Dobri Dániel, a PartiTúra, a kortárs zenei sorozat, és a fenntartható energia

Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus rezidens zeneszerzője és kortárs (zenei) művészeti vezetője. Vele beszélgettünk művészetről, zenéről, alkotásról. És róla.
2021.10.26. 13:39 |

A zenekarban a kortárs zene meghonosítása és egy kortárs zenei műhely kialakítása a feladatom.

- Kezdjük azzal, hogy valójában ki is Ön?

- A foglalkozásom és a szakmám zeneszerző, és mint azt már többen tudhatják, amikor az Alba Regia Szimfonikus Zenekar élére új vezetés került ez év májusában, akkor lettem a kortárs művészeti vezetője, rezidens zeneszerzője az együttesnek.

- Új szél fújt hát a zenekar környékén, és ez a szél fújta ide. Honnan jött?

- Már régóta dolgozom Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban zeneszerzőként, és zenei vezetőként, ha jól számolom, akkor már több, mint tíz éve. Emiatt aztán otthonomnak tekintem a várost, hiszen nagyon sok időt töltöttem, töltök e helyen. Itt találkoztam Ruff Tamással, a zenekar új igazgatójával. A kapcsolatunk korábbi, a Vörösmarty Színházban a Lear király előadásában találkoztunk, én szereztem a darab zenéjét, és Bagó Bertalan rendezővel őt és a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekart kértük fel, hogy vegyenek részt a darabban. Azóta többször dolgoztunk együtt. Tavaly télen hívott fel Tamás, hogy mit szólnék hozzá, ha részt vennék a pályázatában, abban a minőségben, amelyben tehetem a dolgom a sikeres pályázatot követően. Számomra ez igazi megvilágosodás volt, mert ebben a munkában tudok előre lépni szakmailag, sőt, minden tekintetben.

- Az első nagy feladata a PartiTúra sorozat. Gyermekkorom meghatározó élménye volt hajdan Lukin László klasszikus zenei beavató sorozata. Gondolom, ez a cél, a gyerekek, az ifjak „beoltása” klasszikus zenével vezérli Önt, Önöket is?

- Igen. A zenekarban a kortárs zene meghonosítása és egy kortárs zenei műhely kialakítása a feladatom. Úgy vélem, a fiatalok felé tartozom a legnagyobb felelősséggel, ezért is kért fel Ruff Tamás, hogy vezessem a PartiTúra koncertsorozatot. Ez azért lehet más, mint a többi beavató zenei előadássorozat, mert nálam sokkal nagyobb zenei műveltséggel rendelkező emberek vannak itt, mint például a fehérvári Szabó Balázs zenetudós. Nem vagyok sem pedagógus, sem zenetudós, viszont zeneszerző igen. Ezért azt találtam ki, hogy a zeneszerző szempontjából vizsgáljuk meg a koncerteken, hogy ha mi zeneszerzők vagyunk, és a darabok itt és most az adott pillanatban születnek meg, hogyan hoznánk létre a történetek elmesélést a zene nyelvén keresztül. Ez játék a zenével, a gondolattal, az alkotással.

- Milyen „vastag” a PartiTúra, hány előadás lesz ebből?

- Négy különböző előadást tartalmaz az éves bérlet, négy különböző tematikus koncertet. Az elsőn túl vagyunk, akkor a zene történetével, elsősorban a programzenével ismerkedhettek meg a hallgatók. Reményeink szerint a sorozat végére eljutunk oda, hogy a kortárs zene lehet a téma, a legújabb irányzatok.

- A kortárs zenétől többen idegenkednek, sokkal kellemesebb a füleknek a slágerzene, a nagy klasszikusok. Nagyon nagy hát a fa, mekkora a fejszéje, amivel belevágott ebbe?

- Igaz, nagy a fa, a fejszét meg folyamatosan „élezzük”. Ezért minél szélesebb körből igyekszünk meríteni a 21. század zeneirodalmából, megmutatunk mindenféle stílust, hogy mindenki eltudja dönteni, mi az, ami tetszik, neki, mi az, ami közel áll hozzá, vagy mi az, ami távol áll tőle. Megpróbálom úgy kezelni a kortárs zenei műhelyt, mint egy laboratóriumot, ahol egyrészt most születnek darabok, másrészt mi kísérletezünk a kortárs zenében létező különböző műfajokkal, kitalálni, hogy melyikkel lehet megszólítani a közönséget, és nem a popularitásra, hanem a gondolkozásra, az összpontosított figyelemre helyezve a hangsúlyt. Ilyen volt nemrég látható, hallható Mats Gustafsson free-jazz zenész bemutatkozója. Nem volt ez kortárs zenei koncert, inkább improvizatív zenei estnek mondom, de beleillett az elképzeléseinkbe. Mert nem csupán a klasszikus kortárs zene lehet a témánk, hanem kapcsolatokra törekszünk más kortárs zenei stílusokkal is.

