Díszpolgári kitüntető címek, díjak, Megyekorzó és Értéktár Piknik a Megyenapon

Díszközgyűléssel kezdődött a Megyenap Etyeken, a Látogatóközpont dísztermében, ahol a „Fejér Megye Díszpolgára” kitüntető címet: Dr. Müller Cecília és Dr. Mezőszentgyörgyi László vehette át Dr. Molnár Krisztiántól, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökétől. A nap folyamán a Megyekorzó legszebb standjait is díjazzák a Megyenapon.
2020.09.20. 08:56 |

A közgyűlésen ünnepi beszédet mondott az elnökségben helyet foglaló Tessely Zoltán, miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője, a Megyenap házigazdája Zólyomi Tamás, Etyek Nagyközség polgármestere és Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Az ünnepi műsorban az etyeki Rosmarin kórus és a Hosszúlépés Kulturális Egyesület táncosai, valamint Ribli Ilona csellóművész működtek közre.

Az ünnepi közgyűlésen Dr. Molnár Krisztián adta át a legrangosabb, a „Fejér Megye Díszpolgára”kitüntető címet Dr. Müller Cecília tisztifőorvosnak és Dr. Mezőszentgyörgyi Lászlónak, a megyei versenysportban elért eredményeiért.

Dr. Müller Cecília 1984-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett diplomát. Hivatásszeretete által vezérelve képezte magát az évek alatt, hogy a kihívásoknak minél magasabb szinten tudjon megfelelni. Szakmai tudása széleskörűen megalapozott mind elméleti, mind gyakorlati oldalon. Négy szakvizsgával rendelkezik, melyeket a munkája során kiválóan kamatoztat. Pályája kezdetén Dunaújvárosban volt kórházi orvos, majd a Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinát üzemorvosa, 1991–96 között Nagyvenyimen háziorvos, majd dunaújvárosi tiszti főorvos. 2010-ben néhány hónapon át a Közép-Dunántúli Régió tiszti főorvosaként irányította kiemelkedő szakmaisággal és helytállással az ajkai vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítását. 2011-ben a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjeként, megyei tisztifőorvosaként gyakran volt vendégelőadója a Fejér Megyei Közgyűlés ülésein, ahol a mindig aktuális közegészségügyi témákról tájékoztatta a közgyűlés tagjait és általuk a megye lakóit. 2018-ban kinevezték a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjének és országos tiszti főorvosként az idei koronavírus-járvány elleni országos védekezés központi alakjaként, az operatív törzs oszlopos tagjaként ismerte meg az ország. Dr. Müller Cecília személyében egy olyan rendkívüli munkabírású, kivételes szakembert ismerhettünk meg, aki a munkájára hivatásaként, keresztény küldetéseként tekint. Példás, empatikus viselkedése a betegekkel és a munkatársakkal történő kapcsolatteremtésben a pályáján mindvégig megmutatkozott. Teljes odaadással végzett munkáját a szakmai alaposság, megbízhatóság, alázat jellemzi, segítőkészsége, embersége, figyelmessége az emberek iránt közismert. Következetes magatartásával, lelkiismeretes munkájával nemcsak Fejér megyében, de az egész országban tekintélyt szerzett magának. Elhivatott szakmai munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, legutóbb a Szent István emlékéremmel és díjjal.

Dr. Mezőszentgyörgyi László a testnevelő tanári és szakedzői diploma megszerzése után elvégezte a filozófia kiegészítő szakot is, és ő lett Fejér megye első „sport doktora” az utánpótlás-nevelés és az iskolai testnevelés témájában írt disszertációjával. Egész életét a testnevelés és a sport ügyének szentelte. Hosszú ideig koordinálta a megye versenysportját, utánpótlás-nevelését, és utóbbi területen elismert kutatásokat is folytatott. Ő irányította 1969-ben a székesfehérvári Köfém SC női kézilabdacsapatát, amely akkor jutott fel először az NB II-be. A Volánnál megalakult öttusaműhely edzésterveit is ő dolgozta ki. Nyugdíjas korában összegezte az utánpótlás-nevelés területén és Fejér megye versenysportjának irányításában szerzett több mint öt évtizedes tapasztalatait az utánpótlás-nevelés hazai történetét feldolgozó, „Öt évtized az utánpótlás-nevelés nyomában” című, közel százoldalas tudományos igényű könyvében. Fél évszázadot dolgozott az utánpótlás-nevelésben, így a kötetben részletesen ismerteti az utánpótlás-nevelés egységes rendszerét, amely 1963-tól 1980-ig a magyar sport egyik legeredményesebben működő „projektje” volt, és amely hosszú évtizedekre biztosította a magyar sport nemzetközi eredményességét. A kötetben rengeteg, ebből az időszakból származó dokumentumot, szakmai anyagokat, rendeleteket, határozatokat dolgoz fel. Megemlékezik azokról a sportvezetőkről, akik ezt a rendszert létrehozták és eredményesen működtették. Publikációinak száma mára eléri az ötvenet. Nyugdíjas évei alatt is rendszeresen olvashatóak írásai a Magyar Edző című szaklapban, hiszen naprakész tudással bír az utánpótlás helyzetéről, a mindennapos testnevelésről és a felmérési rendszerekről.

