Elfogadta a testület Székesfehérvár 2020-as költségvetését

Péntek délelőtti ülésén elfogadta Székesfehérvár Közgyűlése a város idei költségvetését. Összesen 67.4 milliárd forintnyi összbevétellel számol Székesfehérvár, melyből fejlesztésekre mintegy 33 milliárd forintot tartalmaz a költségvetés. Az intézmények fenntartására 14.16 milliárd forintot költ 2020-ban Fehérvár. A költségvetés mellett rendelőfelújításról és útépítésről is döntöttek a képviselők.
2020.02.14. 12:18 |

A testületi ülés elején elhangzott, hogy minden fehérvári önkormányzati képviselő határidőre leadta a vagyonnyilatkozatát.

33 milliárdnyi fejlesztést és jelentős béremeléseket is tartalmaz az idei költségvetés

Összesen 67.4 milliárd forintnyi összbevételt tartalmaz a büdzsé, melyből a saját bevétel 25.8 milliárd Forint. Működtetésre és térségi feladatellátásra 30.9 milliárd forintot költ a város, fejlesztésekre pedig összesen 32.9 milliárd Forint szerepel Székesfehérvár idei költségvetésében. Jelentős a város költségvetésének gazdálkodási tartaléka is, ami 3.6 milliárd forint.

Farkas László a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke elmondta, hogy 9 igen és 1 nem szavazattal javasolta elfogadásra a költségvetést a bizottság. Mint hangsúlyozta stabil, biztonságos, több lábon álló költségvetéssel bír Fehérvár. Kiemelte, hogy a fehérváriak olyan kivételes helyzetben vannak, hogy magánszemélyként semmilyen helyi adót nem kell fizetni.

Az intézmények fenntartására 14.16 milliárd forintot költ 2020-ban Fehérvár.

A város polgármestere Cser-Palkovics András kiemelte, hogy 20 képviselő közül 16 támogatta a költségvetést, melynek vitája is kulturált hangnemben zajlott. Fejlesztésekre mintegy 33 milliárd forintot tartalmaz a költségvetés. Valamennyi kiemelt program folytatódik idén is: az Ybl Miklós Intézményfejlesztési Program, a Saára Gyula Útfelújítási Program és a Kégl György Városi Egészségügyi Program mellett folytatódik a 65 év felettiek támogatása, az okostantermek kialakítása, a robotikai program és a jelentős környezetvédelmi fejlesztések is. Ellenzéki javaslatokat is beépítettek a tervezetbe, miszerint tartalmazza a büdzsé azt a százmillió forintot, mely a CT és MR várakozási idők csökkentése érdekében szükséges, a HPV mellett pedig új oltástámogatási program is indul Székesfehérváron.

2020-ban is biztosított lesz a stabil önkormányzati és intézményi működés úgy, hogy hitelfelvételbe továbbra sem gondolkodik az önkormányzat.

Cser-Palkovics András kiemelte, hogy volt egy módosító csomagja az ellenzéknek, mely komoly területeket érintő, jogos problémákat vetett fel. A 2.5 milliárdos módosítással kapcsolatban elfogadta a testület azt, hogy a szakbizottságok megvizsgálják ezeket a javaslatokat és ha ezek tartalma és forrásoldala megteremthető akkor kerülnek vissza a testület elé.

Auschwitz-Birkenauban emlékezik Székesfehérvár a 75 éve elhurcoltakról

Székesfehérvárról 1944 június 14-én indultak a vagonok az auschwitzi haláltáborba Dr. Hirschler Pállal a város tudós rabbijával együtt. Székesfehérvár polgármestere kezdeményezte a közgyűlésnél, hogy március elején a város közössége nevében a gyalázat helyén hajthassak fejet emlékük előtt a haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján.

Beszámolót hallgatott meg az Országos Diákparlament székesfehérvári tanácskozásáról. Február elején több mint 210 diák részvételével zajlott három napos tanácskozás végén, a küldöttek idén 45 ajánlást fogalmaztak meg az oktatás döntéshozói számára, amelyből a vasárnapi plenáris ülés végére 43 pontot változtatás nélkül, két pontot pedig kis változtatással fogadtak el el. A diákok egyhangúlag kijelentették, hogy a következő Diákparlamentet is Székesfehérváron szeretnék megrendezni.

