El Clásico és kínai futball - izgalmas előadások SKEOF-on

Negyedik alkalommal rendezték meg pénteken a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa adott otthont a nagyszabású eseménynek, melyen a sport globális gazdasági tényezőivel kapcsolatos aktuális kérdések kerültek terítékre. Szó volt Kína "futballhatalmi" törekvéseiről és az El Clásico-ról is.
2020.01.16. 11:35 |

A VI. SKEOF Konferencián magyar és nemzetközi előadók vizsgálták a globális sportgazdaság időszerű kérdéseit.

A konferenciát Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyitotta meg, aki kiemelte, hogy közösséget a sport és a kultúra tud szervezni egy városon belül, ennek pedig sok szintje és rétege van. "Felkészült szakemberekre óriási szükség van a sportgazdaság területén is, ezért örülünk annak, hogy ez fajta képzés elindult Székesfehérváron, a Corvinus keretein belül, és lehetőséget ad arra, hogy korszerű tudást szerezzenek a hallgatók. Milliárdos vállalkozásokról, gazdasági tevékenységet folytató szervezetekről van ma már szó egy-egy élvonalbeli, látványsportághoz tartozó klubnál, de ha megnézzük akár az öttusát, vagy az atlétikát, akkor is azt látjuk, hogy ezek a klubok is 100 millió forint feletti forrással diszponálnak egy-egy költségvetési évben. Ez azt is jelenti, hogy nem csak sporthoz értő szakemberekre van szükség, hanem a gazdálkodáshoz értő szakemberekre is, ebben nyújt óriási segítséget az egyetem." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Foci EB és Giro D'Italia is lesz idén Magyarországon

Dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntőjét távollétében Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár olvastra fel a megnyitón: "A magyar sport az elmúlt évtizedben a kormány hathatós támogatásának köszönhetően stratégiai ágazattá nőtte ki magát, az országot sikerült a nemzetközi sportélet térképére felhelyezni a kiemelkedő sporteredeményeknek, sikeres nemzetközi sporteseményeknek, nemzetközi szintű sportlétesítményeknek és színvonalas konferenciáknak köszönhetően. A mai konferencia alkalmat ad arra, hogy megvizsgáljuk ezeknek a folyamatoknak a gazdasági hátterét, fenntarthatóságát, kicseréljük tapasztalatainkat, begyűjtsük az új információkat, ezzel is ösztönözve a magyar sportot, mint gazdasági egységet." - írta levelében az államtitkár, aki emlékeztetett arra is, hogy rendező országként fontos esztendő áll Magyarország, hiszen 2020-ban vizes Európa-bajnokságot, rövidpályás gyorskorcsolya EB-t, Giro D'Italia-t, labdarúgó EB-t és Forma 1-es magyar nagydíjat is rendezhetünk.
Dr. András Krisztina, a Corvinus Sportgazdaságtani Kutatóközpontjának igazgatója köszöntőjében arról szólt, hogy 28 magyar és nemzetközi előadó osztja meg tudását a hallgatósággal a szekció és plenáris üléseken. Elmondta, hogy a konferencia továbbra is a nemzetközi válás felé tart, az idei évben - a nemzeti összetartozás évében - pedig ez a koncepció kiegészült azzal, hogy a határon túli magyar előadókat is meghívtak az eseményre.

Kínai futballtervek és globális El Clásico

A konferencia első előadását Maria Jose Carvalho, az University of Porto helyettes professzora tartotta, aki szólt a világ legértékesebb sportklubjairól - ahol a top 10-ben csak a két spanyol óriás, a Barca és a Real képviseli a labdarúgást -, a női futball térhódításáról, és Kína "hatalmi törekvéseiről" is a világfutballban. Kína azt tűzte ki célul, hogy 2050-re ők lesznek a világbajnokok, ennek szisztematikus előkészítését már ma is látjuk. A kínaiak nagy hangsúlyt fektetnek például az utánpótlásra: ennek egyik leglátványosabb jele, hogy a kínai U20-as válogatottat bevásárolták a német negyedosztályba. A bajnokságban a 19-es létszám miatt minden csapatnak lett volna egy pihenő hétvégéje, de helyette a kínaiakkal játszanak majd.