Az ünnepségen a közgyűlés elnöke további 12 díjkategóriában adott át a díjazottaknak elismerést:

Dr. Berzsenyi Zoltán Díjban részesült

Dr. Fábry Péter Pálné Dr. Mayer Klára Sarolta és Dr. Fábry Péter Pál (megosztva) a lakosság érdekében végzett fáradhatatlan gyógyító munkájuk, emberi magatartásuk elismeréseként.

Dr. Jellinek Kinga Stefánia kiemelkedő orvosi pályafutása, a gyermekgyógyászat területén végzett elhivatott és sokoldalú gyógyító munkája, kutatói tevékenysége elismeréseként.

Fekete János Díjban részesült

Litauszki Györgyné a közigazgatásban eltöltött több, mint három évtizedes, magas színvonalú szakmai munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Rácskainé dr. Ács Marianna Beáta a köz szolgálatában végzett kiemelkedő tevékenysége és példamutató munkája elismeréseként.

Gróf Klebelsberg Kuno Emlékérmet vett át

Bócz Éva kiemelkedő hivatástudattal végzett pedagógiai és intézményvezetői munkájáért, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Gyuriczáné Sótér Éva elhivatott intézményvezetői és pedagógiai munkája, közösségépítő tevékenysége elismeréseként.

Marosi Arnold Díjban részesült

Alexi Zoltán a dinnyési Várpark létrehozásával a régi magyar hagyományok megörökítéséért és ápolásáért végzett egyedülálló alkotói tevékenysége elismeréseként.

Gelencsér Ferenc (aki egészségi okok miatt későbbi időpontban veszi át a díjat) Fejér megye művészeti örökségének gyarapításáért fotóművészként végzett több évtizedes értékőrző, alkotói munkájáért.

Németh László Díjban részesült

Kárpáti Hajnalka több évtizedes, példamutató elkötelezettséggel végzett védőnői munkája, az egészséges életmód megőrzése érdekében végzett példás oktató-nevelői tevékenysége elismeréseként.

Majoros Gábor hazánk és Fejér megye természeti értékeinek megőrzése és a fiatalság nevelése érdekében végzett példaértékű munkássága elismeréseként.

Dr. Paulikovics Elemér Díjban részesült

Pajor László a mentés és betegszállítás területén mentőszakápolóként végzett példaértékű munkája és közösségi sport tevékenysége elismeréseként.

Reszegi Imre Fejér megye lakossága érdekében a betegszállítás és mentés területén nyújtott átlagon felüli szakmai és vezetői munkájáért.

Pápay Ágoston Díjban részesült

Faragó Rózsa a hátrányos helyzetű és rászoruló emberek megsegítése érdekében végzett kiemelkedő szakmai és vezetői munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

A móri Szociális Alapszolgáltatási Központ a rászoruló emberek ellátása érdekében, nagy szociális érzékenységgel végzett áldozatos munkájuk elismeréseként.

Salamon Lajos Díjban részesült

Halász Attila a közbiztonságért végzett kiemelkedő szakmai munkája, valamint Fejér megye polgárainak érdekében végzett önzetlen tevékenysége elismeréseként.

Molnár Erik több évtizedes, a tűzvédelem területén végzett kimagasló, példaértékű szakmai tevékenysége elismeréseként.

Széchenyi Viktor Díjban részesült

Frey Szabolcs a szőlőművelés és bortermelés hagyományainak továbbörökítése, valamint a Móri Borvidék borkultúrájának népszerűsítéséért végzett elhivatott munkája elismeréseként.

Weisz Gábor a Gázmodul – Weisz Kft., mint példamutató családi vállalkozás ügyvezetőjeként végzett sikeres munkája elismeréseként, mellyel hozzájárult Fejér megye gazdasági eredményeinek és foglalkoztatási helyzetének javításához.

Terstyánszky Ödön Díjban részesült

Horváth Tibor Fejér megye hírnevét öregbítő sporttevékenysége, a mozgást és az egészséges életmódot népszerűsítő érdemei elismeréseként.

Orbán Attila a jégkorong sportágban kifejtett példaértékű sportpályafutása és kiemelkedő hazai és nemzetközi sikerei elismeréseként.

Vörösmarty Mihály Díjban részesült

Kárpáti József kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége által a magyarság értékeinek megőrzéséért, a hátrányos helyzetű közösségek érdekében végzett nevelői munkája elismeréseként.

Kozmér Amanda sokoldalú, értékőrző vezetői munkája, elkötelezett közösségi és kulturális tevékenysége elismeréseként.

Wekerle Sándor Díjban részesült

Bezákné Braun Bernadett a német nemzetiség hagyományápolása érdekében végzett kiemelkedő, elhivatott kulturális munkájáért.

Fehér Margit a helyi német nemzetiségi hagyományok megőrzéséért és ápolásáért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

A Megyenapot kísérő szabadtéri programokon, a Megyekorzón bemutatkoztak helyi, saját készítésű termékeikkel Fejér megye őstermelői, kézművesei a Magyar-kút környezetében. A Fejér Megyei Értéktár Pikniken, a „Hungaricum kincsesláda” interaktív játéktéren minden korosztály kipróbálhatja az ügyességi, logikai és memóriafejlesztő játékokat, a „MINTAKincstárban” pedig játékos formában ismertetik meg a gyerekekkel a magyar népművészet formavilágát. A színpadon az etyeki hagyományőrző és kulturális csoportok mutatkoznak be a látogatóknak.

Közélet

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1