Elfogadták a 2018-as költségvetést - döntöttek a Pozsonyi és a Zombori felújításáról is

Az önkormányzati intézményeknél és cégeknél az idei évi béremelés meghaladja az egymilliárd forintot, 38,6 milliárd forintot költ a város fejlesztésekre melynek közel 70%-a kormányzati, 10%-a uniós forrás, a többi pedig saját erő. Az ülés elején a testület megválasztotta a Választási Bizottság tagjait, akik le is tették esküjüket.
2018.02.08. 10:40 |

Az önkormányzati fenntartásban működő egészségügyi és szociális intézményekre, valamint a Kégl György Városi Egészségügyi Programra összesen 2,8 milliárd forint, az oktatási szférára 3,9 milliárd forint, míg a kultúrára 2,7 milliárd forint szerepel a költségvetésben. 2018-ban sem vesz fel hitelt a város, és nem lesz adóemelés sem, továbbá fehérvári magánszemélynek továbbra sem kell semmilyen helyi adót fizetnie.

Valamennyi szakszervezet és érdekképviselet is támogatta a költségvetést.

Több mint 70 milliárdos a költségvetési főösszege Fehérvárnak, ami soha nem volt még ilyen magas. A város polgármestere Cser-Palkovics András kiemelte, hogy ilyen mértékű fejlesztési forrást sem kapott még soha a magyar államtól Székesfehérvár és soha nem volt még ennyi saját erős fejlesztése Fehérvárnak.

„Egy olyan Közép-Európában is jegyzett várost szeretnénk fejleszteni, ami az életminőséggel vonzza ide az embereket.”

A költségvetési forrás elegendő ahhoz, hogy Fehérvár tovább fejlődjön és a stabil és biztonságos növekedését is garantálni lehessen. Három milliárd forintos tartalékkal indul a büdzsé, ami év közben közel ötmilliárd forintra emelkedik. Adósságállománya nincs és folyószámla hitele sem lesz a városnak. Cser-Palkovics András köszönetet mondott azoknak a képviselőknek, akik vállalták a felelősséget a költségvetésért és támogatják a fejlesztéseket, a stabil és biztonságos működést, illetve a mintegy egymilliárdos bérfejlesztést is.

Farkas László a Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy az általa vezetett bizottság is elfogadásra javasolta a büdzsét a közgyűlésnek. Kiemelte, hogy több mint 10 milliárd forint az önerős fejlesztés továbbá az intézményekben dolgozók megbecsülése eddig is nagyon fontos volt, viszont idén viszont sokkal többet tud bérfejlesztésre fordítani Fehérvár, mint korábban. „A város gazdasága ma olyan teljesítményt nyújt, melyet korábban nem gondoltunk volna, köszönet ezért a fehérvári vállalkozásoknak. Nagyon fontos tényező azonban az állami szerepvállalás, hiszen ennyi állami forrás, ami az utóbbi öt évben érkezett a városba, arra soha nem volt még példa.” - mondta a Pénzügyi Bizottság elnöke. Beszélt az adósságkonszolidációról is, ami „megszabadította a hitelektől Fehérvárt és ehelyett fejlesztésekre lehet fordítani a milliárdos törlesztőrészleteket. Beszélt arról is, hogy a nyolc éve tartó szigorú gazdálkodással, sokkal nagyobb eredményeket fel lehet mutatni és azt is eredményezi, hogy gondolkodni sem kell hitelfelvételről. Kiemelte, hogy Fehérváron helyi adót nem kell fizetnie továbbra sem magánszemélyeknek.

Nagy többséggel – 16 igen, 3 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett – fogadta el a város 2018. évi költségvetését Székesfehérvár Közgyűlése.

