Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 
2020.11.27. 17:17 |

A nagyszabású projekt 2019 októberében kezdődött el a Széchenyi 2020 program keretében. A déli tónál rendezvényteret, főzőteret, színpadot, egy kisebb játszóteret, valamint kosárlabda- és focipályát építettek ki, valamint készült egy, a mountain bike-, BMX-közösséget kiszolgáló dirt-bringpark is.

A szabadidőközpontot pénteken délután bejáráson nézte meg Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Palotaváros két önkormányzati képviselője, Viza Attila és Farkas László.

Az északi tó mellé az István Király Általános Iskolát is kiszolgáló funkciókat telepítettek. Került ide fitnesspark, kondipark - fogyatékkal élők számára is, KRESZ tanpálya, játszótér kicsiknek és nagyobb gyerekeknek egyaránt. Az északi és déli egységet elválasztó Varga-csatornán két gyalogos híd épült az átjárhatóság és a területek bekapcsolása érdekében. A déli tó körül egy vegyes használatú, kerékpározásra, futásra, sétálásra egyaránt alkalmas murvás sétány került kialakításra közvilágítással. A sétány az északi tónál folytatódik, egészen az iskoláig.

Fejlesztették a közműveket is közvilágítással, a sportpályák megvilágításával és kamerarendszerrel. A szabadidőpark területén két vizesblokk épült, melyekben mozgáskorlátozott WC és pelenkázó is biztosított. A piac melletti vizesblokk magában foglal egy piacfelügyeleti irodát is. A meglévő parkolók bővítésével és a Varga-csatorna mellett új szilárd burkolatú parkoló és út kiépítésével bővült a parkolási lehetőség, amely közúti kapcsolata a csomópont körforgalommá történő átépítésével valósult meg.

A kivitelezés során – tekintettel arra, hogy a projekt költségvetése lehetővé tette – további igények merültek fel, így telepítettek játszóvárat, csaknem 300 négyzetméter műfű burkolatot és kettő Petanque pályát is.

„Mindenki nagy örömére elkészült a rég áhított fejlesztés. Azt kívánom, hogy ne csak a palotavárosiak, hanem a város minden részéből ide érkező fehérváriak örömüket leljék itt. Jöjjenek, mert a területen fantasztikus kikapcsolódási, sportolási, pihenési lehetőséget kínál.” – emelte ki az eseményen Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Hozzátette, a járványhelyzet miatt különösen fontos és felértékelődik a fejlesztés, hiszen a megengedett egyéni sportolást a területen kiválóan lehet űzni.

Egy korszakos fejlesztés valósult meg a Palotavárosi tavak környékén. Néhány éve azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minden nagyobb városrészben szeretnénk egy nagyobb szabadidőparkot, közösségi teret, ahol az emberek természetes környezetben tudnak találkozni, sportolni, programokat szervezni. Erre különösen nagy szükség volt a Palotavárosban, hiszen annak idején, a 80-as években, amikor a lakótelep épült, pont ez az ütem sajnálatosan nem fért bele a projektbe, így most egy nagy adósságot sikerült törlesztenünk.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester.

„Egy nagyon régi álmunk vált valóra! 2012-ben fogalmazódott meg az igény, akkor felvázoltuk, hogy mit szeretnénk ebben a városrészben megvalósítani. Már akkor azt gondoltam, hogy kiváló lenne a Palotavárosba egy rekreációs központ. A javaslat befogadásra került, de EU-s projektként elhúzódott a fejlesztés. Nyolc év után azonban megvalósult, most itt vagyunk, örülünk és hálásak vagyunk.” – mondta a projektzárón Viza Attila önkormányzati képviselő.

"Ha visszatekintünk arra, hogy az elmúlt harminc évben Székesfehérvár, azon belül is a Palotaváros mennyit fejlődött, akkor le a kalappal mindenki előtt! A most átadott terület adta magát, nem csak az itteniek, de az egész város büszke lehet rá, nagyon sokan jönnek ide. Bízzunk abban, hogy a palotavárosiak a sajátjuknak tekintik a gyönyörű létesítményt, és használni is fogják. Itt a különböző korosztályok – idősek, fiatalok, gyerekek, a horgászok, a sportolók, a pihenni vágyók is – megtalálják a számításukat!" – zárta gondolatait Farkas László önkormányzati képviselő.

Városfejlesztés

 1. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 2. Jövő hétfőtől folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.14.
 3. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.
 4. Megemelte a Kormány a Kodály iskola felújítására szánt összeget

  A Kormány megemelte a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítására szánt összeget 891 millió forintra, így teljes egészében megvalósulhat a székesfehérvári iskola felújítása - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.12.19.
 1. Tavasszal kezdődik a Budapest-Balaton kerékpárút fehérvári bevezető szakaszának építése

  A Budapest - Balaton kerékpárút Kisfalud felől érkezik majd be Székesfehérvárra. Az új kerékpárút pedig nem a jelenlegi oldalon halad majd, hanem a másikon. A 7-es főút alatt egy kerékpáros aluljárón éri el a Nagyszombati - Budai kereszteződést, ezzel együtt a meglévő kerékpárutat.

  2020.12.10.
 2. Új kutyafuttató és grund gyerekeknek az Almássy lakótelepen

  A gyerekeknek is megmaradt a kis grund és egy kutyafuttatót is ki lehetett alakítani az Almássy lakótelep egyik zöld sarkában. Igazi összefogás eredménye az új kutyafuttató, amivel a napokban készültek el a Városgondnokság szakemberei. 

  2020.12.08.
 3. Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

  Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 

  2020.11.27.
 4. Új erdősávok a városban - 27.500 csemetét ültetnek a napokban

  Több mint 9 hektár új erdőt telepít Székesfehérváron az elkövetkezendő héten a Városgondnokság és a VADEX. Így a most ültetendő, többnyire tölgy és szil összetételű területekkel összesen 12 hektár új erdővel gazdagodik Székesfehérvár közössége. 

  2020.11.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár