és a családközpontú szülészeti, újszülötti és koraszülötti ellátást.

Szólt az egynapos sebészeti ellátás fontosságáról is, kiemelve, hogy nagyon sok laparoszkópos műtétet végeznek az osztályon, ezen műtétek mintegy 60%-át ennek keretében tudják elvégezni. A főorvos felidézte, hogy mintegy 20 éve dolgoznak már a családközpontú szülészeti elvek szerint. Hosszú évek óta a Szent György Kórház újszülött osztályán 24 órán át lehet együtt a baba és anyukája az úgynevezett rooming-in ellátásnak köszönhetően, ahol igény szerinti a szoptatás, az újszülöttet önállóan gondozhatja édesanyja. Ebben mind a csecsemő és újszülött nővérek, mind pedig a szülésznők is támogatják, segítik őket. A főorvos örömét fejezte ki, hogy már 35 orvos dolgozik az osztályon és közöttük sok a fiatal: ez is jelzi, hogy az új orvosgeneráció számára is vonzó az a szakmai munka, amit a Szent György Kórházban végeznek. Dr. Hagymásy László elmondta, hogy 2019-ben 2614 újszülött látta meg a napvilágot a Szent György Kórházban. Történelmi távlatot adva a családbarát szülészetnek, szólt a korábbi „dehumanizált” szülészeti ellátásról is, ahol az édesanyák közös szülőszobákban hozták világra gyermeküket.

A kórház fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Közép-dunántúli Térségi Igazgatósága részéről Lőrincz Krisztina idézte fel a projekt születésének kezdeteit és a megvalósulás időszakát.  Elmondta, hogy a 2018-ban kezdődött projekt eredményeként  az ország egyik legszínvonalasabban megtervezett, kialakított és felszerelt szülészeti osztálya jött létre, ami a jövő elvárásai felé mutat irányt.

Az ünnepségen részt vett Törő Gábor országgyűlési képviselő, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatósági tanácsnoka, valamint Spányi Antal megyéspüspök is, aki megáldotta a megújult szülészet-nőgyógyászati osztályt.

Közélet

 1. Első kézből az adventi programokról és egyéb aktualitásokról

  Az év hátralévő heteinek programjairól, kiemelten az adventi időszak terveiről is tájékoztatást ad közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. Számos más aktuális információ is olvasható a város polgármestere által közzétett bejegyzésben.

  2020.10.27.
 2. Hivatásos katonák és honvédelmi alkalmazottak vehettek át elismeréseket

  Negyven hivatásos katona és honvédelmi alkalmazott vehetett át elismerést az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományából.

  2020.10.27.
 3. Megemlékező szentmise és könyvbemutató Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján

  November 6-án, pénteken 18 órakor megemlékező szentmise kezdődik az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban dr. Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján. A szentmisét követően mutatják be az "Öreghegyi szőlőtő in memoriam dr. Glósz Ervin" című emlékkönyvet.

  2020.10.27.
 4. Balla Dávid nyerte a Szóval győzni kommunikációs vetélkedőt

  A 12 döntősnek három fordulóban kellett számot adnia a meggyőző, élőbeszédbeli képességeiről: beszédet tartottak arról, hogyan alakítanák a jövőt, helytálltak mint interjúalanyok, majd rögtönözve reagáltak médiaposztokra, videókra. A zsűri tagjai úgy döntöttek, hogy 2020-ban Székesfehérváron Balla Dávid kommunikál a legjobban, dobogós helyezést ért el Bíró Gergő Zalán és Bodonyi Dániel.

  2020.10.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1