Dróntechnológiai képzés lesz a Börgöndi repülőtéren az ÓE az Alba Regia Műszaki Kar hallgatóinak

A jövőben kiemelt szerepe lehet a Börgöndi repülőtérnek az Alba Regia Műszaki Karon folyó képzések során. Az együttműködés értelmében a hallgatók a legmodernebb dróntechnológiák elméleti részét a karon, a gyakorlatit pedig a repülőtéren sajátíthatják el.
2022.01.20. 16:38 |

Csütörtökön délután a Városházán írta alá azt a megállapodást az Albatrosz Repülő Egyesület és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, melynek értelmében a Börgöndi repülőtéren gyakorlati dróntechnológiai képzés folyhat.

A találkozón elhangzott: az együttműködés fontos lépés ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra Európa legerősebb tudásalapú társadalmai közé tartozzon. A város képviseletében dr. Cser-Palkovics András polgármester méltatta az együttműködést, kiemelve, hogy a kezdődő reptérfejlesztés kapcsán ez a megállapodás még fontosabbá válik.

 „Ez a fejlesztés rengeteg olyan elemet hordoz magában, ami a két fél, valamint a közösség számára is fontos lehetőségeket jelenthet a fejlődésre. Olyan új területek lehetőségét is kinyitja, ami már a drónhoz, tehát a legmodernebb technológiához tudja kapcsolni az egyetemet, a repteret és Székesfehérvárt is.” – értékelte az egyetem és a reptér életében is fontos megállapodást a polgármester.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora beszédében elmondta, az Óbudai Egyetem nem kisebb feladatot vállalt magára, mint egy légiipari kompetencia kiépítése. A légiipar, valamint a mechatronika területe a pilóta nélküli repülésben, a dróntechnológiában ér össze. „Egy olyan jellegű többszereplős történetnek a kezdőpontjához jutottunk el az együttműködés tekintetében, amelyben elköteleződtünk, hogy egy ilyen képzést kiépítsünk. A pilóta nélküli képzésben elsősorban az Albatroszra és a városra számítunk, mint segítségre.”

Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke örömét fejezte ki, hogy az egyetem hallgatói a Börgöndi repülőtéren fejleszthetik és növelhetik tudásukat a dróntechnológiával kapcsolatban. Mint elmondta, a megállapodással a repülőtér az eddig ismert funkciói mellett újabb fontos feladatot kapott.„Bízom benne, hogy az elkövetkezendő években sikeres lesz az együttműködés, és egyre több fiatal fogja ezt az iparágat választani.”

Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja a filmtörténelem egyik leghíresebb jelenetét idézte fel a megállapodással kapcsolatban. A dékán Humphrey Bogartot idézve egy szép, új barátság kezdeteként értékelte a felek közti együttműködést.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár