El Clásico és kínai futball - izgalmas előadások SKEOF-on

Negyedik alkalommal rendezték meg pénteken a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa adott otthont a nagyszabású eseménynek, melyen a sport globális gazdasági tényezőivel kapcsolatos aktuális kérdések kerültek terítékre. Szó volt Kína "futballhatalmi" törekvéseiről és az El Clásico-ról is.
2020.01.16. 11:35 |

A VI. SKEOF Konferencián magyar és nemzetközi előadók vizsgálták a globális sportgazdaság időszerű kérdéseit.

A konferenciát Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyitotta meg, aki kiemelte, hogy közösséget a sport és a kultúra tud szervezni egy városon belül, ennek pedig sok szintje és rétege van. "Felkészült szakemberekre óriási szükség van a sportgazdaság területén is, ezért örülünk annak, hogy ez fajta képzés elindult Székesfehérváron, a Corvinus keretein belül, és lehetőséget ad arra, hogy korszerű tudást szerezzenek a hallgatók. Milliárdos vállalkozásokról, gazdasági tevékenységet folytató szervezetekről van ma már szó egy-egy élvonalbeli, látványsportághoz tartozó klubnál, de ha megnézzük akár az öttusát, vagy az atlétikát, akkor is azt látjuk, hogy ezek a klubok is 100 millió forint feletti forrással diszponálnak egy-egy költségvetési évben. Ez azt is jelenti, hogy nem csak sporthoz értő szakemberekre van szükség, hanem a gazdálkodáshoz értő szakemberekre is, ebben nyújt óriási segítséget az egyetem." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Foci EB és Giro D'Italia is lesz idén Magyarországon

Dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntőjét távollétében Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár olvastra fel a megnyitón: "A magyar sport az elmúlt évtizedben a kormány hathatós támogatásának köszönhetően stratégiai ágazattá nőtte ki magát, az országot sikerült a nemzetközi sportélet térképére felhelyezni a kiemelkedő sporteredeményeknek, sikeres nemzetközi sporteseményeknek, nemzetközi szintű sportlétesítményeknek és színvonalas konferenciáknak köszönhetően. A mai konferencia alkalmat ad arra, hogy megvizsgáljuk ezeknek a folyamatoknak a gazdasági hátterét, fenntarthatóságát, kicseréljük tapasztalatainkat, begyűjtsük az új információkat, ezzel is ösztönözve a magyar sportot, mint gazdasági egységet." - írta levelében az államtitkár, aki emlékeztetett arra is, hogy rendező országként fontos esztendő áll Magyarország, hiszen 2020-ban vizes Európa-bajnokságot, rövidpályás gyorskorcsolya EB-t, Giro D'Italia-t, labdarúgó EB-t és Forma 1-es magyar nagydíjat is rendezhetünk.
Dr. András Krisztina, a Corvinus Sportgazdaságtani Kutatóközpontjának igazgatója köszöntőjében arról szólt, hogy 28 magyar és nemzetközi előadó osztja meg tudását a hallgatósággal a szekció és plenáris üléseken. Elmondta, hogy a konferencia továbbra is a nemzetközi válás felé tart, az idei évben - a nemzeti összetartozás évében - pedig ez a koncepció kiegészült azzal, hogy a határon túli magyar előadókat is meghívtak az eseményre.

Kínai futballtervek és globális El Clásico

A konferencia első előadását Maria Jose Carvalho, az University of Porto helyettes professzora tartotta, aki szólt a világ legértékesebb sportklubjairól - ahol a top 10-ben csak a két spanyol óriás, a Barca és a Real képviseli a labdarúgást -, a női futball térhódításáról, és Kína "hatalmi törekvéseiről" is a világfutballban. Kína azt tűzte ki célul, hogy 2050-re ők lesznek a világbajnokok, ennek szisztematikus előkészítését már ma is látjuk. A kínaiak nagy hangsúlyt fektetnek például az utánpótlásra: ennek egyik leglátványosabb jele, hogy a kínai U20-as válogatottat bevásárolták a német negyedosztályba. A bajnokságban a 19-es létszám miatt minden csapatnak lett volna egy pihenő hétvégéje, de helyette a kínaiakkal játszanak majd.

A résztvevők hallhatták Pedro Pemartin González-Adalid a LaLiga Business School akadémiai koordinátorának előadását is az "El Clásico"-ról, amely ma már nemzetközi eseménynek számít. A Real Madrid és a Barcelona összecsapását 1959. febuár 15-én közvetítette első alkalommal a televízió és ma már arra példa, hogy egy nemzeti bajnokság presztizsmérkőzése is lehet globális sportesemény.

Gazdaság

 1. Fehérváron adták át hazánk egyik legkorszerűbb autóbusz-javító és karbantartó központját

  Hazánk legnagyobb magyar magánkézben lévő buszvállalata, a Homm Kft. megépítette és bemutatta első regionális központját. Az 550 millió forint összköltségű beruházás harminc új munkahelyet teremt Székesfehérváron. 

  2020.09.08.
 2. A város szükséges hőmennyiségének a 85 százaléka előállítható a Bakony utcában

  2017. év végén két új, egyenként 20 MW-os kondenzációs gázkazán került beüzemelésre a SZÉPHŐ Zrt. Bakony utcai telephelyén, amelyekkel már 78 MW beépített hőteljesítményt sikerült elérni a fűtőerőműben. A fejlesztéshez, a Széchenyi 2020, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának, KEHOP-5.3.1-17 kódszámú, a „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése” című pályázati felhívása keretében sikerült pályázati forrást igénybe venni.

  2020.09.01.
 3. Újabb fehérvári helyszínen várja ingyenes töltési lehetőség az e-autósokat

  2018 őszén az Aldi és az E.On megállapodást kötött arról, hogy 123 magyarországi Aldi-üzlet parkolójában teszik elérhetővé az energiavállalat által telepített és üzemeltetett 360 töltőpontot.

  2020.08.26.
 4. Emeletes vonatok Fehérváron, villamosítják a pusztaszabolcsi, komáromi vonalakat

  A 2021-2027-es európai uniós pénzügyi ciklusban kötöttpályás beruházásokra várhatóan rendelkezésre álló forrásmennyiség sikeres lekötése érdekében húsz vasúti fejlesztés előkészítésének, tervezésének támogatásáról született kormányzati döntés. - számolt be honlapján a Prosperis Alba kutatóközpont.

  2020.08.25.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4