Egyre kevesebb hulladékot raknak le Csalán - hamarosan az összes hulladékot válogatják

A tervek szerint jövő év elején költözik a Csalai Hulladékkezelő Telepre a Depónia Kft és a Continuos Nova Kft központi telephelye a Sörház térről. A költözés nem jelent majd észrevehető forgalomnövekedést Csalán, hiszen eddig is ide érkeztek a szolgáltató kukásautói. Mindeközben olyan válogatógépsorok állnak hamarosan üzembe, amivel az összes beérkező hulladékot válogatni fogják.
2021.05.15. 07:50 |

Fotó: Fejér Megyei Hírlap

Hagyományos ügyfélszolgálat továbbra is marad a Belvárosban

Jelenleg párhuzamosan zajlik Csalán a Depónia saját beruházása és a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás (KDV) fejlesztése. A szolgáltató saját beruházása már egy éve elkezdődött, melynek keretében egy járműjavító csarnokot építettek, amit már használatba is vettek. Év elején kezdődött továbbá a cég új irodaházának építése, ami várhatóan december végéig készül el. A KDV beruházása is már egy éve zajlik a telepen és a főbb elemek hamarosan elkészülnek. Az új csarnokokban található válogatógépsorok üzempróbája várhatóan áprilisban lesz, a hulladékkal történő kéthetes tesztelés pedig nyáron történik. Ugyancsak ehhez a nagyberuházáshoz tartozik egy szociális épület megvalósítása, ahol a dolgozók kényelmesen öltözhetnek, tisztálkodhatnak majd. A teljes használatbavétele ennek a nagy fejlesztésnek várhatóan szintén jövő év elején lesz.

A cél, hogy a lehető legtöbb hulladékot hasznosítani lehessen

A beérkező hulladék száz százalékban kezelésre és válogatásra kerül a mostani fejlesztésekkel. A legnagyobb változást a vegyes hulladék kezelésében jelenti majd az új válogatógép, ami egy csarnokban történik majd, így várhatóan nem fújja majd el a szél a könnyebb hulladékfajtákat. A kommunkális hulladékot két frakcióra válogatják majd: égetésre és lerakásra szánt frakciókra.

Az égethető rész égetőművekbe és erőművekbe kerül majd, a maradék anyag pedig stabilizálás után lerakásra

Négy évvel ezelőtt a beszállított közszolgáltatási hulladék lerakási aránya még 80 százalék fölötti volt, jelenleg pedig 55 százalék alatt van a lerakási arányban, ami több tízezer tonna csökkenést jelent éves szinten. Elérhető lesz valószínűleg, hogy nullához közeli lerakási arány történjen abban az esetben, ha sikerül megoldani a vegyes hulladékból kiválogatott nem égethető résznek a hasznosítását – mondta Steigerwald Tibor a Depónia ügyvezető igazgatója.

A szelektív válogatást is korszerűsítik - jelentősen csökken majd a lerakásra kerülő hulladék

A kilencvenes évek közepén kezdődött tisztán kézi válogatás teljesen meg fog szűnni a lakossági hulladékra vonatkozóan. Az új csarnokban gépi válogatás lesz majd és csak a válogatósor legvégén lesz egy utolsó kézi leválogatás. Így jelentősen nőni fog a beszállított szelektív hulladékból a hasznosítási arány és csökkenni fog a lerakásra kerülő rész is.

A házhoz menő szelektív gyűjtéssel megháromszorozódott az újrahasznosított hulladék

2016-ig zsákba gyűjthették a fehérváriak a szelektíven kiválogatott hulladékukat, majd ingyenesen használatra biztosított a Depónia új gyűjtőedényeket, amivel jelentősen megnőtt a háztartásokban szétválogatott hulladék mennyisége. A cég teljes szolgáltatási területén néhány éve még 3-3500 tonna volt a szelektíven gyűjtött mennyiség, ami az idei évben várhatóan meghaladja majd a tízezer tonnát. Most vidéki településeken is osztanak szelektív kukákat, amivel jelentősen megnő majd a háztartásokban szelektíven gyűjtött hulladék és ez szintén csökkenti majd a lerakásra kerülő hulladékot Csalán.

A jelenlegi hulladékgyűjtési rendszer nagyon kényelmes a háztartásoknak

A fehérvári válogatási rendszerünk nagy előnye, hogy nem kell sok-sok külön frakciót gyűjtögetni a szelektív hulladék esetében: az üvegen kívül a papírt, műanyagot, fémet egyben lehet gyűjteni Fehérváron, mert a válogató rendszer alkalmas arra, hogy a vegyes szelektív hulladékból frakciónként, hasznosításra alkalmas nyersanyagot állítson elő.