Márton Roland hozzászólásában elmondta, hogy a szolidaritási adó rendkívüli mértékben sújtja Székesfehérvárt is, ami 3 milliárdos tétel a költségvetésben. Beszélt arról is, hogy a közösségi közlekedés állami támogatása változatlanul nagyon alacsony a vidéki városok irányába és változást sürgetett ebben, mert bármilyen jó gazdasági helyzetben van Székesfehérvár, a közösségi közlekedést csak nagyobb állami szerepvállalás mellett lehet fejleszteni. A fejlesztéseken belül a sportinfrastruktúra túlfejlesztéséről beszélt és pozitívan említette a jelentős bérfejlesztési forrást. Kiemelte, hogy van szerepe a gazdasági növekedésben a fehérvári közigazgatásban dolgozóknak is. Jóval nagyobb mértékben szükségeltetne az egészségügyben, az oktatásban és szociálpolitikai kérdésekben is forrás és javaslatként fogalmazta meg egy olyan diagnosztikai központ építését, ahol a csúcstechnológiás egészségvédő vizsgálatok lennének elérhetőek, ami egy nagy életminőség javítást szolgáló beruházás lenne Fehérváron.

Ráczné Földi Judit elmondta, „túl azon, hogy valóban stabil lábakon áll a költségvetés” növelni kellene a születési támogatás mértékét (Fehérváron 20 ezer forintos Erzsébet utalványt kapnak a családok, ha gyermekük születik.) és ugyancsak növelni kellene és az idősek gondozására fordítandó kiadásokat.

Horváth Tancsa Ágnes szorgalmazott egy olyan ösztöndíj rendszert, amivel orvosokat lehet Fehérvárra csábítani illetve azt a javasolta, hogy a plakátadóból befolyó összeget a társasházak tetején napelemek felszerelésének támogatására fordítsa a város.

Horváth Miklósné úgy fogalmazott, hogy „soha ennél rosszabb költségvetése nem legyen Fehérvárnak.”

Büszke vagyok arra, hogy egy olyan város polgára lehetek, amely 70 milliárdos költségvetéssel gazdálkodik.” - mondta But Sándor felszólalásában, majd arról beszélt, hogy miért nem szavazza meg a költségvetést. Mint mondta „Szívem szerint megszavaznám mert jó a költségvetés, amit senki sem tagadhat, vannak azonban olyan prioritások, amiket nem tartalmaz.” Szorgalmazta, hogy növelni kellene a város bérlakásállományát.

A költségvetés végrehajtása is elkezdődött ugyanis a testüelt döntött a Pozsonyi út Nagyszombati és Zsolnai közötti szakaszának felújításáról továbbá a Zobori út felújításának is kiírták a közbeszerzési eljárását.

Közélet

 1. Szakmai képeskönyv készült a város építészetéről - kedden mutatják be a Városházán

  A Városházán kedden, november 20-án mutatják be a Székesfehérvár építészetét bemutató szakmai képeskönyvet: a Településképi Arculati Kézikönyv azzal a céllal készült, hogy izgalmas kalandra hívja az olvasót – bemutatva az építészeti arculat múltját és jelenét.

  2018.11.17.
 2. Krízishelyzetbe került családokon segítenek a SZÉPEK jótékonysági báljának bevételével

  Jótékonysági bálra várta tagjait és támogatóit a SZÉPEK, azaz a Szociális Érdekeket Pártoló Emberek Közössége Egyesület pénteken, a Hotel Magyar Királyba. A jótékonysági esemény bevételét krízishelyzetbe került családok támogatására fordítják, az egyesület nemes célkitűzéseit bárki segíthette a belépőjegyek, illetve támogatói jegyek vásárlásával. 

  2018.11.16.
 3. Koraszülöttek világnapja a Szent György Kórházban ringatóval és bohócdoktorral

  Idén is programokkal kedveskedett a Szent György Kórház a koraszülöttek világnapja alkalmából. Jelenleg 13 kisbabát ápolnak a kórház Koraszülött Intenzív részlegen. 2500 és 2800 között van a születések száma évente a Szent György Kórházban, a kisbabák közül átlagban minden 9., vagy 10. korábban érkezik.

  2018.11.16.
 4. Közgyűlés és közmeghallgatás - óvodaudvarok felújításáról is döntöttek

  Pénteken délelőtt közmeghallgatást és közgyűlést is tartott a város képviselő testülete. A közmeghallgatáson az önkormányzati feladatellátásról hallhattak beszámolót a résztvevők, a közgyűlésen pedig óvodaudvarok felújításáról, térfigyelő kamerák beszerzéséről, a Fehérvár tüdeje programról és a Palotavárosi-tavak körüli zöld és szabadidős fejlesztésekről születtek döntések. 

  2018.11.16.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek