Diákos igyekezettel készültek a nyugdíjasok a történelmi vetélkedőre

Az elődöntővel kezdődött az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület által szervezett történelmi vetélkedő. A nagy létszám miatt három csoportra bontották a jelentkezőket, akiknek egy tesztet kellett megoldaniuk IV. Béla uralkodásával és Székesfehérvár történelmével kapcsolatban. Az eredmények alapján hat csapat jut tovább a szeptemberi fináléba.
2019.05.16. 12:26 |

Az ARNYE a 2013-as Szent István Emlékév óta szervezi meg a klubszervezeteinek szóló történelmi vetélkedőjét. Az elmúlt évek hagyományait követve mindig egy-egy uralkodó adja a központi témát, idén IV. Béla király életműve áll a középpontban, ugyanakkor Székesfehérvár történelmével, kulturális, néprajzi és szellemi értékeivel kapcsolatos kérdések is szerepelnek az erőpróbán.

A mai elődöntőn 13 klub 18 csapatának 54 versenyzője vett részt. A magas létszám miatt három csoportra bontva versenyeztették őket, a teszten voltak feleletválasztós és kifejtős kérdések is, a kitöltésre 50 perc állt rendelkezésre. Az eredményeket holnap hirdetik ki, ennek alapján hat csapat jut tovább a fináléba, melyet szeptemberben rendeznek meg. A csapatok komoly összefoglaló anyagot kapnak a felkészülésre, de sokan maguk mennek könyvtárba, levéltárba a sikeres szereplés kedvéért.

Csetényi Attiláné, az ARNYE elnöke örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy idén is összetartó közösségként, csapatmunkában, diákos igyekezettel készültek a nyugdíjasok. Számos olyan tagjuk van, akik a felkészülést idős koruk miatt már nem kívánták vállalni, ugyanakkor elmennek a versenyre és szurkolnak a csapattársaknak. „Hiszem és vallom, hogy ebben az életkorban is szükség van a társas kapcsolatokra!” – mondta az elnök. Hozzátette, terveik szerint a résztvevők jutalma ismét egy közös, a vetélkedő témájához kapcsolódó utazás lesz.

Fehérvári színes

 1. Pazar tűzijáték zárta az ünnepet a Palotavárosi tavaknál

  Szent István király ünnepe a hagyományoknak megfelelően idén is tűzijátékkal zárult a Palotavárosi tavaknál. A Királyi Napokat lezáró látványos show-t több ezren figyelték, az élménynek az időjárás is kedvezett.

  2019.08.20.
 2. Felvonulás és borlovag-avatás - kárpát-medencei borrendek találkoztak Fehérváron

  Ismét a Székesfehérvári Királyi Napok zárónapján rendezték meg Magyarország és a Kárpát-medence egyik legnagyobb borrendi összejövetelét. A nagyszabású eseményre 32 delegáció 120 tagja érkezett a Noé-hegyi Szent István Borrend meghívására. A szakmai programokat követően délután fröccsszigeten kínálták a Városház téren sétálókat, majd Fő utcai felvonulással, színpadi programokkal és borlovag-avatással folytatódott az országos találkozó.

  2019.08.20.
 3. Öreghegyi Mulatság kenyérszenteléssel, utcabállal és tűzijátékkal

  Idén már 28. alkalommal rendezték meg az Öreghegyi Mulatságot a Bory-téren, hagyományosan a Szent István napját megelőző napon. Volt borrendi felvonulás, megáldották az új bort és kenyeret, este pedig utcabállal és tűzijátékkal ért véget a mulatság.

  2019.08.20.
 4. IV. Béla harcászata - hagyományőrző íjászok és kardforgatók szállták meg a Zichy ligetet

  Harmadik, egyben utolsó napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok hétfőn, a Zichy ligetben folytatódtak a hagyományőrző csapatok bemutatói. A Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület harcosai a mongolok elleni harcmodort mutatták be, míg a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje Honvéd Szondi György SE fiataljai a IV. Béla király és fia, István herceg közötti polgárháborúba engedtek betekintést.

  2019.08.19.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek