Életöröm, aktivitás, fegyelem - túl az 5000. dialízisen

Szerdán volt az 5000. művese-kezelése a móri Krausz Gabriellának, akit ez alkalomból egy kis ünnepség keretében köszöntöttek a B. Braun Dialízisközpontban. Dr. Zakar Gábor nefrológus főorvos, a Székesfehérvári Dialízisközpont orvos-igazgatója elmondta, Magyarországon jelenleg Krausz Gabriella a legrégebben, 33 éve vesepótló kezelésben részesülő beteg.
2021.10.13. 16:32 |

Egy ’5000’ feliratú tortával és virággal várta dr. Zakar Gábor nefrológus főorvos, a Székesfehérvári Dialízisközpont orvos-igazgatója és Filotás Ágnes főnővér a központ páciensét. Krausz Gabriella ma az 5000. kezelését kapta a központban. Székesfehérvár városa nevében Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok mondta el jókívánságait, és egy kis ajándékcsomaggal lepte meg Gabriellát.

Egy, a gyermekkorból áthúzódó immun vesegyulladás miatt 1987 óta először hemodialízissel, aztán egy év transzplantációt követően ismét művese-kezeléssel gondozzák. „Magyarországon jelenleg Gabika a legrégebben, 33 éve vesepótló kezelésben részesülő beteg.” – tudtuk meg a főorvostól. A páciensünk mindenki számára példa lehet arra, hogy az orvos-beteg együttműködésnek, a kezeléshez nélkülözhetetlen, fegyelmezett életvitelnek és az életbe vetett hitnek megvan az eredménye. Dr. Zakar Gábor hozzátette, jelenleg 140 páciens részesül a centrumban zajló hemodialízis, harminc beteg az otthon végezhető hasi dialízis kezelésben, és főleg az időseknél, igen jó hatékonysággal alkalmazzák a konzervatív kezelést.

„Próbálok mindent pozitívan nézni, annak ellenére, hogy gyermekkoromban szorongó, befelé forduló voltam. Dolgozni szerettem volna, de a kezelések miatt ez sajnos nem ment. Elvégeztem egy hitoktatói tanfolyamot, és hat éven át vezettem egy csoportot. A közösségi lét tulajdonképpen terápiaként működött: egymást segítettük, erősítettük. A Bice-Bóca Egyesületben, amíg az egészségem engedte, hosszú éveken át tevékenyen részt vetettem a programok szervezésében, de ma is számíthatnak rám a háttérben.” – mesélte a móri Krausz Gabriella.

Fehérvári színes

 1. Az Albatrosz Repülő Egyesület aláírást gyűjt Székesfehérvár repüléstörténeti emlékeinek a felújítására

  Hétfőn a legújabb kezdeményezéséről tartott tájékoztatót az Albatrosz Repülő Egyesület. Szilády Dezső elnök és Józsa Dávid alelnök beszélt a terveikről.

  2021.10.25.
 2. Tök ősz - családi programok közös tökfaragással a Feketehegy-Szárazréten

  Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár programja keretében Tök ősz címmel rendez családi délutánt a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ október 29-én, pénteken 15.00 órai kezdettel.

  2021.10.25.
 3. Adventi csillagok – vers- és novellaíró pályázatot hirdetett a Budai úti Könyvtár

  Adventi csillagok címmel hirdetett vers- és novellaíró pályázatot a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtára. Olyan alkotásokat várnak, melyben a pályázó az ünnepvárással kapcsolatos személyes gondolatait, érzéseit, élményeit írja le. Életkori megkötés nélkül fogadják a műveket november 30-ig. A legjobb írók könyvjutalmat kapnak, és december 15-én, az intézmény adventi programján saját maguk olvashatják fel a műveiket.

  2021.10.25.
 4. MeseKINCStár lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Házban kedden

  Élőszavas mesével, vizuális alkotó- és játékos feladatokkal várja a gyermekeket az őszi szünetben a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Népmesepontja. A MeseKINCStár október 26-án, kedden délután, október 27-én, szerdán délelőtt nyitja ki kapuit. A program ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges.

  2021.10.25.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár