Egész napos rendezvénysorozattal hívták fel a figyelmet az Alzheimer-kórra Fehérváron

Magyarországon közel 250 ezer ember él Alzheimerrel és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Szombaton, az Alzheimer világnapján „Adj esélyt az éveidnek" mottóval egész napos rendezvénysorozatra várták az érdeklődőket Fehérvár Belvárosában, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer és a demencia terjedésének veszélyére.
2019.09.21. 13:41 |

Az Alzheimer világnapot napra pontosan huszonöt esztendővel ezelőtt hozták létre; a Nemzetközi Alzheimer Társaság Edinburghban, 1994. szeptember 21-i, éves konferenciáján hirdette meg.

Az Alba Plaza előtti téren Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Programjának szűrőkamionja várta az érdeklődőket mintegy negyvenféle vizsgálattal, a Városház téren színpadi programokon és számos témájú tanácsadáson vehettek részt az érdeklődők, míg a Városháza Dísztermében "A demencia társadalmi terhei és a megelőzés lehetőségei" címmel konferenciát szerveztek a demenciával foglalkozó orvosok és gondozó szakemberek részvételével.

Ez a nap azt szolgálja, hogy ne csak szembenézzünk a könyörtelen valósággal, az Alzheimerrel, hanem keressük az utat, hogy hogyan lehet megelőzni a bajt, vagy lassítani a folyamatot.” - emelte ki Spányi Antal, megyés püspök, aki hozzátette: „kívánom, hogy mindannyian tudásban, megértésben bővelkedjünk és tapasztaljuk meg a közös baj összetartó erejét, közösségben próbáljunk meg szembenézni a problémával.”

Az emberségről, a lélekről és a tudásról, a szellemről is szól ez a mai nap. Nagyon fontos a megelőzés, ami szűrés nélkül nem elképzelhető. Fontos a testi és a lélekben történő kezelés is, ezért fantasztikus lehetőség a szűrőkamion Fehérvár Belvárosában.” - hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott a Katolikus Szeretetszolgálatnak, hogy ezt a napot Székesfehérvárra hozta, Magyarország Kormányának, hogy mindezt támogatja.

Nagyon örülök annak, hogy Székesfehérvárra esett a választás, hiszen Székesfehérvár 2018-ban elnyerte az Idősbarát Önkormányzat-díjat; a város kötelező feladatain túl kiemelten sokat tesz az idősekért.” - mondta dr. Horváth Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma idősügyi főosztályának főosztályvezetője.

"Egy nagy csapat és együttgondolkodás eredménye, hogy ma itt lehetünk.” – emelte ki dr. Radnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, aki hozzátette: "a demencia nem válogat.

A jó hír az, hogy ez a folyamat megelőzhető, ehhez az kell, hogy értéknek tekintsük az egészségünket, odafigyeljünk az életmódunkra.

Kiemelte, hogy Székesfehérváron indítják útjára és hat városban szervezik meg a DIÓ (demencia információs órák) – programot, ahol a betegek családtagjai kaphatnak tájékoztatást a gondozásról.

A 2010-ben létrehozott programnak a szombati a 1835-dik állomása. A folyamatosan megújuló kamionban 37 féle szűrővizsgálatot lehetett igénybe venni, de volt újraélesztési bemutató és 3D-s anatómiai mozisátor is." - tájékoztatott Dankovics Gergely, Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Programjának programigazgatója.

A sajtótájékoztató résztvevőinek nyitó köszöntője után fellépett Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, az Alba Regia Nyugdíjas Klub Tánckara, a Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének és az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikórusa, Mayer Richárdné mozgásterapeuta, valamint Lovász Irén Magyar Örökség Díjas népdalénekes.

Az egész napos eseménysorozat a Városháza Dísztermében rendezett tudományos konferenciával folytatódott, ahol szó volt többek között a demencia korszerű szemléletéről, megelőzésének aktualitásairól, a szív-és érrendszeri betegségekről,a „Három generációval az egészségért” programról is.

A programok az Európai Unió támogatásával, „A demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások adaptációja: tudásbővítés és érzékenyítés helyi közösségeken keresztül” című projekt keretében valósultak meg a Katolikus Szeretetszolgálat, a Székesfehérvári Egyházmegye és a Polgármesteri Hivatal együttműködésében.

Az eseményen részt vett Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a Győri Egyházmegye püspöke is. Az rendezvénysorozat szentmisével zárult a Szent Imre templomban.

Közélet

 1. Légfertőtlenítő berendezéseket vásárol a kórház az Arconic támogatásával

  Idén már második alkalommal adományoz az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. az Arconic Alapítványon keresztül mintegy 20 ezer dollárt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház részére. Az intézmény a COVID-19 ellátó osztályok légfertőtlenítésére alkalmas berendezéseket vásárol a támogatásból.

  2020.09.23.
 2. Véradás lesz a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban október 6-án

  Harmadik alkalommal lesz Civil Véradás a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban, Székesfehérváron. A biztonságos véradás érdekében arra kérik a jelentkezőket, hogy előzetesen regisztráljanak az október 6-i alkalomra. 

  2020.09.23.
 3. Demencia Információs Órák - szakemberek segítenek a családoknak jogi kérdésekben

  Szeptember 24-én, csütörtökön 16 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban újabb állomásához érkezik a DIÓ, azaz a Demencia Információs Órák a Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében. A téma ezúttal: jogi kérdések. A projekt alapüzenete: van segítség! Közvetlen célcsoportjai mindazok, akik otthonukban ápolnak demenciával élő családtagot.

  2020.09.23.
 4. Temetői séta a Városszépítő- és Védő Egyesülettel csütörtökön

  A Városszépítő- és Védő Egyesület szeptember 24, csütörtökön 16:30-kor rendhagyó történelemórára várja az érdeklődőket a Hosszú-temetőben. Poklosi Péter tanár úr, az egyesület elnöke az ott nyugvó neves személyiségek síremlékeivel és a temető művészi értékű alkotásaival ismerteti meg a résztvevőket. Az érdeklődőknek a Palotai úti Hosszú-temető kápolnájánál lesz a találkozó a programra.

  2020.09.23.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4