A csalai beruházások az internetes hálózat fejlesztésével is járnak

A beruházás infrastruktúra fejlesztést is igényel, hiszen ha kiköltözik a Depónia teljes állománya, akkor nagyjából száz munkaállomáson fognak óriási adatforgalmat bonyolítani. A cég szerverei ugyanúgy az Önkormányzat Informatikai Központ városi szerverparkjában maradnak. Dolgoznak azon, hogy egy optikai vezetéket építsenek ki a város irányából a Csalai Hulladékkezelő telepre. „Régóta téma már Csalán, ahol szintén gyenge az internetes infrastruktúra, hogy valamilyen megoldást találjanak arra, hogy ne a mobilinternet legyen az egyedüli megoldás. Rajtunk nem fog múlni, bár internet szolgáltatók biztosan nem leszünk, de ha bármilyen mód lesz rá biztosítani fogjuk a csalaiaknak a hozzáférést az optikai kábelhez.” – hangsúlyozta Steigerwald Tibor.

Városfejlesztés

 1. Iskolaudvarok újulnak meg az idei KÉPES programban és kialakítanak egy okostantermet is

  A székesfehérvári óvodaudvarok után, 2020-tól a felújítások immár az általános iskolákban folytatódtak a KÉPES program keretében. A Táncsics Mihály Általános Iskola és a Teleki Sziget utcai tagintézményének udvarfelújítása mellett egy okostantermet alakítanak ki az István Király Általános Iskolában.

  2021.06.23.
 2. Kézilabdapálya épül a Zentai udvarán a szövetség támogatásával

  A Magyar Kézilabda Szövetség támogatásával két kézilabdapálya épül jelenleg Székesfehérváron: az egyik a BCE campusa mellett, a másik pedig a Zentai Úti Iskola udvarán. Három hét múlva készül el a szabvány méretű pálya, ami az iskolai testnevelésórák mellett az utánpótlás edzéseinek ad majd helyet.

  2021.06.15.
 3. Közutas Szakmai Nap a Sóstón - újabb útfejlesztésekről számoltak be

  A Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezete huszonhatodik alkalommal rendezte meg a hagyományos Közutas Szakmai Napot, amelyre ezúttal a Sóstó természetvédelmi területen található Zöldtanyán került sor. A szakmai napon szó volt Székesfehérvár közlekedésfejlesztéséről, a megye közlekedési aktualitásairól, valamint bemutatták a lime rollert is.

  2021.06.12.
 4. További elektromos autóbuszok érkezhetnek a Volánbuszhoz - Fehérvárra 12 darab

  A Volánbusz a korábban megpályázott 60 elektromos autóbusz után újabb 40 beszerzésére nyújtott be pályázatot a Zöld Busz Program keretében. A pályázatok és a közbeszerzési eljárások eredményessége esetén Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben 6, a fővárosi agglomerációban pedig 40 jármű korszerűsítheti a járműállományt.

  2021.06.08.
 1. Út- és járdaépítések kezdődnek - pénteken is folytatódott a munkaterületek átadása

  Az Új Csóri úton a Szamos és az Ipoly utca között teljesen megújul a járda, szilárd burkolatot kap a Kút dűlő, a Szedreskerti lakónegyedben a Ligetsor 7-9 épület előtt készül új járda, a Sárkeresztúri úton pedig a murvás szegély helyett térköves épül. A beruházások munkaterület átadását pénteken délelőtt tartották. A csütörtöki munkaterület átadásokat itt találja!

  2021.05.21.
 2. Indul az idei út- és járdafelújítási program – munkaterület-átadások több városrészben

  Csütörtökön több városrészben is munkaterület-átadásokra került sor. A 2021. évi útfelújítási program keretében kezdheti meg a fejlesztéseket a Városgondnokság. Vízivárosban és az ’író utcákban’ járdafelújítások lesznek, az Álmos vezér és a Töhötöm utcák csomópontjában kopóréteg-cserét végeznek, a Rádió lakótelepen pedig szintén járdafelújítás indul, illetve folytatódik a sétány építése.

  2021.05.20.
 3. Egyre kevesebb hulladékot raknak le Csalán - hamarosan az összes hulladékot válogatják

  A tervek szerint jövő év elején költözik a Csalai Hulladékkezelő Telepre a Depónia Kft és a Continuos Nova Kft központi telephelye a Sörház térről. A költözés nem jelent majd észrevehető forgalomnövekedést Csalán, hiszen eddig is ide érkeztek a szolgáltató kukásautói. Mindeközben olyan válogatógépsorok állnak hamarosan üzembe, amivel az összes beérkező hulladékot válogatni fogják.

  2021.05.15.
 4. Jól halad a déli összekötő építése - drónfelvétel mutatja be a fejlesztést

  A déli összekötőút építkezéséről tett közzé drónfelvételt közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A munkálatok során mintegy 1050 méter utat újítanak fel és 4085 méternyi új út épül. Emellett 4500 méter kerékpárút, 2 vasúti felüljáró és 4 körforgalom is megvalósul a fejlesztés során.

  2021.05.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4