- Ez a sorozat hány estből, koncertből áll majd?

- Ahogy mondtam, ez még laboratóriumi fázisban van, még nem tudok erre a kérdésre válaszolni, de remélem, hogy hamarosan igen. De azt tudom, hogy két hét múlva (most csütörtökön, a szerk.) lesz az első, az Alba Regia Szimfonikus Zenekart is érintő kortárs zenei projektünk, ami A csend körei címet viseli, és ezen a fentartható energia és a kortárs zene kapcsolatáról is fogunk beszélgetni, megvizsgáljuk, hogy mi a kettő között a kapcsolat. Azt gondolom, hogy a fentartható energia nem csak a külső energia fenntartását jelenti, hanem a benső fentartható energiát is, ez kapcsolódik majd az esten elhangzó vadonatúj művekre, és az akkor hallható Mozart mű tételeire is.

Interjú

 1. "Minden karmester zenész is" - beszélgetés Hamar Zsolt Liszt-díjas karnaggyal

  A Farkas Ferenc-bérlet következő estjén, január 17-én, hétfőn ritkán hallható zenetörténeti különlegességekkel várja az érdeklődőket az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar élén Hamar Zsolt Liszt-díjas, érdemes művész áll majd. A neves karmester a muzsikáról és a szimfonikusokkal való közös munkáról is beszélt.

  2022.01.16.
 2. Atlétika: Mohai Regina - futás és tanulás felsőfokon 2022-ben

  Mohai Regina atléta, az ARAK utánpótláskorú gátfutó kitűnősége, a (közel)jövő nagy ígérete. Vele beszélgettünk a mögötte hagyott esztendő eredményeiről, illetve előre néztünk kicsit: mit vár 2022-től, mit szeretne elérni idén?

  2022.01.06.
 3. Mivel tudjuk felkészíteni gyermekeink immunrendszerét a téli vírusos időszakra?

  Gyermekeink immunrendszerének kifejlődéséhez fontos a változatos, egészséges étrend, a kellő mennyiségű folyadékbevitel és az elegendő alvás. A gyermekkorban elkezdett rendszeres sport, a szabad levegőn való tartózkodás elengedhetetlen. Bizonyított a D-vitamin szerepe az immunrendszer jó működésében – a mi égövünkön ezt pótolni kell!

  2022.01.06.
 4. A zene, ami szavak nélkül is megszólít, a dallamok átölelnek, körbevesznek szépségükkel!

  Ruff Tamás, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere, a Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. Volt már tanár, karmester, színházi ember. Az ő portréját rajzoltam fel, szavakkal.

  2022.01.04.
 1. Atlétika: Takács Boglárka korosztályos versenyzőként lett felnőtt magyar bajnok!

  Takács Boglárka. Ez a név volt az egyik válasz Tölgyesi Elődtől ama kérdésemre az ARAK évzáró ünnepségén, hogy ki az az atléta, akivel a 2021-es év eredményei alapján beszélgetni kellene? A szakosztályvezető az első helyen Takács Boglárkát említette.

  2022.01.02.
 2. A világhírű operaénekesnő, a zene és a sport - beszélgetés Miklósa Erikával

  Miklósa Erika Kiskunhalasról indult, és jutott el a világhírig. A Kossuth- és Liszt-díjas magyar koloratúrszoprán operaénekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja gyerekkorában sportolónak készült, hiszen szülei is sportolók voltak. Egy baleset következtében le kellett mondania az atlétikáról, és érdeklődése a zene és éneklés felé irányult.

  2022.01.01.
 3. 2021 mérlegen, 2022 a horizonton - beszélgetés Cser-Palkovics András polgármesterrel

  Év vége a számvetés és a tervezés időszaka is - így van ez Székesfehérvár életében is. A város 2021-es évéről és az előttünk álló kihívásokról Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettünk. Az interjúban szó volt a multicsarnok helyzetéről, közlekedési nehézségekről, a 2022-re várható költségvetésről és szinte minden olyan helyi témáról, ami a következő évünket meghatározza.

  2021.12.27.
 4. Karácsonyról, gyermekkorról, zenéről Dobri Dániel kortárs zeneszerzővel

  A zsúfolásig megtelt Ciszterci Templomban rendezték idén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Karácsonyi Oratórium című koncertjét. A kezdés előtt Dobri Dániellel, a zenekar kortárs zeneszerzőjével, az egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk karácsonyról, zenéről.

  2021.12.26.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár