Diákos igyekezettel készültek a nyugdíjasok a történelmi vetélkedőre

Az elődöntővel kezdődött az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület által szervezett történelmi vetélkedő. A nagy létszám miatt három csoportra bontották a jelentkezőket, akiknek egy tesztet kellett megoldaniuk IV. Béla uralkodásával és Székesfehérvár történelmével kapcsolatban. Az eredmények alapján hat csapat jut tovább a szeptemberi fináléba.
2019.05.16. 12:26 |

Az ARNYE a 2013-as Szent István Emlékév óta szervezi meg a klubszervezeteinek szóló történelmi vetélkedőjét. Az elmúlt évek hagyományait követve mindig egy-egy uralkodó adja a központi témát, idén IV. Béla király életműve áll a középpontban, ugyanakkor Székesfehérvár történelmével, kulturális, néprajzi és szellemi értékeivel kapcsolatos kérdések is szerepelnek az erőpróbán.

A mai elődöntőn 13 klub 18 csapatának 54 versenyzője vett részt. A magas létszám miatt három csoportra bontva versenyeztették őket, a teszten voltak feleletválasztós és kifejtős kérdések is, a kitöltésre 50 perc állt rendelkezésre. Az eredményeket holnap hirdetik ki, ennek alapján hat csapat jut tovább a fináléba, melyet szeptemberben rendeznek meg. A csapatok komoly összefoglaló anyagot kapnak a felkészülésre, de sokan maguk mennek könyvtárba, levéltárba a sikeres szereplés kedvéért.

Csetényi Attiláné, az ARNYE elnöke örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy idén is összetartó közösségként, csapatmunkában, diákos igyekezettel készültek a nyugdíjasok. Számos olyan tagjuk van, akik a felkészülést idős koruk miatt már nem kívánták vállalni, ugyanakkor elmennek a versenyre és szurkolnak a csapattársaknak. „Hiszem és vallom, hogy ebben az életkorban is szükség van a társas kapcsolatokra!” – mondta az elnök. Hozzátette, terveik szerint a résztvevők jutalma ismét egy közös, a vetélkedő témájához kapcsolódó utazás lesz.

Fehérvári színes

 1. Fehérvári Kultúrkocsma Estek - nyári koncertek a Petz Sörözőben

  A Bujdosó Trió, a Csak nyugi, (Takáts Eszter és Juhász Kristóf ) és a Puszi együttes is koncertet ad nyáron, a Petz Sörözőben (Székesfehérvár, Bőrgyár utca 23.) A belépő mindegyik koncertre 1500 Ft. Jegyet kizárólag elővételben lehet váltani a Petz Söröző pultjánál, nyitvatartási időben. A férőhelyek korlátozott száma miatt, kérnek mindenkit, hogy időben vásárolja meg a belépőjét. Asztalfoglalás: 22/346-344

  2019.05.23.
 2. Székesfehérvárról szóltak csütörtökön reggel Balázsék

  Idén is útra keltek Balázsék, hogy rajongóik gyűrűjében vezessék Magyarország egyik legnépszerűbb reggeli rádióműsorát. A héten indult Rádió1 roadshow negyedik állomása csütörtökön Székesfehérvár volt. A Palotai kapu téren sokan gyűltek össze már kora reggel, hogy élőben hallgassák és lássák az ország legnépszerűbb reggeli rádióműsorát Fehérváron.

  2019.05.23.
 3. Évadzáró Csajos est - a mai párkapcsolatok problémáiról lesz szó

  A mai párkapcsolatok problémái és esetleges megoldásai kerülnek terítékre a Barátság mozi június 19-i Csajos estjén. A filmvetítéssel egybekötött beszélgetés ezúttal a család és a karrier, a nők önmegvalósításának témáját járja körbe; a meghívott előadók Gedő Ágnes szakpszichológus és Bornemissza Katalin pszichológus.

  2019.05.23.
 4. Készülnek a fecskék a Mesés kiskertek programra

  A fecskebarát városokhoz csatlakozott nemrég Székesfehérvár. Az apró, de igen hasznos madarakat támogató kezdeményezést a több intézményben kihelyezett műfecskefészkek mellett a Mesés kiskertek program keretében is továbbviszik pénteken.

  2019.05.22.
 1. Gyermeknapi minikincstár pénteken a Kisfalud Közösségi Házban

  Május 25-én, pénteken kerül megrendezésre a Kisfaludi gyereknap a városrész közösségi házában. A programok 15 órakor kezdődnek, lesz minikincstár foglalkozás Gonda Emmával és Sevella Zsuzsával, alkotó és ügyességi játék, íjászkodás és csillámtetoválás. A belépés díjtalan.

  2019.05.22.
 2. Gyermeknapi csokibuli a Belvárosban - a Tourinformban lehet jelentkezni

  Elkészíthetik saját csokijukat és csokinyalókájukat a gyerekek május 26-án, vasárnap a belvárosi Cadeau Csokizóban. A Tourinform Iroda által szervezett gyereknapi programot négy időpontban is megrendezik.

  2019.05.22.
 3. 15. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok a Fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban

  Május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány 15. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat (kiállítás, vásár és konferencia). Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjére pénteken, 17 órakor, valamint szombaton 18 órakor kerül sor. Vasárnap, 15 órakor a Flauto Dolce Ensemble ad koncertet Románia EU-elnökségének tiszteletére.

  2019.05.22.
 4. Természet- és környezetvédelmi filmnap a Barátságban

  Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló animációs filmekkel várja május 22-én, szerdán az érdeklődőket a székesfehérvári Barátság mozi. A filmnapok célja, hogy moziba invitáljon mindenkit, aki szereti a természetet és a filmeket, valamint kíváncsi rá, hogy mi történik Magyarországon és a világban a természeti értékekkel.

  2019.05.22.

Kortárs Művészeti Fesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek