Ecsetszerelem, kincskeresés és muzsika a Cselekvő Fehérvár programkínálatában

Könyvbemutató a Felsővárosban, séta a Csutora temetőben, tanácsok az internet helyes használatához, a Figurina Bábszínház műsora, kerékpáros és kézműves foglalkozás, zene és tánc az erdőben, futóedzés kezdőknek és haladóknak – a hét minden napjára kínál érdekes, hasznos kikapcsolódási lehetőséget a Cselekvő Fehérvár közösségfejlesztő program. Tessék választani – a részvétel ingyenes!
2021.07.20. 14:49 |

A programok részleteiről ITT tájékozódhat!

A Cselekvő Fehérvár program keretében számos témában találhat kedvére való alkalmat az érdeklődő ezen a héten is. Szerdán, július 21-én például az internet rejtelmeiről tudhatnak meg többet azok, akik ellátogatnak a Kisfaludi Közösségi Ház rendezvényére: 18 órától arról is hallhatnak az érdeklődők, hogyan használják jól, biztonságosan a Facebookot. Ugyancsak szerdán egy érdekesnek ígérkező túra várja a város történelmére kíváncsiakat. Az elsőre talán meglepő helyszínen, a Csutora temetőben Váczi Márk városkutató kalauzolásával egy időutazáson vehetnek részt a látogatók, akik a séta során a sírokban nyugvó egykori fehérváriak történetén keresztül a várossal kapcsolatos tudásukat gyarapíthatják. Gyülekező a temető kápolnájánál 16.30 órakor.

Az Öreghegyi Közösségi Házba játszani hívják a családokat. Csütörtökön, július 22-én 17 órától kézműves foglalkozáson ügyeskedhetnek a gyerekek, 18 órakor pedig a Figurina Bábszínház előadását láthatják. A Grim(m)maszkok című előadás négy Grimm-mese egyvelege. A bábműsor különlegessége, hogy hétköznapi használati tárgyakkal játsszák – hiszen a fantáziának nincs határa, a mesében minden életre kelhet. Az előadást 4 évesnél idősebb gyerekeknek ajánlják. Aki pedig egy jó kis mozgásos programra vágyik, az szintén  csütörtökön 18.30 órától részt vehet Szarka Martin testébresztő, könnyed futóedzésén: törölközőt, vizet és jó futócipőt érdemes vinni a Palotavárosi tavakhoz.

Ezen a héten sem maradunk biciklis program nélkül. Egy nagyobb túra előtt nem árt elsajátítani a bicikliszerelés alapjait – ebben segítenek pénteken, július 23-án 18 órától a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvári Területi Szervezetének szakértői. A Palotavárosi tavaknál, a Királyok parkjában rendezik azt a találkozót, ahol bátran lehet majd kérdezni a profikat.

Szombaton szabadtéri programdömping vár a fehérváriakra, többségében a Sóstón, de érdemes lesz elmenni a Csapó utcai játszótérre is. A Sóstón 15 órakor indul a buli, a Zöld tanyán egy ősi kézművesmesterséggel, a nemezeléssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik különböző használati tárgyakat, figurákat készíthetnek itt. Egy kis séta után az Attila téri játszótéren folytatódhat a program, ahol – az aratás, betakarítás időszakához kapcsolódva – a csuhéfonást próbálhatják ki kicsik és nagyok. Az alkotás közben kiderül az is, hol és mikor terem, hogyan szedik, hogyan készítik elő a csuhézáshoz szükséges alapanyagot. A Sóstó harmadik szombati programját a zenekedvelőknek ajánljuk: a Zöld tanyán a győri ToSoDa Projekt szórakoztatja a hallgatóságot. A 2017 januárjában alakult csapatban Kácser Tamás gitáros, Szombathelyi Patrik handpanes és Dankowsky Áron cajonos játszik együtt. Az azóta eltelt években számos fesztiválon és több országban is muzsikáltak már. Stílusuk saját meghatározásuk szerint „sprituális drum 'n bass":  többnyire lágy, ellazulós meditatív dallamok, néhol kicsit felpörgetve egy kis latinos vagy drum'n bass-es lüktetéssel – különleges hangulatot ígér a Zenél az erdő program 18 órától. Érdemes lesz szombaton a Csapó utcai játszótérre is ellátogatni, ott a Terembura Kulturális Egyesület várja a családokat izgalmas, szórakoztató kincskereső próbatétellel és drámajátékkal. A helyszín a fitnesz park, kezdési időpont: 17 óra.

A hétvégi pihenő után hétfőn, július 26-án 15 órakor a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban, a Csónakázó-tónál az egészséges életmód és táplálkozás lesz a téma, az életmódváltáson gondolkodóknak a legjobb alkalom, hogy szakértőktől kérdezzenek: hogyan is kezdjenek bele az új életbe. Hétfőn, 17 órai kezdettel a Felsővárosi Közösségi Házban tartják Sükösd Gézáné Schuller Erzsébet Ecsetszerelem című kötetének bemutatóját. A regény egy székely fiúról szól, aki a trianoni békediktátum utáni időkben Erdélyben él, majd Magyarországra kerül egy családba – Samu, a főhős sok munkával, kitartással végül beteljesíti álmát és festőművész lesz. A könyvbemutatón az érdeklődők nemcsak megismerhetik a szerzőt, de kérdezhetik a regény keletkezéséről, az írás folyamatáról is. Ezen a napon még egy jó kis mozgásos program is várja a bicajozást kedvelőket: a múlt héten indult a városismereti kerékpártúra harmadik „felvonása” következik, ezúttal a vasút környékét, a Vízivárost és a Felsővárost fedezhetik fel a résztvevők július 26-án, 17.30 órától. Az indulási pont a vasútállomás előtti tér.

Az ingyenes programok a Tematikus programsorozatok, klubfoglalkozások szervezése Székesfehérváron a TOP-6.9.2-16-SF1-2018-001 projekt részeként valósulnak meg.

Fehérvári színes

 1. Természetes házipatika Lencsés Rita gyógynövényszakértővel

  A nyár derekán szépen gyűlnek a kúrákhoz vagy alkalmi kezeléshez való szárítványok különféle teáknak, a kikevert krémek, a bőrápolásra használható tinktúrák és olajos kivonatok. Két hétházpusztai egy-egy hétvégés gyógynövénytábor már lezajlott Lencsés Rita szakértő vezetésével, aki a begyűjtés, a tárolás és a felhasználás praktikáiba is beavatta a résztvevőket.

  2021.07.30.
 2. Olimpia a Bregyóban a Napraforgó tábor résztvevőivel

  Olimpiát rendeztek a Napraforgó Tábor résztvevőinek bójákkal, pingponglabdákkal, vizespalackokkal és vízzel lebonyolított versenyszámokkal, hogy a gyerekek összemérjék, ki a leggyorsabb, legügyesebb. A bregyóbeli sportnap díszvendége Kovács István hosszútávfutó, olimpiai fáklyavivő volt.

  2021.07.30.
 3. Boglárka nap a természetben! - sétát szerveznek vasárnap

  Ünnepeljük együtt a Boglárkákat a természetben, egy könnyű sétával. A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány szervezésében augusztus 1-én, vasárnap a résztvevők a Székesfehérvár környéki hangyaboglárkák nyomába eredhetnek.

  2021.07.30.
 4. Múlt századbeli „utazásra” hív szombaton este a Tourinform Iroda

  Különleges, múlt századbeli „utazásra” invitál a Tourinform Iroda ezen a hétvégén. Július 31-én, szombaton 19 órakor indul az a belvárosi séta, amelynek során a résztvevők megismerhetik Székesfehérvár XX. századi ikonikus épületeit.

  2021.07.30.
 1. Pénteken Halott Pénz, WellHello, Dzsúdló, szombaton Road, Lord a Ligetben

  Az Újváralja sor végén található fesztivál területen kialakított LIGET-ben júliusban fellépett a hazai zenei élet színe-java. Minden hétvégén élőzenés koncertek és party váltották egymást. Július 30-án pénteken Halott Pénz, WellHello és Dzsúdló koncert lesz este, július 31-én szombaton pedig Road, Lord, Down For Whatever és az I'm Dorothy zárja majd a Ligetet.

  2021.07.30.
 2. KAMU, ami nem kamu - podcast a székesfehérvári fiatalok összművészeti csoportjáról

  Az a kijelentés, hogy a fiatalok nem akarnak, és nem is csinálnak semmit, az kamu. Ezt is képviseli a KAMU, a fiatalokból álló székesfehérvári összművészeti csoport, akik joggal büszkék rá, hogy a rendezvényeik teltházasak, mint legutóbb a Museum Caféban szervezett tanévzáró buli is.

  2021.07.29.
 3. Őskori szövőszék, amelyen „lenből szőtt köd” készült

  Nemezből készült bábok és virágok, gyöngyből fűzött- varrott ékszerek, szőtt faliképek és használati tárgyak, valamint egy őskori szövőszék is készült a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett táborban. A Kézműves Alkotó Hetek programsorozat második turnusában új technikákat is megismerhettek a résztvevők.

  2021.07.29.
 4. Augusztus első keddjén lesz Ringató foglalkozás a Gárdonyiban

  Augusztus első keddjén a kisgyermekes családok kedvenc programja, a Ringató foglalkozás beveszi a Gárdonyi Művházat is. A Ringató népszerű dalait, mondókáit, bensőséges ölbeli játékait Rozványi Bea vezetésével gyakorolhatják az anyukák vagy akár az apukák, nagymamamák, nagypapák és a picik.

  2021.07.29.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1