Temetői szolgáltatásokról és üzemeltetésről is döntött a testület

A megyei jogú városok temetői díjtételeinek átlagánál jelentősen olcsóbbak a székesfehérvári temetői szolgáltatások díjai. Bozai István városgondnok kiemelte, hogy komoly fejlesztések történtek a Béla úti temetőben és idén tavasszal elkészül egy új kolumbárium fal is. Mint mondta a fehérvári temetőfenntartás országos szinten is kiemelkedő, amelyet a Fehérváron ülésezett temetőszolgáltatók állapítottak meg. Arról is döntött a testület, hogy az üzemeltető javaslata alapján lezárják a Fecskeparti temetőt. Ennek indoka, hogy a több mint kettőszáz éves temető teljesen megtelt és egyetlen üres sírhely sincs a temetőben továbbá a koporsós temetéseknél kegyeleti és munkavédelmi szempontból is rendkívül nehézkes az ásás illetve a sírok között a föld elhelyezése. A lezárás csak az új sírhelyek kialakítására vonatkozik, a családi sírba, kriptába természetesen továbbra is lehet temetkezni.

Intézményeket érintő döntésekről is tárgyalt a képviselő testület

Nyolc intézményt érintő javaslatot fogadott el a testület, ami a gyermekek ellátásának biztonságát, a színvonalas szakmai nevelés biztosítását és a férőhely-kapacitások kihasználtságának javítását szolgálja. A döntés tartalmazza, hogy a Tolnai Utcai Óvoda intézményén belül, két kis létszámú csoportban biztosítják a Megyeház utcai telephelyre járó gyermekek együtt maradását. Székesfehérváron jelenleg összesen 139 óvodai csoportban 3523 férőhely van, melyből 401 a betöltetlen üres férőhelyek száma. Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy az elmúlt napokban a képviselők is megismerhették a hivatal által elkészített javaslatcsomagot. Kiemelte, hogy az elmúlt néhány évben több mint 2.5 milliárd forintot költött óvodai és bölcsődei felújításra Fehérvár és idén is több mint 250 millió forintot tartalmaz az óvodák és bölcsődék felújítására a költségvetés.

2016 és 2019 között Székesfehérváron 92 fővel csökkent az óvodákban ellátott gyermekek átlaglétszáma. Az utóbbi két nevelési évben 6-6 csoporttal indult kevesebb a városban a csökkenő gyermeklétszám miatt. A napirend tárgyalásakor elhangzott, hogy a testület kéri az önkormányzati fenntartású intézmények vezetőit, hogy tegyenek meg mindent az intézményrendszeren belüli továbbfoglalkoztatásért.

Kezdődik a földmunka a déli összekötő nyomvonalán

Fontos döntés született a déli összekötő tekintetében is, hiszen várhatóan 7.5 milliárd forintos támogatást kap erre Fehérvár. A kötelező régészeti kutatás földmunkáival pedig gyakorlatilag megkezdődik a kivitelezés.

Rendelő- és útfelújítás

A Szekfű Gyula utcai rendelőintézet felújítására kiírta a testület a közbeszerzési eljárást és elindult a kis Budai, Prohászka utca közműfejlesztésére a kivitelező kiválasztása, ami az útfelújítást megelőző munka. A régen várt felújítás alkalmával az ivóvíz vezetéket és a szennyvíz csatornát is felújítják. A felújítás a Várkorút - Budai út - Prohászka Ottokár utca kereszteződés csomópontját, a Prohászka Ottokár utcát és a kis Budai út közműveit érinti.

Üzleti tervekről döntöttek a képviselők

Elfogadták a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Székesfehérvár Városgondnoksága Korlátolt Felelősségű Társaság és a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2020. évi üzleti tervét.

Közélet

 1. Október elsejétől kötelezően mérik a testhőmérsékletet a közintézményekben

  A koronavírus-járvány második hulláma miatt október 1-jétől valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor megmérik a diákok és a dolgozók testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a betegeket, és ezzel csökkentsék a fertőzés kockázatát.

  2020.09.30.
 2. Hazánk történelmének egyik legnevesebb helyszíne Pákozd

  "Magyarország több mint ezeréves történelmének egyik legnevesebb helyszíne Pákozd, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején az önálló magyar honvédség átesett a tűzkeresztségen" -  mondta a honvédelmi miniszter a pákozd-sukorói csata 172. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

  2020.09.30.
 3. Önkéntesek jelentkezését várja az Alba Regia Polgárőr Egyesület

  Az Alba Regia Polgárőr Egyesület folyamatosan várja azoknak a jelentkezését, akik kedvet és elhivatottságot éreznek a polgárőri feladatellátáshoz. Elsősorban olyan fehérváriak jelentkezést várják, akik úgy gondolják, hogy tevékenyen hozzá szeretnének járulni városunk közbiztonságának nyugalmának megóvásához.

  2020.09.30.
 4. Első kézből Fehérvár - polgármesteri tájékoztató szeptember 29-én, kedden

  Október elsejétől az oktatási és nevelési intézmények mellett valamennyi önkormányzati fenntartású intézményben is bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést belépéskor. Erről és további járványügyi információkról, aktuális hírekről is ír közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester. A bejegyzés teljes szövege az alábbiakban olvasható.

  2020.09.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4