Döntött a kormány - megkezdődhet az Auchan - körforgalom bővítése

A már elkészült tervek alapján megkezdődhet a székesfehérvári Auchan-körforgalom bővítése – jelentette be sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A kormány nemcsak az Auchan-körforgalom áttervezett változatának kivitelezését hagyta jóvá, hanem az M7-es negyedik sztrádalehajtójának tervezése is zöld utat kapott.
2024.03.12. 14:05 |
Döntött a kormány - megkezdődhet az Auchan - körforgalom bővítése

A már elkészült tervek alapján megkezdődhet az Auchan-körforgalom felújítása és bővítése és folytatódhat a negyedik sztrádalehajtó tervezése is.

„Azzal az örömteli hírrel szolgálhatok, hogy a kormány jóváhagyta a székesfehérvári Auchan körforgalom áttervezett változatának kivitelezését, ami reményeink szerint nem csak Székesfehérvár, hanem az egész dél- és közép-dunántúli közlekedés számára is nagy könnyebbséget jelent.” - számolt be székesfehérvári sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

A miniszter kiemelte, hogy az M7-es bevezető szakasza és az Auchan- körforgalom a folyamatos közlekedési dugók miatt sokszor veszélyes helyzeteket teremt a közlekedők számára és akadályozta az átmenő forgalmat is.

„Fejér megye északi része, és annak központja, Székesfehérvár esetében a gazdasági növekedés és a közlekedési infrastruktúrára nehezedő fokozott nyomás azt is eredményezi, hogy a továbbiakban is komoly fejlesztéseket kell végrehajtani annak érdekében, hogy a térség infrastruktúrája lépést tudjon tartani a gazdasági növekedéssel és az emelkedő ipari termeléssel.” - indokolta a kormány döntését a miniszter.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter további jó hírről is beszámolt: a negyedik sztrádalehajtó tervezése is zöld utat kapott, amely azt eredményezi, hogy a Fehérvár környéki közlekedés könnyebbé válik, ezáltal a város és térsége is jobban be tudja majd tölteni azt a szerepet, amely az ország középső része, illetve a Dunántúl és az ország nyugati része közötti közlekedés folyamatosságát és biztonságát eredményezi. 

A kormány döntése nem csak Székesfehérvár számára kiemelkedő jelentőségű, hiszen a csomópont régiós, sőt, országosan jelentős főutak metszéspontja, emellett kiszolgálja a teljes térségünk személy-, áru-, és turisztikai forgalmát is.

A várost érintő jó hírek mellett Navracsics Tibor beszámolt arról is, hogy elkezdték egy Dél-Fejér vármegyei komplex fejlesztési program kidolgozását, amelynek jelenleg az előkészítési fázisánál tartanak. Abban bíznak, hogy a közeljövőben a fejlesztési tervek megfogalmazásában és kidolgozásában is segítséget tudnak nyújtani a Dél-Fejér vármegyei gazdasági szervezeteknek.

Városfejlesztés

 1. Tematikus tanösvény

  Hamarosan egy tematikus, geológiai tanösvényt alakítanak ki a Rác bányában, ami a Velencei-hegység legnyugatibb látható része. A terület geológiai érdekességei mellett a Rác bánya növény- és állatvilágát is bemutatják úgy, hogy a terüelt alkalmas lesz környezetismeret, természetismeret és földrajz órák megtartására is.

  2024.04.12.
 2. Esőkert a Török udvarban

  Már épül Székesfehérvár első esőkertje a Török udvarban, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. támogatásával. A rossz minőségű, homogén fű helyére mintegy ezer tő, mutatós, évelő növényt telepítenek, melyeket a környező épületekről levezetett esővízzel öntöznek majd önfenntartó módon.

  2024.04.03.
 3. Új tornacsarnok a Ciszterben

  Éppen 108 esztendeje, Székesfehérváron született a legendás Kaszap István. Az évforduló alkalmából emléknapot rendeztek egykori iskolájában, a mai Ciszterci Szent István Gimnáziumban, és mostantól az ő nevét őrzi az intézmény új tornacsarnoka, melyet Spányi Antal megyés püspök áldott meg. Az emléknap programját ünnepi konferenciával és csarnokavató röplabdamérkőzésekkel folytatták.

  2024.03.25.
 4. Elkészült a felújítás

  A Városgondnokság és a Polgármesteri Hivatal szakemberei a terület önkormányzati képviselőjével közösen tartottak bejárást a Rózsa ligetben, ahol az új rózsatövek elültetésével befejeződött a parkfelújítás. Megújultak a pergolák, a sétányok, felújították a füvesítést, új fákat ültettek és mintegy hatezer új, a gombás betegségekkel szemben ellenálló rózsatövet ültettek el az ágyásokban.

  2024.03.22.