Egyszeri kiegészítő juttatást kapnak novemberben az önkormányzati munkavállalók

Pénteken délelőtt tartotta soros ülését Székesfehérvár MJV Önkormányzatának Közgyűlése. A testületi ülés elején egyperces néma felállással emlékeztek a repülőnapon történt tragédia áldozataira. A képviselők módosították a város költésvetését, melynek értelmében háromezer önkormányzati munkavállalónak biztosítanak novemberben egyszeri kiegészítő juttatást, mely a legtöbb dolgozó esetében százezer forint lesz.
2023.09.22. 12:02 |
Egyszeri kiegészítő juttatást kapnak novemberben az önkormányzati munkavállalók

Módosította a város költségvetését a testület

Továbbra is biztonságos és stabil a büdzséje Székesfehérvárnak, nulla forint az adósságállomány és hitelfelvétellel sem idén, sem pedig jövőre nem számol - tájékoztatott Cser-Palkovics András polgármester és kiemelte, hogy a város számláin megfelelő bankbetétek állnak rendelkezésre, amiből Fehérvárt finanszírozni és fejleszteni lehet.

A költségvetés-módosítás legnagyobb tétele több mint háromezer, az önkormányzat intézményeiben és gazdasági társaságaiban dolgozót érint, akik nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy a korábbi takarékossági intézkedéseket be lehessen tartani és források szabadulhassanak fel. A munkájukat megköszönve arról döntött a testület, hogy az intézmények és a gazdasági társaságok munkavállalói november hónapban egyszeri, kiegészítő juttatást kapnak a várostól, mely a legtöbb munkavállaló esetében százezer forintot fog jelenteni. Szeretnénk azonban, hogy a pénzen túl azt az erkölcsi támogatást is éreznék az emberek, ami a döntés mögött áll – hangsúlyozta Fehérvár polgármestere.

Az állami ágazati bérfejlesztésekről szóló kormányzati döntéseket is tartalmazza a módosított költségvetés, mely az óvodákban és bölcsődékben dolgozókat is érinti és a jogszabályoknak megfelelően biztosítja a plusz juttatásokat a város. Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy 17 bölcsődei kisgyermeknevelő és 130 óvodapedagógus kap béremelést novembertől. E mellett 68 egészségügyi szakdolgozónak nőtt a bére és a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben 37 ember esetében tudnak 40-60 százalékos pótlékemelést végrehajtani.

Civil szervezetek támogatásáról is döntöttek

A szociális szektorban tevékenykedő civil szervezeteknek is kiegészítő támogatást nyújt az önkormányzat és olyan kulturális területen dolgozó egyesületeknek is támogatást nyújt a város, melyek állami pályázatokon nem tudtak az elmúlt években megszokott finanszírozást nyerni. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy ilyen egyesület a Szabad Színház is, melynek ötmillió forintos támogatást biztosít az önkormányzat. Mint mondta az állatmenhelyek támogatásáról is a költségvetés-módosítás kapcsán döntött a testület.

Vitát váltott ki a Fehérvár FC-nek nyújtott támogatást, melyet nem a profi csapat kap, hanem a fehérvári gyermekek és családok, hiszen ez kizárólag az utánpótlásra költhető, semmi másra.

Kezdődhet a Gáz utcai garázssor felújítása

Székesfehérvár polgármestere arról is tájékoztatott, hogy a Gáz utcai garázssor körüli útburkolatok kivitelezésére kiírt közbeszerzés eredményes volt és a munkaterületet hamarosan átadják a kivitelezőnek.

Kisebb buszmenetrend bővítésről is döntöttek a képviselők, mely több mint háromezer kilométernyi futásteljesítmény bővülést eredményez. A módosításokat kifejezetten munkáltatók kérték a változtatásokat, a munkavállalók érdekében. Cser-Palkovics András polgármester a napirend kapcsán arról is tájékoztatta a testületet, hogy folyik a hálózat és a menetrend bővítésének az előkészítése, ami milliós futott kilométer-növekményt fog jelenteni. Szeretnénk majd a tervezetet véleményezésre bocsájtani hamarosan, mielőtt bevezetésre kerülne. Várhatóan egyébként 2024/25-ben vezetnék be a bővített menetrendet, mely több százmillió forintos többletköltséget jelent majd az önkormányzatnak.

Lehet-e majd Fehérváron is használni a vármegye- és országbérleteket?

Volt már szóbeli egyeztetés arról, hogy hogyan lehetne az ország- és a vármegye bérletet a városban is használni. Szeretné a város ezt úgy bevezetni, hogy nem csak ez utóbbi bérleteket lehessen használni a helyi buszokon, hanem a helyi bérleteket is lehessen használni a helyközi járatokon, ami jelentősen megnövelné a közösségi közlekedés minőségét is.

November 1-től életbe lépő változások

  • A Kiskút útján a kerékpársávok építésével egyidőben a Szent Flórián körút irányába épült egy új buszmegálló. A megálló közelében teniszpálya, gokart pálya, étterem, edzőterem található. Az arra járó 35-ös helyi buszjárat megáll majd itt.
  • A Howmet-Köfém Kft. jelezte, hogy a hétvégi műszakváltásokhoz nem illeszkedik a „20” számú járatok menetrendje. A munkavállalók munkába járásának elősegítésére módosították a menetrendet.
  • A Depónia Kft. kérte, hogy munkavállalóiknak legyen lehetősége a csalai telephelyről a belvárosba jutni 7 és 8 óra között. Az igény teljesítésére az iskolai napokon 7:10-kor Csaláról az Autóbusz-állomásig közlekedő 26C járatok munkanapokon a Depónia – válogató megállótól közlekednek.
  • A Videoton Ipari Parkban az ünnepnapokat megelőző napon 22 órakor még kezdődik munkavégzés, amiből a munkavállalók ünnepnapon reggel 6 óra után indulnának haza. A hatályos menetrend szerint azonban ünnepnapokon a 23-as vonal nem közlekedik. Novembertől a 23-as vonal ünnepnapokon is közlekedik majd.
  • A 15Y vonal szolgálja ki a Szlovák utcai és Sóstó úti vállalkozásokat. A Macher Zrt-nél délutános műszakban nincs munkavégzés, és ezt a késő esti járaton végzett utasszámlálás is alátámasztja, így a Logisztikai Központtól 22:10-kor induló járat megszűnik.
  • A 15Y járatok végállomása a Vásárhelyi úti logisztikai központ bejárata előtt található. A buszok innen járatvégzésen kívül tovább közlekednek a Vásárhelyi úti fordulóba. A Vásárhelyi úti lakótelepen élők jobb kiszolgálására a 15Y járatok végállomása a Vásárhelyi úti lakótelep lesz novembertől.

Székesfehérvár polgármestere a Közgyűlést követően kéréssel fordult valamennyi önkormányzati képviselőhöz, függetlenül attól, hogy melyik frakcióban ül vagy milyen pártot képvisel, hogy „ne csináljunk egy kilenc hónapos választási kampányt a városban! Ennek csak kárvallotja lenne csak a város közössége és nem ezt várják a döntéshozóktól a fehérváriak. A kampány az utolsó egy-két hónap és majd a fehérváriak jövő év június 9-én döntenek arról, hogy ki vezesse Székesfehérvárt. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kilenc hónapig országos pártpolitikával foglalkozzunk a helyi testületben. Arra tudok ígéretet tenni, hogy a munkánkat, amire bizalmat kaptunk 2019-ben becsületesen és lelkiismeretesen végezzük.”