A résztvevők hallhatták Pedro Pemartin González-Adalid a LaLiga Business School akadémiai koordinátorának előadását is az "El Clásico"-ról, amely ma már nemzetközi eseménynek számít. A Real Madrid és a Barcelona összecsapását 1959. febuár 15-én közvetítette első alkalommal a televízió és ma már arra példa, hogy egy nemzeti bajnokság presztizsmérkőzése is lehet globális sportesemény.

Gazdaság

 1. HR Fest Székesfehérvár - középpontban a digitális kultúra

  2020-ban országos turnéra indult a HR Fest, hogy Budapest, Debrecen és Győr mellett Székesfehérváron is megpezsegtesse a HR szakmát, valamint inspiráló keretet biztosítson az országos és régiós HR – és cégvezetők találkozásának. A fehérvári rendezvény középpontjában a digitalizáció állt, amelynek hatásai alapjaiban változtatják meg a HR szakmát.

  2020.02.13.
 2. Az Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének eredményeit és terveit ismertették

  Évindító sajtótájékoztatón számolt be Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke a kamara tavalyi eredményeiről és idei tervekről pénteken. Az eseményen szó esett az őstermelői igazolványokról, a Fejér Termék-pályázatról és a gazdatársadalomban szükséges generációváltásról is.

  2020.02.07.
 3. Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé

  A turizmus.com gondozásában megjelent TOP 50-es kiadványban Székesfehérvár is helyet kapott, mint a tavalyi év alapján a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város egyike. Egy város számára mindig nagy elismerés és büszkeség valamiben a legjobbak között szerepelni. Most sincs ez másképp, amikor Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé a turizmus.com tavalyi évi eredmények alapján közzétett értékelése szerint. 

  2020.02.05.
 4. Milyen társadalmi és gazdasági hatásai lesznek a robotizációnak?

  Alba köszöntötte a Hiemer-házban az ipar 4.0 gazdasági és várható társadalmi hatásai Székesfehérváron című műhelykonferencia résztvevőit. A Prosperis Alba Kutatóközpont megbízásából a 18 év fölötti fehérváriak körében végeztek reprezentatív adatfelvételt és tíz fehérvári nagyvállalat vezetőjével készült interjúkkal gyűjtötték össze az Ipar 4.0-val kapcsolatos jövőbeli elképzeléseket.

  2020.02.04.
 1. Világátlag feletti mértékben nőtt a magyar turizmus - MUISZ közgyűlés Fehérváron

  Székesfehérváron tartja 90. közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A megnyitón elhangzott, hogy az elmúlt három évben az európai és a világátlag feletti mértékben nőtt a turizmus Magyarországon. A fehérvári adatokat Lehrner Zsolt alpolgármester ismertette a turisztikai szakemberekkel.

  2020.01.28.
 2. Megbízhatóság - ismét Bisnode AAA tanúsítványt kapott a fehérvári Videoton Holding

  Idén is megkapta a Videoton Holding ZRt. a Bisnode AAA (tripla A) tanúsítványt, mellyel Magyarországon csupán a cégek 0,63 %-a rendelkezik. A tanúsítvány azt jelzi, hogy a VIDEOTON-nal az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata rendkívül alacsony.

  2020.01.27.
 3. Cégalapítás, székhelyszolgáltatással

  Egyre keresettebb szolgáltatás a székhelyszolgáltatás. A Logosz Cégcsoport egyik szolgáltatáskörébe is beletartozik a székhelyszolgáltatás, de más szolgáltatásokat is felkínálnak az ügyfeleik számára, úgy, mint cégalapítás, cégmódosítás, cég adás-vétel és bélyegzőkészítés. Magyarországon már 19 irodában működnek. 

  2020.01.25.
 4. El Clásico és kínai futball - izgalmas előadások SKEOF-on

  Negyedik alkalommal rendezték meg pénteken a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa adott otthont a nagyszabású eseménynek, melyen a sport globális gazdasági tényezőivel kapcsolatos aktuális kérdések kerültek terítékre. Szó volt Kína "futballhatalmi" törekvéseiről és az El Clásico-ról is.

  2020.01.16.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek