Duális Roadshow a Széchenyiben – képzésekkel, ipari szereplőkkel ismerkedtek a diákok

Duális Roadshow-t rendeztek pénteken a Széchenyi István Műszaki Technikumban. A nagyszabású program az intézmény csaknem 900 diákjának nyújtott betekintést a duális oktatásba, az ipari partnercégek világába, kínálatába és a felsőoktatásba.
2021.09.17. 11:14 |

A szakmai nap célja volt, hogy segítsék a fiatalok pályaorientációját, a gyakorlati helyként szolgáló cégek kiválasztásában.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Technikum az ország egyik legnagyobb szakképzést folytató intézményeként számos duális képzővel és egyetemmel áll együttműködésben. Az új szakképzési rendszerben, technikumi képzésben a tanulók 11. évfolyamtól kezdődően duális oktatásban teljesítik szakirányú képzésüket, részben vagy egészben. Ebben a formában az iskola az ipari szereplőkkel közös képzési programban rögzíti, hogy melyek azok a szakmai területek, melyek oktatása továbbra is az iskolában folyik a közismereti tartalom mellett, és melyek azok, melyek a duális képzőnél zajlanak.

A fiatalok látókörének kiszélesítése céljából Duális Roadshow címmel szakmai napot szerveztek pénteken az intézményben. A nagyszabású eseményen a Technikum 32 nappali tagozatos osztályának közel 900 tanulóját tájékoztatták az iskolával partnerségben működő ipari szereplők, cégek kínálatáról, továbbá négy felsőoktatási intézmény nyújtotta továbbtanulási lehetőségekről.

A cégek közül kiemelkedő a Magyar Telekommal történő együttműködés. A cég ötféle állomáson mutatta be profilját, tevékenységeit közel 400 informatika szakos tanulónak. Szintén kiemelt szerepet vállalt az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, mely stratégiai partnere a Széchenyinek, többek között a közös okleveles technikus képzés kapcsán.

A szakmai nap reggel 8-kor a Demeter Vilmos Sportcsarnokban kezdődött, ahol Horváth Lajos Zoltán, a Széchenyi igazgatója üdvözölte a résztvevőket, majd Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt. Arról beszélt, a pályaorientáció legfontosabb célja, hogy segítsék rávezetni a diákokat egy olyan felnőtt életpályára, melyet szeretnek élni, és melyben megtalálják a számításaikat minden értelemben. Jó, hogy már a középiskolában találkoznak a fiatalok a gyakorlati helyekkel, a duális partnercégekkel, ebben a Széchenyi élen jár nem csak városi és régiós, hanem országos vonatkozásban is. A városvezető köszönetét fejezte ki azoknak a céges partnereknek, amelyek ehhez a helyeket és a gyakorlati technológiai hátteret biztosítják.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum részéről Kulcsár Szilvia kancellár köszöntötte a fiatalokat. Szavai szerint a roadshow célja, hogy a fiatalok találkozzanak azokkal a partnercégekkel, amelyek bemutatják profiljukat, munkamódszerüket és életpálya-kínálatukat, így segítve a tanulók életének egyik legfontosabb döntését. A szakképzési rendszer egyik legkomolyabb újítása ugyanis, hogy a fiataloknak tanulói munkaszerződést kell kötniük a cégekkel, innentől kezdve pedig már nem kizárólag tanulóként, hanem munkavállalóként vesznek részt a vállalkozások működésében. A mai nap mintaértékű kezdeményezés, melyet érdemes lesz megvalósítani más iskolákban is.

A megnyitó keretében az iskola egyik legfontosabb stratégiai partnere, a Magyar Telekom mutatkozott be, a távközlési és informatikai cég részéről Kellemen Lilla és Nagy Péter mutatták be cégük működését. Ezt követően az iskola 5 épületének 29 termében zajlottak a programok.

Együttműködő cégek és szervezetek, melyek előadást tartottak a Duális Roadshow alkalmával: HTM Zrt., Harman Becker Kft. – a SAMSUNG csoport tagja, DUPLEX Kft., AMPLIO Kft., Kyndryl Hungary Kft., DENSO Magyarország Kft., Himile Europe Kft., Óbudai Egyetem AMK, Pannon Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Rendőrség, Honvédség, Katasztrófavédelem, Titkok Háza Élményközpont.

Gazdaság

 1. Szja, kata - online tájékoztatót szervez a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

  Az Adóklub programsorozat 2021. november 3-i, 9,00 órakor kezdődő online programján sorra veszik a kata és szja témakörét érintő évközi változásokat. Szó lesz az szja visszatérítéssel kapcsolatos tudnivalókról is. A részvétel térítésmentes az FMKIK-nál regisztrált vállalkozásoknak.

  2021.10.21.
 2. Magas rangú Fülöp-szigeteki delegáció látogatott Székesfehérvárra

  Fülöp-szigeteki delegáció látogatott el szerdán a VIDEOTON Székesfehérvári Ipari Parkjába, a VIDEOTON EAS Kft. csarnokába Dr. Ceferino Rodolfo, a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium miniszter-helyettese vezetésével. A látogatás elsődleges célja az volt, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki a fülöp-szigeteki ipari szektor képviselői és a hazai elektronikai cégek között.

  2021.10.20.
 3. Munkák a jövőben - születőben lévő műszaki foglalkozásokkal ismerkedhettek a diákok

  "S.T.E.A.M. munkák a jövőben" címmel rendeztek pályaorientációs kiállítást a Titkok Házában. A 5-8. évfolyamos diákok 10 mai vagy éppen születőben lévő szakma képviselőivel találkozhattak, akik figyelemfelkeltő kiselőadásokkal igyekeztek felkelteni a tanulók figyelmét a műszaki pályák iránt.

  2021.10.19.
 4. 3,4 milliárdos beruházás-sorozat részeként avatták fel a Karsai Alba Kft. új gyártócsarnokát

  Új üzemcsarnokot avatott a Karsai Alba Kft. Székesfehérváron. Az új pipettagyártó egység része annak a 3,4 milliárdos beruházás-sorozatnak, amelyet az Egészségipari Támogatási Program keretein belül a kormány 2,9 milliárd forinttal segített. A székesfehérvári üzemet Varga Mihály pénzügyminiszter ünnepélyes keretek között adta át csütörtökön.

  2021.10.14.
 1. Így alakultak az ingatlanárak Székesfehérváron az elmúlt 15 évben

  Milyen változások mentek végbe a székesfehérvári használt ingatlanok átlagos négyzetméter árait tekintve év eleje óta? Mennyit drágultak a téglalakások az elmúlt 15 évben? A meghirdetett használt ingatlanok átlagos négyzetméter árainak figyelembevételével többek közöt ezekre a kérdésekre kerestük a választ az ingatlannet.hu statisztikái alapján.

  2021.10.03.
 2. Új telephelyet avatott a 30. születésnapját ünneplő Kendel Építőipari Kft

  Idén már a 30. születésnapját ünnepli az építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó Kendel Kft, amelynek új épületét avatták fel szombaton a Palánkai utca 2. szám alatt. A mintegy 400 millió forintos beruházásból megvalósított, 6000 négyzetméteres telephelyet saját erőből valósította meg a cég.

  2021.10.02.
 3. Mindent a duális képzésről - megújult a szakképzés szereplői számára készült honlap

  Megújult a szakképzés szereplői számára készült honlap, amely hangsúlyosan foglalkozik a vállalkozói oldallal, de részletes tájékoztatást nyújt a tanulók számára is.  A duális képzés legfrissebb információiért keresse fel a megújult honlapot!

  2021.09.19.
 4. Duális Roadshow a Széchenyiben – képzésekkel, ipari szereplőkkel ismerkedtek a diákok

  Duális Roadshow-t rendeztek pénteken a Széchenyi István Műszaki Technikumban. A nagyszabású program az intézmény csaknem 900 diákjának nyújtott betekintést a duális oktatásba, az ipari partnercégek világába, kínálatába és a felsőoktatásba.

  2021.09.17.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár